5. prosince 2010 v 21.36, napsala Šárka Škachová • Rubrika: S kapkou alkoholu, Sladké hříchy, VánocePočet komentářů: 27

Štítky: | | | | | | | |

Nugátový koláč jako zbraň

Nugátový koláč zařazuji do vánoční rubriky, protože tam jednoduše patří. I když to tak na první pohled nemusí vypadat.

Kdybych nezaútočila nugátovým koláčem s oříšky, zmizely by všechny vanilkové rohlíčky, které jsem dneska pracně napekla. Koláč s nugátem jim byl neuvěřitelně silným soupeřem, tím pádem šly vanilkové rohlíčky pěkně do pozadí a pustili jsme je ze zřetele. A o to  mi šlo. Ubránit alespoň krabici cukroví do Štědrého dne :-) Máte stejný problém? Taky si u vás v kuchyni na právě vytažený plech cukroví z trouby už někdo brousí zuby?

Zažeňte je! Tady máte recept na nugátový koláč, který vám nepřidělá moc práce.

Nugátový koláč

  • chlazené těsto (listové nebo křehké) – spoléhám se na Wewalku
  • 200 g nutelly
  • extra hustá kysaná smetana Chef de Créme
  • 2 vejce
  • žádný cukr!
  • drcené lískové oříšky (ale jde to i bez nich)

Chlazené těsto je ideální a uspoří čas. Navíc je rozválené na pečicím papíru, stačí ho posadit do koláčové formy a je to. Nugátový krém jsem připravila z extra husté kysané smetany, nutelly, vajec.

Všechno metličkou rozmíchat do hladkého krému a vylít na těsto do formy. Těsto předem propíchejte na několika místech ostrou vidličkou, aby se těsto nezvedalo.

Pečeme 40 minut při teplotě 180 °C v předem vyhřáté horkovzdušné troubě. Koláč před pečením můžeme posypat drcenými lískovými oříšky, které jsem předem opražila na horké pánvi.

Umím si v nugátovém koláči představit i kapku alkoholu. Kdyby voněl po kapce koňaku … ;-)

Famózní koláč zafungoval naprosto dokonale. Po lačném požití tří kousků nemám na sladké ani jednu chuť a vanilkové rohlíčky jsou najednou všem fuk. Tím se přiznávám, že napečené cukroví pochopitelně uždibávám o 106 :-) Vy snad ne?

Jestli máte zájem o recept na vanilkové rohlíčky, mohu posloužit :-)

Nakoukněte do rubriky Vánoce.

Jsem Nutella. Kdo je víc?
 
Pomazánka lískooříšková s kakaem, co není až tak lískooříšková, jak bychom ji chtěli mít. Se svým složením, kde převažuje cukr a rostlinný olej, s nízkým procentem lískových oříšků
– pouhých 13 %, odtučněný kakaový prášek 7,4 %, odtučněné sušené mléko 5%, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, aroma – se jí na našem trhu prodá i tak dost.
 Přesné složení Nutelly je skryto pod rouškou tajemství, střežené tak dobře, jako tajná receptura na Coca Colu. Konkurenční produkty vypadají na první pohled stejně, ale v chuti Nutellu nedostihují. V každém čokoládovém krému je spousta cukru, rostlinného tuku, lískových oříšků a kakaa, vanilkového aroma a emulgátorů, ale Nutella má pár detailů, které ji činí chuťově jedinečnou.
Firma Ferrero je nyní řízena třetí generací této podnikatelské rodiny. Pietro a Giovanni Ferrero, synové Michela a Marie Franca, vedou skupinu jako její nejvyšší ředitelé. Pod jejich vedením společnost dále roste. Dnes stejně jako v minulosti spočívá tedy společnost na silných rodinných základech. Roční obrat výrobce Ferrero se pohybuje kolem 640 milionů Euro. Všechno to začalo před 45 lety: V dubnu 1964 byla v jedné továrně v Piemontu vyrobena první Nutella ve skle. Podle odhadů si dnes tuto čokoládovo-oříškovou pochoutku maže na chleba nebo ji mlsá přímo ze sklenice kolem 40 milionů lidí na celém světě.
Na co si dát pozor?
Časopis Konzument testoval také hojně se v čokoládových krémech vyskytující tuk, přesněji přítomnost na trans-mastné kyseliny (TFA). Ty vznikají buď přirozenou cestou v bachoru přežvýkavců (a jsou proto obsaženy ve všech mléčných tucích), ztužováním olejů při průmyslové výrobě tuků a také jejich zahříváním např. při smažení. Bylo zjištěno, že ze všech tuků právě TFA mají nejméně příznivý vliv na riziko infarktu a mozkové mrtvice. Kromě toho také negativně ovlivňují hladinu cholesterolu.
 

