12. ledna 2010 v 3.11, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VánocePočet komentářů: 13

Štítky: | | | | |

Pytlík sněhových pusinek v moři sněhu

sněhové pusinky

Co vás napadne při pohledu na sněhovou nadílku? Mně přišly na mysl sněhové pusinky! Ne že bych se pouštěla zrovna dnes do jejich pečení, to jsem si odbyla v době adventu, ale pořád tu mám jeden pytlík, který jsem si nestihla vyfotit. Kdy jindy, když ne teď! Sněhovým pusinkám to na hromadě sněhu bude náramně slušet. Když si jednu položíte na jazyk, rozpustí se zrovna tak, jako když si posadíte sněhovou vločku do dlaně.

Sněhové pusinky

jsou lehoučké jako pírko, když je sníte, nebude to tak velký prohřešek, na který by vás měla upozornit zvedající se ručička váhy. Kdyby náhodou jo, tak stačí vzít do ruky lopatu a přeházet nějakou tu hromadu sněhu :-)

Makrónky, pusinky, laskonky, sněhové placičky – celá rodinka sněhového pečiva. Na povrchu křupou, uvnitř je ještě malinko vlhká sněhová dušička, připomínající kapku rosy, co se na jazyku v jednom mžiku rozpustí. U všech je základem dobře našlehaný sníh z bílků.

sněhové pusinky2

Jak správně našlehat sníh?

  1. Zde platí zásada, že menší čerstvá vejce mají přednost. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycen vodou a to pro šlehání sněhu není nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
  2. Při oddělování bílků od žloutků se nám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
  3. Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je v zakryté nádobě do druhého dne odležet a šlehat až druhý den. Před šleháním je necháme cca 20 minut stát v pokojové teplotě.
  4. Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota nám zmaří výsledek a sníh se nám nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citrónem.
  5. Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon a rychlost přidávat plynule a postupně.
  6. Do bílkového sněhu používáme cukr extra jemný krupicový, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.

Na samotný závěr do sněhu vmícháme mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracováváme do sněhové hmoty velmi opatrně, aby nám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.

Kdo má chuť, může se pustit do výroby nadýchaných pamlsků třeba hned. Čisté tóny lehkého sněhu se dají podbarvit ovocem, zašlehat do sněhu sirup, přidat mandlovou mouku a vykouzlit si tak jinou harmonii barevných i chuťových tónů.

sněhové pusinky3

Měřeno OKOmetricky, sněhu je u nás tak kolem 40 cm. Štve mě, že jeho výška už přesahuje výšku mých nejvyšších bot :-)

Rybářské holínky doma nemám, tak se v něm pěkně brodím.

Máte pocit, že je sněhu víc než dost? Při pohledu na tohle foto si to myslet nebudete.

zima v kanadě

Sněhových pusinek a sněhu není nikdy dost :-) 

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

13 komentářů k příspěvku „Pytlík sněhových pusinek v moři sněhu“

  1. Helli říká:

    Atmosférický sníh nám tady mírně odtál, ale tvůj návod na výrobu sladkého sněhu mi to vynahrazuje plnou měrou, Šárko. Kdyby jako další tvůj příspěvek následoval návod na výrobu těchhle nádherných pusinek, to by bylo teprve něco! Určitě nejsem sama, komu pořád přebývají bílky.

  2. Gurmánka říká:

    Helli, sněhu je všude tolik, že jsem si říkala, že by mělo lehce nasněžit i tady :-))) Je po svátcích plných hojnosti, snahou by mělo být trochu zredukovat svou hmostnost, ale tyhle pusinky jsem si chtěla uložit do archivu a doplnit je ve vhodné chvíli i receptem. Tohle je poslední pytlík vůně letošních vánoc, tak je třeba se s ním důstojně rozloučit. Chtěla jsem ho sníst, ale nejspíš ho někomu daruji :-)

  3. Bali říká:

    Už jsem se lekla, že v prostojích mezi odklízením sněhu, ještě pečeš pusinky :- )))

