Gurmánka

Informace o činnosti, spolupráci a plánech & ostatních aktivitách majitelky stránek Gurmánka.cz. Za Vaši návštěvu na mém webu děkuji.

Šárka Škachová

Nadšení a láska k dobrému jídlu mi nejspíš byly dány do kolébky :-) Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, kde se vzaly, ale s chutí jsem se vzdělávala a užívala si všech gurmánských radostí. Za čas mě náhoda zavedla tam, kam jsem se vždy chtěla dostat. Stala jsem se spolumajitelkou úžasného švýcarského hotýlku s restaurací, souběžně s tím šéfkuchařkou. Až po těchto zkušenostech jsem dostala nápad založit si foodblog Šárčina škola vaření. Potom následoval nápad vydat kuchařskou knihu Rande s gurmánkou. Stala jsem se nakladatelkou, vydavatelkou, autorkou textů i fotografií. Založila jsem stránky Gurmánka.cz – foodblog o lásce k jídlu a životu. Na knihu navazuje tvorba stolních kalendářů s recepty, které vycházejí od roku 2010 v edici Rande s gurmánkou. Na dalších projektech pracuji a budu o nich průběžně informovat. Svůj život stíhám rozvíjet i jinými směry, ale to už na foodblog nepatří ;-) Díky za Váš čas věnovaný mým stránkám.

PORTFOLIO

S mými texty a fotografiemi se můžete setkat i v tisku.

Kuchařská kniha – Rande s gurmánkou v české kuchyni

kniha-titulka

 

Kalendáře na rok 2011 z edice Rande s gurmánkou jsou v prodeji

 

Na rok 2011 bylo vytvořeno několik verzí stolních kalendářů, např. „Sladký rok 2011“; „Rande s gurmánkou 2011 – mix receptur“ a měsíční kalendář vázanka.

Stolní kalendáře - Rande s gurmánkou

Kalendáře na rok 2012 jsou v tisku a můžete se na ně těšit v druhé polovině letošního roku

 

Stolní kalendář na rok 2010 (54 receptů + fotografie) – č. 1

kalendář 2010

Stolní kalendář na rok 2010 (54. receptů + fotografie) – č. 2

Rande s gurmánkou kalendář 2010

Kalendáře na rok 2012 – jdou do tisku /vyjde 1. mix receptur na celý rok, 2. sladké recepty na celý rok, 3. koktejly a míchané nápoje/

ČESKÝ ROZHLAS Praha – Pastel de primavera con heuvos

http://www.radio.cz/es/rubrica/cocinamos/pastel-de-primavera-con-huevos

Naše voda – poskytnuté foto pro článek o jezeru Como

Svět potravin – právě vyšlo 05/2011 – Chřestová renesance – náhled do časopisu

Svět potravin Chřestová renesance

Svět potravin (redakční činnost) – vyšlo – nosné téma – Kozí sýry – náhled do časopisu

MF DNES – Co se jí o Vánocích ve světě – vyjde 3.12.2010 v příloze v regionu Praha

MF DNES –  zajímavé info o čokoládě. Vyšlo 26.11.2010  v příloze Vánoce v regionu Praha

Životní Styl – Na návštěvě v kuchyni Šárky Škachové uveřejněno 13.8.2010

Nakladatelství FRAUS, s. r. o. – zakázková výroba fotografií pro interaktivní školní učebnice

EKONOMJídlo jako výnosný kšeft / GASTROTREND – Jídlo jako výnosný kšeft

TÝDEN.czRubrika rande s gurmánkou

TÝDEN 16/2010 (vyšlo 19.dubna 2010) – Jídlo, náš nový sex – (příspěvek k tématu))

16-titul-velka-4bcadd065f21d_300x400

MF Dnes – magazín GourmetTajemství svařeného vína (strana 30)

MF Dnes – Ona dnesVelikonoční koláč (vyšlo 31.března 2010)

MF Dnes – Ona dnesKlasické i netradiční zavařeniny / Křupavá švestková zavařenina (vyšlo 3.července 2009)

BARLIFE magazín – exkluzivní specializovaný dvouměsíčník zaměřený především na gastronomii a mixologii – spolupráce na tématu „neřesti české gastronomie“ (vyšlo v létě 2009)

MF Dnes – Ona dnesDobré rady, aby vaše cukroví mělo šarm a půvaby (vyšlo 19. prosince 2008)

