Štítek „italská kuchyně“

15. dubna 2015 v 12.16, napsala Šárka Škachová • Rubrika: KUCHAŘKY a jiné knihy (recenze, Něco pro duši, Z autorčina šuplíku, Zapsáno v kalendářiDva komentáře

Vzpomínka na Marcellu Hazan

  Marcella Hazan pro mě bude stále tou ženou, která se vetkla hluboko do mé duše a ovlivnila můj životní pohled na život a jeho priority. Díky ní je provoněn vonnými parami štěstí linoucími se z mé kuchyně, kde jsem si vybudovala svůj soukromý chrám tělesného blaha a duševní pohody. Jsem ráda, že jsem žila […]

Celý příspěvek »

18. ledna 2012 v 14.00, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Světové speciality, Těstoviny a rýže, ZeleninaPočet komentářů: 55

Těstoviny s brokolicí – Pasta con broccoli

Těstoviny s brokolicí – fantazie po italsku za pár minut. Co je fantastického na obyčejné vařené brokolici? Pro mě je to italské myšlení při vaření, se kterým ji dokáží uchopit a připravit. Umí si to zjednodušit, ale nikdy ne za cenu toho, aby se něco šidilo. Zase jsem našla ten zvláštní punc noblesy v tak geniálně prosté […]

Celý příspěvek »

18. září 2010 v 16.44, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Gastrozajímavosti, Grilování – BBQ, Maso, drůbež, zvěřina, Omáčky, marinády, pikantérie, Předkrmy a chuťovky, Ryby a dary moře na našem stole, Světové speciality, Voňavá literatura, Zahrada a bylinky, ZeleninaPočet komentářů: 8

Salsa Verde podle klasiků italské kuchyně

  Omáčka s intenztivní chutí a barvou křehkých bylinek – Salsa Verde – a to hned v několika variantách. Báječně doplní plátky vařeného hovězího masa, ale přidat ji lze i k pečeným rybám či zelenině. Našinec si ke kousku hovězího vařeného masa nejspíš představí hořčici-křen-chleba. Ital to pojme sofistikovaněji a než se mu uvaří maso, […]

Celý příspěvek »

29. ledna 2010 v 23.14, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Světové specialityPočet komentářů: 44

Ossobuco v milánském stylu

Krásné robustní a voňavé jídlo z jednoho hrnce. Dostala jsem chuť na ossobuco (dušenou zadní telecí nožičku – v překladu „kost s dírou“) přesně podle tradičního italského receptu. Bez čerstvých bylinek by to nešlo, proto jsem si něco natrhala na svém okenním parapetu, pro zbytek došla do obchodu. Telecí kolínko má po upečení tu nejjemnější […]

Celý příspěvek »

24. ledna 2010 v 14.23, napsala Šárka Škachová • Rubrika: ZeleninaPočet komentářů: 27

Nadívaná dýně, růžové kuřecí plátky, okouzlení v oranžovém tónu

Jestli se nám v těchto zimních dnech něčeho nedostává, je to slunce. Co si udělat šik recepturu z dýně? Jen co ji položíte do kuchyně, vnesete tam atmosféru prosluněných dnů. Oranžová barva je absolutně teplým a oslnivým koktejlem namíchaným z odstínů červené a žluté. Na téhle kulaté oranžové záležitosti je pozitivní její trvanlivost. Přežije od podzimu do zimy bez úhony. Její dužina […]

Celý příspěvek »

27. srpna 2009 v 15.15, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Užitečné radyDva komentáře

Zapomeňte na špatnou pověst rizota

zkrácená verze článku vyšla zde:  (nezkrácený text článku je k dispozici zde, viz níže) Zapomeňte na špatnou pověst rizota ze školní jídelny a napravte mu reputaci S risottem si kuchař vytvoří doslova intimní vztah, není totiž radno se od bublající nádoby s rýží vzdalovat na delší dobu než je nezbytných pár minut. Nesmíme zapomenout pravidelně podlévat, míchat […]

