Dezerty a sladké hříchy

Rozkvetlá bábovka 57.

28 komentářů

rozkvetla-babovka--5 

Bábovka, co má atmosféru rozkvetlé jarní louky a může před ní závistí zblednout i nafintěný narozeninový dort. Výtvor byl upečen u Lenky v kuchyni a je to další povedená bábovka z nekonečné řady Lenčiných nápadů. Bábovka umí být každý den jiná 🙂 Tahle je “rozkvetlá”.

Rozkvetlá bábovka

Ingredience:

těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 160 g hladké mouky

krém:

  • 250 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • moučkový cukr cca 5 lžic
  • 5 lžič višňového džemu

dále:

  • rum (není nutný)
  • modelovací hmota (zde white icing)

rozkvetla-babovka-promazana

Postup:

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Vešleháme žloutky a pak olej. Nakonec zlehka zamícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme (190°C, cca 35 minut). Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne (lépe se pak krájí).
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Přidáme k němu změklé máslo, cukr podle chuti a pořádně našleháme hladký krém. Po lžících přišleháme džem.
Vychladlou bábovku vyklopíme z formy a vodorovně několikrát prořízneme. Každou část pokapeme rumem a potřeme částí krému. Nakonec celou bábovku obmažeme krémem po povrchu a dáme ztuhnout do ledničky.

Vychlazenou bábovku potáhneme rozválenou modelovací hmotou a libovolně dozdobíme.

rozkvetla-babovka-rez

Dobrou chuť přeje Lenka.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

vítěz soutěže – 1. místo (312 hlasů)

28 Komentářů

  1. No páni, Lenko, ta teda je. To už je cukrařina vrcholné úrovně. hmmm, mňam. Ale z bábovkové soutěže se pomalu začíná stávat one women show…

  2. Tak pošli taky, ne? Pořád čekám, kdy začnou posílat ostatní, … bábovku snad umí každý. :)))

  3. Mělas do tak krásné bábovky, Lenko, ještě postavit barbínu a byl by z toho nádherný dort pro malé slečny. Divím se, že jsi ještě sama od sebe nevydala nějakou knížku Bábovka na sto+1 způsobů, stačila by taková ta malá knížečka, co za socialismu byla receptovým hitem. 🙂

  4. Ta barbína v ní opravdu stála, dokonce to byl původní záměr, proč jsem se do ní pustila. Jenomže poměr mezi hubeným tělem barbíny a baculatou bábovkou nebyl ideální, vypadalo to nepřirozeně. Knížku? Mně se zdá, že kuchařek je v obchodech až moc. :))) Kdo by to kupoval? Já teda ne, už je nemám kam dávat. 🙂

  5. Lenka:
    To já bych zase posílala, jenže se mi cuknul manžel, že už žádný bábovky a bábovičky fotit nebude a já sama jsem na focení analfabet, ať by byl výtvor sebelepší, po vyfocení mou osobou by to vypadalo jako foto bábovky z půl kilometru přes hustý závoj mlhy 🙂

  6. To všechno je cvik. Když jsem začínala se stránkama, taky mi všechno fotili manžel nebo syn. A když je to přestalo bavit, neměla jsem jinou možnost, než se to naučit. Nejsem žádný extra fotograf, ale co je na fotce je poznat a to je hlavní. 🙂

  7. Lenka:
    Tak jste mi svým komentářem dodala chuť to ještě jednou zkusit s focením, včera jsem pořídila pár fotek dvou nových bábovičkových experimentů a mám pocit, že to není až tak marné. takže až to manžel zkomprimuje, tak i s receptem pošlu paní Šárce. Škoda, že jsem tu odvahu neměla už o víkendu, to jsem pekla tři druhy báboviček (a ani jedna tu ještě není :-)).

  8. Madlo, určitě je to dobrý důvod, proč začít fotografovat 🙂 Já bych se toho nebála! Když je fotogenický objekt před objektivem, jde to samo 😉

  9. Radka

    Lenka je bezkonkurenční!!!!! Myslím, že by si zasloužila vyhrát – už jen těch nápadů, co měla.

  10. Radka:
    Lenka tuto soutěž posunula k jiným rozměrům chápání bábovky 🙂 Moc hezké nápady napříč celým spektrem kulinárních možností.

