Dezerty a sladké hříchy

Tvarohový koláč – jednoduše geniální

223 komentářů

tvarohový koláč sypaný 1 

Tak to je on – mezi tvarohovými koláči šampión.


Všechny tvarohové koláče mám v oblibě, ale existuje jeden jediný, který je všechny o chloupek  převyšuje. Tvarohový koláč jednoduše geniální – geniálně jednoduchý. Nepotřebujete kvůli němu mít ani bůhvíjaké zkušenosti natož  investovat do pekařské výbavy. Tento recept zvládnete s bravurou na koleně a všem vytřete zraky. Příprava tohoto koláče vám možná vyrazí dech, do těsta nepotřebujete žádnou tekutinu ani vejce, jednoduše suchou směsí se posype plech a v kombinaci s tvarohem je zaděláno na ten nejbáječnější tvarohový moučník, co znám. Lahodný pečený tvaroh se doslova rozplývá na jazyku. Při jeho konzumaci je dezertní vidlička nutností, protože ta křehká dobrota si zaslouží jemné zacházení.

tvarohový koláč sypaný

Recept na vynikající tvarohový koláč

  • Bez čeho se neobejdeme?
    pečicí forma, event. plech
    pečicí papír
  • Na suchou směs potřebujeme:
    2 a ½ hrnku polohrubé mouky
    1 hrnek cukru krupice
    1 prášek do pečiva
  • Na tvarohovou náplň potřebujeme:
    3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
    3 celá vejce
    1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
    hrst zlatých rozinek – mohou být předem vykoupány v rumu, ale když je tam nedáme, nic se nestane
  • na povrch koláče potřebujeme cca 150 g másla, které nakrájíme na tenké plátkyMouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu suché směsi nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru (event. rozinek). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečicí formě (nejlépe to jde cukrářskou paletkou) a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Teplotu trouby předem nastavíme na 180 °C. U horkovzdušné trouby máme za 45 minut pečeno, což poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která proces pečení doprovází.

tvarohový koláč sypaný 2

Tvarohový koláč podle popsaného receptu jsem si pasovala na “dokonalý” a během roku se k němu rozhodně několikrát vracím. I přes mou neustálou touhu zkoušet nové věci, zjistila jsem, že jen stěží mu mohou konkurovat. Tuto starou recepturu jsem si před pár lety poznamenala pod pseudonymem “švédský sypaný koláč”. O tom, zda má něco společného s touto severskou zemí, netuším nic, ale jedno vím jistě. Tohle je on, mezi tvarohovými koláči můj šampión.

tvarohový koláč sypaný 3

Už jste někdy takový koláč pekli? Jestli ne, tak to zkuste – jednodušších receptů na koláč víc nebude 😉

tvarohový koláč 4

Pro pořádek uvádím rozměry keramické formy, kterou jsem na pečení použila já  (28 x 34 cm)

223 Komentářů

  1. Tuto dobrotu mám také dlouhou dobu poznamenanou k vyzkoušení, zatím na ní ještě nedošlo. Včera jsem pekla Zebra-cake, jak ho má na stránkách Yva v praktickém kulináriu.
    P.S. Po DolceVitě a Gurmánce mám návrh na další nick 🙂 – Kulinářka. Takhle tě pojmenoval můj muž (nevzpoměl si správně). Hezký víkend.

  2. jojo, pekla, už něolikrát, inspirovaná právě z dolcevity, kde máš/má snad ještě hezčí fotky.. jen se mi dost často stává, že dole zbyde dost mouky, nevím, jak tomu zabránit?

  3. Já ho nepeču, ale peče moje mamka. Patří mezi mé nejoblíbenější. Zrovna před pár dny jsem kus dostala, ale kde je mu dnes konec? :- )))
    Jdu si právě udělat čaj, kousek by se mi fakt šiknul.

