20. srpna 2012 v 16.24, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Léto na grilovací pánvičce, Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 5

Štítky: |

Tajemství proutěných košíků – pohádka

Soutěž na léto 2012    

Tajemství proutěných košíků – pohádka

– soutěžní recept č. 11, autor receptu: Hamka

Když jsem v pátek přišla z nákupu, kde se vzaly tu se vzaly, v naší kuchyni se objevily dva košíky – první, plný koření a pochutin, jakoby nedočkavě vybízel “ šupito presto“ k použití. Druhý, sice větší, ale prázdný, rozvážně kýval proutěným uchem: já si počkám, vždyť mám času dost. Z nákupní tašky jsem vylovila kilo pěkných plátků krkovice a pustila se do objevování kouzla menšího košíku.

Nejprve jsem začínala nesměle a tuze malým množstvím:

Do misky jsem nasypala špetku mleté pálivé papriky, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 3/4 lžičky houbového koření. Vzápětí jsem se osmělila a přidala vždy po jedné lžičce grilovacího koření, sladké papriky, drceného kmínu, sojové a worcestrové omáčky. Do směsi jsem klepla domácí vajíčko a všechno zamíchala. Přilila jsem 1 dcl stolního oleje a šupla do toho 2 rozdrobené kostky masoxu.
Protože do správné pohádky patří královská rodina, nakrájela jsem jednu větší cibuli – královnu kuchyně – na kostičky a přidala rozmačkaný stroužek česneku. Všechny uvedené ingredience jsem nasypala do mixéru a rozmixovala. Vznikla voňavá marináda. Do té jsem naložila plátky krkovičky a ozbrojila se trpělivostí. Masová dobrota čekala v ledničce do druhého dne.
V sobotu se svého antré dočkal i druhý košík. Oběhla jsem s ním zahradu i skleník a hned byl plný rozmanité, sytě barevné zeleniny. Hotový karneval barev to byl!
Marinované plátky masa jsem upekla na oleji na grilovací pánvi. Pekla jsem nejprve zprudka, aby se maso zatáhlo a pak dopékala asi 7 minut po každé straně. Servirovala jsem. Vepřovým plátkům to slušelo mezi čerstvou zeleninou. Pohádková hostina začala.

                                                                                                                                                                        Dobrou chuť přeje Hamka

SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:

Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.   

Začátek soutěže byl právě vyhlášen.   

Ukončení je stanoveno na 20. srpna.   

Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.   

Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět :-)   

www.gurmanka.cz   

www.titanovepanve.cz   

LETNÍ SOUTĚŽ BYLA TÍMTO PŘÍSPĚVKEM UZAVŘENA. VŠEM DĚKUJI ZA ÚČAST. O výherci bude rozhodnuto v nejbližších dnech, informaci podám jednak zde na webu a také osobním emailem.


Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

5 komentářů k příspěvku „Tajemství proutěných košíků – pohádka“

  1. Emma říká:

    Tak tento recept jsem dočetla pouze po : 2 rozdrobené kostky masoxu. Opravdu nic pro mě a mě blízké osoby.

  2. Milan říká:

    Osobně masox příliš nepoužívám, ale klidně se přiznám k tomu, že u nás doma na kamnech hrnec s vývarem nestojí denně. Když na to přijde, sáhnu po polévkovém koření a nedělám z toho vědu. Já ještě pamatuji dobu, kdy Maggiho kostka vešla do kuchyně s velkou pompou. Ta vůně byla opojná a silná. Protože jsem starší ročník, zažil jsem v kuchyni přerod z prvorepublikové klasiky, přes bolševickou snahu zapomenout na noblesu a vařit jen chalupářskou levnou stravu, až po novověk, kdy se tu zase začíná objevovat kouzlo naší české stravy lidové. No, někteří to až přehánějí, ale z některých příspěvků cítím cit pro věc a zkušenost. Stránky Gurmánky Šárky mám moc rád a vím proč. Na nic si tu nehraje a dává prostor i ostatním vyjevit svůj kuchařský talent v občasných soutěžích. Je mi jasné, že ne každý příspěvek je podle toho nejlepšího kuchařského svědomí, ale milé dámy, i taková je ta naše kuchyně. Někdy není moc času, jindy chybí finance na zakoupení originálních lahůdek, ale i tak je nám všem vlastní se dobře najíst a proto vaříme s chutí a radostí, a tak je to potřeba brát.

  3. Gurmánka.cz říká:

    Milan:

    Lépe bych to sama nenapsala. Je to přesně tak. Způsob a pojetí samotného vaření se liší kuchyň od kuchyně :-) Maggiho kostky si také „matně“ pamatuji. Samozřejmě i v poctivé kuchyni mojí babičky jsem je sem tam vídávala. Díky za pěkný komentář se vzpomínkou na dávné časy prvorepublikové klasiky.

  4. Gurmánka.cz říká:

    Emma:

    Rozumím tomu :-)

  5. LeonorStrong říká:

    When you are in uncomfortable position and have no money to move out from that, you will have to receive the personal loans. Just because that will aid you unquestionably. I take short term loan every year and feel OK just because of it.

Zanechte komentář