  11. Babetka

    Lenička je moc šikovná, vyzkoušela jsem už pár jejích receptů a všechny měly úspěch a chutnaly

  12. Andula01

    RECEPTY LENIČKY jsou opravdu vynikající hodně podle nich vařím i peču a pokaždý mají veliký uspěch .

  13. Věrka

    Tak jsem si prohlédla recepty a bábovky.Lenčina bábovka je taková krásná, milá = rozkvetlá. Je to opravdu velmi pěkná.Velmi obdivuji šikovnost paní Lenky. Je vidět, že do toho dává svoje srdíčko, že ji to baví a tento krásný výtvor dělá s potěšení, Tak to má v kulinářství být. Myslím, že si zaslouží aby byla oceněna.

  14. Lenčina rozkvetlá bábovka vypadá nááádherně – opravdu jako rozkvetlá louka. Některé z jejich receptů jsem už vyzkoušela a vždy jsem slavila úspěch…..

  15. Jarmila

    Pro mě je absolutní vítěz v soutěži p. Lenka, její bábovka vypadá velice krásně a chutně. Je vidět, že umí, proto by si vítězství zasloužila. Držím ji palce!!!

  16. Věrka

    Lenčina rozkvetlá bábovka je naprosto jasná jednička s hvězdičkou! Ale celý ten nápad s bábovkovou soutěží je skvělý. Jen pokračujte ,děvčata, my, co si tolik v kuchyni netroufnem,máme aspoň inspiraci.

  17. Cukrářské umění, skláním se. To jestli nevyhraje, tak ať visím. Je to skvělé.

  18. Lucie Casie

    No,Leni to je teda nádhera.Jen tak dál 🙂

  19. Díky za uvážlivé hodnocení 🙂
    Vyhrát mohou 3 exempláře a jsou tam opravdové skvosty. Těším se na výsledek.

  20. Eliška

    Zajímavá a jistě i chutná bábovka. Jde vidět, že ráda pečete a jste šikovná. Zkusím ji také.

  21. Věra

    Krásná bábovka, jako ostatně vše na stránkách paní Lenky:-)

  22. Jarka

    Krása! Nádhera!

  23. Verunka

    Krásná bábovka s dobrou fantazii.Bezpochyb je to pro šikovné ruce.A musí to samozřejmě babit.Opravdu skvělé.

  24. hana mrazikova

    Mňam

  25. Babetka

    Tato bábovka je úžasná

  26. Kateřina

    Babovka vypada velmi profesionalne, az bych rekla, ze se bez profi vybaveni neda vytvorit. Napriklad jak (a z ceho) jsou presne vyrobeni motylci? Jak se vyrabi \”white icing\”, nebo snad jde o koupeny polotovar? Jake barvy pani Lenka pouzila (ruzovi motylci…) a jakym zpusobem?

    Podotykam, ze nejsem zhrzenou autorkou neocenene babovky (souteze jsem se nezucastnila, nicmene ji se zajmem sleduji), ale nemuzu si pomoct, toto mi pripada, jako kdyz se na vesnicky zavod v prespolnim behu dostavi profesionalni maratonec vcetne kompletniho zajistovaciho servisu, masera a doprovodneho vozidla. I kdyz pani Lenka \”oficialne\” profik neni.

  27. Kateřina: těší mě, že hodnotíte bábovku jako \”profesionální\”. Nejsem profík, ani oficiální, ani neoficiální, všechno co dělám, jsem se metodou pokus-omyl naučila ve své kuchyni, za pomoci internetu, kde se dají odkoukat úžasné postupy různého zdobení moučníků. Tam se dají vidět ti praví profíci, od kterých se každý, kdo má zájem, může učit. White icing je modelovací hmota, která se prodává hotová, stačí obarvit. Na motýlky mám vykrajovátko, obarvení jsou potravinářskou práškovou barvou, kterou jsem nanášela štětečkem. Mimochodem, jsem hodně překvapená, kolik hlasů dostala tato bábovka, je tady hodně jiných bábovek, které bych hodnotila výš. Pěkný večer!

  28. Kateřina

    Co si budeme povidat, kdyby aspon polovina profesionalne vyrabenych dortu vypadala takto dobre, mohli bychom si gratulovat. Takze skromnost neni na miste.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*