28. dubna 2020 v 22.16, napsala Šárka Škachová • Rubrika: S kapkou alkoholu, Sladké hříchy, Staročeská tradiceZatím žádný komentář

Štítky: | | | | |

STAROČESKÝ MAKOVEC, čili makovník

makovec s borůvkami a rumem makovec s borůvkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když se u nás doma peče s mákem, nejčastěji to bývá makovec, čili makovník. Má hned několik bonusů. Je rychle hotový, bývá báječně vláčný a může se do něj přidat ovoce podle sezóny. V mimosezóně zase můžeme vzít nějaký domácí kompot ze spíže. Dnes jsem se spolehla na borůvky naložené ve vlastní šťávě. Pro vůni je naprosto nepostradatelný rum.

Makovník je pečivo velmi tradiční, proto není nic neobvyklého, že velká část mouky se nahrazuje bramborami, předem vařenými ve slupce.

STAROČESKÝ MAKOVEC S BORŮVKAMI A RUMEM

Potřebujeme:

  • 250 g brambor vařených ve slupce
  • 100 g krupičky
  • 100 g mletého máku
  • 150 g cukru
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 8 lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • citrónovou kůru
  • skořici
  • 1 skleničku borůvek ve vlastní šťávě (120 ml), v sezóně čerstvých
  • kapku rumu do těsta
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací nádoby

Postup přípravy:

Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme v míse s cukrem do pěny a zašleháme mléko. Přidáme strouhané brambory, krupičku smíchanou s práškem do pečiva, mák, špetku skořice a borůvky. Podle možností i kapku rumu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do bramborového těsta. Pečeme v pekáčku, předem vymazaném máslem a vysypaném strouhankou z bílého pečiva. Doba pečení je při teplotě horkovzdušné trouby 175 °C cca 35 minut.

 

Můj tip do kuchyně:

Mák poměrně rychle žlukne a hořkne, případné přebytky se dají déle uchovat např. v hermeticky uzavřeném sáčku v mrazničce. Mák má v české kuchyni vznešenou pozici neboť je kulinárně všestranný, v chuti nezastupitelný, a navíc svou mimořádnou výživovou hodnotou absolutně neporazitelný. Při pohledu na starý makový mlýnek po babičce mě jímá stín smutku nad osudem českého máku. Mák byl sice zasvěcený bohu spánku Hypnovi, ale proto bychom neměli zaspat dobu a dopustit, aby se v obchodech větší měrou začal objevovat dovozový mák nevalné chuti a pověsti, zatímco rok co rok budou usínat další maková pole. Staročeské makové pochoutky jsou naším kulturním dědictvím a bez kvalitního českého máku se poctivé buchty ani koláče neupečou.

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Zanechte komentář