3. února 2015 v 16.41, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, S kapkou alkoholu, Světové speciality, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 13

Štítky: | | | | |

Pečené kuře ve středomořském stylu

pečené kuře, středomořská kuchyně

 

Pečené kuře, to bývala rutina nedělního oběda, ale když se připraví ve středomořském stylu, je to hned jiná liga. Tady už nejde jen o maso, ale o kvalitu všech ostatních použitých surovin a spočinutí u dobrého vína.

 

 DSC_0993

 

Oproti pečenému kuřeti dle českých zvyklostí má můj recept středomořský závan díky použitému koření a vůni čerstvých bylinek. Proto ho nepodáváme s hutnou přílohou typu knedlík-brambory-rýže, ale vystačíme si pouze s křehkou bagetkou a bílým vínem. Je to právě víno, kterému vypečená šťáva vděčí za příjemnou chuť. Samozřejmé je, že použité citrusy by měly být v bio kvalitě, tzn. chemicky neošetřené.

 DSC_1003

Pečené kuře ve středomořském stylu

Pro 2 osoby:

  • 2 kuřecí čtvrtky (nejlépe stehna)
  • 4 ks větších cibulí jemnějšího typu (šalotka nebo jemná bílá cibule)
  • 1 palička česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lístky čerstvého vavřínu (bobkový list)
  • ½ citrónu
  • mořská sůl
  • špetka pepře
  • popř. špetka sušených středomořských bylinek /nebo bylinková sůl
  • kvalitní olivový olej
  • trochu pomerančové čerstvé kůry
  • sklenka bílého vína
  • 2 plátky másla

 

 

Postup přípravy:

Do pekáčku vložíme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme kuřecí maso, které jen lehce osolíme, opepříme a položíme na cibuli. Obložíme čerstvými bylinkami (rozmarýn, vavřínové lístky), zastrouhneme pomerančovou kůrou a přidáme na kousky nakrájený citrón též s kůrou. Paličku česneku rozkrojíme na polovinu a neloupané půlky vložíme k masu do pekáčku. Obsah pekáčku pokapeme kvalitním olivovým olejem, přilijeme sklínku bílého vína a na maso položíme plátky másla. Pekáček zaklopíme poklicí a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 45 minut. Během pečení zkontrolujeme, zda není třeba dolít trochu tekutiny. Šťávy nesmí být mnoho, ale je žádoucí, aby se pečením vytvořil voňavý sos. Je na Pečené kuře podáváme se šťávou, do které namáčíme kousky bagetky a zapíjíme bílým vínem. V případě kvalitního olivového oleje, jaký jsem použila já, si rozhodně ještě přilepšíme a bagetku pokapeme o něco víc.

 

 DSC_1012

 

Ke středomořskému stylu patří nespěchat a u stolu v družné zábavě posedět o trochu déle, než je obvyklé. Ráda jsem se nechala zdržovat dobrým vínkem, protože když už se lahvinka otevře, měla by se dopít :-) Recepty s vínem nejsou vůbec k zahození.

 

 DSC_1024

Zachytit podstatu domácí kuchyně prosluněného Středomoří jde i v pohodlí vlastní kuchyně.

Za předpokladu, že použité suroviny budou autentické, toho není dnes tak těžké docílit.

Středomořské slunce a letní pohodu recept vytvořit nedokáže, ale se špetkou fantazie se u dobrého jídla a vína nejlépe spřádají dovolenkové plány.

U jídla se vymyslí vždy ty nejlepší věci, protože jídlo je plné pozitivních emocí, které přecházejí na všechny spolustolovníky.

Dohoda u prostřeného stolu je téměř jistá :-)

DSC_1033

DSC_1039

DSC_1037

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, kterou můžete zakoupit

zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

Bude mi ctí a potěšením ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

13 komentářů k příspěvku „Pečené kuře ve středomořském stylu“

  1. iuditha říká:

    Zdravím Šárko, opět skvělý recept, jak už jsem na těchto stránkách zvyklá potkávat. Oči mi ale tentokrát zůstaly viset na té úžasné zapékací nádobě! Mohu se zeptat, odkud je?