MF Dnes – Ona dnes –  7 ženských divů světa (vyšlo 12/2011)

Lidové novinyZavařování není jenom pro babičky

Lidové novinyKomu by dnes císař uťal hlavu? – (vyšlo 8. srpna 2008, u příležitosti zahájení OH v Pekingu)

Pravidelně přispívám do mykologického měsíčníku Houbař, kde mám k dispozici 2 strany A4 pro své texty a fotografie (členství v redakční radě)

2 6 2009 (60)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Čokoládové Vánoce (listopad 2010)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – V království sýrů (září 2010)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Houbová kuchařka s trochou houbařské latiny (červenec 2010)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Kouzlo bylinkové zahrady (květen 2010)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Tajemství polévkové mísy (březen 2010)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Všechny placky světa (29 stran A5)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Vánoce ve světě

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Ryba domácí je doma v Třeboni (září 2009)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Na zdravou notu aneb udělejte si z jídla lék

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Máte vkus? Ukousněte si z jara co největší kus (květen 7. 5. 2009)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Bramborová kuchařka – bramborovvý román (únor 4. 2. 2009)

DIAstyl – samostatná příloha kuchařka – Vánoční kuchařka (listopad 21. 11. 2008)

Křížovky pro kuchaře (vyšlo v roce 2008) 

Velký rozhovor pro Blog.cz a soutěž o kuchařské knihy a kalendáře

Co napsal Blog.cz o blogu www.dolcevita.blog.cz? Tolik chvály si asi nezasloužím :-)

Bylo napsáno jinde:

Pan Cuketka (kmotr mé knihy) ji představuje

Na rande do kuchyně

Kuchařky a chuťopisy (vyšlo v LN)

Fenomén českých foodblogů

Měsíc čtenářů (a kuchařek?)

Podpora vařících vegetariánek

Pochválená domácí sekaná

Správně vyladěná rajská omáčka

Soutěž o Rande s gurmánkou u ChilliJulie.cz

Spolupráce s internetovým magazínem Dokonalé ženy (členství v redakční radě, spolupráce na rubrice Gurmánka aneb hříšné chutě)

Babinet.cz – Na rande do kuchyně se Šárkou

V diskuzi pod článkem Česká kuchyně v moderním pojetí

Rádio Impuls opakovaně vykrádá foodblogy

 

Stránka se průběžně doplňuje.

Pokud se chcete na něco zeptat, obraťte se prosím na mě emailem – info@gurmanka.cz nebo gurmanka@gurmanka.cz, event. gurmankacz@seznam.cz

Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího svolení není možno zde zveřejněné texty a fotografie kopírovat či jinak rozšiřovat ke komerčním účelům.

36 komentářů k příspěvku „Gurmánka“

  1. Milada říká:

    Dobrý den,

    můžete mi poradit, kde se dají sehnat tak nádherné formičky na bábovičky?

    Dík

    Milada

  2. Gurmánka.cz říká:

    Milada:

    Dobrý den,
    myslíte ty keramické forky s levandulí? O těch se dozvíte přímo z článku, který jsem před časem publikovala. Vyrábí je Romana Hulíková ve svém keramické dvoře. Peče se v nich fantasticky, takové jsou mé osobní zkušenosti :-)

    http://www.gurmanka.cz/2009/10/ukonceni-velke-babovkove-souteze-gratulace-vitezum-podekovani-vsem-zucastnenym

  3. Magdaléna Čechová říká:

    Dobrí deň. Na Tvojích stránkach so prvýkrát.Som unesená. Neodolala som a hned som upiekla Tvaroháč,je FAMÓZNY!!!!!!!Pečiem už niekoľko desaťročí….xxx,ale takýto rýchlik a super koláčik som ešte nepiekla.Ďakujem ,želám veľa nádherných a tvorivých nápadov .Teším sa na nové recepty,určite sa sem skoro pozriem. Idem koštovať ten nádherný pokrm. Pekný deň. Dííík.Magdaléna

  4. Gurmánka.cz říká:

    Dobrý den paní Magdaléno,
    tak vás tu na stránkách vítám a jsem ráda, že první náhodně vybraný recept zafungoval k takové spokojenosti :-) Navíc proto, že nejste žádným nováčkem v kuchyni a jistě máte dostatek svých vlastních bohatých zkušeností. O to víc si vážím vašeho komentáře a vyjádřeného díku jak s receptem, tak se samotnými stránkami. Tady budete jenom v dobré společnosti, protože sem chodí jen samí pohodoví a správně naladění lidé. Moc děkuji za zprávu a přeji vám též pěkný den a s ním i celé jarní období. Je to přeci jen nejvoňavější roční období a příroda na něm barvami nešetří. Ať už jsou to květiny nebo čerstvé bylinky, se kterými se to vaření daleko lépe zvládá.

