29. listopadu 2013 v 12.29, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Staročeská tradice, VánoceTři komentáře

Štítky: | | | | | |

Perníčky

vánoční perníčky

Perníčky

650 g hladké mouky (nebo lze i namíchat hladkou s žitnou), 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, cca 180 g medu, 20 g kakaa, skořice

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme to potravinové fólie a uložíme do chladničky odpočinout, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po upečení přetřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (1 bílek, cca 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy).

 

Recept na tradiční vánoční cukroví od šéfkuchaře Radka Davida – (čtěte Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady)

Restaurace Babiččina zahrada

Restaurace La Veranda

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Tři komentáře k příspěvku „Perníčky“

  1. Dana říká:

    Dobry den,
    bydlim v zahranici a doma mam jen pernikove koreni. Mohla byste mi, prosim, napsat, v jakem pomeru mam nahradit 1 prasek do perniku pernikovym korenim a praskem do peciva? Dekuji mockrat za radu!
    Dana

  2. Gurmánka.cz říká:

    Dana:

    PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

    Ve starých kuchařských knihách se uvádí takovýto poměr perníkového koření:

    na každých 500 g mouky přidat:

    1 lžičku skořice
    1 lžičku anýzu
    2 kuličky nového koření
    3 hřebíčky
    špetku badyánu
    špetku pepře
    1 lžičku citrónové a pomerančové kůry

    Koření utlučeme v hmoždíři a jemnou směs promícháme s citrusovou kůrou.
    Chuť kořeněných perníčků vždy pěkně doladí přidaný med.

    Kořenění perníčků je velmi individuální záležitost. Tady si opravdu každý musí najít ten svůj nejlepší poměr koření dle chuti sám. Zatímco pro jednoho stačí jen skořice v kombinaci s novým kořením nebo skořice a špetka mletého hřebíčku, druhý si libuje ve směsích kořeněnějších. Je třeba zkoušet a ladit ;-)

    Doporučuji navštívit perníkovou kapitolu na tomto webu. Je tam opravdu hodně rad a nápadů na výrobu perníčků a cenné rady od zkušených „perníkářek“: http://www.gurmanka.cz/rubrika/recepty/z-vasi-domaci-kuchyne/jak-se-pecou-pernicky

  3. Gurmánka.cz říká:

    Dana:

    KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PERNÍKU

    Kypřící prášek do perníčků se může nahradit sodou bikarbonou v poměru cca 1 lžička sody na 300 g mouky.

    Doporučuji navštívit perníkovou kapitolu na tomto webu. Je tam opravdu hodně rad a nápadů na výrobu perníčků a cenné rady od zkušených „perníkářek“: http://www.gurmanka.cz/rubrika/recepty/z-vasi-domaci-kuchyne/jak-se-pecou-pernicky

    Například v Anglii je možno si české a slovenské potraviny zakoupit zde:
    http://www.halusky.co.uk/potraviny-anglie/about-halusky-shop/

    Nechybí tam ani kypřící prášek do perníku :-)
    http://www.halusky.co.uk/potraviny-anglie/kyprici-prasek-do-perniku-20g.html

Zanechte komentář