  2. Helli říká:

    Šárko, všechno vypadá nádherně – jídlo, hrnec, aranžmá, prostředí… Kromě toho, že mám na tvoje středomořské kuřátko díky fotkám a barvitému popisu neodolatelnou chuť, nakopla jsi mě, abych i já vytáhla svůj keramický hrnec a pustila se do pečení. Tohle nádobí má v sobě báječnou atmosféru a je ozdobou každé tabule – té rustikální i té elegantní.

  3. Gurmánka.cz říká:

    iuditha:

    Také zdravím :-) Děkuji za zprávu, ta krásná zapékačka je z dílny šikovné Dáši http://www.dasa.cz
    Také se na ni nemohu vynadívat a moc dobře se mi s ní pracuje.

  4. Gurmánka.cz říká:

    Helli:

    Máš pravdu, že keramika je bezkonkurenčně mezi nádobím královnou. Ne všichni ji běžně používají, ale je radost s ní pracovat. Inspirace se do kuchyně valí sama, když tohle nádobíčko vezmu do ruky. A vždycky si na tebe a na Dášu vzpomenu :-) Jak se udělá venku jarní povětří, ráda bych si zajela za tebou a svou keramickou sbírku rozšířila o pár nevšedních kousků od Dáši. Kuře, to byla inspirace tvořená na suroviny, které byly po ruce. Ale v receptu je také postesk za létem, které je zatím ještě v nedohlednu. Do misky se vešly krásně dva kousky, což bylo pro osazenstvo našeho domu v tomto čase tak akorát.

    Právě jsem dopsala materiál o červené řepě a vykoumala celou řádku nových receptů. Doma zase chvilku pojedeme na červené řepné vlně, protože potřebuji nachystat ještě pár fotek receptů, na které se zatím nedostalo. Červená řepa už je doma pěkně v řádku a čeká na své chvilky slávy :-)

    Měj se krásně, dobrou noc! A díky ;-)

  5. Helli říká:

    Šárko, na jaro a naši výpravu ke keramičce Dáše se moc těším. S pravděpodobností hraničící s jistotou tam opět neodolám a zase si nějaký ten kousek nádobí odvleču domů.
    Tím receptem jsi k vyhlíženému létu udělala první krok. Než zvěčníš řepné variace, bude za dveřmi březen, no a pak už jenom kousek a přijde jaro. A za ním už dlouhé a teplé letní dny a krátké hvězdnaté noci. Ve vaší letní kuchyni bude nádherně…

  6. Gurmanka.cz říká:

    Helli, po zimě se už můžeme těšit na tu hezčí polovinu roku, která ale ubíhá nějak záhadně rychle, že nikdy nestihnu všechny své plány uskutečnit. Dášu si ale ujít nenecháme :-) Vážně se tam těším. Už mám v hlavě sesumírováno všechno, co potřebuji. Možná nepotřebuji, ale chci to! :-)

  7. Anna říká:

    Recept podle mého gusta. Jdu do toho. Děkuji.

  8. iuditha říká:

    Děkuji, Šárko! Moc krásné věci tam jsou.

  9. Gurmánka.cz říká:

    Anna:

    Doporučuji :-) Jednoduché a velmi dobré.

  10. Gurmánka.cz říká:

    iuditha:

    Já děkuji za zájem o recept :-)

  11. Monika říká:

    Dobrý den, jsem nadšená,že jsem Vás našla, právě peču kuřátko podle Vašeho receptu a musím přiznat,že zatím vše co jsem podle Vašich receptů uvařila či upekla bylo vynikající a pochváleno nejenom domácími strávníky,ale i zaměstnanci.:D Monika

  12. Gurmanka.cz říká:

    Monika:

    Hezký den, Moniko,
    děkuji za pozitivní zprávy z kuchyně! Mám radost, že jste se nechala inspirovat a pustila se do vaření tohoto receptu. Pochvala od strávníků vždycky potěší :-) Zdraví Šárka

  13. Gurmánka.cz říká:

    Monika:

    Milá Moniko, to mě moc těší! Středomořský styl našemu jídelníčku sluší, bez ohledu na to, že k tomu nemáme ty úchvatné scenérie, kdy se na to moře můžeme od stolu rovnou dívat :-) O to víc se těším na dovolenkování na mořském břehu a na doplnění kvalitních zásob. Bez dobrých surovin se středomořský šmrnc nevykouzlí. Díky moc za milou zprávu a jsem ráda, že vám podle mých receptů vaření vychází a chutná. Srdečně zdraví Šárka :-)

Zanechte komentář