    Děkuji, Šárka

  5. Ing.Spilka MV říká:

    Dobrý den, chci se zeptat, proč už delší dobu nemohu stáhnout si recepty Šárky např.Červen 2010 ,teď je tam dosti receptů o jahodách.
    Vždy jsem se na recepty od krásné Šárky těšil, mám je za několik let.
    Jak to mám Šárko stáhnout?
    Mirek

  6. Gurmanka.cz říká:

    Ing. Spilka MV:

    Dobrý den, tak to opravdu nevím, kde se mohla stát chyba, že recepty nejdou z webu stáhnout. Pokud máte zájem, mohu vám je poslat stažené e-mailem, to nebude problém ;-) Dejte mi jen vědět, kam je mohu adresovat. Díky za zprávu a přeji pěkný víkend. Šárka

  7. Benešová Zdeňka říká:

    Dobrý den, chci se zeptat, kde je možno zakoupit keramické formy? Psala jsem p. Hulíkové ale vůbec mi na mail mokdo mepdúpvěděl. Máte povědomost, kde se dají sehnat? Mám jednu po babičce a výborně se v ní peče. Ráda bych je koupila mým snachuškám. Poslední dobou se velmi špatně na vaše recepty špatně dostávám, nevím čím to. Přeji Vám dobré zdravíčko a nám hodně vašich receptů, Z.Benešová

  8. Gurmánka.cz říká:

    Benešová Zdeňka:
    Díky za dotaz paní Zdeňko Pokud vím, tak Romana má v současné době mateřské povinnosti, tak z těchto důvodů se zřejmě nedostala k vyřízení vašeho dotazu. Napište mi prosím na můj email info@gurmanka.cz nebo nechte zprávu zde na webu gurmánka v komentářích o jaké formy máte zájem Zjistím vám veškeré podrobnosti a v keramickém dvoře se osobně ráda zastavím, neboť ho mám nedaleko a často jezdím kolem. I já vám přeji dobré zdravíčko a pěkný podzimní čas. Taková bábovka se šálkem kávy nebo čaje umí báječně zahřát a snachušky budou určitě moc nadšené :-) Já bych byla též!

    Mějte se krásně a ozvěte se, pomohu vám to zařídit.
    S pozdravem Šárka ;-)

  9. babs říká:

    Jaký obsah má KOFLÍK ?

    Při použití starých receptů se objevuje dávkování bez gramáže.Některé poznatky se používají doposud (viz hrnkové dávkování)…také se používá termín:lžíce,lžička ….Jenom jsem se nemohla dopátrat jaký je konkrétní obsah koflíku…

    KONEČNĚ a to zcela náhodou jsem zjistila v kuchařce od Anuše Kejřové,že:

    1 KOFLÍK je 1/16 litru(třeba mléka)
    Sláva, a můžeme se bezproblémově zabývat nadále recepty našich babiček

  10. Gurmánka.cz říká:

    babs:

    Staré míry, to je někdy pěkně tvrdý oříšek :-) Díky za pátrání po koflíku. Často se objevuje ve starých knihách i míra pro staročeský žejdlík. Nedávno jsem zase po žejdlíku pátrala já a vypátrala jsem, že 1 žejdlík = 0,48 litru. Udělat si v tom jasno se bude určitě hodit! Díky a měj se moc hezky :-)

  11. Marketka říká:

    Nazdarek.
    Vyborny recept na mrkev jsem cetla u Marcelly Hazan.
    Treba se do konce pustu jeste vratite k karotce.
    Hezky den preje italova manzelka Marketa

  12. Gurmánka.cz říká:

    Marketka:

    Tak to se musím k Marcelle podívat :-) Její nápady se mi líbí :-) A vůbec italská kuchyně má pro mě velký šmrnc, proto mi na plotně voní dost často. Hezkjý den přeje Šárka

  13. AnnaMarie říká:

    Omlouvam se, jestlize muj prispevek neni v te spravne rubrice, ale slovy klasika, jsem jaksi nevedela „kam s nim“. Prazska informacni sluzba k 31.3.2011 ukonci soutez „Jak chutna Praha?“ aneb jidla zapomenuta ci mizejici s pribehem ci podle rodinne tradice. Protoze se nejedna o klasicke knedlo-zelo-vepro po kazde jinak, myslim si, ze jiste by se na techto kulinarsky znacne vyspelych strankach, urcite nasel nekdo, kdo by si troufl nejaky receptik zaslati a vabnou cenu vyhrati :-)))) Podrobnosti o soutezi najdete na internetovych strankach PIS a nezapomente, ze odvaznym stesti preje a 31.brezen je za dvermi!

