Dezerty a sladké hříchy

Nedělní koláčky 2 v 1

31 komentářů

"koláčky z listového těsta"

Máte raději sladké nebo slané? Proč to řešit, když se můžeme uspokojit sladko-slaně. Pekla jsem malé koláčky minulou neděli. Sladké banánové s čokoládou byly famózní. Slané se šunkou, sýrem a šťavnatými jablky jim šlapaly na paty. Malé téma na veselé tartaletky z jednoho koláčového plechu pro kreativce. Ty vaše exempláře můžou vypadat úplně jinak 🙂

Banánové koláčky s čokoládou

Šunkové koláčky se sýrem a šťavnatými jablky

 

Na obě varianty sladkých & slaných koláčků budeme potřebovat: 

  • chlazené listové těsto rozválené na pečicím papíru
  • malé koláčkové formičky, tzv. tartaletky
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce kysané smetany

Na sladkou variantu “banány s čokoládou” si připravíme:

  • 2 banány
  • 1 tabulku dobré čokolády
  • 1 lžičku medu (javorového sirupu nebo cukru)

Na slanou variantu “šunkové koláčky se sýrem a šťavnatými jablky” si připravíme:

  • několik plátků dušené šunky
  • pár plátků sýra (jemně uzeného)
  • 1 jablko (zelené šťavnaté Granny Smith)
  • malá rajčátka
  • listy řapíkatého celeru

Nejprve si z těsta obrácenou formičkou naznačíme počet koláčků, formičku přitiskneme a kolečka snadno vykrojíme. Poté je vyjmeme a těstem vyložíme koláčkové formičky. Nemusíme vymazávat, protože listové těsto je poměrně dost mastné a snadno ho z formiček vyloupneme aniž by se nám přilepilo.

"formičky na koláčky"

"pečení koláčků - tartaletek z listového těsta"

Rozhodneme se, kolik chceme koláčků sladkých a kolik slaných. Z jednoho plátu těsta (nevyváleného) se nám jich na plech vejde 9. Já se rozhodla pro poměr 6:3, ve prospěch těch sladkých. Na šest sladkých koláčků jsem nakrájela banány na plátky, vyskládala je do koláčkových formiček a doprostřed každého položila 1 kostičku čokolády. Nebo raději 2 kostičky.

"pečení banánových koláčků"

"pečení koláčků z listového těsta"

"pečení koláčků - tartaletek z listového těsta"

  • čokoládové pravidlo, které jsem právě porušila: „Silný člověk se pozná tak, že rozlomí tabulku čokolády na dva kusy a pak sní jen jeden!“  – Judith Viorst

"pečení koláčků - tartaletek s banánem a čokoládou"

Přišel čas vyrobit si koláčkovou smetanovou zálivku. Na 9 koláčků stačí rozmíchat 2 vrchovaté lžíce kysané smetany s 1 vejcem.

"příprava krému do koláčků"

Slané koláčky jsem dekorovala plátkem dobré dušené šunky, plátky šťavnatého jablka, uzeného sýra a pro veselejší atmosféru i malých cherry rajčátkem a svěžím lístkem řapíkatého celeru.

"šunkové koláčky"

"šunkové koláčky"

Nejdříve si připravíme slanou variantu. 2 lžičky krému vložíme do středu každého koláčku a teprve nyní okořeníme bylinkovou solí.

"pečení slaných koláčků se šunkou"

"pečení slaných koláčků"

"pečení slaných koláčků"

Zbylý smetanový krém můžeme osladit medem, javorovým sirupem nebo cukrem a použijeme ho pro ochucení koláčků sladkých.

"pečení koláčků z listového těsta"

Ze zbylých kousků listového těsta můžeme vykrájet malé dekorativní tvary a ozdobit jimi upečené koláčky.

Celý plech vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C pečeme cca 30 minut.

"koláček - tartaletka s banánem a čokoládou"

Příště se poměr může obrátit – 3:6 – v přesile budou šunkové. Byly totiž moc dobré! Nedělní koláčky 2 v 1 patří mezi recepty – raz, dva a je hotovo. Jsou absolutně jednoduché, proto si na ně může troufnout i Múzou nepolíbený jedinec … a třeba ho to nedělní pečení nakonec začne i bavit 🙂

"pečení slaných koláčků - tartaletek"

Začátky všech věcí jsou nepatrné.
Omnium enim rerum principia parva sunt.

