6. Leden 2010 v 14.11, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchyPočet komentářů: 169

Štítky: | | | | | | | |

Tvarohový koláč – jednoduše geniální

tvarohový koláč sypaný 1 

Tak to je on – mezi tvarohovými koláči šampión.

Všechny tvarohové koláče mám v oblibě, ale existuje jeden jediný, který je všechny o chloupek  převyšuje. Tvarohový koláč jednoduše geniální – geniálně jednoduchý. Nepotřebujete kvůli němu mít ani bůhvíjaké zkušenosti natož  investovat do pekařské výbavy. Tento recept zvládnete s bravurou na koleně a všem vytřete zraky. Příprava tohoto koláče vám možná vyrazí dech, do těsta nepotřebujete žádnou tekutinu ani vejce, jednoduše suchou směsí se posype plech a v kombinaci s tvarohem je zaděláno na ten nejbáječnější tvarohový moučník, co znám. Lahodný pečený tvaroh se doslova rozplývá na jazyku. Při jeho konzumaci je dezertní vidlička nutností, protože ta křehká dobrota si zaslouží jemné zacházení.

tvarohový koláč sypaný

Recept na vynikající tvarohový koláč

  • Bez čeho se neobejdeme?
    pečicí forma, event. plech
    pečicí papír
  • Na suchou směs potřebujeme:

    2 a ½ hrnku polohrubé mouky
    1 hrnek cukru krupice
    1 prášek do pečiva

  • Na tvarohovou náplň potřebujeme:
    3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
    3 celá vejce
    1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
    hrst zlatých rozinek – mohou být předem vykoupány v rumu, ale když je tam nedáme, nic se nestane
  • na povrch koláče potřebujeme cca 150 g másla, které nakrájíme na tenké plátkyMouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu suché směsi nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru (event. rozinek). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečicí formě (nejlépe to jde cukrářskou paletkou) a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Teplotu trouby předem nastavíme na 180 °C. U horkovzdušné trouby máme za 45 minut pečeno, což poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která proces pečení doprovází.

tvarohový koláč sypaný 2

Tvarohový koláč podle popsaného receptu jsem si pasovala na „dokonalý“ a během roku se k němu rozhodně několikrát vracím. I přes mou neustálou touhu zkoušet nové věci, zjistila jsem, že jen stěží mu mohou konkurovat. Tuto starou recepturu jsem si před pár lety poznamenala pod pseudonymem „švédský sypaný koláč“. O tom, zda má něco společného s touto severskou zemí, netuším nic, ale jedno vím jistě. Tohle je on, mezi tvarohovými koláči můj šampión.

tvarohový koláč sypaný 3

Už jste někdy takový koláč pekli? Jestli ne, tak to zkuste – jednodušších receptů na koláč víc nebude ;-)

tvarohový koláč 4

Pro pořádek uvádím rozměry keramické formy, kterou jsem na pečení použila já  (28 x 34 cm)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Anketa

Má tradiční česká kuchyně šanci na přežití?

Zobrazit výsledky

Loading ... Loading ...

169 komentářů k příspěvku „Tvarohový koláč – jednoduše geniální“

  1. toffo říká:

    Tuto dobrotu mám také dlouhou dobu poznamenanou k vyzkoušení, zatím na ní ještě nedošlo. Včera jsem pekla Zebra-cake, jak ho má na stránkách Yva v praktickém kulináriu.
    P.S. Po DolceVitě a Gurmánce mám návrh na další nick :-) – Kulinářka. Takhle tě pojmenoval můj muž (nevzpoměl si správně). Hezký víkend.

  2. farfalla říká:

    jojo, pekla, už něolikrát, inspirovaná právě z dolcevity, kde máš/má snad ještě hezčí fotky.. jen se mi dost často stává, že dole zbyde dost mouky, nevím, jak tomu zabránit?

  3. Bali říká:

    Já ho nepeču, ale peče moje mamka. Patří mezi mé nejoblíbenější. Zrovna před pár dny jsem kus dostala, ale kde je mu dnes konec? :- )))
    Jdu si právě udělat čaj, kousek by se mi fakt šiknul.

  4. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Kulinářka je takový prima vykutálený nick :-))) Při té příležitosti posílám pozdrav tvému muži a přeji mu dobře kulinářsky prožitý víkend :-) Zebra-cake jsem ještě nezkoušela, ale Yva umí svými recepty tak dokonale strhnout k nadšení a touze všechno hned vyzkoušet a ochutnat. Určitě zebrovaný moučník stojí za hřích.