  14. Gurmánka.cz říká:

    AnnaMarie:

    Možná bych pro vás nějaké staropražské klasiky měla :-) Jde o to, zda najdu čas do uzavření termínu soutěže, ale není to tak podstatné. Recepty vám ráda pošlu i po uplynutí celé soutěže. Doufám, že se ještě sejdou nějaké kulinární skvosty, které budou pražskou gastronomii prezentovat v patřičné slávě a autenticitě. Držím palce celému prima projektu! Šárka

  15. AnnaMarie říká:

    Diky moc za milou nabidku :-) Dovedu si predstavit, ze se vsemi aktivitami, ktere stihate, casu jiste nemate nazbyt. Spise nez je zaslat jen me, byste, treba casem, se mohla blysknout prazskym kulinarskym stribrem prave na Vasich strankach, a to jiste k potese nejen prazskych mlsnych jazycku. Anebo rovnou do souteze, pokud stihnete……. ? Ja jsem v mem prispevku chtela hlavne na tuto bohulibou soutez upozornit zdejsi osazenstvo. Sama jsem velmi zvedava, co vysledky prinesou a hlavne na aplikaci v praxi…… Miluji recepty s pribehem, ktery nemusi byt vzdy ani tak uplne pravdivy, ale dovede roztancit chutove bunky spolu s fantazii, pomocnici to v kuchyni jiste nezbytnou :-) At se Vam dari!

  16. Pavel říká:

    Hezký den, rád bych se Vás paní Šarko zeptal zda ještě máte kalendáře na rok 2011 a kdy budou na rok 2012.Jestli by bylo možné mi ty kalendáře schovat byl bych moc rád máte tam 2. Sladké a rande s Gurmánkou. Snad víte které myslím. Mám od Vás kuchařku a kalendář a nadmíru jsem spokojeny. Dělal jsem podle toho čokoládové lanýže s chilli a hnedka to bylo pryč než jsem to dodělal už jsem nic neměl.
    Jsem kuchař a sbíram aji recepty.
    Děkuji za Váš čas i odpověd.

  17. Gurmánka.cz říká:

    AnnaMarie:

    Když fantazie kuchařova vyzve k tanci chuťové buňky, je to koncert na talíři :-) O víkendu jsem si z gastronomického úhlu pohledu tak trochu mapovala Prahu a přišla na pár zajímavostí, o kterých by se vyplatilo ztratit slovo. Přeji krásné jaro a ať se všechno daří! Šárka ;-)

  18. Gurmánka.cz říká:

    Pavel:

    Pavle, bohužel letošní kalendáře již na skladě nemám, ale ty nové jsou ve výrobě a v září už by měly být k mání. Určitě se o nich zmíním zde na stránkách a budu na vás pamatovat :-) Děkuji za přízeň a za vyzkoušení některých mých receptur. Moc mě to těší. Šárka

  19. Líba říká:

    Dobrý den, paní Šárko, děkuji za vaše stránky, neboť jsem si díky nim dala do souvislostí lidové jméno pro kondrhel – tak ho jmenuje moje maminka – a mně to nešlo dohromady s kontryhelem………
    Díky vám už vím, že do nádivky přidávám popenec a že to nedělám jen pro jeho krásnou zelenou barvu, ale že působí blahodárně i na naše útroby. Ač nejsem bylinkářka, včera jsem jím oslnila návštěvu v nádivce do hermelínu, čehož si dost cením, neb jejich jazýčky jsou zmlsané francouzskou kuchyní :-))
    Přeji vám, aby se vám vše dařilo !
    Ps.:….v té nádivce byly kromě popence ještě sekané ořechy, česnek a drcený pepř.

