18. října 2010 v 1.39, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Domácí konzervace, S kapkou alkoholu, Sladké hříchy, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 6

Štítky: | | | | |

Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem

"švestková zavařenina marmeláda džem"

Dá se říct, že to nejlepší přichází až na podzim. Pokud jste to už neudělali, je nejvyšší čas sklidit švestky a vlašské ořechy. Efektní křupavou švestkovou zavařeninu si možná i vy zamilujete po prvním ochutnání. Navodí takové pocity, jako když se vám v ústech rozprostře modré švestkové nebe, které pokazí jen tu a tam křupavý obláček s chutí vlašského oříšku. Do „modrého z nebe“ se vyplatí investovat čas, proto přidávám recept na jednu mou oblíbenou švestkovou zavařeninu, ke které se každý rok vracím a vařím ji v dostatečném množství v tom největším hrnci, co se dá u nás doma najít. Je to přesně ten, ve kterém rok co rok připravuji švestková povidla se skořicí a rumem.

 Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem

  • 1000 g vypeckovaných švestek
  • 150 g jader vlašských ořechů
  • 100 ml červeného vína (nebo hroznového džusu)
  • 500 g želírovacího cukru (2:1)

Vypeckované švestky nakrájíme a krátce rozmixujeme. Přidáme nasekané nebo hrubě namleté vlašské ořechy a směs přemístíme do kastrolu se širším dnem. Zalijeme vínem a uvedeme do varu. Přidáme želírovací cukr a necháme po dobu tří minut provařit. Důkladně mícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Zavařeninu slijeme do menších čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme tento sladký letní suvenýr do spíže, kde nejspíš moc dlouho nevydrží. Pro jistotu připravujeme rovnou dvojitou dávku. I když je zavařování staromódní záležitost, z módy nevyjde, protože pod každým víčkem se skrývá pěkná porce sladkého vzrušení s parfémem letních dnů. Tahle vůně zaručeně nevyprchá po celou dlouhou zimu. Ale pozor! Čím víc zavařeniny navaříte, tím méně bude letos slivovice ;-)

"koš plný švestek"

Možná tuhle zavařeninu letos již nestihnete, ale recept se vám může hodit i za rok. Pokud zavařovat budete poprvé, může se Vám hodit i šikovná zavařovací výbava (sklenice, víčka, kleště a mnoho dalších užitečných věciček od Jany http://www.doma24.cz/).

Jiné švestkové odkazy aneb „nechte se chytit na švestkách“

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

6 komentářů k příspěvku „Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem“

  1. Jana říká:

    Šárko, půjde to ze zmražených švestek?

  2. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Tímto způsobem jsem to nezkoušela, ale podařit by se to mohlo.

  3. HaF říká:

    Loni jsem se díky Apetitu dostala na Vaše stránky a pak vařila povidla. Byla vynikající ( nevím jak je dokázali v Apetitu přismahnout) a od té doby jsem si na tyto stránky vypěstovala závislost! A teď tohle, kde teď seženu švestky, nevím, u nás jsou už v kvasu. To zas budou výčitky, že jsem něco prošvihla!

  4. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Mám radost, že jsme se tu potkáváme díky „apetitu“ :-) O dobrou chuť jde nám všem v první řadě. Pokud jde o přismahnutá povidla, tak bych to viděla na takovou drobnou zradu v tom, že byl v redakci použit malý kastrol a daleko menší množství ovoce než předepisuje recept. Všechna tekutina se tím pádem rychle odpařila a …. vysvětlit si to jinak neumím, protože na tento recept mohu vsadit hlavu :-) Kdyby tohoto spolehlivého receptu nebylo, nebylo by ani povidel v naší domácnosti. Někteří by se radovali, protože by zbylo víc na slivovičku :-)))

    P.S.
    Ještě o tomto víkendu jsem se pustila do vaření hruškových povidel a z toho jsem úplně unešená. Chutnají výtečně a lituji, že jsem to rok co rok odkládala a premiérově se do toho pustila až letos na poslední chvilku. Pořád je něco „poprvé“ a to mě baví :-)

  5. Jana říká:

    Šárko, asi jsem něco špatně pochopila. :( Stačí uvést do varu a pak vařit tři minuty? To se mi zdá divné, vždyť se to nemůže spojit…

  6. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Želírovací cukr se pojí velmi rychle! Tuto informaci a dobu varu najdete na každém balíčku želírovacího cukru, proto tomu můžete důvěřovat. Funguje to naprosto spolehlivě :-)

Zanechte komentář