  4. toffo:

    Kulinářka je takový prima vykutálený nick :-))) Při té příležitosti posílám pozdrav tvému muži a přeji mu dobře kulinářsky prožitý víkend 🙂 Zebra-cake jsem ještě nezkoušela, ale Yva umí svými recepty tak dokonale strhnout k nadšení a touze všechno hned vyzkoušet a ochutnat. Určitě zebrovaný moučník stojí za hřích.

  5. farfalla:

    To je pravda, tam jsem na něj již upozorňovala. Bylo to u příležitosti jeho premiéry v mé kuchyni a od té doby se ho nemohu nabažit. Několikrát za rok si na něj vzpomenu a zrovna ta doba zase přišla 🙂 Dobrých koláčů není nikdy dost, tak jsem si recept přidala i na gurmánské stránky a pořídila v rychlosti pár fotografií. Žádné velké přípravy před fotografováním, jen rychle zmáčknout spoušť a dávat u toho pozor, abych si moukou nezašpinila čočku. Tělo fotoaparátu už je zvyklé na ztížené kuchyňské prostředí a rizikům statečně odolává. Pokud jde o tu mouku, která někdy zůstává na dně plechu a koláč ji nepojme, nedá se s tím asi nic jiného dělat, než ji oklepat. Příště bych dala na spodek trochu míň suché směsi, určitě se to zlepší. Chce to vyzkoušet a popřípadě použít o něco větší zapékací formu / plech.

  6. Bali:

    Když mě na něj někdo pozve, tak to taky neodolám a chutná mi ještě o něco lépe 🙂 V troubě mám zrovna něco dalšího z kategorie sladkých hříchů, tak přijď !!! 🙂 Ať to nemusíme konzumovat sami. Kamarád dobrodruh zrovna zvedl kotvy a odjel na Orlík pokračovat ve stavbě srubu někde na skále, kde si buduje orlí hnízdečko a my si tady s E. sedíme pěkně v teple za horkou pecí a já nemám náladu vystrčit z baráku nos. Zašila jsem se v kuchyni a vytvářím kalorické hodnoty 🙂 Zrovna jsem poslouchala úžasnou muziku z CD od tebe. Skvělé! Díky;-)

  7. Také sedíme u krbu, venku sněží a fouká.
    Buchta v nedohlednu. Trouba studená.
    Včera jsem si koupila nové CD Sade, také moc fajn 😉

  8. To je mi náhodička, právě jsem dopekla svůj premiérový, inspirována u coco-choc;-) Vynechala jsem rozinky a do suché směsi přidala skořici. Bohužel mi také vrstvička mouky zůstala na plechu, a to je v receptu ještě uvedeno půl litru mléka (dala jsem čtvrt).
    Každopádně vřele doporučuji;-)

  9. Evik:

    Telepatie určitě funguje a na různých stránkách to často voní hodně podobně 🙂 Skořice může fungovat zajímavě, mám ji moc ráda. Mléko do mého receptu na sypaný tvarohový koláč nepatří, ale alespoň je tu příležitost vyzkoušet zase jinou alternativu receptu. A to je přeci moc fajn 😉

  10. Jak tak koukám na obrázek a popis, nějak mi nevychází, kdy se tam to máslo vlastně dává??
    Podle obrázku je na tvarohové náplni, ne až na druhé polovině suché směsi 😮 Tak jsem z toho jelen.

  11. HanaS:

    Já myslím, že napsáno je to srozumitelně – viz. text v samotném receptu:

    \”Polovinu suché směsi nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru (event. rozinek). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečicí formě (nejlépe to jde cukrářskou paletkou) a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby.\”

    Na fotografii je koláč těsně před vložením do trouby, tzn. že mylně uvádíte, že tam je vidět tvarohová vrstva a na ní plátky másla. Je to skutečně suchá směs mouky a ta je pokladena plátky másla, tak jak to uvádím v receptu. Pro větší srozumitelnost mohu odkázat na můj starší článek o tomto koláči, kde je zdokumentován celý postup a doplněn více fotografiemi.