  5. Gurmánka.cz říká:

    farfalla:

    To je pravda, tam jsem na něj již upozorňovala. Bylo to u příležitosti jeho premiéry v mé kuchyni a od té doby se ho nemohu nabažit. Několikrát za rok si na něj vzpomenu a zrovna ta doba zase přišla :-) Dobrých koláčů není nikdy dost, tak jsem si recept přidala i na gurmánské stránky a pořídila v rychlosti pár fotografií. Žádné velké přípravy před fotografováním, jen rychle zmáčknout spoušť a dávat u toho pozor, abych si moukou nezašpinila čočku. Tělo fotoaparátu už je zvyklé na ztížené kuchyňské prostředí a rizikům statečně odolává. Pokud jde o tu mouku, která někdy zůstává na dně plechu a koláč ji nepojme, nedá se s tím asi nic jiného dělat, než ji oklepat. Příště bych dala na spodek trochu míň suché směsi, určitě se to zlepší. Chce to vyzkoušet a popřípadě použít o něco větší zapékací formu / plech.

  6. Gurmánka.cz říká:

    Bali:

    Když mě na něj někdo pozve, tak to taky neodolám a chutná mi ještě o něco lépe :-) V troubě mám zrovna něco dalšího z kategorie sladkých hříchů, tak přijď !!! :-) Ať to nemusíme konzumovat sami. Kamarád dobrodruh zrovna zvedl kotvy a odjel na Orlík pokračovat ve stavbě srubu někde na skále, kde si buduje orlí hnízdečko a my si tady s E. sedíme pěkně v teple za horkou pecí a já nemám náladu vystrčit z baráku nos. Zašila jsem se v kuchyni a vytvářím kalorické hodnoty :-) Zrovna jsem poslouchala úžasnou muziku z CD od tebe. Skvělé! Díky;-)

  7. Bali říká:

    Také sedíme u krbu, venku sněží a fouká.
    Buchta v nedohlednu. Trouba studená.
    Včera jsem si koupila nové CD Sade, také moc fajn ;-)

  8. Evik říká:

    To je mi náhodička, právě jsem dopekla svůj premiérový, inspirována u coco-choc;-) Vynechala jsem rozinky a do suché směsi přidala skořici. Bohužel mi také vrstvička mouky zůstala na plechu, a to je v receptu ještě uvedeno půl litru mléka (dala jsem čtvrt).
    Každopádně vřele doporučuji;-)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Evik:

    Telepatie určitě funguje a na různých stránkách to často voní hodně podobně :-) Skořice může fungovat zajímavě, mám ji moc ráda. Mléko do mého receptu na sypaný tvarohový koláč nepatří, ale alespoň je tu příležitost vyzkoušet zase jinou alternativu receptu. A to je přeci moc fajn ;-)

  10. HanaS říká:

    Jak tak koukám na obrázek a popis, nějak mi nevychází, kdy se tam to máslo vlastně dává??
    Podle obrázku je na tvarohové náplni, ne až na druhé polovině suché směsi :o Tak jsem z toho jelen.

  11. Gurmánka.cz říká:

    HanaS:

    Já myslím, že napsáno je to srozumitelně – viz. text v samotném receptu:

    „Polovinu suché směsi nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru (event. rozinek). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečicí formě (nejlépe to jde cukrářskou paletkou) a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby.“

    Na fotografii je koláč těsně před vložením do trouby, tzn. že mylně uvádíte, že tam je vidět tvarohová vrstva a na ní plátky másla. Je to skutečně suchá směs mouky a ta je pokladena plátky másla, tak jak to uvádím v receptu. Pro větší srozumitelnost mohu odkázat na můj starší článek o tomto koláči, kde je zdokumentován celý postup a doplněn více fotografiemi.

    Odkaz je zde:
    http://dolcevita.blog.cz/0705/svedsky-tvarohovy-kolac

  12. HanaS říká:

    Děkuji, paní Šárko. Máte pravdu, čím více jsem si fotku prohlížela, tím více jsem dostála přesvědčení, že to máslo bude na té druhé suché vrstvě. Prvně mi přišla bílá jako tvaroh, ale ona vlastně bílá je :) Doufám, že se nezlobíte, raději jsem se zeptala, abych věděla, až se na tento koláč vrhnu! Takže ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek neděle.

