Maso

Ohnivá hřejivá zelňačka

5 komentářů

  

Podzimní soutěž 2012   

Ohnivá hřejivá zelňačka

– soutěžní recept č. 6, autorka receptu: Petra Culková
 
"zelňačka - zelná polévka"

K receptu Petra napsala:  

“Milá Šárko, tentokrát se i já zapojím do soutěže a přispěju svým zpracováním tvého receptu na ohnivou hřejivou zelňačku.”   

Tím splnila zadání rovnou 2x! Je to totiž recept pikantní, který pěkně zahřeje po těle, ale zároveň mě zahřál i na duši, protože použila jako odrazový můstek můj recept na zelňačku. Milá Petro, děkuji za recept i za milá slova 🙂  

 

Budeme potřebovat:
  
  • kysané zelí
  • sušené houby
  • brambory
  • cibule
  • uzené maso (nebo klobáska)
  • chilli paprička
  • sůl
  • 4 kuličky nového koření 
  • kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • kmín
  • sladká paprika
  • sádlo
  • kysaná smetana 

Postup přípravy:  

Na sádlo dáme osmahnout cibulku s kořením, pak přidáme zelí, na malé kostičky nakrájené brambory a předem namočené sušené houby. Přilijeme vodu a přihodíme chilli papričku, polévku osolíme. Před koncem vaření přidáme nakrájené uzené maso a necháme prohřát. Nakonec trošku sladké papriky, aby polévka krásně zčervenala. Na talíř servírujeme s kopečkem kysané smetany.
Libeček jsem bohužel neměla po ruce, ale ani magi jsem tam nepotřebovala. Stejně tak žádná mouka – polévka je krásně hustá už samotným zelím, bramborami a uzeným. Sušené švestky vyzkouším někdy příště, protože jsem je také doma neměla. Takže to rozhodně není naposledy, co jsem tuhle polévku vařila.
S chilli papričkou byla příjemně pikantní, dost na to, aby to rozhodně bylo poznat, ale né moc na to, aby si polévku nemohla dát i moje desetiletá dcera. Díky, Šárko, za recept. Sleduju nejen Tvoje stránky, ale vyzkoušela jsem už i spoustu receptů z Tvé kuchařky, která je opravdu super! Všem můžu doporučit. Teď už vyhlížím kalendář Domácí kuchyně na rok 2013 .  

Dobrou chuť přeje Petra Culková 

 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.  

    

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.     

5 Komentářů

  1. Zelňačku podle Šárky jsem vařila už tolikrát, že už to jen stěží spočítám. V knize to má tak hezky popsané, že jsem uvěřila tomu, že nemůže být jiná než dokonalá. A byla. Ty sušené švestky musíte zkusit, páč jsou tam geniální.

  2. U nás se taky děla zelňačka HODNE pikantní. Já si dokonce ještě do talíře přidávám trochu chilli papriček drcených, protože už naše babi poudala, že ostrá jídla podporují peristaltiku střev, tak je dobré si trochu rozpohybovat zažívání.

  3. Tak s chilli papričkou to musí mít ty správné grády!!! Tak tenhle recept mi doslova \”kápnul\” do noty!

  4. Hnedle bych si ji dal – vypadá báječně! Trošku mi připomíná slovenskou kapustnicu, a tu já tuze rád. Tento víkend mě čeká krouhání a nakládání zelí, a jakmile bude vykvašeno, už se na ni moc teším! 🙂

  5. Pepa:

    Zelňačka je potěcha pro žaludek i unavenou duši, ale dnes u nás doma voní kulajda. Hříby rostou jako o závod, nejde je v kuchyni vynechat z programu. Plný hrnec polévky je prostě dokonalý společník. Jdu se mu věnovat 🙂

Přidal komentář