    Odkaz je zde:
    http://dolcevita.blog.cz/0705/svedsky-tvarohovy-kolac

  12. Děkuji, paní Šárko. Máte pravdu, čím více jsem si fotku prohlížela, tím více jsem dostála přesvědčení, že to máslo bude na té druhé suché vrstvě. Prvně mi přišla bílá jako tvaroh, ale ona vlastně bílá je 🙂 Doufám, že se nezlobíte, raději jsem se zeptala, abych věděla, až se na tento koláč vrhnu! Takže ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek neděle.

  13. Báječný recept. 🙂
    Hned jsem dostala na tvarohový koláč chuť. Ale u nás měla repete jablíčková bábovka.
    Příští týden ho možná upeču, pěkně jsem se fotečkami namlsala. Mám skoro totožný recept, jen máslo nedávám v plátcích, ale rozehřeju a povrch jím zaleju.
    A za ty rozinky v rumu (ten hlavně), bych se přimlouvala. 😉

  14. HanaS: Nezlobím se ani v nejmenším 🙂 V tom jsou foodblogy geniální. Když něco není jasné, můžeme to spolu rozebrat. Často jsem díky dotazům čtenářů nucena recept doplnit tam, kde jsem to nenapsala až tak přehledně. To se stává 🙂 Fotografie tentokrát nejsou nic moc a mohla jsem jich přidat víc, aby to bylo opravdu jasné a srozumitelné.
    I já děkuji za dotaz a mějte se skvěle 🙂

    P.S.
    Koláč ať se povede!

  15. Pivli:

    Receptů na takový sypaný koláč bude určitě několik. V podstatě je to taková \”lidovka\” 🙂 Ale ty bývají nejlepší. To je dobrý nápad s tím rozehřátým máslem. Vyzkouším 🙂 Bez rumu to není ono. Poslední dobou vařím s kapkou alkoholu dost často, pořídila jsem si na blogu samostatnou rubriku – \”S kapkou alkoholu\” – pěkně se zaplňuje.

    Když mluvíš o bábovce, tak se musím pochlubit, že jsem dnes jednu také upekla. Vymyslela jsem si takovou zajímavou kombinaci a už jsem začala pracovat na sepsání receptu, protože bych ho mohla zapomenout. Jsem zvědavá, jestli ji někdo zkusí a jak mu bude chutnat 😉 Ať se ten bábovkový speciál trochu rozšiřuje. V keramické formě se výborně peče a bábovka z formy vyskakuje fakt sama. To se mi u teflonové formy nestávalo. Pomáhala jsem si namočenou utěrkou ve studené vodě, ale teď stačí otočit a bábovka je venku.

  16. Gurmánka: však jsem do té keramické formy doslova zamilovaná. Mohla bych péci spousty jiných moučníků, ale vždycky to skončí u bábovky. Miluju ten pocit, jak hezky upečená bábovka vyklouzne z formy na připravený talíř. Po létech bojů při vyklápění (jak říkáš – s mokrou utěrkou), je to blaho! A každý tu formu obdivuje. Zaslouženě! Je báječná.
    😉

  17. U nás mu říkáme samožer (netřeba vysvětlovat :-). Znám ho již několik let a s chutí se k němu často vracím. Dokonce jsem s ním vyhrála v Gurmánovi sadu nádobí (recept jsem zaslala pod přítelovým jménem, jako důkaz, že jej zvládne i méně zručný chlap :-D). Do náplně dávám půl litru mléka (mám i trochu více mouky v suché směsi), aby byl koláč takový \”mokrý\” – tímto způsobem se mi nestane, že by mi zůstala na dně formy vrstvička mouky. Samotné tvarohy někdy na provlhčení mouky nestačí. Jedinou nevýhodou je, že koláč je po 2 dnech až příliš mokrý. Ale toho se stejně většinou nedožije 🙂

  18. Pivli: Na mě levandule působí jednoznačně pozitivně a tak se snažím mít tuhle formu pořád někde na očích 🙂 A to je možná chyba, protože se nechávám rozrošovat a tím pádem myslím neustále na to, jak ji zase použít. Vždycky z toho vyjde něco sladkého. Slaných bábovek moc nepeču, mám raději slané koláče.