  13. Pivli říká:

    Báječný recept. :-)
    Hned jsem dostala na tvarohový koláč chuť. Ale u nás měla repete jablíčková bábovka.
    Příští týden ho možná upeču, pěkně jsem se fotečkami namlsala. Mám skoro totožný recept, jen máslo nedávám v plátcích, ale rozehřeju a povrch jím zaleju.
    A za ty rozinky v rumu (ten hlavně), bych se přimlouvala. ;-)

  14. Gurmánka.cz říká:

    HanaS: Nezlobím se ani v nejmenším :-) V tom jsou foodblogy geniální. Když něco není jasné, můžeme to spolu rozebrat. Často jsem díky dotazům čtenářů nucena recept doplnit tam, kde jsem to nenapsala až tak přehledně. To se stává :-) Fotografie tentokrát nejsou nic moc a mohla jsem jich přidat víc, aby to bylo opravdu jasné a srozumitelné.
    I já děkuji za dotaz a mějte se skvěle :-)

    P.S.
    Koláč ať se povede!

  15. Gurmánka.cz říká:

    Pivli:

    Receptů na takový sypaný koláč bude určitě několik. V podstatě je to taková „lidovka“ :-) Ale ty bývají nejlepší. To je dobrý nápad s tím rozehřátým máslem. Vyzkouším :-) Bez rumu to není ono. Poslední dobou vařím s kapkou alkoholu dost často, pořídila jsem si na blogu samostatnou rubriku – „S kapkou alkoholu“ – pěkně se zaplňuje.

    Když mluvíš o bábovce, tak se musím pochlubit, že jsem dnes jednu také upekla. Vymyslela jsem si takovou zajímavou kombinaci a už jsem začala pracovat na sepsání receptu, protože bych ho mohla zapomenout. Jsem zvědavá, jestli ji někdo zkusí a jak mu bude chutnat ;-) Ať se ten bábovkový speciál trochu rozšiřuje. V keramické formě se výborně peče a bábovka z formy vyskakuje fakt sama. To se mi u teflonové formy nestávalo. Pomáhala jsem si namočenou utěrkou ve studené vodě, ale teď stačí otočit a bábovka je venku.

  16. Pivli říká:

    Gurmánka: však jsem do té keramické formy doslova zamilovaná. Mohla bych péci spousty jiných moučníků, ale vždycky to skončí u bábovky. Miluju ten pocit, jak hezky upečená bábovka vyklouzne z formy na připravený talíř. Po létech bojů při vyklápění (jak říkáš – s mokrou utěrkou), je to blaho! A každý tu formu obdivuje. Zaslouženě! Je báječná.
    ;-)

  17. coco-choc říká:

    U nás mu říkáme samožer (netřeba vysvětlovat :-). Znám ho již několik let a s chutí se k němu často vracím. Dokonce jsem s ním vyhrála v Gurmánovi sadu nádobí (recept jsem zaslala pod přítelovým jménem, jako důkaz, že jej zvládne i méně zručný chlap :-D). Do náplně dávám půl litru mléka (mám i trochu více mouky v suché směsi), aby byl koláč takový „mokrý“ – tímto způsobem se mi nestane, že by mi zůstala na dně formy vrstvička mouky. Samotné tvarohy někdy na provlhčení mouky nestačí. Jedinou nevýhodou je, že koláč je po 2 dnech až příliš mokrý. Ale toho se stejně většinou nedožije :-)

  18. Gurmánka.cz říká:

    Pivli: Na mě levandule působí jednoznačně pozitivně a tak se snažím mít tuhle formu pořád někde na očích :-) A to je možná chyba, protože se nechávám rozrošovat a tím pádem myslím neustále na to, jak ji zase použít. Vždycky z toho vyjde něco sladkého. Slaných bábovek moc nepeču, mám raději slané koláče.

  19. Gurmánka.cz říká:

    coco-choc:

    Samožer :-))) Takový název je pro koláč jasně ta nejlepší reklama! :-) Téda, ta výhra nádobí byla zasloužená. Ten koláč za to vážně stojí. Nápad s přidáním mléka je určitě zajímavý, budu to muset vyzkoušet. Ten můj koláč je lepší druhý den. Když se trochu zaleží, nezůstane na dně ani trochu mouky a krásně se to všechno spojí. Tentokrát jsem spěchala a krájela ho ještě horký… To je ale u tohoto koláče obvyklé :-) Vždycky se po něm jenom zapráší …. a zbude po něm jenom trochu mouky na dně v pekáči ;-)

    Já jednou vyhrála zlatou vařečku :-) To už je fakt dávno :-))) V té době ještě nebyly u nás žádné gastronomicky zaměřené časopiy, ale zase tak dávno to nebylo – někdy v minulém století :-) To ten čas letí, co? Kde je té vařečce konec, netuším.

