Štítek „Velikonoce“

3. dubna 2012 v 17.53, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Staročeská tradice, VelikonoceDva komentáře

Velikonoční kynutý cop

Kynutý cop je pečivo pro staromilce. Na prostřeném stole se bude pěkně vyjímat mezi ostatními sladkými „obětinami“ v podobě mazance, jidášů  nebo třeného beránka. Velikonoce v kuchyni krásně voní po kynutém těstě a je to ta správná symbolika jarních svátků. Velikonoční kynutý cop   Ingredience: 300 g polohrubé mouky 30 g čerstvých kvasnic 100 g […]

Celý příspěvek »

14. dubna 2011 v 1.20, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Nezařazené, Sladké hříchy, Staročeská tradice, VelikonocePočet komentářů: 9

Velikonoční jidášky – jidáše

  Jidášky patří k tradičnímu velikonočnímu pečivu, které se peklo na Zelený čtvrtek.  Podle starého zvyku se připravují z kynutého těsta slazeného medem jako připomínka na zradu Jidáše. Symbolizují provaz, na kterém se zrádce Jidáš  oběsil. Na „Zelený čtvrtek“ se má dle  lidového zvyku jíst zelený špenát a všechno zelené, co lidem příroda v předjaří dala. Tento lidový zvyk […]

Celý příspěvek »

7. dubna 2011 v 9.32, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Staročeská tradice, VelikonocePočet komentářů: 26

Velikonoční beránek

Pomalu je čas oprášit velikonoční formu na beránka a zopakovat si nějaký tradiční recept. Letos jsem si beránka upekla s předstihem a domácí recepturu inovovala. Beránka jsem pekla v malých formičkách, ale recept je množstvím uzpůsoben tak, aby těsto vystačilo na klasickou velkou beránkovou formu. Nemáte chuť letos vyzkoušet beránka trochu jinak? VELIKONOČNÍ BERÁNEK s jablky […]

Celý příspěvek »

24. března 2011 v 17.38, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, Vejce, VelikonocePočet komentářů: 13

Pečené kuře bez tajemství

Pohledné vypečené kuře vykukuje z každého magazínu o vaření od doby, co nás krásně provokují barevné fotografie. Vždycky je dokonale zlaté, s křupavou kůrčičkou, krásně nadívané a úhledně posazené na podnosu. Kuře jako ze žurnálu! Moje pečené kuře „bez tajemství“ je na každý pád jiné. Ale ta jeho chuť (?) … to se nedá slovy vypovědět, ale  mlsný jazyk […]

Celý příspěvek »

9. dubna 2010 v 16.46, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku)Tři komentáře

Jehněčí pečeně s dušeným špenátem

K Velikonocům patří špenát a jehněčí stejně jako kapr a stromeček k Vánocům. Naprosto přesně to vystihla Hanka a vybrala z kuchařských recepisů Anuše Kejřové právě tuto tradiční specialitu. Jestli budete chystat jehněčí pečínku podle doporučení znalkyně staročeské kuchyně AK nebo dáte na rady Hanky, vždy dojdete k vynikajícímu výsledku. Jehněčí pečínka na jaře nikdy nezklame. […]

Celý příspěvek »

9. dubna 2010 v 13.45, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Vaše sladké nápadyPočet komentářů: 19

Velikonoční beránek z těsta piškotového podle receptu starého

Velikonoční beránek z piškotového těsta podle Anuše Kejřové upekla podle starého receptu z kuchařky Anuše Kejřové Hanka (HaF). Dílo se povedlo, staré recepty fungují a za rok si ho můžete podle doporučení Hanky vyzkoušet i vy. Recept bude trpělivě čekat v rubrice „Vaříme s Anuší Kejřovou“, za rok jsou tu Velikonoce zas. Kdo má doma […]

Celý příspěvek »

3. dubna 2010 v 0.58, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VelikonocePočet komentářů: 18

Velikonoční mazanec podle receptu z fary

Bez mazance nejsou Velikonoce. Je to totiž to nejtypičtější velikonoční pečivo, které by na svátečním stole chybět nemělo. Mazanec peču podle farského receptu po babičce, protože mám na něj ty nejlepší vzpomínky a bez nadsázky, ten její byl nejlepší ;-) Mazanec se peče na „bílou sobotu“, je nejvyšší čas s ním začít. O velikonočních tradicích […]

Celý příspěvek »

2. dubna 2010 v 13.55, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VelikonocePočet komentářů: 20