  19. coco-choc:

    Samožer :-))) Takový název je pro koláč jasně ta nejlepší reklama! 🙂 Téda, ta výhra nádobí byla zasloužená. Ten koláč za to vážně stojí. Nápad s přidáním mléka je určitě zajímavý, budu to muset vyzkoušet. Ten můj koláč je lepší druhý den. Když se trochu zaleží, nezůstane na dně ani trochu mouky a krásně se to všechno spojí. Tentokrát jsem spěchala a krájela ho ještě horký… To je ale u tohoto koláče obvyklé 🙂 Vždycky se po něm jenom zapráší …. a zbude po něm jenom trochu mouky na dně v pekáči 😉

    Já jednou vyhrála zlatou vařečku 🙂 To už je fakt dávno :-))) V té době ještě nebyly u nás žádné gastronomicky zaměřené časopiy, ale zase tak dávno to nebylo – někdy v minulém století 🙂 To ten čas letí, co? Kde je té vařečce konec, netuším.

  20. I v našem rodinném receptovém sešitu je tenhle recept napsán pod názvem \”Švédský sypaný koláč\”. Zajímalo by mě, jestli by se dal dopátrat původ tohoto jména… Koláč je skvělý, pekla jsem před časem jako jednu z prvních inspirací dolcevita stránkami.
    Mimochodem z koláčů tohoto typu cítím někdy prášek do pečiva, stává se vám to taky někdy, nebo dělá soudružka z NDR někde chybu?

  21. yannka: Pátrání by mohlo být zajímavé. Zeptám se na to Lenky K., ta žije ve Švédsku a vaří moc ráda (píše o tom na webu do švédské kuchařky). Prášek do pečiva mě v chuti neobtěžuje, protože se nechávám unášet na tvarohové vlně a nevnímám nic jiného 🙂

  22. Musím napsat, že mi voní koláčem celý byt. Kdysi jsem dělala podobný sypaný koláč s jablky, ale dávala se tam krupice a koláč se nějak nepovedl, nechutnal mi. Teď jsem měla doma čtyři tvarohy ve vaničce, chtěla jsem upéct tvarohovou zebru, nakonec jsem se nechala zlákat tvrarohovým koláčem podle Šárky a udělala jsem dobře! Ochutnala jsem ještě teplý, protože jsem nevydržela a teď se těším na ráno na proleželýl

  23. blanca.xy:

    Tak takovou snídani bych si nechala líbit 🙂 Teplý je výtečný, odleželý ještě lepší. Ale když ho upeču, nevydržím a alespoň na jeden horký kousek se vrhnu, protože neodolatelně voní máslem a tvarohem. Tak ať se ráno dobře vstává a koláč vykouzlí přívětivou domácí atmosféru 😉

  24. Zrovna nedávno jsem upekla tenhle sypaný koláč s jablky, skořicí a rozinkami a vezla jsem ho s sebou na hory. Kamarád se pak několikrát denně vytrácel z naší společnosti se slovy \”musím si skočit nahoru, mám na pokoji buchtu\”. A celý nám ho snědl! Od té doby jsem za hvězdu :-). Zuzka

  25. Upečeno! Přidala jsem pár meruňek, kompotovaných ve vlastní šťávě a koláč voní celým bytem. Díky moc, Šárko!
    Na Tvých stránkách člověk vždycky objeví něco nového (co hned musí vyzkoušet) – nebo něco zapomenutého, k čemu se rád vrátí. Koláč jsem často pekla (blahé paměti) do divadla, na sobotní dvojáky. A pak dlouho, dlouho ne.
    S radostí a velkou chutí jsem jej po letech upekla znovu. 😉

  26. Zuzka :-))) Gratuluji k hvězdné kariéře a přeji, aby hodně dlouho vydržela a byla stále blyštivější 🙂 Koláč je dobrý prostředek, jak na sebe upozornit. Sypaný koláč s jablky, skořicí a rozinkami – ten tedy musel být dokonalý 😉

