7. října 2010 v 13.12, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Gastrozajímavosti, Něco pro duši, Světové speciality, Voňavá literatura, Z autorčina šuplíku, Zapsáno v kalendářiPočet komentářů: 10

Francouzská kuchyně voní na plotně v malé české vesnici

  

Do každého francouzského jídla je třeba dát špetka šarmu a okořenit ho láskou. Jsou to přesně ty ingredience, které nezmiňuje žádná receptura, ale když je vynecháte, nikdy to nebude ono. Když na ně nezapomenete, přiblížíte se ke kýženému výsledku a pochopíte, že tu famózní autentickou chuť nedělá fakt, že kohout na víně nebo rillettes bude bublat někde v dosahu Paříže – je to vlastně fuk! Vynikajícího výsledku dosáhnete i v mrňavé české vesničce. Nedaleko od Mariánských Lázní o tom vědí sousedé své. Vůně této kuchyně se totiž nedá zavřít za okenicemi a ladně se protáhne klíčovou dírkou. Během okamžiku se už neprohání doma po kuchyni, ale vyrazí si na špacír a sedne sousedům pod nos. Francouzská kuchyně má STYL, vstupní čerstvé suroviny jsou pro ni přímo zásadní, čas přípravy se nedá ošidit a může se vám stát karambol v momentě, když na vaření nevezmete opravdu pěkný a solidní kastrol. Na velikosti nezáleží ;-) Mohou to být i malé roztomilé jednoporcové kokotky, protože francouzská kuchyně si ráda hraje. 

francouzské nádobí - kokotky 

Pro milovníky a milovnice francouzského stylu vaření je tu jeden dobrý tip. V pondělí 11. 10. 2010 vychází magazín STYLE. Francii a francouzskou kuchyni tam představí Dagmar Derré. Protože jsem o Dáše a francouzské domácí kuchyni psala v momentě, když jsem u ní byla na návštěvě a setkala se tam též  s Lenkou Světovou, spoluautorkou kuchařských knih Olivové kuchařky a Mořské (nejen) kuchařky, mohu vás elegantně vrhnout na západní konec republiky, přímo k Dáše domů a posadit vás za stůl :-) Bude se servírovat menu po francouzsku! Dopřejte si nad talířem plným dobrého jídla potěšení z obřadu francouzského stolování v útulném západočeském domečku a nechte se od paní Dagmar Hýčkat i na jejím blogu, který je věnován recepturám z této slavné kuchyně. 

Bon Appétit! 

Za fotografie děkuji Dagmar Hájkové a Dagmar Derré. 

Dagmar Derré & související články: 

   

  
 
 

 

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

10 komentářů k příspěvku „Francouzská kuchyně voní na plotně v malé české vesnici“

  1. toffo říká:

    To datum už mám v kalendáři!

  2. HanaS říká:

    Právě se na to chystám :)

  3. Gurmánka.cz říká:

    Ani já si to nenechám ujít :-)

  4. Bali říká:

    Šárko díky, napsalas to krásně ;-)

  5. HaF říká:

    Tak jsem se těšila, ale časopis jsem sehnala až odpoledne. Článek je pěkný, recepty lákavé, škoda jen, že zbytek časopisu je pro mne nevyužitý a zbytečný. Raději napíšu Ježíškovi o zmiňované kuchařky!!!

  6. Gurmánka.cz říká:

    Bali:

    Jinak se to napsat nedalo ;-) Užij si to v Baslu a místních barech! Už se mi po tom městě zase stýská a pokud mi to vyjde, ještě do vánoc tam taky zajedeme.

  7. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Já ten časopis ještě v ruce neměla, ale snad i ten zbytek čtiva si zachová styl a nebude nudit :-)
    Kuchařky jsou fajn, mám je doma a jsou inspirativní.

  8. Bali říká:

    Sarko; uzila jsem si pouze Brotli bar; dobrota!
    Ted uz uzivame Francii ;-)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Bali:

    Tak si to cestování pořádně „vychutnejte“ ;-)

  10. Babetta říká:

    Díky za tip na časopis. Krom jiného jsem si tam našla i dobré tipy na vánoční dárky. Budou to i kuchařské knihy.

Zanechte komentář