Cicero

Evokuje u vás neděle potřebu něco dobrého si upéct? Jestli ano, tak co pečete nejčastěji? Já poslední neděle tuhle hříšnou potřebu mám 🙂 Přistihla jsem se, že dost často to jsou variace na čokoládu. Ani tentokrát jsem si kousek čokolády neodpustila.

Jiná inspirace (nejen) z malých tartaletkových formiček:

 

31 Komentářů

  1. Já včera taky pekla nadvakrát – malé bábovky dcerce a broskvovou bublaninu chlapům – aby to vyšlo na celý víkend. Ale toto je nádhera, jen jedna malá navýhoda – vše by u nás zmizelo mávnutím kouzelného proutku. Děti jdou do puberty a jídlo u nás teď mizí kosmickou rychlostí. Mám z toho skoro deprese, když se s tím člověk chystá a pak to zmizne během chvilky. Takže začínám vařit ve velkém pokrmy z jednoho hrnce, ve velkém omáčky a k tomu buchty typu zamíchat a vylít na plech – nejlépe v dvojnásobném množství! Ale doufám, že přijde čas a zase se vrátím k těmto krásným gurmánským pochoutkám! Koláčky prostě vypadají úžasně!

  2. Muzete poradit, kde koupit tartaletkove formicky? ja se po nich uz nejakou dobu prilezitostne divam, ale zatim bez uspechu ..

  3. Krása, koláčky se tváří tak jarně sluníčkově, jako dnešní slunečná sobota. Třesu se na jaro jako dítě na vánoce. Mám ráda jablíčko se sýrem, zvláště se sýrem ementálového typu. Na podobný způsob dělávám zapečené housky, s jablíčkem jen pro sebe, ach ti moji puritáni.
    K tvému nápadu bych přidala polévku (asi zeleninový, možná pórkový a pro sebe dýňový krém) a měla bych dokonalý oběd s dezertem vcukuletu!

  4. Vtipné, jednoduché, elegatní, jedním slovem úžasné! S tartaletkami kouzlím taky moc ráda, jak na slano, tak na sladko. A kombinace banánů s čokoládou je prostě ověřená a nemlůže nikdy zklamat. Já o víkendu pekla podobně chuťově vyvedené čokoládové brownies s Kofilou a karamelizovanými opilými banány.
    A slaná varianta by u mě určitě také zvítězila, protože šunka, svěží jablíčko a jemně výrazný sýr je prostě úžasná. Hmmm …hned bych se nechala okouzlit!

  5. Martina:

    Mohu doporučit, nemusí zůstat jen u doporučených kombinačních možností. S formičkami na tartaletky se dají dělat divy 🙂

  6. HaF:

    Pravda, je toho málo 🙂 9 mrňavých kousků – jen se po nich zaprášilo. U nás se střídají extrémy, kdy jsou chvilky, ve kterých vařím jen pro 2. Ty jsou vystřídány obdobím, kdy je náš dům plný lidí a to se potom ani talířů nedopočítám. Ale vždycky je moc fajn, když nic nezbude a s prázdným talířem dorazí do kuchyně i pochvala, že to stálo za to 🙂

    Je moc fajn, když máme pro koho vařit. Kéž by to tak zůstalo. Když je u stolu veselo, je nastolena ta jedinečná domácí atmosféra. Je úplně jedno co je v hrnci, jen když si rodinka a přátelé dokáží z jídla udělat pěkný rituál. Ty chvilky mám moc ráda. Blíží se Velikonoce a to je příležitost sama o sobě se zase se všemi (i těmi vzdálenějšími) vidět. Já se už moc těším 🙂

  7. Anonymní:

    Zde je sada originálních formiček na tartaletky od firmy Kaiser
    http://www.kulina.cz/set-4-ks-forem-na-dortovy-kolacovy-korpustartaletku-12-cm-la-forme-plus/d-73271/

    Zatím jsem nenatrefila na jiný eobchod, který by je prodával, ale možná něco vědí čtenáři a poradí. Díky předem všem 🙂

  8. toffo:

    Jaro si žádá odlehčení jídelníčku a trochu té hravosti je dovoleno 🙂 Určitě s hrncem polévky by to bylo krásné kompletní jídlo, které by neurazilo. I když ráno jsem stále dost chladná, příslib jara už je patrný a já sdílím tvé nadšení. Už aby tady bylo a s ním pořádně \”zelený\” a vitamíny nadupaný jídelníček. A na stole ve váze pěkně voňavá kytka ze zahrady! To mi chybí celou zimu 🙂

  9. Madla:

    Co s banánem, který doma leží ladem? 🙂 Vždycky si vzpomenu na čokoládu a dostanu chuť dát ty dva do jednoho spolku. Bývá to chutné, efektní a rozhodně sázka na jistotu. Slaný experiment většinou též nezklame, protože slané pečivo si mě získalo už dávno. Miluji quiche, ale když není dost surovin do větší koláčové formy, vezmu za vděk i roztomilou tartaletkou 🙂 Na tvé brownies se těším. Bude ochutnávka na webu?