  27. Pivli:

    Začala jsem se probírat starými zápisky a zjistila jsem, že takových jednoduchostí s okamžitým efektem tam mám víc než dost. Tyhle \”hitovky\” stojí za to oprášit. Není k tomu potřeba extra moc času ani ingrediencí a jsme za hvězdy, když takový koláč vytáhneme horký z trouby. Kombinace s ovocem (na meruňky jsem si hned udělala chuť) je dokonalá věc a koláč musí být krásně šťavnatý. S každým receptem se dá pěkně experimentovat, díky za další nový nápad 😉

  28. Ten koláč není \”jednoduše geniální\”, je prostě GENIÁLNÍ !!! A můj život se rozhodně bude dělit na období před tímto zázrakem a po něm.. díky!

  29. Katerina:

    Tedy Katerino, tyto pouhe dve vety jsou víc nez dlouha souveti 🙂 Genialne jste vystrihla pochvalu pro tvarohovy kolac, ktery jste nemene genialne doma pripravila a sklidila za nej pochvalu. Recept sam o sobe by nicemu neprospel, kdyby se ho nechopily vase sikovne ruce 🙂 Gratuluji k uspechu a mam radost, ze recept se bude hrat na vysluni vasi kuchyne jeste hodne dlouho. To si dobre recepty zaslouzi a je fajn, kdyz jim v tom pomahame a prodluzujeme jim zivot. Dobry kolac umi zivot zprijemnit! Kdyz je horky, je vazne genialni 🙂 Diky!

  30. Nějak jsem nepobrala, kolik je tam toho másla? Celé?
    děkuji
    Lajana

  31. Řekla bych, že je to v textu zcela jasně a přesně uvedeno: na povrch koláče potřebujeme cca 150g másla?!

  32. Lajana:

    Ohledně másla je to tak, jak říká Pivli. 150 g másla by mělo stačit, aby koláč krásně voněl máslem a pěkně se mouka provlhčila. V textu receptu je to uvedeno 😉

  33. Recept je tak jednoduchý a výsledek byl popsán tak lákavě, že jsem včera (v neděli jinak zásadně nenakupuju) popadla síťovku a šla nakoupit tvarohy a mouku a vanilkový cukr a taky formu, která si do naší víc jak dvacetiletý domácnosti ještě cestu nenašla. A koláč se povedl opravdu dobrý. Trochu bych mu vytkla tu příchuť kypřícího prášku, takže možná zkusím jeho množství příště redukovat.
    Vaše stránky jsem objevila až teď. A to jenom proto, že mám puzení koupit si novou kuchařku a podle všeho, co se kde píše, je ta Vaše momentálně nejlepší. Vařím ráda, ale mám problém si věci zorganizovat. Třeba kombinace sekaný, rajský omáčky a knedlíků ve mě vyvolává přímo paniku. Jak mohla hospodyňka z časů Anuše Kejřové zvládnout udělat tolik chodů? Měly i tenkrát dny pouhých 24 hodin?

  34. Zcela určitě byly dny stejně dlouhé,ale:
    Dnes musí chudák žena být dokonalou v práci (chtěly jsme přece rovnoprávnost),dokonalá manželka (v každém časopise na to máme přece tisíc návodů) a dokonalá matka a hospodyně.Výhrou je,když vaření baví-výsledné produkty tohoto hobby se v rodině vždy ocení,děti se u pomáhání mamce zabaví (čili máme splněno-dokonalá máma,hospodyně),při návštěvách se manželé hrdě chlubí (dokonalá manželka) a občas si můžem v práci šplhnout nějakým chutným přebytkem.Takže díky tomu vaření to jde vlastně zvládnout docela snadno.(Ale někdy je to opravdu náročné) Ono to zas \”děvčata\” měla tenkrát těžké jinak.