Celý příspěvek »

29. ledna 2009 v 22.08, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Gastrozajímavosti, Maso, drůbež, zvěřina, Světové specialityPočet komentářů: 21

Vepřové maso dušené v mléce

  Vepřové maso dušené v mléce nebo snad raději pečínka na mléce? Italská kuchyně, to není jen „pasta“ 100x jinak, ale i rozmanité masové speciality. Itálie má tvar rybářské holínky, která stojí až po stehno ve Středozemním a Jaderském moři. Ryby, mořské plody nemohou chybět. Ovšem do zimního jídelníčku se hodí polévky. Oblíbená „Minestrone“, chutná […]

Celý příspěvek »

29. října 2008 v 19.25, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Něco pro dušiDva komentáře

Nejlepší kuchařská kniha

Darovali jste už někomu svou nejoblíbenější knihu? Rozhodně se to neděje běžně a když už se vám to stane, nikdy na to nezapomenete. „Tyhle knížky jsou má srdeční záležitost a budu moc rád, když si jednu z nich vybereš.“ Ta milá slova ostře řízla můj ušní bubínek. „Ne, to rozhodně nemůžu!“ Přijímat dárky neumím a […]

Celý příspěvek »

Seznam článků

Použité štítky

Tento mrak 200 nejpoužívanějších štítků by vám mohl pomoct najít, co hledáte.

ananas Anuše Kejřová Babiččina zahrada babiččino cukroví Basilej bazalka benátky beránek borůvky Brambory Brusinky brynza bublanina bylinky bábovka cestování chilli Chorvatsko chřest cuketa cukroví cukrárna degustace dezert dezerty dobrá kuchyně Dominikánská republika domácí kuchyně domácí pečení domácí pečivo domácí vaření dort dovolená drinky dušené maso dýně foie gras Francie francouzská kuchyně gastroturistika grilování guláš halloween hlíva ústřičná hokkaidó houbaření houby Houby a lesní plody hovězí maso hrušky husí játra hříbky Indie italská kuchyně italské speciality Itálie jablka jablko jahody jak se peče perník jaro jižní čechy jídlo kapr keramika kniha kokos kokosové mléko koláč koláče kotlík koření kuchařka kuchařská kniha kuře kuřecí maso káva La Veranda listové těsto láska léto maliny Marcella Hazan maso Maďarsko maďarská kuchyně maďarské speciality med medvědí tlapky meruňky mleté maso moučník moučníky moře mořská kuchařka mák nakladatelství motto noky nádivka nápoje olivový olej olivy omeleta omáčka Omáčky, marinády, pikantérie ostré a pikantní jídlo ovoce ořechy oříšky papriky perník perníková chaloupka perníkové recepty a rady perníky perníkáři perníčky pesto pečené kuře pečení pečení ve formě pečeně pečivo PF pikantní recepty pizza polévka polévková mísa pracny pudink Přidat nový štítek rajská omáčka rajčata recenze rizoto Rožmberk rybník ryby rybí recepty rýže salát seminář semlbába Silvestr skořice sladkosti sladké pečení slaná bábovka slané pečení slané pečivo slané pohoštění slaný koláč snadné recepty soutěž staročeská kuchyně staročeské recepty staročeské tradice staročeské vánoce staročeské zvyky a tradice staročeský recept sýr titanové nádobí tlačenka Toskánsko tradice tradiční recepty tvaroh tymián těstoviny třešně vaření vegetariánské recepty vejce Velikonoce velikonoční pečivo vepřové hody vepřové maso vánoce vánoční cukroví vánoční pečení vánoční pečivo vášeň víno výlov zabijačka zabíječka zahrada zavařování Zelenina Zlatá úsporná kuchařka česká kuchyně čokoláda římský hrnec šneci špargl špenát švestková povidla švestky švýcarsko šéfkuchař Radek David žemlovka