  20. Gurmánka.cz říká:

    Líba:

    Bylinky jsou všudypřítomné a je škoda je do vaření nezapojit. Planých druhů je tolik, že se v nich sama příliš neorientuji, ale ráda si rozšiřuji obzory :-) Zjistila jsem, že na mé zahradě rostou učiněné poklady. Je fajn, že mlsné francouzské jazýčky tu vaši nádivku patřičně ocenily! Musela být úžasná – kombinace popence, ořechů, česneku a voňavého pepře je velmi sofistikovaná, proto chápu jejich nadšení :-) Děkuji za milou zprávu přímo z kuchyně. Šárka

  21. Martin říká:

    Šárko jsi šikulka,od takové ženy jako ty bych chtěl ochutnávat a mlsat těch nádherných a chutných dobrůtek

  22. Gurmánka.cz říká:

    Martin:

    Spoluúčast mužů v kuchyni je nepostradatelnou ingrediencí pro to, aby nás to vaření bavilo :-) Byť by ta spoluúčast měla spočívat jen v tom, že muž bude dobrým strávníkem, který umí pochválit :-)

    P.S.
    Díky za kompliment! ;-)

  23. Milada Horová říká:

    Dobrý den, paní Šárko Škachová. Včera jsem si přečetla Vás úžasný článek v magazínu Mladá fronta Dnes, Ona Dnes a musím Vám říct, že to na mě zapůsobilo celé moc mile. Na základě odkazu na Vaše stránky jsem se dostala na Váš gurmánský web a následně jsem objevila i Šárčinu školu vaření. Od té doby nemohu od článků odtrhnout oči a jsem nesmírně zaujata jednak mistrovskými recepty, nápady a hlavně povídám kolem jídla natolik, že bych byla potěšena, kdyby jste se rozhodla napsat nějakou knihu, ve které by bylo krom báječných receptů i něco málo povídání o životě. Umíte to krásně podat a okořenit humorem. Opravdu smekám. Stala se ze mě Vaše nová obdivovatelka. Soudě podle pochvalných reakcí jsem se zařadila do velmi početné davu, ale to mi nevadí. Jsem totiž ráda, že jsem se s Vámi neminula. S obdivem Milada Horová.

    P.S.
    Obratem objednávám Vaši kuchařskou knížku Rande s gurmánkou v české kuchyni a prosím si i oba dva kalendáře na rok 2012. Děkuji a moc se těším, až si po delší době obohatím knihovnu o trochu dobré gastronomické literatury. Ta pozitivně ovlivní i běh mé domácnosti, což je moc fajn. Jak správně píšete ve svém článku – Kuchařka je jistě ta nejlepší příručka pro život :o)

  24. Gurmánka.cz říká:

    Milada Horová:

    Hezký den, paní Milado. Děkuji za velmi milou poklonu. Snad si tolik chvály ani nezasloužím :-) Pokud jde o ten článek, v podstatě se tam nedostal celý, ale to hlavní z něj zbylo. Aby si lidé dokázali notovat v životě, je fajn, když si rozumí spolu i u stolu. I tam se dokáže budovat to správně souznění :-) Děkuji za objednávky, již jsem je vyřídila a vaše zásilka je na cestě k vám domů. Mějte se krásně a přeji hodně adventní pohody a každopádně i hodně „domácího souznění“, Šárka ;-)

  25. Romana říká:

    Milá paní Šárko :)
    Nádherné stránky, úžasné recepty, krásné příběhy.. Prošla jsem snad všechny knihkupectví ve Zlíně, jen abych sehnala Vaši kuchařku. NIKDE ji neměli! Takže jsem si ji včera objednala u Vás.. už se nemůžu dočkat!
    Vaše práce má SMYSL! Přeji krásný den. Romana

  26. Gurmánka.cz říká:

    Milá paní Romano,
    objednávka dorazila, kniha je připravena k odeslání na pondělek. Děkuji za tak milou pochvalu. Máte pravdu, že je trochu problém v současné době sehnat knihu na pultech knihkupců, ale bez problémů si ji každý může objednat na mých internetových stránkách. Je to trochu komplikovanější, ale vznikaly problémy s některými knihkupci, kteří stav zásob nedoplňovali a trvdili zákazníkům, že kniha už k dispozici není atd. Vzhledem k tomu, že internetový prodej funguje bez nejmenších problémů a mám vše sama pod kontrolou, prodávám knihu právě tímto způsobem. Mám tedy radost, že jste mé stránky objevila a kniha vás oslovila. Je mi ctí, že bude přebývat právě v té Vaší knihovně :-) Děkuji a přeji krásnou neděli. Šárka

