22. října 2011 v 16.32, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Houby a lesní plody, Předkrmy a chuťovky, Slané pokušeníPočet komentářů: 15

Štítky: | | | |

Hříbkový koláč s oříšky

"jak se peče slaný koláč s hříbky"

Podzim mám spjatý s provoněnou kuchyní a teplem sálajícím z kachlových kamen, vše podmanivě doplněné vůní koláče a čaje s rumem. U nás už došlo na všechny jablečné a hruškové variace, proto nastal čas na něco trochu jiného.

Vrátila jsem se z procházky s několika hříbky.  Cestou kolem lísky mi spadlo do košíku pár lískových oříšků. V lese si nešlo nevšimnout zářivě červených korálků drobných brusinek. Byly doby, kdy se to ve zdejších lesích na blatech brusinkami jenom červenalo. Ty doby jsou pryč, ale zavadit o keříky brusnic není nemožné. Houby, oříšky, brusinky – to všechno je podzim. Cestou domů jsem si v hlavě poskládala podzimně naladěnou recepturu na hříbkový koláč. Během chvilky už voněl z trouby a zpříjemňoval mi chladný, leč sluncem prosluněný sobotní den. Pro vás mám kousek inspirace v podobě snadného, ale velmi vnadného receptu. Svou hru šálivou v tomto koláči rozehrály koketně brusinky. Sáček sušených brusinek mi doma téměř nikdy nechybí. Dá se s nimi krásně kouzlit a já se na drobná kouzla v kuchyni spoléhám. O hříbky v tomto koláči jde až v první řadě, proto je nelze přehlížet. Byly to právě hříbky, kdo se postaral koláči o pověst „neodolatelného svůdce“ – zmizel totiž závratnou rychlostí a zůstala po něm v kuchyni jen ta krásná podzimní vůně a teplo linoucí se z pootevřených dvířek trouby … teplo domova.

"jak se peče slaný koláč s hříbky"

Hříbkový koláč s oříšky a brusinkami

  • miska nakrájených hříbků
  • 1 lžíce oleje nebo přepuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • 2x strouhnout citrónové kůry
  • 4-5 lžic bílého vína
  • zelená petrželka (tymián, rozmarýna)
  • koláčové těsto (recept je k dispozici zde, ale použít můžete i těsto koupené)
  • kousek jemého sýra s bílou plísní na povrchu (Brie, Camembert, Hermelín)
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • několik lístků peprné rukoly

Oříškový krém na zalití koláče:

  • připravího ho z 1 ks husté kysané smetany (event. creme fraiche) – stačí 150 g
  • 2 vejce
  • hrst mletých lískových oříšků
  • sůl
  • podle chuti čerstvě mletý pepř

Čerstvé hříbky očistíme a orestujeme na lžíci dobrého oleje nebo přepuštěného másla. Lehce osolíme, opepříme, přistrouhneme malinko citrónové kůry (předem dobře omyté) a hříbky podlijeme malým množstvím bílého vína. Všechnu šťávu z hříbků vydusíme a přidáme hrst nasekané zelené petrželky. Kdo chce mít koláč voňavější, přidá trochu tymiánových lístečků nebo drobně nasekanou rozmarýnu. Houby necháme vychladnout a připravíme si koláčové těsto. Kdo si chce přípravu zjednodušit, možná použije těsto hotové. Kdo nechce žádný krok obejít a vše si připravit doma sám, ten se do těsta pustí teď hned.

Do koláčové formy, předem vyložené pečicím papírem vložíme rozválené těsto. Na spodu ho několikrát propícháme vidličkou a vložíme podušené houby. Na houby dáme drobně pokrájený kousek sýra Brie a posypeme hrstičkou sušených brusinek. Pro zajímavou chuť lze přidat pár lístků rukoly.

"jak se peče slaný hříbkový koláč"

Kysanou smetanu smícháme s jemně namletými lískovými oříšky, osolíme, opepříme, ochutíme drobně nasekanou červenou cibulí a prošleháme s 2 ks čerstvých vajec. Oříškovým krémem koláč zalijeme a vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 °C.

"Jak se peče slaný koláč s hříbky"

"jak se peče slaný koláč s hříbky a brusinkami"

Pečeme tak dlouho, dokud povrch koláče krásně nezezlátne a nebude mít barvu podzimního listí. Přepočteno na minuty, pečeme 45 minut :-)

"jak se peče slaný hříbkový koláč"

Koláč krásně voní už od prvních minutek v troubě, ale nejsme zbytečně netrpěliví, troubu neotevíráme a po upečení koláč necháme přiměřeně dlouhou dobu prochladnout. Vyplatí se to ;-)

"jak se peče slaný koláč s hříbky"

Teprve potom se všechny chutě krásně projeví a zajímavá sladkokyselost sušených brusinek s dokonalou hříbkovou chutí vás dostane. Raději se nezmiňuji ani o příjemné chuti oříšků, protože nad ní jsem se blahem rozplývala … Do receptu nepatří zbytečné chvalozpěvy, budu ráda, když slaný hříbkový koláč vyzkoušíte a zaujmete na něj svůj vlastní názor.