  20. yannka říká:

    I v našem rodinném receptovém sešitu je tenhle recept napsán pod názvem „Švédský sypaný koláč“. Zajímalo by mě, jestli by se dal dopátrat původ tohoto jména… Koláč je skvělý, pekla jsem před časem jako jednu z prvních inspirací dolcevita stránkami.
    Mimochodem z koláčů tohoto typu cítím někdy prášek do pečiva, stává se vám to taky někdy, nebo dělá soudružka z NDR někde chybu?

  21. Gurmánka.cz říká:

    yannka: Pátrání by mohlo být zajímavé. Zeptám se na to Lenky K., ta žije ve Švédsku a vaří moc ráda (píše o tom na webu do švédské kuchařky). Prášek do pečiva mě v chuti neobtěžuje, protože se nechávám unášet na tvarohové vlně a nevnímám nic jiného :-)

  22. blanca.xy říká:

    Musím napsat, že mi voní koláčem celý byt. Kdysi jsem dělala podobný sypaný koláč s jablky, ale dávala se tam krupice a koláč se nějak nepovedl, nechutnal mi. Teď jsem měla doma čtyři tvarohy ve vaničce, chtěla jsem upéct tvarohovou zebru, nakonec jsem se nechala zlákat tvrarohovým koláčem podle Šárky a udělala jsem dobře! Ochutnala jsem ještě teplý, protože jsem nevydržela a teď se těším na ráno na proleželýl

  23. Gurmánka.cz říká:

    blanca.xy:

    Tak takovou snídani bych si nechala líbit :-) Teplý je výtečný, odleželý ještě lepší. Ale když ho upeču, nevydržím a alespoň na jeden horký kousek se vrhnu, protože neodolatelně voní máslem a tvarohem. Tak ať se ráno dobře vstává a koláč vykouzlí přívětivou domácí atmosféru ;-)

  24. Maruška říká:

    Blani,ach ty požitkářko

  25. Zuzka říká:

    Zrovna nedávno jsem upekla tenhle sypaný koláč s jablky, skořicí a rozinkami a vezla jsem ho s sebou na hory. Kamarád se pak několikrát denně vytrácel z naší společnosti se slovy „musím si skočit nahoru, mám na pokoji buchtu“. A celý nám ho snědl! Od té doby jsem za hvězdu :-). Zuzka

  26. Pivli říká:

    Upečeno! Přidala jsem pár meruňek, kompotovaných ve vlastní šťávě a koláč voní celým bytem. Díky moc, Šárko!
    Na Tvých stránkách člověk vždycky objeví něco nového (co hned musí vyzkoušet) – nebo něco zapomenutého, k čemu se rád vrátí. Koláč jsem často pekla (blahé paměti) do divadla, na sobotní dvojáky. A pak dlouho, dlouho ne.
    S radostí a velkou chutí jsem jej po letech upekla znovu. ;-)

  27. Gurmánka.cz říká:

    Zuzka :-))) Gratuluji k hvězdné kariéře a přeji, aby hodně dlouho vydržela a byla stále blyštivější :-) Koláč je dobrý prostředek, jak na sebe upozornit. Sypaný koláč s jablky, skořicí a rozinkami – ten tedy musel být dokonalý ;-)

  28. Gurmánka.cz říká:

    Pivli:

    Začala jsem se probírat starými zápisky a zjistila jsem, že takových jednoduchostí s okamžitým efektem tam mám víc než dost. Tyhle „hitovky“ stojí za to oprášit. Není k tomu potřeba extra moc času ani ingrediencí a jsme za hvězdy, když takový koláč vytáhneme horký z trouby. Kombinace s ovocem (na meruňky jsem si hned udělala chuť) je dokonalá věc a koláč musí být krásně šťavnatý. S každým receptem se dá pěkně experimentovat, díky za další nový nápad ;-)

  29. Katerina říká:

    Ten koláč není „jednoduše geniální“, je prostě GENIÁLNÍ !!! A můj život se rozhodně bude dělit na období před tímto zázrakem a po něm.. díky!