  27. Karaba Lad říká:

    Ahoj Šárko,
    náhodou jsem zjistil, že máš svůj web, jak se jinak máš, slyšel jsem, že jsi byla v cizině asi na zkušenou.
    My se scházíme s Květou R. Petr S. a další bývalí OTK v Rudáku na pivko občas si na tebe vzpomeneme,
    bává tam servírka, která ti je podobná, nevím zda to není tvá dcera
    jinak se měj hezky pošli nám nějaký spec. recept Láda

  28. Gurmánka.cz říká:

    Ahoj Láďo!
    Moc díky za zprávu :-) Pozdravuj kluky a všem přeji pěkné Velikonoce! Nedávno mi psal Petr, tak jsem ráda zavzpomínala na staré dobré časy v práci. Mrzí mě, že jsem mu potom už neodepsala, ale mám pořád dost fofr a psaní trochu zanedbávám. To mi zrovna ke cti neslouží, že? :-) Já ani mé holky už na severu delší dobu nebydlíme, tak ta podoba je čistě náhodná, ale je fajn mít někde „dvojníky“ :-) Každopádně se do Lit. někdy chystám, protože jsem tam už hodně dlouho nebyla. V podstatě takových 10 let. Ani nevím, co je tam nového. Až najdu chvilku a vyrazím tím směrem, dám vědět a můžeme někde společně posedět na kus řeči. Pošli mi na sebe emailovou adresu, jestli chceš. Ta má je info@gurmanka.cz. Víc najdeš zde na webu v kontaktech. Jinak si užívám klidu jižních Čech, ze Švýcarska jsme se před pár lety vrátili, ale stále nás to tam táhne :-) Pěkné Velikonoce Tobě i celé rodině. Šárka

  29. Strejda Olin říká:

    Mám problém. Párkrát jsem již tyto stránky navštívil, zaujaly mě, líbí se mi, ale stále se nedokážu v tom množství rubrik zorientovat. Asi jsem natvrdlý, můžete mi někdo zkušenější poradit? Díky!

  30. Hana říká:

    To Olin:

    Zkuste v kolonce Rubriky kliknout na Seznam článků, je až na samém konci. Dobře se také hledá v políčku Vyhledávání (Hledat). Stačí zadat název toho, co vás zajímá a vyhledávač ze stránek nabídne všechny příspěvky, kde se hledaný výraz nachází. To je docela praktické. Všechny poslední články jsou k nalezení v rubrice s názvem Čerstvě prostřeno. Já sem chodím za inspirací moc ráda, tak se tady vyznám. Mohu doporučit ještě druhou adresu gurmánky Šárky – Šárčina škola vaření – http://www.dolcevita.blog.cz. Snad jsem trošku pomohla.

  31. Strejda Olin říká:

    Děkuji, časem se snad zorientuji. Veselé Velikonoce!

  32. Gurmánka.cz říká:

    Hana:

    Děkuji za perfektní informace. Je to přesně tak. Možná by nebylo od věci udělat nějaký šikovný rejstřík všech článků a uložit ho samostatně do rubrik, aby sloužil k rychlé orientaci na webu. Sama někdy něco hledám a nejčastěji používám funkci vyhledávání na webu automaticky. To je velmi spolehlivé a rychlé.

  33. Ludmila Brožíková říká:

    Jsem tak stará dáma, že si snad mohu dovolit po přečtení všeho, co stránky nabídly a moje nadšení z nich, oslovit – moje milá – samozřejmě že mne všechny ty recepty (nejen) české kuchyně objaly a prosila bych o zaslání na dobírku tu Vaši krásnou Českou kuchyni. Jsem po operaci zlomeného kyčelního krčku, zatím nechodím, ale, jsa diabetička, zaujaly mne i tituly Dia. Mám k nim dotaz – protože ještě nějaký čas nebudu schopná obcházet knihkupectví, byla by možnost si některý sešit objednat tak jako teď tu knížku? Po dlouhé nemocniční stravě jsem plna nezřízených a přitom zdravých chutí. Pokud je to možné, prosím o nasměrování jak se k nim nejsnadněji dostat. Děkuji.
    P.S. Váš sloh a vypravěčské umění má esprit a nutno říci, že i ono samotné mně „chutná.“

    Ludmila Brožíková
    U koupaliště 10
    360 05 Karlovy Vary

  34. Gurmánka.cz říká:

    Ludmila Brožíková:

