Brambory, Přílohy

Bramborové noky po sicilsku – Gnocchi alla siciliana

10 komentářů

0DSC_3845 sugo noky kompr

Bramborové noky po sicilsku – Gnocchi alla siciliana

 

Udělat vynikající domácí bramborové noky není nic extra náročného. Je to rychlé, snadné, levné, ale ta chuť je tak výtečná, že je škoda šidit se koupeným produktem. Na Sicílii se s přípravou jídla také nikam nespěchá, proto tyhle noky musí být domácí. Ale tím to nekončí. Celé dílo musí korunovat správně zvolená omáčka, tzv. sugo. V té sicilské by neměl chybět ovčí sýr a špetka vůně sicilských citrónů.

Bramborové noky s lilky po sicilsku Gnocchi alla siciliana

Na gnocchi („ňoky“) potřebujeme 1 kg moučných brambor (varný typ C, D), které vaříme i se slupkou v dostatečném množství osolené vody do měkka. Je důležité vybrat brambory přibližně stejné velikosti, aby byly uvařeny ve stejnou dobu. Po 30 minutách varu zkontrolujeme měkkost brambor a děrovanou naběračkou je vybereme ven z vody. Bez zbytečného odkladu začneme s přípravou bramborových noků. Z horkých brambor jsou totiž gnocchi mnohem jemnější. To na talíři vždycky ocením!

Gnocchi Vařené brambory na přípravu noků

DSC_3786 noky kompr

 

Domácí bramborové noky

Na 4 porce potřebujeme:

900 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných, špetka soli, 1 žloutek, 275 g hladké mouky (hladkou mouku možno kombinovat s hrubou krupicí, ale často sáhnu po hrubé mouce a je to vždy vynikající).

Domácí bramborové gnocchi

 

Ještě teplé brambory oloupeme a ihned nastrouháme na struhadle s jemnými slzičkami nebo protlačíme lisem na brambory. Po oloupání a nastrouhání budeme mít cca 900 g bramborové hmoty, kterou jen lehce osolíme, doprostřed bramborové hromádky vyhloubíme důlek a do něj vyklepneme 1 žloutek. Kolem dokola nasypeme mouku a zlehka všechno zapracujeme do podoby tvárného a měkkého bramborového těsta.

Domácí bramborové noky Gnocchi

Domácí bramborové noky Gnocchi příprava těsta

 

Z těsta nakrájíme menší dílky, ze kterých vyválíme delší válečky o průměru cca 1,5 cm a ty překrajujeme na stejně velké menší dílky, ze kterých tvarujeme ručně gnocchi. Každý noček můžeme ozdobit otiskem podlouhlých hrotů vidličky, jak je to pro něj charakteristické.

Domácí bramborové noky Gnocchi příprava

Domácí bramborové noky Gnocchi příprava

Domácí bramborové noky Gnocchi

 

Gnocchi zaváříme do horké vody, osolené hrubou mořskou solí a jakmile vyplavou na povrch, jsou vařeny. To zpravidla netrvá déle než 3 minuty. Gnocchi slijeme přes sítko nebo je vybereme děrovanou naběračkou a rovnou servírujeme na nahřáté talíře s připraveným množstvím omáčky. Na zapití se určitě hodí sklenka červeného vína.

Domácí bramborové noky Gnocchi

Domácí bramborové noky Gnocchi

Domácí noky po sicilsku s lilkem Gnocchi alla siciliana

Gnocchi alla siciliana

Při dobré koordinaci práce v kuchyni můžeme (dokud jsou noky horké, tak musíme!) jídlo podávat, ale já se tady nyní vracím v čase a začínám psát recept na sicilské sugo tak, jak jsem postupovala s jeho přípravou já. Na samém začátku stojí prázdný hrnec, lilek a pasírovaná rajčata. Do suga po sicilsku zbývá v kulisách té vaší kuchyně opravdu jen pár minut.

Domácí noky s lilkem a rajčaty Gnocchi alla siciliana

Sugo po sicilsku – lilky v pikantní rajčatové šťávě

Není to vlastně nic jiného, než lilky s pikantní rajčatovou šťávou a ovčím sýrem. Jednoduché a vynikající spojení skvělých surovin, které spolu pěkně ladí.

