14. března 2011 v 15.24, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Nezařazené, Předkrmy a chuťovky, Sýry a sýrové delikatesy, Zahrada a bylinky, ZeleninaPočet komentářů: 13

Štítky: | | | |

Kastrůlek s vejci a rajčaty – „nádobíčko nejen pro singly“

"vaření v kokotkách"

Máte taky zálibu v miniaturách? V tom případě se u vás doma najde krom kastrolu i malý kastrůlek. Francouzi jim šibalsky říkají „kokotky“ a našli pro ně v kuchyni opravdu dost příležitostí, jak se vtipně blýsknout. Je chuť na něco malého a barevného? Zapečte si svůj kastrůlek. Dnes s vejci a malými koktejlovými rajčaty. Navrch s voňavým tymiánem. Mrňavé nádobí se hodí i v případech, že vaříte jen pro jednoho – k snídani, k rychlému obědu, k malé večeři. Barevné kastrůlky jsou opatřeny praktickou pokličkou a jídlo v nich připravené servírujeme z trouby rovnou na stůl.

Kastrůlek s vejci a rajčaty

pro 1 osobu:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka nebo smetany
  • 3 cherry rajčata
  • 2 lžíce tvrdého strouhaného sýru
  • čerstvé bylinky (naťová cibulka, tymián, pažitka)
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání nádobky

Malý kastrůlek nebo zapékací mističku vymažeme máslem. Vejce rozšleháme s mlékem nebo smetanou, osolíme, opepříme a přidáme nasekané bylinky podle chuti. Do kastrůlku vložíme rajčata překrájená na půlky, zasypeme strouhaným sýrem a přelijeme rozšlehanými vejci. Vložíme do horké trouby a při teplotě 190 °C pečeme cca 10 až 12 minut. Jednoduše tak dlouho, dokud se vaječná směs nezvedne nad okraj zapékací misky a neudělá pořádně nadýchanou čepici. Zkuste takový kastrůlek naservírovat k snídani. Určitě to bude příjemný start do nového dne. Jaro přináší nepřeberné množství kombinačních možností, co s takovým kastrůlkem / kokotkou doma podnikat. Určitě už nějaký nápad máte v hlavě. Když vidím venku v zahradě trsy a keříky probouzejících se bylinek, v hlavě mi běží celý kuchařský seriál … :-)

Sadu francouzských kokotek považuji za „velké maličkosti“ mého kredence a přinášejí mi nový závan a osvěžení při přípravě jídla v těch dnech, kdy na vaření mnoho času nezbývá, ale žaludek si žádá malé teplé pohlazení. A to není k zahození.

Kde se vzal ten směšný výraz? Francouzi výraz „cocotte“  používají v případě, že chtějí koketně pojmenovat něco, co se jeví jako  malé a miloučké. Mrňavý kastrůlek je to pravé, proto se mu přezdívá „kokotka“. Nechte dvířka kuchyňského kredence otevřená, pár kokotek vnese do kuchyně jen malou špetku humoru, ale o to větší porci zábavy při vaření. A přestaňte se kokotkám smát! :-)


 

Kde si opatřit veselé nádobíčko? Zkuste to tady. Určitě nezůstane jen u nádobíčka a natrefíte na jiné zajímavosti.

Komu se nezavděčím horkým soustem na vidličku, toho zvu na „Banánový chlebíček“ – dnes je se štědrou porcí kokosových lupínků a nechybí ani čokoládová poleva. Na krabici od banánů vám někdo zanechal vzkaz :-)

Co si budeme povídat, on ten výraz „kokotka“ na našince působí trochu nemravně, ale určitě se pořízením kokotek neohrozí morálka chodu vaší kuchyně. Představte si, že existují i krutější záludnosti českého jazyka, které to dokáží celoživotně pořádně opepřit tomu, kdo se narodil s humorným příjmením. Vzpomínám na svou historicky první chvilku v zaměstání, první podání ruky od kolegy mužského pohlaví … Kokotek Josef, jméno mé. Tenkrát jsem se smát neměla, ale nečekaně a proti veškerému bontónu se mi to podařilo :-) Ještě že pan Kokotek byl prima chlap a se svým příjmením měl své zkušenosti. Dokázal ho totiž i s noblesou nosit a nechyběl mu smysl pro humor :-) Takových kompromitujících jmen by se určitě našla nekonečná řada … Vybavuji si ještě jeden případ, který by se dal nazvat – Z bláta do louže. V sousedství bydlela pohledná Blanka, po otci příjmením Jebavá. Zamilovala se do frajera Pepy s velmi nepohledným příjmením Šukovský. Pokud je mi známo, ti dva se nikdy nevzali! Ale kdyby to tak dopadlo, bylo by to doslova šlápnutí z bláta do louže :-) Nebýt rozverných francouzských kokotek, nikdy bych si neuvědomila, že jsem na své příjmení měla v podstatě štěstí!