  4. Petra říká:

    Ahoj mami, tak s tím sněhem jsi opravdu trumfla Miláno. Zato nevím, u koho více mrzne. Je tu několik stupňů pod nulou, a tak je vše pokryto ledově bílým hávem, jako by to byl sníh. Když je venku tak nevlídno, člověku by se nejraději sedělo doma u krbu – jako tomu bylo s vámi u letošních Vánoc. Svátky radosti, ale i dobrého jídla, tak jsi mi je připravila a těžko se zase zvyká na každodenní všednost. Pozdrav z Milána tobě i přítelkyním tvého webu posílá Péťa

  5. Gurmánka říká:

    Bali: Nebylo by chytré tahat v době sněhových kalamit sníh do kuchyně :-))) Ale tomu pytlíku to na sněhové hromadě docela sluší. Hurá, chvilku nám tu nesněží, tak doufám, že už nebude. Ono všeho moc škodí. Jdu se pokusit prorazit haldy sněhu autem. Snad se mi to podaří a nad sněhem zvítězím.

  6. Gurmánka říká:

    Ahoj Petruš, alespoň v něčem jsme tu stylovější než v Miláně :-) Konečně máme pořádnou bílou zimu. Kdybych chtěla, mohu vytáhnout běžky a rovnou z garáže vyrazit cestou k lesu za romantikou. Trochu sportu nezaškodí nikomu a Jenny se to bude určitě líbit, když jí někam vytáhneme. Vánoce byly moc fajn, hlavně díky tobě a originálním dárečkům, které se sice nevešly pod stromeček, ale užívám si je. Ty si užívej tu „každodenní všednost“, protože i všední den může mít plno slavnostních okamžiků, které se podruhé opakovat nebudou. Posílám ti pozdrav a pusu! Díky za milou zprávu a měj se krásně.

    P.S.
    Zase něco společného naplánujeme! Je fajn mít tě zase doma :-)

  7. Madla říká:

    Teda sníh já opravdu nemusím, ale takové krásné sněhové pusinky bych si nechala hned nasněžit :-) Taktéž proísm o receptík, protože pusinky vypadají skvostně a to nejen na sněhovém polštáři.

  8. Karolína říká:

    Pusinky opravdu miluji a mé tři děti snad ještě víc. Na pusinky máme svůj zvláštní rodinný recept: do bílků přidáváme ještě opravdu najemno nastrouhanou citronovou kůru. Pusinky pak mají zvláštní citronový nádech. Jinak na tuto webowku chodím prakticky denně, jelikož jsem na mateřské a mé děti Jiřík (5),
    Martin (3), a Lucinka (1) recepty odsud přímo zbožňují. Ještě jednou díky za web a hodně zdaru v novém roce!!

  9. Pivli říká:

    Ačkoliv sněhové pečivo moc nemusím (stačí mi jeden, dva kousky a mám dost), fotografie jsou tak chutné, že bych si hned nabídla! ;-)

  10. Gurmánka říká:

    Madla:
    Recept doplním – ať je to komplet :-) Sníh za oknem, sníh v kuchyni = dokonalý leden. Při první volné chvilce ho nachystám.

  11. Gurmánka říká:

    Karolína: Zdravím celou rodinku a též přeji povedený rok !!! Nápad s citrónovou kůrou je fajn, sněhové pečivo může mít mnoho chutných podob. Užijte si mateřskou dovolenou, která se třemi dětmi není rozhodně žádnou „dovolenou“ v pravém slova smyslu, ale je to fajn období, na které se krásně vzpomíná. Svým způsobem vám to závidím, Karolíno ;-)

  12. Gurmánka říká:

    Pivli: Byla jsem na tom podobně, ale když si jednou za čas smlsnu na nadýchané sněhové pusince, ta chuť mě povznese a říkám si, jaké by to asi bylo, kdyby na světě nebylo cukrářů :-) Vždycky jsem měla moc ráda laskonky! Chystám se na jejich domácí výrobu :-)

  13. Zdena říká:

    Dobrý nápad, jak se poprat s bílky. Stejně mi vždycky nějaký zbývá a tak jsem si řekla, že si konečně vyzkouším doma připravené pusinky. Maminka je dělávala dost často, ale recept po ní nemám. Též se za něj přimlouvám. Díky, Zdena

Zanechte komentář