 

Na sugo s lilky potřebujeme:

  • 1 velký lilek
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • snítku tymiánu
  • mořskou sůl
  • 1 ks sušené chilli papričky
  • dle potřeby pár lžic bílého vína
  • 250-300 ml rajčatového protlaku dobrékvality
  • ovčí sýr Pecorino Romano (možno i Parmigiano Reggiano)
  • čerstvé bylinky: bazalka, plocholistá petrželka, oregano
  • špetku sušené bazalky
  • na špičku nože strouhané citrónové kůry
  • špetku čerstvě mletého pepře

 

Postup přípravy:

Lilky i se slupkou nakrájíme na kolečka, posolíme a na sítku necháme vyronit hořkou šťávu. lilků otřeme kuchyňským papírem a nakrájíme na menší kostičky. (Po pravdě: tento rituál obcházím tím, že lilky nakrájím a na velmi horké pánvi bez oleje párkrát prohodím, čímž se lilky vypotí a hořké nejsou.) Lilek vložíme do hrnce a zakápneme několika lžícemi dobrého olivového oleje, přidáme 2 stroužky česneku vcelku, nasekanou sušenou chilli papričku, několik snítek tymiánu a společně zprudka orestujeme. Česnek po chvilce uvolní vůni, která přejde do oleje a je nutno ho včas z hrnce odstranit, aby nezhořkl. Lilky restujeme cca 10-12 minut.

Liliky jako sugo pro Gnocchi alla siciliana

sicilské sugo s lilky a rajčaty pro Gnocchi alla siciliana

Je-li třeba, trochu je zavlažíme bílým vínem, ale dávkujeme jen po lžících, aby víno mělo dost času se odpařit. Osolíme mořskou solí, přidáme kvalitní rajčatový protlak nebo loupaná rajčata. (Vzhledem k tomu, že do zralých čerstvých rajčat je stále ještě daleko, moc ráda beru za vděk těmito úžasnými pasírovanými rajčaty ve skle.)

Gnocchi alla siciliana Bramborové noky po sicilsku

Gnocchi alla siciliana Bramborové noky po sicilsku s lilky a rajčatovou šťávou

Gnocchi alla siciliana Noky po sicilsku s lilky a rajčatovou šťávou

Přidáme nasekané lístky bazalky, plocholisté petrželky, oregána (není nutno používat všechny bylinky najednou, ale k italské kuchyni jejich vůně v čerstvém stavu patří, proto je nevynechávám nikdy). Já přidávám i špetku sušené bazalky, protože fantasticky v dušeném jídle voní a její vůně se nezničí ani vyšší teplotou při přípravě jídla. Přistrouhnu na špičku nože citrónovou kůru. Nyní stačí za stálého míchání omáčku zredukovat na konzistenci příjemně zahoustlého suga. Do téměř hotového suga přidáme 2 lžíce strouhaného pecorina (středně vyzrálého ovčího sýru) a dobře promíchám.

Gnocchi alla siciliana

Ovčí sýr středně vyzrálý - Extramadura Španělsko

Stát nohama na italské půdě, beru do ruky Pecorino Romano. Momentálně mám po ruce tento úžasný ovčí sýr ze španělské Extremadury, Siciliáni odpustí porušení zákonů patriotismu a vezmou snad v potaz jeho neobyčejnou chuť i vůni, která dělá kvalitu 🙂 Můj sýr pochází z e-Delikates, můžete prozkoumat jejich zajímavou nabídku.

Ovčí sýr středně vyzrálý

Je čas servírovat, noky se právě dovařily 🙂 Příprava celého jídla trvá necelou hodinku, ale nejvíc času zaberou noky. Než se uvaří brambory, stihne se připravit všechno ostatní a ještě zbude trochu času  posadit se a u kávy prolistovat nějakou pěknou knížku. Já vzala do ruky Culinarii Italia a na straně 420 nalistovala kapitolu o Sicílii. K tomu jsem si uvařila malé, ale silné espresso. Být v Itálii, neudělala bych to jinak 😉

Gnocchi alla siciliana - Bramborové noky se sugem z lilků a rajčat po sicilsku

Gnocchi alla siciliana – buon appetito

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde   O B J E D N A T , bude mi ctí a potěšením.