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

13 komentářů k příspěvku „Kastrůlek s vejci a rajčaty – „nádobíčko nejen pro singly““

  1. Katty říká:

    Mám moc ráda pěkné nádobíčko a taky ráda zapékám v různých mističkách. Přivezla jsem si je z Francie a ani moc nestály. Byl tam neskutečně velikáááánský výběr, fakt pastva pro oči. Takovou pěknou nedělní snídani bych si hned dala. Klidně i k obědu, protože vajíčka jsou moje láska a můžu je dnes a denně. I když to není extra zdravé, tak mě to prospívá a vždycky si moc pochutnám.

  2. Pepa říká:

    No to vypadá naprosto luxusně..!

  3. Sklenička říká:

    zkusím nějakou variaci. A díky za vysvětlení kokotek, nadšeně jsem si to ve Francii fotil (třeba tady: http://vins.blog.cz/0710/chvala-supermarketu-a-domacich-dovozcu-vina nevěda, co to znamená :o)

  4. Bali říká:

    Sklendo, můj muž má zákaz toto slovo vyslovovat na české veřejnosti :- )))
    Šárko, pěkný receptík, díky ;-)
    Na snídani si udělám taky kokotku, ze zbytku lososa z tvého receptu.

  5. Martina říká:

    tyhle věcičky jsou úžasné a ve Francii hojně používané. Jsou tu všude k dostání v různých velikostech, barvách a z různých materiálů. Já mám ale s vyslovením slova „cocotte“ ve francoužštině velký problém, takže se mu vyhýbám jak čert kříži. Český výraz kokotek je milejší, ale je mi jasný proč se tomu začalo říkat takto a ne přesně tak jako ve Francii :)

  6. Gurmánka.cz říká:

    Katty:

    Na zapékaná vajíčka jsou kokotky jako stvořené. To je přesně to, co s nimi podnikám i já nejčastěji. A vždycky přidám nějakou tu bylinku a kousek něčeho barevného, aby to jako celek vyznělo chutně a vesele :-)

  7. Gurmánka.cz říká:

    Pepa:

    V podstatě je to takové vaření/nevaření, ale člověk se z toho i příjemně nají a navíc se u toho pobaví. Co víc si přát? :-)

  8. Gurmánka.cz říká:

    Sklenička:

    Ve Francii se vyplatí mít objektiv fotáku pořád otevřený, aby se náhodou něco mimořádného neprošvihlo :-)

    V dubnu se chystám do Švýcar a do Alsaska, jak bude v autě trochu místa mezi lahvemi vína, určitě i na veselé kousky nádobí dojde řada :o)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Bali:

    Zákaz vyslovovat to slovo! :-)))) Jistota je jistota, zvláště když se to slůvko opatří milým akcentem, který je nenašincům vlastní :-) Chápu tě.

    To mě přivedlo na myšlenku, že bych v souvislosti s nevinnými kokotkami měla ještě dopsat takový úsměvný závěr přímo ze života ;o) To si přečti, jak jsou někteří, co nemravné výrazy musí na veřejnosti vyslovovat pěkně hlasitě a po celý svůj život.

  10. Gurmánka.cz říká:

    Martina:

    Když to jde, není od věci ten výraz tak trochu elegantně obejít, jako jsem to udělala v samotném úvodu článku, ale proč tomu nádobíčku neponechat trochu z té francouzské koketérie? :-) Neobešla jsem ho až tak velkým obloukem, kdo má zájem, ten si může roztomilé nádobíčko koupit jednak ve Francii – jak sama říkáš, je tam toho na výběr opravdu mnoho – nebo využít nabídku malého e-shopu paní Dagmar, která pro potěšení nádobíčko vozí z Fr do ČR. Do kuchyně patří i zábava a legrace. Když vtrhnout kokotky do kuchyně, je o zábavu postaráno :-)

    P.S.
    Český výraz také není o nic lepší a vyvolává v mnohých úsměvy a mírné pohoršení :o) Článek jsem doplnila o závěr, který s tématem zdánlivě nesouvisí, ale má k němu nápadně blízko.

  11. LucieB říká:

    Super nápad, vypadá to skvěle… a chutnalo to taky určitě dobře

  12. Gurmánka.cz říká:

    LucieB:

    Roztomilé nádobíčko vytáhne každou průměrnou dobrůtku do výšky nadprůměru :-) Kdyby se neservírovalo v malém francouzském kastrůlku, byla by to jenom obyčejná vejce s rajčaty a bylinkou. Jenže! Tahle vejce byla neobyčejná, protože jsou domácí a to je z toho průměru vystřeluje zase o pár příček výš. Čerstvá vajíčka a jaro – to mi jde k sobě samo o sobě :-)

  13. klárka říká:

    Moc velká gratulace, taky aby ne máš to tu skvěle přehledné a máš zde velmi výtečné recepty.

Zanechte komentář