  30. Gurmánka.cz říká:

    Katerina:

    Tedy Katerino, tyto pouhe dve vety jsou víc nez dlouha souveti :-) Genialne jste vystrihla pochvalu pro tvarohovy kolac, ktery jste nemene genialne doma pripravila a sklidila za nej pochvalu. Recept sam o sobe by nicemu neprospel, kdyby se ho nechopily vase sikovne ruce :-) Gratuluji k uspechu a mam radost, ze recept se bude hrat na vysluni vasi kuchyne jeste hodne dlouho. To si dobre recepty zaslouzi a je fajn, kdyz jim v tom pomahame a prodluzujeme jim zivot. Dobry kolac umi zivot zprijemnit! Kdyz je horky, je vazne genialni :-) Diky!

  31. Lajana říká:

    Nějak jsem nepobrala, kolik je tam toho másla? Celé?
    děkuji
    Lajana

  32. Pivli říká:

    Řekla bych, že je to v textu zcela jasně a přesně uvedeno: na povrch koláče potřebujeme cca 150g másla?!

  33. Gurmánka.cz říká:

    Lajana:

    Ohledně másla je to tak, jak říká Pivli. 150 g másla by mělo stačit, aby koláč krásně voněl máslem a pěkně se mouka provlhčila. V textu receptu je to uvedeno ;-)

  34. danila říká:

    Recept je tak jednoduchý a výsledek byl popsán tak lákavě, že jsem včera (v neděli jinak zásadně nenakupuju) popadla síťovku a šla nakoupit tvarohy a mouku a vanilkový cukr a taky formu, která si do naší víc jak dvacetiletý domácnosti ještě cestu nenašla. A koláč se povedl opravdu dobrý. Trochu bych mu vytkla tu příchuť kypřícího prášku, takže možná zkusím jeho množství příště redukovat.
    Vaše stránky jsem objevila až teď. A to jenom proto, že mám puzení koupit si novou kuchařku a podle všeho, co se kde píše, je ta Vaše momentálně nejlepší. Vařím ráda, ale mám problém si věci zorganizovat. Třeba kombinace sekaný, rajský omáčky a knedlíků ve mě vyvolává přímo paniku. Jak mohla hospodyňka z časů Anuše Kejřové zvládnout udělat tolik chodů? Měly i tenkrát dny pouhých 24 hodin?

  35. HaF říká:

    Zcela určitě byly dny stejně dlouhé,ale:
    Dnes musí chudák žena být dokonalou v práci (chtěly jsme přece rovnoprávnost),dokonalá manželka (v každém časopise na to máme přece tisíc návodů) a dokonalá matka a hospodyně.Výhrou je,když vaření baví-výsledné produkty tohoto hobby se v rodině vždy ocení,děti se u pomáhání mamce zabaví (čili máme splněno-dokonalá máma,hospodyně),při návštěvách se manželé hrdě chlubí (dokonalá manželka) a občas si můžem v práci šplhnout nějakým chutným přebytkem.Takže díky tomu vaření to jde vlastně zvládnout docela snadno.(Ale někdy je to opravdu náročné) Ono to zas „děvčata“ měla tenkrát těžké jinak.

  36. Gurmánka.cz říká:

    danila:

    Díky za odvahu pustit se do tvarohového koláče podle mého doporučení :-)
    Nemusíte mít strach, v knize se najdou i časově nenáročné receptury, protože kdo by dnes měl čas stát u plotny půl dne? :-) Snažím se receptury zjednodušovat, ale neubírat jim na kvalitě a autentičnosti. Bohužel některé české speciality svůj čas vyžadují a právě on je tou nejdůležitější ingrediencí. Určitě máme ten nejsprávnější přístup, když se budete příště snažit recept upravit na svou vlastní chuť a snažit se ho vylepšit (něco ubrat, něco přidat) – Pokud jde o rajskou omáčku (tu dělávám často a nezabere mnoho času), ale k tomu sekanou a knedlíky, to už si opravdu rozmýšlím, kdy se do toho pustit. Často to nebývá :-) Ale lze tuto kombinaci rozbourat a použít jednotlivé receptury pro jiné příležitosti. Hrnečkové knedlíky třeba k domácí houbové omáčce a dobrou sekanou si dát jen tak. Skvělá rajská omáčka nachází uplatnění s těstovinami a nejdobřejší je v létě, kdy jsou rajčata plná slunce a v zahradách voní bylinky. V zimě je zase fajn spolehnout se na rajčata konzervovaná a v omáčce utopit třeba pár perníčků, protože jejich skladba koření je velmi podobná chuti rajské omáčky, jak ji vařívaly hospodyně za časů Anuše K.