"jak se peče slaný koláč s hříbky"

Dost možná i vymyslíte nějakou krásnou a hravou inovaci. Potom si o tom můžeme v komentářích popovídat. Důležité je, že krom vůně vnesou tyhle drobné kuchařské radosti do domu téz pohodu a důvod svolat rodinu ke stolu. Žádný koláč se doma neutají a tenhle opravdu pronikavě voní. Pořád si říkám, že koláčová forma je univerzální kousek nádobíčka a dají se s podniknout dělat velké věci. Proto nemám doma jenom jednu a byť by mi překážela sebevíc, budu ji bránit vlastním tělem, protože vím co všechno spolu dokážeme :-)

"jak se peče slaný koláč s hříbky"

Existují stovky příruček slibujících zlepšit váš život. Jestli to dokáží? Nevím! Ale dobrý recept na koláč – právě vytažený z trouby – vám život zlepší okamžitě. Z toho mi logicky vyplývá, že taková kuchařka není vůbec špatná příručka pro život ;-)

karo 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

15 komentářů k příspěvku „Hříbkový koláč s oříšky“

  1. Gurmánka.cz říká:

    Mým receptem na hříbkový koláč s oříšky zvolna ukončuji houbovou soutěž a posledním dvěma došlým receptům s fotografiemi posílám jako pozornost kalendáře na rok 2012. Děkuji všem za zajímavé a inspirativní nápady s vůní lesa :-)

    P.S. Pozor v lese na přemrzlé houby! Těmi se můžeme i otrávit.

  2. HaF říká:

    Tak to by byl můj vítěz soutěže! Už jen díky nádherným fotkám se mi dělají chutě a krásně napsané povídání je jen povzbuzuje.
    P.S. Děkuji za milou pozornost, už se těším na pošťačku!

  3. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Každý recept má svůj půvab, proto za každý zvlášť ještě jednou děkuji. Tento jsem si schovala na ukončení letošní houbařské sezóny a budeme se těšit zase za rok. To nastřádáme novou inspiraci a na plotně nám zavoní všelijaké laskominy s vůní lesa :-)
    P.S.
    Balíček připravím a pošťačku popoženu :-)

  4. Sančenka říká:

    Ježíš, to je dobré! Vy mě mučíte! Jsem zrovna po komplikovaných operacích a musím držet dlouhou přísnou dietu. Ne že by mi ta dietní jídla nechutnala, ale takovéhle lahůdky jako Váš báječný hříbkový koláč smím jenom virtuálně :-)

  5. Gurmánka.cz říká:

    Sančenka:

    Přeji brzké vyzdravení! A musím se přiznat, že já nejméně týden na jídlo budu také z povzdálí jenom koukat :-) Může za to stomatologický zákrok. Moc dobře vím, jaké to je mít chuť a nemít možnost si něco dobrého dát. Ach, jsou to muka. Tak ať se nám to dobře snáší a brzy jsme fit a při síle a chuti :-)

  6. mysteriouswolf říká:

    Vypadá to lákavě.Už léta houby nejen moc ráda sbírám, ale samozřejmě i jím,tak že vítám další recept do kuchyně naší mlsné rodinky:-)

  7. Gurmánka.cz říká:

    Dobrý slaný koláč přijde vhod za každého počasí :-) Když nejsou hříbky, nevadí. Ale když jsou, tu jejich vůni nic jiného nemůže trumfnout. Mlsnou rodinku si musíme předcházet :-)

  8. Madla říká:

    Ach bože, tomu říkám dobrota, která i ze studeného a nevlídného podzimu dokáže vykouzlit krásné a vůněmi prosycené roční období. Škoda jen, že do lesa se už nedostanu, takový báječný a trošku netradiční hříbkový koláč bych si moc ráda připravila. Tak se budu kochat alepsoň virtuálně :-)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Madla:

    Pravda, houbařské košíky jsme už odhodili, ale kdo se trochu činil, ten něco nasušil do sklenice nebo naškudlil do mrazničky. Moc toho v zásobách nemám, ale zrovna dneska jsem z toho mála vykouzlila lahodnou polévku s hříbky. Ta k podzimu sedne lépe než hříbkový koláč :-) Za něj supluje nedělní bábovka, na kterou jsem si přes celé léto snad ani jednou nevzpoměla.

  10. Petr říká:

    Tak toto je opravdu velká krása, Šárko. Mňam, sliny se sbíhají a mysl zatemňuje.

  11. Gurmánka.cz říká:

    Petr:

    V tom případě „lesní magie“ funguje :-) Vůni čerstvých hříbků se jen těžko odolává.

  12. HaF říká:

    Kalendář už je doma. Děkuji!

  13. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Hanko,
    děkuji za strpení, ani jsem v tom fofru nestihla do obálky vložit pozdrav. Tímto to napravuji a ať celý příští rok kalendář slouží k užitku a všechny dny jsou s ním takříkajíc „sladké“ :-)

  14. Milada říká:

    Letos ho vyzkouším. Díky za recept.

  15. Gurmánka.cz říká:

    Milada:

    Doporučuji. Letos by o hříbky neměla být žádná nouze :-)

Zanechte komentář