26. červnaec 2011 v 9.05, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Brambory, Přílohy, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 6

Štítky: | | |

Bramborové špízy

"brambory pečené na špízu"

Bramborové špízy jsou ideálním parťákem pro letní grilovanou kotletku, krkovičku, rybu nebo cokoli jiného na ohni rožněného. Výhodou je, že si je můžete připravit pár hodin předem a potom už se nenechat zdržovat a vytáhnout je přesně v ten moment, kdy budou mít svůj čas, aby byly slavnostně položeny na grilovací mřížku. Grilujeme ne více jak 10 minut.

"brambory pečené na špízu"

Bramborové špízy

  • malé kulaté brambory
  • lístky šalvěje
  • grilovací špejle (předem namočené do vody) nebo kovové tyčky
  • olivový olej sůl

Na bramborové špízy toho moc nepotřebujeme. Nejdůležitější je opatřit si menší kulaté brambory stejné velikosti. Se vším ostatním už můžete improvizovat.

Kvalitní brambory salátové odrůdy (malé a kulaté hlízy mají přednost). Předem brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Po uvaření necháme vychladnout nebo dle potřeby napichujeme rovnou na špízové jehly či grilovací špejle. Mezi každou bramboru přidáme složený šalvějový lístek. Před samotnou přípravou bramborové špízy potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí a můžeme na grilu upéct.

Bramborám se dá vtisknout i zajímavá chuť pomazáním pestem či česnekovým olejem. Klidně na brambory můžeme přidat špetku chilli nebo strouhaného parmazánu. To je na naší  libovůli, fantazii a chuti. Mou radu berte jako dobré doporučení na osvědčenou kombinaci, čím špízy z brambor vylepšit. Pečte je na grilu nebo doma v troubě. Ideální jsou kvalitní jednoporcové misky, na které lze snadno naaranžovat celé kompletní jídlo a rovnou z trouby servírovat na stůl. Ale přeci jenom letní grilování má vždycky něco do sebe, tak si tenhle recept raději vyneste z kuchyně ven na čerstvé povětří. Můžeme jenom doufat, že počasí se ještě umoudří a léto bude! :-)

"brambory pečené na špízu"

Proti letní nudě tu jsou hned dvě soutěže o ceny, do kterých se můžete zapojit.

Léto je doba cestování a ochutnávání nových krajin a místních kuchyní. Před časem jsem založila rubriku s názvem „Interesantní pochoutky z vaší báječné dovolené“, kam můžete přispět svým gastronomickým zážitkem i vy. Co dobrého a kde jste snědli na cestách? Za dobrým jídlem se nemusí jezdit moc daleko. Dá se na něj natrefit i za humny :-)

  

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

6 komentářů k příspěvku „Bramborové špízy“

  1. Honza říká:

    Fakt dobrý nápad s těmi bramborovými špízy.

  2. Gurmánka.cz říká:

    Honza:

    Jen malá vizuelní změna :-) Pečené brambory jsou pokaždé skvostná záležitost.

  3. PuntikatyHrnek říká:

    Milá Šárko, vytížena prací jsem si po dlouhé době vzpomněla na ‚blog‘, kam jsem vždy ráda chodila pro inspiraci a hlavně pohodu. Strávila jsem zde i na dolcevite hodiny a hodiny. Po delší době jsem si vzpomněla na to, kde mi bylo dobře a polehoučku se sem zase vrátila. A ejhle…nic se nezměnilo – stále ta stejná pohoda, která dýchne z každé (nutno dodat, že čím dál tím víc propracované) fotografie, z každého slova. Smekám před Vámi :) Málokteré stránky si udrží svou úroveň po tak dlouhý čas, jen tak dál, ať se sem můžeme vracet ještě spoustu ročních období… :)

  4. Sandra říká:

    Zdravim Sarko, vim ze muj dotaz neni k Vasemu aktualnimu tematu, ale hledam u Vas na blogu Vas uzasny recept na povidla bez michani, prave mam v kosiku krasne 3kg bio svestek a co ted. Je mozne najit recept ve Vasi kucharce Rande s gurmankou? Dekuji moc a preji krasny den

  5. Gurmánka.cz říká:

    PuntikatyHrnek:

    Milý Puntíkatý Hrnku :-)
    mám radost, že se našel důvod k návratu na mé stránky a že návštěva přinesla zjištění, že to nebyl zbytečně promarněný čas :-) To je krásný kompliment, který jsem si z tohoto komentáře právě vyčetla! Díky moc za něj. Když doma vařím, opravdu se u toho cítím pohodově. Když v takovém rozpoložení nejsem, plotna bývá studená, ale i takové jsou u nás dny. Popisovat recepty podle zdařilých fotek jde potom už samo a pohodová atmosféra stále přetrvává. Mít blog je vlastně taková pěkná duševní terapie. A nemusí to být psaní jenom o jídle :-) Poslední dobou nemám tolik času na všechno nutné, ale radost ze svých stránek si nechci nechat vzít, tak se snažím, aby to tu bylo stále živé a nic se nezměnilo. Navíc tu jsou samí přívětiví čtenáři a to je velmi motivující :-) Jsem ráda, že prostřednictvím komentářů o sobě víme a je nám vzájemně v té zdejší společnosti fajn. Díky moc za komentář a hlavně za čas věnovaný čtení právě těch mých řádků. To považuji v každém případě za štěstí ;-) Internet je široširá krajina …

    Přeji krásné léto naplněné příjemně prožitými okamžiky. Jeden můj příjemný okamžik je vždycky ten, kdy stoupá horká vůně čaje z mého puntíkatého hrnku :-) Do puntíku jsem se tohle léto asi trochu pobláznila, protože jsem si pořídila krásný hedvábný šátek s puntíky. Logicky jsem si k němu musela pořídit ještě pár drobností. Sukni, šaty, triko, plavky :-))))) Puntíky se mi jednoznačně prodražily, ale náramně mě baví! A to je do puntíku pravda.

    Šárka ;-)

  6. Gurmánka.cz říká:

    Sandra:

    Švestky jsou moc fajn materiál, naštěstí se tak rychle nekazí, tak snad můj komentář nepřichází pozdě. V kuchařské knížce recept na povidla mám, ale měl by být i tady. Mohu se po něm podívat a dám vědět :-)

Zanechte komentář