    Proměny ročního období se nám krásně promítají do talířů a tak to má být. Těším se na sezónní produkty a vždy sáhnu po těch, které jsou momentálně v té nejlepší kondici. Osobně nejsem moc zastánce toho, aby se mrazilo letní ovoce na koláč, který si upeču v zimě. I zima má svá kouzla a tak si vystačím s jablky, mákem, ořechy, atd.

    Za časů Anuše Kejřové bylo všechno jinak :-) Ale na druhou stranu se vařilo trochu do zásoby a šikovná hospodyně si určitě nějaký ten čas pro sebe vyšetřila. Já osobně velebím všechny moderní spotřebiče (myčky, pračky, indukční varné desky, intimní vztah mám se svým kávovarem) a nikdy bych je nevykázala za práh svého domu jen proto, abych se přiblížila době dávno minulé (i když se se starými recepty do této doby vracím téměř pravidelně a se zvláštním zalíbením). Když už věnuji čas komplikovanějšímu vaření, dělám to ráda, ale každý den to není :-) Navíc já si tu práci v kuchyni komplikuji tím, že u toho fotografuji a tak mi to trvá ještě o třetinu času déle. Měla bych se též lépe zorganizovat :-)

    Zdravím danilo a přeji v kuchyni jen pohodové okamžiky.
    Šárka ;-)

  37. danila říká:

    Milá Šárko, děkuju za povzbuzení. Vaši kuchařku si určitě koupím; v našem městě ji sice nemají, v sousedním taky ne, včera jsem proběhla několik knihkupectví v Ústí nad Labem, taky nic, ale v sobotu jedu do Prahy, dokonce tam budu mít i čas, takže určitě budu úspěšná.

    Já bych ráda to domácí vaření nijak nešidila. I když se z práce vracím nejdřív před pátou, vařím (až na výjimky) každý den a zbytky od večeře máme další den v práci k obědu. Občas mě vystřídá manžel, taky rád vaří, ale jeho hlavní doménou je žitný kváskový chleba, který pravidelně peče.

    Taky dáváme přednost sezónním potravinám; zelenina k nám putuje v balících z Moravy a něco utrhneme či vykopeme na zahradě, tomu se nic nevyrovná. Na čerstvě utrženou kukuřici s máslem ze statku ze sousední vesnice se těším celou zimu!

    Ráda vzpomínám na pomalé vaření na kamnech v babiččině kuchyni. Myčka je fajn, ale když se do nádobí pustí čtyři generace ženských, tak je to něco, na co se nezapomíná. Naše elektrická trouba toho umí hodně, nikdy to ale není tak dobrý jako z pece, pod kterou se topí dřívím. Vždycky je to prostě něco za něco.

    Obdivuju Vás za to co jste dokázala. Z Vašich článků je cítit, že vaříte a publikujete opravdu s láskou. Každopárně do naší kuchyně už jste vstoupila a já jsem za to moc ráda.
    Danila

  38. Gurmánka.cz říká:

    danila:

    Díky za milá slova (speciálně poslední odstavec komentáře mě velmi potěšil a vážím si vaší důvěry :-) Pokud jde o mou kuchařskou knihu, sehnat se dá v knihkupectví Kanzelsberger a též v síti prodejen Neoluxor. Jelikož se o distribuci starám já sama, je možno ji obejednat i přes mé webové stránky (odkaz je zde: http://www.gurmanka.cz/kniha-rande-s-gurmankou-v-ceske-kuchyni).

    Kdo si doma sám peče kváskový chléb, toho velice obdivuji, protože na chlebu se pozná, jak je kdo trpělivý a k těstu pokorný :-) Vysekávám hlubokou poklonu pro manžela.

