30. srpna 2009 v 17.17, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněTři komentáře

Štítky: | |

86. Bábovka Smraďoška aneb óda na tvarůžky

Smradoska

Pro znalce delikátních vůní je tu bábovka s jedinečnou vůní olomouckých tvarůžků. Jak na ni? To poradí Madla, protože  to ví z první ruky a poslala recept do soutěžního klání :-)

Bábovka Smraďoška aneb óda na tvarůžky

Dlouho jsem váhala, zda mám k bábovkovým nápadům přidat i tento nápad, protože opravdu každému vonět nemusí. Osobně mám tvarůžky moc ráda, i když v dětství tomu bylo naopak. Tvarůžky jen tak na čerstvém chlebu, nebo osmažené v klasickém trojobalu… anebo právě v bezmasé variantě zapékaných brambor. Rychlé, zdravé, chutné a VOŇAVÉ 

Na Smraďošku budeme potřebovat:

  • asi kilo uvařených a vychladlých brambor
  • 1 střední cibuli nadrobno nakrájenou
  • trošku oleje
  • půl balíčku mražené směsi s kukuřicí
  • 2 malé balíčky olomouckých tvarůžků
  • sůl
  • kmín
  • majoránku
  • sladkou a pálivou papriku

A jak na to?

Uvařené a prochladlé brambory rozšťoucháme, nevadí, zůstanou-li nám hrubší kousky. Do pánve nalijeme trošku oleje, až se rozpálíme, vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. K cibuli přidáme zeleninovou směs s kukuřicí, osolíme, okmínujeme, přidáme trošku majoránky a podle chuti sladkou a pálivou papriku. Opékáme necelých pět minut, občas pro efekt prohrábneme vařečkou.

Smradoska 2

Vhodnou formu vyložíme papírem na pečení, který jsme předtím pod tekoucí vodou zmuchlali a vodu z něj následně vymačkali. Do formy pomocí lžíce naklademe vrstvičku rozšťouchaných brambor, bramborovou vrstvu poté mírně okmínujeme a opaprikujeme oběma druhy paprik. Na okořeněné brambory poté klademe kolečka tvarůžků, přikryjeme další vrstvou brambor, řádně upěchujeme. Brambory opět okořeníme, přidáme na ně zeleninovou směs, na tu dáme opět brambory a končíme vrstvou tvarůžků.
Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme zhruba 20-30 minut, dokud se tvarůžky krásně neroztečou a nezezlátnou.

Podáváme nejlépe s pikantní zeleninou a pivem.

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Tři komentáře k příspěvku „86. Bábovka Smraďoška aneb óda na tvarůžky“

  1. Eja říká:

    Tak to je něco pro mne, já budu snad dělat jenom bábovky. Za včerejšek tygrovaná jogurtovka a 2x sýrová, a teď tohle. Možná bych tam místo pytlíkové zeleniny mrskla směs z třeba Moravanky – bez cibulek a okurek. A možná trocha opečené slaninky na kostičky bez vrstvy… Úkol pro příští týden – sehnat malou bábovkovou formu :-)

  2. Eja říká:

    Kecám, samozřejmě MEZI vrstvy..

  3. Madla říká:

    Eja:
    Já s Moravankou podávala až jako s přílohou, ale samozřejmě by jí to tam slušelo. A slaninka je skvělý nápad, já chtěla zachovat vegetariánský ráz jídla, ale pro toho, kdo se bez masa neobjede, je taková slaninová vrstva učiněný balzám :-)

Zanechte komentář