10 Komentářů

  1. Při hledání receptu na bramborové noky jsem narazil na tento recept a shodou okolností jsem doma měl i lilek. Spolu s přítelkyní doporučujeme. Toto jídlo bylo kouzelné zpestření našeho každodenního kulinaření. Jen ty noky jsem některé měl takové více \”rozplizlé\” 🙂

  2. Martin:

    Děkuji za vyzkoušení receptu na bramborové noky doma připravené. Je to každopádně trochu jiná liga než noky koupené. Pokud byly více rozplizlé, bude to o bramborách. Je spousta druhů s různým podílem škrobu a vodnatosti. Chce to trošku vychytat poměr mouky v závislosti na tom, jak se těsto při zpracování chová. Ale na druhou stranu jsou lepší noky moukou nepřehuštěné, protože jsou krásně vláčné. Každopádně jsem se nechala inspirovat a nějaké domácí noky opět zařadím do jídelníčku a posléze i sem na blog. Tento recept je pro mě sázkou na jistotu a lilek s rajčaty ve společnosti bramborových noků umí na talíři krásně zakouzlit a každého oslnit.

    Zdravím do VAŠÍ KUCHYNĚ a přeji hodně povedených receptů!
    P.S. Láska prochází žaludkem ! 🙂

  3. Tak noky jsem delala presne podle receptu a mela jsem z testa takovou maglajdu ze nrbylo mozne delat nejake noky!!!!!
    Lepilo se na ruce a sni pridani mouky nepomohlo nsopak to bylo jeste horsi.

  4. Nakonec jsem to nejak zvladla, ale za 2 a pul hodiny. Asi nejsem kucharka……

  5. Varim tyto niky podruhe, protoze mely ohromny uspech. Tej jsem je udelala z dvojite davky a chtela jsem se zeptat, zda se noky daji zamrazit. A pokud zamrazit jdou, tak povarene, anebo syrove?
    Jsou totiz naprosto vyborne. Davala jsem 2/3 hrube mouku, 1/3 hladke. Kdyz jsme totiz kupovali cerstve v italii v nudlarne:-))(cerstva pasta obchudky) byly vzdy posypane hrubou moukou.

  6. marta:

    Noky jsou trochu piplačka, ale když je cvik a správný druh brambor v dobře vyladěném poměru k mouce, jde to snadno. Výslednou chuť vždycky ocením a času nelituji 🙂 Nenechte se odradit prvotními nezdary a na noky hleďte s láskou. Díky za zprávu a zdravím 🙂

  7. Noky se povedly hned napoprvé.Super recept,zítra je budu dělat už po několikáté a budou se žampionovou omáčkou.Připravuju je i na sladko(to dám míň soli) s mákem a cukrem a jsou úžasné díky.

  8. Recept na dobré bramborové gnocchi jsem hledala už dlouho a s žádným jsem nebyla spokojená. Vařím ze špaldy a tak to ovlivňuje chuť. Tyto gnocchi byly naprosto skvělé. Jen jsem si upravila množství mouky. Děkuji za recept.

    • Květa:

      Děkuji za zprávu 🙂 U špaldové mouky je vždycky třeba poměry malinko upravit. Ale s bramborami není těžká práce, protože si většinou samy řeknou, kdy mouky mají dost. Stačí trochu zkušenosti s přípravou bramborových těst a člověk to pod prsty skutečně cítí. Dobré bramborové těsto musí být hladké a pěkně pružné. Zrovna je čas na nějakou dobrou variaci ňoků s podzimní zeleninou nebo houbami. Zrovna jsem se vrátila z cest po Itálii a Švýcarsku, kde to podzimními specialitami dýchalo téměř z každé plotny. Už se těším! 🙂 Podzim je fajn!

Přidal komentář