Polévky

Polévka z lišek

5 komentářů

Houbařská soutěž od léta až do podzimu. 

houbová polévka z lišek

Pro všechny milovníky houbaření se dá tato soutěž zvládnout levou zadní. Hub je v lese velká spousta a co by to bylo za houbaře, kdyby neměl doma i jeden zaručený a dokonalý houbový recept, kterým dokáže doslova oslnit?

Dnes děkuji panu Ottovi, který připravil báječně voňavou liškovou polévku. U nás se jí říká “liškajda”, tak si udělejte na tuhle dobrotu chuť. Po polévce budeme servírovat hlavní houbový chod. Děkuji autorovi za prima recepty a těším se na další příspěvky lesem vonící 😉 

houbová polévka z lišek

Polévka z lišek

Suroviny:

  • 250 g lišky obecné
  • 2 kostky zeleninového bujonu Vitana Natur
  • svazek mladé cibulky
  • pažitka,
  • 100 g másla
  • 1 mrkev
  • 4 brambory
  • sůl, nové koření

 Postup:

Na másle orestujeme na jemno nakrájenou mladou cibulku a na hrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme lišky (větší nakrájené a menší vcelku) a společně restujeme a následně dusíme na másle. Do hrnce nalijeme cca 2 litry vody s rozdrobenými kostkami zeleninového bujonu, 4 kuličky nového koření a na malé kostky nakrájené brambory. Za občasného míchání cca po 30 minutách dochutíme pažitkou, oříškem másla a dle potřeby můžeme ještě osolit.

houbová polévka z lišek

Dobrou chuť přeje Otto Plášek z Brna

Houbařská soutěž od léta až do podzimu.

5 Komentářů

  1. Ta je krásná !!! Jsem polévková a lišková polívčička mi udělala velikou radost. Lišky jsem už hooodně dlouho neměla a úplně se rozplývám, jak jim to v té polévce sluší. Když je najdu, bude recept vyzkoušen. Obdivuji krásný porcelán, na kterém se servíruje.

  2. tak to by mi chutnalo velice. sliny se sbihaji, lec lisek doma nemaje, smutnim o)))

  3. stromy .v tvi casto uzlatokloubnat ch a kfehk ch a .8 korou V mladi asto houbovitou. Z chorob .ktcr stihaji c sluSi uv sti pfedeviim hni- .lobu o-lfi caries vertehrarum jei zachvacuje .tila obratlovd z houboviti hmoty kostni slo- .2ena a tak dasto vede zhroucenim zkaieniho .o. kik .Oidinm rod hub s podhoubim slo2en m .z hyf houbov ch vldken cldnkovan ch 2i- .jicim dilem parasiticky na listech a jin ch .nadzemnich ddstcch rostlin vyS ich dilem .saprofyticky v mrtv6m podkladu organickdm.

Přidal komentář