 

Na trhu jsou k mání i bio produkty, které obsahují třtinový cukr a namísto umělého vanilinu přírodní. Některé výrobky se chlubí větším množství lískových oříšků, než je obvyklých 13% v Nutelle, ale přesto v prodejnosti vede Nutella od italského výrobce Ferrero. Celá skupina Ferrero zakončila finanční rok 2005-2006 s konsolidovaným obratem 5,6 miliard €, což představuje nárůst o 10,1% (+519 milionů €) v porovnání s předchozím finančním rokem 2004-2005. Skupinu na celém světě – pod vedením svých generálních ředitelů Pietra a Giovanni Ferrera – tvoří 36 obchodních společností, 15 výrobních závodů. Jakou měrou jste vy přispěli do jejich obratu a kolikrát jste dostali chuť na Nutellu? :-) U čokoládových pochoutek buďte střídmí, protože ani bio produkty nejsou bez kalorií.
(zdroj: internet)
Čokoládový objev na závěr:
Až pojedete do Itálie a dostanete chuť na něco opravdu delikátního a velmi čokoládového mám pro vás jeden zaručený tip, jak si užít dokonalou chuť čokoládového krému. Tuhle dobrotu dostávám pravidelně od své dcery a kdyby ji někdo dovážel k nám, mohli bychom si všichni užít kus čokoládového nebe pro sebe.
Existuje dokonalý oříškový krém od firmy Novi – Crema Novi (senza grassi estranei – bez přidaných tuků) s obsahem 45 % lískových ořechů nejvyšší kvality a s velkým podílem kakaového másla. Firma Novi patří mezi jednu z nejvlivnějších značek v Itálii, co se výroby čokolády týče. Má 20 % celého trhu. Do svých výrobků používá kakao „cru“, které pochází z plantáží v Grenadě, Ghaně a Ekvádoru. Tento čokoládový krém poráží ve své domovině marketingově slavnější Nutellu na celé čáře. Za kelímek Novi (200 g) dáte 3 € .
Já si přeji, aby tahle dobrota byla k mání i tady :-)

Ringrazio tanto alla mia figlia Petra per le informazioni riguardo il cioccolato :-)

Těším se na letošní novou zásilku, ať nemusím nugátový koláč příště dělat z Nutelly :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

27 komentářů k příspěvku „Nugátový koláč jako zbraň“

  1. Alena říká:

    Koláč vypadá dokonale a voní až k nám, :-)
    Zakysanou smetanu od Yoplait neznám. Jejich jogurty nejsou u nás v oblibě, tak se na tuto značku ani nedívám. Ale tahle Chef de Créme je lákavá, hned se po ní podívám a koláč vyzkouším. U nás se vánoční cukroví taky ztrácí, :-( věřím, že tahle dobrůtka u nás taky zabere. :-)
    Přeji krásný a klidný předvánoční čas.
    Alena

  2. Hanka říká:

    Smetanu Chef de Créme jsem zaznamenala u nás v obchodě a vyzkoušela. Je opravdu dost hustá a to jí připisuji ke cti. Pohlreich o ní říká: „Tak téhle smetaně říkám Paní.“ :o) Koláč je parádní od pohledu a ještě k tomu nugátový, což je v naší rodině hodně velký hit. Nutella se doma vždycky najde, tak určitě podle Šárčina receptu vyzkouším.
    Hezký předvánoční čas přeje Hanka.

  3. toffo říká:

    Výborný nápad, pořídit si takovou sladkou zbraň.
    Doposud jsem při hlídání cukroví jen vrčela a cenila zuby, avšak nekousala ;-)!