  10. Nádherné a jednoduché nápady. Mám dojem, že by se po těhle mističkách u nás jenom zaprášilo 🙂

  11. Lucka:

    Mističky doma nikdy moc dlouho nezahálí 🙂

  12. Anonymní:
    Já ty své tartaletky koupila tady a jsem s nimi více než spokojená 🙂 :
    http://obchod.urybicky.cz/products-page/pec-formy-a-plechy/plechy/
    Gurmánka: Jasně, browniesová ochutnávka bude a nezůstane u jedné 🙂

  13. Madla:

    Díky! Já si říkala, že jsem je také někde viděla. A ono to bylo v milém obchůdku U rybičky 😉 Tam je toho k mání hodně – radost nakupovat.

  14. Hezké odpoledne,
    tak i já se chystám na ty skvosty, doufám, že co nejdříve. Vytištěno mám.
    Ohledně formiček mám ještě jeden kontakt, který jste mi, paní Šárko, poradila v souvislosti s receptem na tartaletky hříšné madame du Barry:
    http://www.cukrarskepotreby.cz/cze/produkt.html/formicky_na_tlacene_testo-formicky_tartaletky_male
    Jsem s nimi náramně spokojená a cenově myslím vítězí 🙂
    Jako vždy děkuji za inspiraci.

  15. HanaS:

    A já to spojení na cukrářské potřeby hledala a ne a ne ho najít!
    Zde poměr cena / kvalita vítězí na celé čáře.
    Používám přesně takové formičky a jsem velmi spokojená.
    Děkuji za občerstvení paměti 😉

  16. Vzhledem k mému věku, jsem u stupně, kterej říká máma není zase tak špatná 🙂

  17. To jsou kouzelné tartaletky. Přemýšlím, kterou bych si dala… asi jednu slanou a dvě slaďoučké. 🙂
    Měj se moc pěkně !

  18. Alena:

    Vycházela jsem z toho, že neděli je potřeba si nejprve pěkně osladit 🙂
    Když osolit, tak jenom špetkou.

    P.S.
    V tom samém poměru jsem si je dopřála 🙂
    Měj se krásně!

  19. 😀 Šárko, mlsný jazýček nezapřeme.
    Kupované, hotové listové těsto a ještě vyválené to je i u nás šlágr. 🙂 Je senzační, že se dá připravit s náplní sladkou i slanou. 🙂

  20. Alena:

    I když jsou v kuchyni věci, které se dají \”v našem případě\” hravě zvládnout ručně, proč si v některých případech neuspořit čas? 🙂

  21. Vypadají krásně, zrovna předevčírem jsem přemýšlela, co s banány, co už nejsou v ideální kondici, takže příště už budu vědět:) Listové těsto – poslední dobou mám nějaké podivné štěstí na nekvalitní kusy, i když hlídám datum spotřeby, taky nějak podražilo… hledám jinou jednoduchou variantu — třeba nějaké tvarohové? Kterým by šlo třeba v tomhle receptu listové těsto zaměnit? Děkuji!

  22. Tvarohové těsto používám na dvě varianty:sladké i slané:1) na šátečky(z polohrubé mouky)
    2) na závin ( z hladké mouky+ 50g přidávám=300g)
    Klasika je 250g tuku +250gtvarohu+250g mouky

  23. Levandule:

    Na stránkách mám ještě jeden banánový sladký tip, ale pořád se to točí kolem listového těsta.

    Odkaz je zde:
    http://dolcevita.blog.cz/1004/banan-a-tisic-krupavych-maslovych-drobecku

    Zajímavý recept na banánový chlebíček jsem nachystala do kalendářů na rok 2011, ale zatím ho nemám na stránkách. Ten by se vám mohl líbit 🙂 Brzy ho uveřejním.

  24. babs:

    Díky za expresní tipy na těsta s tvarohem! Ta se hodí vždycky 🙂

  25. Formičky na tarteletky se dají sehnat http://www.ceske-formicky.cz.1 kus za 10 kč,průměr 12 cm.Hledej v odseku formy na biskupský chlebíček atd.

  26. http://www.ceske-formicky.cz./

    chybička se vloudila při zadání………mají tam zajímavé věci….

Přidal komentář