  35. danila:

    Díky za odvahu pustit se do tvarohového koláče podle mého doporučení 🙂
    Nemusíte mít strach, v knize se najdou i časově nenáročné receptury, protože kdo by dnes měl čas stát u plotny půl dne? 🙂 Snažím se receptury zjednodušovat, ale neubírat jim na kvalitě a autentičnosti. Bohužel některé české speciality svůj čas vyžadují a právě on je tou nejdůležitější ingrediencí. Určitě máme ten nejsprávnější přístup, když se budete příště snažit recept upravit na svou vlastní chuť a snažit se ho vylepšit (něco ubrat, něco přidat) – Pokud jde o rajskou omáčku (tu dělávám často a nezabere mnoho času), ale k tomu sekanou a knedlíky, to už si opravdu rozmýšlím, kdy se do toho pustit. Často to nebývá 🙂 Ale lze tuto kombinaci rozbourat a použít jednotlivé receptury pro jiné příležitosti. Hrnečkové knedlíky třeba k domácí houbové omáčce a dobrou sekanou si dát jen tak. Skvělá rajská omáčka nachází uplatnění s těstovinami a nejdobřejší je v létě, kdy jsou rajčata plná slunce a v zahradách voní bylinky. V zimě je zase fajn spolehnout se na rajčata konzervovaná a v omáčce utopit třeba pár perníčků, protože jejich skladba koření je velmi podobná chuti rajské omáčky, jak ji vařívaly hospodyně za časů Anuše K.

    Proměny ročního období se nám krásně promítají do talířů a tak to má být. Těším se na sezónní produkty a vždy sáhnu po těch, které jsou momentálně v té nejlepší kondici. Osobně nejsem moc zastánce toho, aby se mrazilo letní ovoce na koláč, který si upeču v zimě. I zima má svá kouzla a tak si vystačím s jablky, mákem, ořechy, atd.

    Za časů Anuše Kejřové bylo všechno jinak 🙂 Ale na druhou stranu se vařilo trochu do zásoby a šikovná hospodyně si určitě nějaký ten čas pro sebe vyšetřila. Já osobně velebím všechny moderní spotřebiče (myčky, pračky, indukční varné desky, intimní vztah mám se svým kávovarem) a nikdy bych je nevykázala za práh svého domu jen proto, abych se přiblížila době dávno minulé (i když se se starými recepty do této doby vracím téměř pravidelně a se zvláštním zalíbením). Když už věnuji čas komplikovanějšímu vaření, dělám to ráda, ale každý den to není 🙂 Navíc já si tu práci v kuchyni komplikuji tím, že u toho fotografuji a tak mi to trvá ještě o třetinu času déle. Měla bych se též lépe zorganizovat 🙂

    Zdravím danilo a přeji v kuchyni jen pohodové okamžiky.
    Šárka 😉

  36. Milá Šárko, děkuju za povzbuzení. Vaši kuchařku si určitě koupím; v našem městě ji sice nemají, v sousedním taky ne, včera jsem proběhla několik knihkupectví v Ústí nad Labem, taky nic, ale v sobotu jedu do Prahy, dokonce tam budu mít i čas, takže určitě budu úspěšná.

    Já bych ráda to domácí vaření nijak nešidila. I když se z práce vracím nejdřív před pátou, vařím (až na výjimky) každý den a zbytky od večeře máme další den v práci k obědu. Občas mě vystřídá manžel, taky rád vaří, ale jeho hlavní doménou je žitný kváskový chleba, který pravidelně peče.

    Taky dáváme přednost sezónním potravinám; zelenina k nám putuje v balících z Moravy a něco utrhneme či vykopeme na zahradě, tomu se nic nevyrovná. Na čerstvě utrženou kukuřici s máslem ze statku ze sousední vesnice se těším celou zimu!

    Ráda vzpomínám na pomalé vaření na kamnech v babiččině kuchyni. Myčka je fajn, ale když se do nádobí pustí čtyři generace ženských, tak je to něco, na co se nezapomíná. Naše elektrická trouba toho umí hodně, nikdy to ale není tak dobrý jako z pece, pod kterou se topí dřívím. Vždycky je to prostě něco za něco.