    Kouzlo staré kuchyně, které vévodí kachlová kamna, za oknem se zelená malá úrodná zahrádka, má svou jedinečnost. Škoda jen, že pro mnohé z nás jen ve zpomínkách. Já jsem si trochu splnila svůj sen a pokouším se ty staré rituály vtáhnout do svého života a vyzkoušet si co sama dokážu. Když se mohu obejít bez moderní techniky, volím právě tuhle cestu. Ale na druhou stranu jsem člověk veskrze moderní a líbí se mi to prolínání dvou světů. Život na vsi je jednoznačně inspirativní a není zahálčivý :-) Sama sobě kladu otázku, kde na některé své aktivity beru čas, ale zcela po pravdě musím říct, že si kradu chvilky ze spánku, ale tak to dneska děláme většinou všichni. Jsem ráda, že se tu potkávám se samými stejně naladěnými a pohodovými lidmi. Je fajn být v tak dobré společnosti ;-) Za to trochu toho ponocování určitě stojí.
    Šárka

  39. babs říká:

    Tak jsem neodolala a zkusila jsem tento recept na koláč s tvarohem.Vonělo to nádherně,chutnalo také,ale….jako vždy v poslední době ať dělám co dělám,vždy je tvaroh jak uplácaný.Žádná lehkost a vzdušnost.Zkoušela jsem různé varianty,ale vždy je po upečení tvaroh nízký .
    Ušlehala jsem tvaroh se žloutky a přidala sníh…..ušlehala jsem tvaroh s celými vejci……přidala jsem i pudink…..ale vždy je výsledek nanic.
    Nemluvě o tom,že jsem vyzkoušela i různé druhy tvarohu.Miluji vše co je s tvarohem,ale v poslední době se radši koukám na obrázky,protože výsledky mé snahy jsou všelijaké……co dělám špatně ? ! ?

  40. Gurmánka.cz říká:

    babs:

    Těžko radit. Já v tomto případě postupovala tak, jak uvádím v receptu a výsledek bývá dobrý. Vždy tvaroh našlehám s vejci (ručně!, na to nepoužívám žádné elektrické pomocníky a přidám moučkový cukr + rozinky s rumem), tvaroh kupuji z Madety a jsem s ním spokojená. Asi to chce zkoušet a neskládat zbraně. Když tvaroh milujeme, není nám pomoci ;-)

  41. Morlilith říká:

    Moc dobry :)
    Prave odzkousen. Jen jsem se bala ze se skutecne neobejdu bez peciciho papiru (ale i tak jsem to riskla) a vysledek skvely.
    V keramicke forme lehce vytrene maslem vubec neni papir potreba ;)

  42. Vladěna říká:

    Díky MF Dnes jsem se na tyhle stránky dostala a objevila něco jako „štěchovický poklad“ :o))) Ráda vařím, experimentuji a nechávám se inspirovat. Cítím se tu jako v ráji. Dostala jsem se i na stránky Šárčina škola vaření a tam si připadám jako Alenka v říši divů. Děkuji za (nejen) velikonoční inspiraci. Od této chvilky se u nás vaří podle gurmánky Šárky. Od Štěchovic zdraví nadšená čtenářka Vladěna.

    P.S.
    Moc se těším na kuchařku, kterou jsem si právě objednala (jednu pro sebe, jednu pro dceru)

  43. Gurmánka.cz říká:

    Morlilith:

    To je dobrá zpráva! Když je po ruce dobrá keramická forma, ani ta nás nevypeče a obejdeme se bez pečicího papíru :-) Díky za dobrou a vyzkoušenou radu ;-)

  44. Gurmánka.cz říká:

    Vladěna:

    Mám radost, že mé stránky pasujete na „užitečný poklad“ :-))) Takové poklady já mám též moc ráda :-))) Podívejte se na všechny mé odkazy, které doporučuji navštívit. Najdete tam takových pokladů ještě víc! Pěkné jaro, pěkné vaření a v kuchyni jenom samé podařené kousky. Děkuji za vaši první návštěvu na mém blogu a budu se těšit na případné další návštěvy. Snad k tomu budete mít pořád dobrý důvod. S pozdravem, Šárka / http://www.gurmanka.cz / http://www.dolcevita.blog.cz / & parta příjemných lidí, která se tu schází. Tady budete v dobré společnosti ;-)

  45. rybička říká:

    Jé, tak tohle peče moje tchýně a říká tomu „zázrak“ nebo „tvarohový zázrak“. Dobrou odměnou, kterou musím doporučit je přidat do suché směsi kakao – koláč je pak na řezu ohromný, chuťově výtečný a na kvalitě kakaa nešetřete – prospějete nejen chuti ale i vzhledu.
    Šárko, děkuji za přání ke svátkům, tobě přeji také krásné sváteční dny a