Mazanec, jidáše, beránek a staré velikonoční tradice

Velikonoce, svátky opředené pověrami a křeťanskou symbolikou. V tomto článku najdete pár odpovědí na zvídavé otázky: Jak se plete pomlázka? Jak se peče velikonoční nádivka? Jaké jsou velikonoční zvyky těchto svátků? Jak se liší od vánočky? Tak tedy popořádku … Původní symbolika křesťandských Velikonoc se pomalu vytrácí, na staré tradice zapomínáme a svátky jara slavíme daleko […]

Celý příspěvek »

15. dubna 2009 v 1.24, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, Vejce, VelikonocePočet komentářů: 9

Pštrosí vejce

       Jak vykouzlit ze slepičího vejce rovnou pštrosí? To najdete v tomto receptu. Vzpomněla jsem si na tento recept ze dvou důvodů. Možná koledníci neodnesli všechna navařená vejce a vy nevíte co s nimi. Druhý důvod nemá za úkol likvidovat přebytky, ale připomenout si dámu, která se díky vejcím proslavila. Betty MacDonaldová a její prvotina […]

Celý příspěvek »

13. ledna 2009 v 12.04, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, Předkrmy a chuťovky, Slané pokušení, Staročeská tradice, Vejce, Velikonoce, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 14

Velikonoční nádivka

Jaro znamená nový začátek, novou šanci a naději. Nejdůležitějšími svátky jara jsou Velikonoce. Od pohanských dob jsou plné různých obyčejů a některé staré tradice se dodržují i dnes. Na velikonoční stůl patří požehnaný mazanec a velikonoční nádivka, zvaná „hlavička / sekanice“, do které se přidává hlavní symbol jara, zelené bylinky. Nevynechávají se mladé kopřivy, ale […]

Celý příspěvek »

Seznam článků

Použité štítky

Tento mrak 200 nejpoužívanějších štítků by vám mohl pomoct najít, co hledáte.

ananas Anuše Kejřová Babiččina zahrada babiččino cukroví Basilej bazalka benátky beránek borůvky Brambory Brusinky brynza bublanina bylinky bábovka cestování chilli Chorvatsko chřest cuketa cukroví cukrárna degustace dezert dezerty dobrá kuchyně Dominikánská republika domácí kuchyně domácí pečení domácí pečivo domácí vaření dort dovolená drinky dušené maso dýně foie gras Francie francouzská kuchyně gastroturistika grilování guláš halloween hlíva ústřičná hokkaidó houbaření houby Houby a lesní plody hovězí maso hrušky husí játra hříbky Indie italská kuchyně italské speciality Itálie jablka jablko jahody jak se peče perník jaro jižní čechy jídlo kapr keramika kniha kokos kokosové mléko koláč koláče kotlík koření kuchařka kuchařská kniha kuře kuřecí maso káva La Veranda listové těsto láska léto maliny Marcella Hazan maso Maďarsko maďarská kuchyně maďarské speciality med medvědí tlapky meruňky mleté maso moučník moučníky moře mořská kuchařka mák nakladatelství motto noky nádivka nápoje olivový olej olivy omeleta omáčka Omáčky, marinády, pikantérie ostré a pikantní jídlo ovoce ořechy oříšky papriky perník perníková chaloupka perníkové recepty a rady perníky perníkáři perníčky pesto pečené kuře pečení pečení ve formě pečeně pečivo PF pikantní recepty pizza polévka polévková mísa pracny pudink Přidat nový štítek rajská omáčka rajčata recenze rizoto Rožmberk rybník ryby rybí recepty rýže salát seminář semlbába Silvestr skořice sladkosti sladké pečení slaná bábovka slané pečení slané pečivo slané pohoštění slaný koláč snadné recepty soutěž staročeská kuchyně staročeské recepty staročeské tradice staročeské vánoce staročeské zvyky a tradice staročeský recept sýr titanové nádobí tlačenka Toskánsko tradice tradiční recepty tvaroh tymián těstoviny třešně vaření vegetariánské recepty vejce Velikonoce velikonoční pečivo vepřové hody vepřové maso vánoce vánoční cukroví vánoční pečení vánoční pečivo vášeň víno výlov zabijačka zabíječka zahrada zavařování Zelenina Zlatá úsporná kuchařka česká kuchyně čokoláda římský hrnec šneci špargl špenát švestková povidla švestky švýcarsko šéfkuchař Radek David žemlovka