    Vážená paní Ludmilo,
    velice děkuji za milou zprávu a samozřejmě knihu ráda zašlu na Vaši adresu doporučeně obratem. Byla jsem bohužel na dovolené a vrátila se před pár dny. Nyní jsem objevila Vaši velmi milou zprávu plnou komplimentů, za které Vám děkuji. Odpověď na ni si dovolím zaslat v obálce zároveň s knihou. Mějte se příjemně a přeji brzké uzdravení! S pozdravem Šárka Škachová

  35. Dobromila říká:

    Normálně není mým zvykem tzv. „šmejdit“ po Internetu. Ad 1 – mne to nebaví, ad 2 – nemám na to čas. Ale u Vás „šmejdím“ a začaly to vlastně šípky (viz komentář na Dolce vita). Vaše kniha se sicilskými recepty bude jistě zajímavá. Už si na ni s dcerou brousíme zuby (vlastně peněženky). Máme Itálii v krvi. Moje babička se narodila v Terstu, jedna z dcer tam byla deset let vdaná a já jsem do Itálie jezdila nejen za ní, ale hodně služebně. Máme tedy bohatou zásobu receptů nejen na slané. Ale k tomuto komentáři mne vlastně přivedl chřest, protože když se mi podaří koupit opravdu dobrý, dělám si „Riso asparagi“; tedy chřestové rizoto. A co se týče cizrny, v zimě (a nejen v zimě, protože ji mám ráda) si dost často dělám „Pasta ceci“; hustou polévku, do které se dává pikantní klobáska a, kdo má rád a snese, feferonka. Přiznávám, že obě tato jídla máme rády hlavně já a moje nejstarší dcera. Zbytek rodiny se ošklíbá a snědí to s mnoha komentáři.
    Pro inspiraci z jiného soudku Vás zvu k návštěvě Facebooku „Klára cakes“ (nebo Corpus Delicious, ale nevím, jestli už je to funkční). Jen ta nejsou takové poetické popisy jako ty Vaše.

    Přeji hodně radosti a pocitu dobře vykonané práce.

    Dobromila, Teplice

    No, a já jdu tedy dloubat z šípků ta semínka, když tomu tedy nelze fakt žádným způsobem uhnout. A taky dovařit a dát do skleniček jablkovou přesnídávku. Letos totiž pořádám zavařovací orgie (30 litrů sirup bezinky květ, 5 litrů vařený tzv. med z téhož, 40 litrů višňového sirupu + 30 středních sklenic marmelády, 20 litrů rybízového sirupu + 40 sklenic marmelády, 30 středních skleniček marmelády z meruněk, to stejné ze špendlíků, 30 sklenic povidel, 20 litrů sirup bezinky plody + 20 skleniček marmelády a zatím nakonec 30 litrů jablečného sirupu a 50 sklenic přesnídávky. Kolik udělám šípků…nevím, jak mě to popadne)

  36. Gurmanka.cz říká:

    Dobromila:

    Děkuji za mile dlouhý komentář :-) Právě jsem se vrátila z dovolené v Toskánsku a jen těžko se mi daří naskočit do pravidelného domácího rytmu. Zvláště i z toho důvodu, že náš sad zůstal ještě nesklizen. Dnes mě čeká také výroba domácích přesnídávek pro mé dva vnoučky. Je to taková poetická práce, když to v kuchyni voní po zralém ovoci, takže se na tu dřinu vlastně i těším :-) Jen to česání ovoce z vysokých větví stromů mi dává trochu zabrat a pomocníci chybí :-)

    Z každé cesty si vozím spoustu gastronomických zajímavostí, takže to u nás ještě pár dnů bude vonět po podzimním Toskánsku. Chystám se na ragú z divočáka. U nás na jihu Čech začínají výlovy největších rybníků a tím i oslava sladkovodních ryb v kuchyni. Šípky již máme sklizené a dcera je stihla nasušit na čaj proti zimnímu churavění. Na šípkovou zavařeninu se jich tu ale ještě hromádka najde. Také mě to nemine :-) Tak ať nám jde práce pěkně od ruky a podzim nám vydrží ve své příjemné a barevné podobě. U nás je dnes krásné nebe s modrou oblohou. Přírodě to zase moc sluší, když se halí do všech těch zlatých a bronzových odstínů žloutnoucího listí. Srdečně zdravím, Šárka :-)

Zanechte komentář