  4. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Říkala jsem si, že ten koláč neměl být tak dobrý :-) Snědl se na posezení :-)))

  5. Gurmánka.cz říká:

    Hanka:

    Doporučuji vyzkoušet, je opravdu skrz naskrz nugátový a dobrá smetana je mu ke cti :-) Tu s Pohlreichem jsem koupila nějakou náhodou, protože mám v oblibě jinou značku, ale nebylo jí co vytknout. Díky za zprávu a mějte se krásně a vánočně. Šárka ;-)

  6. Gurmánka.cz říká:

    Alena:

    Zakysanou smetnu lze použít i jinou, možná tahle byla zbytečně příliš plnotučná, ale bohužel jsem po ruce neměla jinou. Když mohu, tak těmi kaloriemi šetřím. Koláč byl úžasný a kdo má rád nutellu, ten si na něm smlsne :-)
    Mějte se krásně a vánočně. Šárka

  7. Madla říká:

    Tak tenhle recept mi padl přímo do rány :-) Včera jsem vyrobila domácí nutellu (tu kupovanou, která je vlastně jen z cukru a rostlinného oleje a oříšků obsahuje asi jen 13 % a kakaového prášku jen 7 %, prostě od té doby, co máme malého, nepoužívám) a i když srdnatě lepila spoustu druhů cukroví, ještě jí pěkný kopec zbyl, takže pro ni asi najdu příjemné využití :-)
    A jinak k tomu cukroví, mě připadá právě nejlepší ochutnávání teď v adventním čase, protože v čase vánočním a povánočním už jsou všichni přeslazení a na cukroví se nechou ani podívat. Loni jsme to takto praktikovali a po Vánocích nám zbyloa jen malá hrstka cukroví a to bylo ono. Takže přeji krásný a sladký advent.

  8. Gurmánka.cz říká:

    Madla:

    Kdo odolá nutellu nesníst jen tak lžičkou rovnou ze skleničky, ten si může dopřát za svou statečnost kousek koláče :-) Domácí nutella je jistě bezva počin, ale ani tu koupenou nezavrhuji. V Itálii existuje jeden produkt, který má v sobě cca 75 % oříšků a spoustu kakaového másla. Bohužel tady se koupit nedá, tak občas zahřeším i s tradiční Nutellou. Používám ji hlavně na lepení některého cukroví. Na téma cukroví: nám taky chutná před štědrovečerní večeří nejvíc :-))) Ale přeci jenom musím udělat několik vánočních sladkých balíčků, tak hromádku cukroví chráním vlastním tělem, aby nezmizela dřív než ji stihnu zabalit a darovat. Také přeji krásný a vanilkovo-čokoládový sladký adventní čas.

  9. Madla říká:

    Je škoda, že tak kvalitní potraviny jako Vámi popisovaná Nutela se 75 % oříšků se tady v Česku nedají sehnat. :-( Proto to u mě bude i nadále jistit její domácí výroba: http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
    Jinak k tomu curkoví, také dělám chutné a sladké balíčky pro své blízké, proto to u násdoma poslední dobou vypadalo jako v manufaktuře na cukroví, jen s trošku větším adrenalinem :-)

  10. Tytka říká:

    Jako zdravější náhradu za Nutellu jsem objevila Bio čoko-oříškovou pomazánku Samba od f. Rapunzel, je naproto úžasná, chutná hodně oříškově ( obsah oříšků 45%). Se synem jsme se o ní skoro prali a to já čokoládu obecně moc nemusím. Ikdyž je dost hustá, tedy na slepování křehkého cukroví nevím nevím a cena není rozhodně nízká, stojí za to do ní ponořit lžičku!
    http://www.vsebio.cz/bio-samba-coko-oriskova-pomazanka/

  11. Gurmánka.cz říká:

    Tytka:

    Díky za další zajímavý objev :-) Já přidala na závěr článku o nugátovém koláči ještě zamyšlení nad Nutellou a upozornění na jeden velmi zajímavý čokoládový produkt, který dělá v Itálii slavnější Nutelle velkou konkurenci. Občas se vyplatí do čokoládového krému ponořit lžičku, to rozhodně souhlasím. Dobrá čokoláda nepostrádá vzrušení, tak proč si ji odpírat. Díky za zprávu a za skvělou ochutnávku od Rapunzelů :-)

  12. farfalla říká:

    u nás je nutella:-) nebo tohle http://www.alnatura.de/de/produkt/22585, myslím že je složením stejná jako rapunzel, možná podobný výrobce. a je asi o třetinu levnější (u nás ke koupi v dm), což není k zahození:-)

  13. Gurmánka.cz říká:

    farfalla:

    To vážně nemí k zahození :-) Dík

  14. Helena říká:

    Prosím, jak připravujete tu domácí nutellu? Několikrát jsem se o to už pokoušela, ale vždy to chutnalo spíš jako poleva než nutella :(

  15. Gurmánka.cz říká:

    Helena:

    Já domácí nutellu nepřipravuji. Originál nutella je chuťově skvělá, i když ne příliš zdravý (asi jako každá běžná čokoládová pochoutka) – zkuste se poptat na blogu u Madly, která zde nechala na přípravu domácí nutelly odkaz. Přeposílám ho níže:

    http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni

  16. Helena říká:

    Mockrát děkuji za odkaz, nemohla jsem ho nikde najít. Zkusím jak nutellu, tak koláč :-) Hezký den

  17. pavlikova říká:

    recept

  18. Míša říká:

    Koláč už jsem pekla 2x. Poprvé jsem ho posypala mandličkama a byl super. Podruhé jsem ho udělala s opraženými nasekanými oříšky a byl výtečný :-) teď ho peču opět s mandličkama, ale vylepšila jsem ho ještě o kousky banánu a už se těším až ho ochutnám :-) Díky moc za super recept ;-)

  19. Gurmánka.cz říká:

    Míša:

    Super! Každé vylepšení oříškem nebo mandličkou koláči zvedne reputaci. S kousky banány nemusí být vůbec špatný! Čokoláda a banán je dokonale harmonická dvojice. Zajímal by mě výsledek ;-)

    Díky moc za zprávu a ať chutná! Šárka ;-)

  20. Míša říká:

    tak už je upečený, ještě jsem ho vyfotila než ho sníme :-)
    http://foto.dama.cz/foto.php?f=920152

  21. Gurmánka.cz říká:

    Míšo, to je krása! Budete mít krásně sladký a čokoládový pátek :-) Díky za odkaz na foto a za propagaci nugátových koláčů. Šárka

  22. Honza říká:

    Potvrzuji, krém Novi je to nejlepší, co lze na poli oříškových čokokrémů dostat. Ty německé produkty jsou nastavované palmovým olejem, zkusil jsem je a Novi je opravdu znatelně kvalitnější ;-)

    Po jakékoliv návštěvě Itálie vozíme nejméně 4 kelímky (letos se tam dostanu v září) a doma si pak užíváte opravdu orgastické chuťové zážitky ;-)

  23. Tyna říká:

    DObrý den, koláč je krásný, úplně se mi sbíhají sliny. chci se zeptat, jestli lze s tímhle křehkým těstem (wewalka) udělat i závin, popř, šátečky??? Půjde mi těsto zavinout, nebo je lepší na koláče?
    Děkuji za odpověď :-)

  24. Gurmánka.cz říká:

    Honza:

    Krém Novi je jeden z pokladů Itálie :-)

  25. Gurmánka.cz říká:

    Tyna:

    Upřímně řečeno, nikdy jsem toto těsto nepoužila na nic jiného než na koláčový podklad. Není tak křehké a tvárné, jako těsto listové. Raději bych zůstala u těch koláčů a na závin volila těsto jiné.

  26. Filippo říká:

    Dobrý den,

    článek je už starší, ale přesto zajímavý. Zcela s Vámi souhlasím v tom, že Nutella je především vynikající marketingový počin. A Crema Novi je vskutku neporovnatelně lepší. Nemáte nějaký zdroj v České republice? Je to chuťově i kvalitativně jiná liga než Nutella. A jen malé upřesnění: město Novi Ligure má sice Ligurii v názvu, ale ve skutečnosti leží v Piemontu. Nic ve zlém, jen přátelská poznámka ;-)

    Zdraví Filip Z.

  27. Gurmánka.cz říká:

    Filippo:

    Crema Novi je čokoládový zázrak :-) Bohužel zdroj v ČR nemám, ale budu to muset nějak zařídit. Za přátelskou poznámku velice děkuji! Nevšimla jsem si, máte rozhodně pravdu :-) Díky a zdravím! Šárka

Zanechte komentář