    Obdivuju Vás za to co jste dokázala. Z Vašich článků je cítit, že vaříte a publikujete opravdu s láskou. Každopárně do naší kuchyně už jste vstoupila a já jsem za to moc ráda.
    Danila

  37. danila:

    Díky za milá slova (speciálně poslední odstavec komentáře mě velmi potěšil a vážím si vaší důvěry 🙂 Pokud jde o mou kuchařskou knihu, sehnat se dá v knihkupectví Kanzelsberger a též v síti prodejen Neoluxor. Jelikož se o distribuci starám já sama, je možno ji obejednat i přes mé webové stránky (odkaz je zde: http://www.gurmanka.cz/kniha-rande-s-gurmankou-v-ceske-kuchyni).

    Kdo si doma sám peče kváskový chléb, toho velice obdivuji, protože na chlebu se pozná, jak je kdo trpělivý a k těstu pokorný 🙂 Vysekávám hlubokou poklonu pro manžela.

    Kouzlo staré kuchyně, které vévodí kachlová kamna, za oknem se zelená malá úrodná zahrádka, má svou jedinečnost. Škoda jen, že pro mnohé z nás jen ve zpomínkách. Já jsem si trochu splnila svůj sen a pokouším se ty staré rituály vtáhnout do svého života a vyzkoušet si co sama dokážu. Když se mohu obejít bez moderní techniky, volím právě tuhle cestu. Ale na druhou stranu jsem člověk veskrze moderní a líbí se mi to prolínání dvou světů. Život na vsi je jednoznačně inspirativní a není zahálčivý 🙂 Sama sobě kladu otázku, kde na některé své aktivity beru čas, ale zcela po pravdě musím říct, že si kradu chvilky ze spánku, ale tak to dneska děláme většinou všichni. Jsem ráda, že se tu potkávám se samými stejně naladěnými a pohodovými lidmi. Je fajn být v tak dobré společnosti 😉 Za to trochu toho ponocování určitě stojí.
    Šárka

  38. Tak jsem neodolala a zkusila jsem tento recept na koláč s tvarohem.Vonělo to nádherně,chutnalo také,ale….jako vždy v poslední době ať dělám co dělám,vždy je tvaroh jak uplácaný.Žádná lehkost a vzdušnost.Zkoušela jsem různé varianty,ale vždy je po upečení tvaroh nízký .
    Ušlehala jsem tvaroh se žloutky a přidala sníh…..ušlehala jsem tvaroh s celými vejci……přidala jsem i pudink…..ale vždy je výsledek nanic.
    Nemluvě o tom,že jsem vyzkoušela i různé druhy tvarohu.Miluji vše co je s tvarohem,ale v poslední době se radši koukám na obrázky,protože výsledky mé snahy jsou všelijaké……co dělám špatně ? ! ?

  39. babs:

    Těžko radit. Já v tomto případě postupovala tak, jak uvádím v receptu a výsledek bývá dobrý. Vždy tvaroh našlehám s vejci (ručně!, na to nepoužívám žádné elektrické pomocníky a přidám moučkový cukr + rozinky s rumem), tvaroh kupuji z Madety a jsem s ním spokojená. Asi to chce zkoušet a neskládat zbraně. Když tvaroh milujeme, není nám pomoci 😉

  40. Moc dobry 🙂
    Prave odzkousen. Jen jsem se bala ze se skutecne neobejdu bez peciciho papiru (ale i tak jsem to riskla) a vysledek skvely.
    V keramicke forme lehce vytrene maslem vubec neni papir potreba 😉

  41. Díky MF Dnes jsem se na tyhle stránky dostala a objevila něco jako \”štěchovický poklad\” :o))) Ráda vařím, experimentuji a nechávám se inspirovat. Cítím se tu jako v ráji. Dostala jsem se i na stránky Šárčina škola vaření a tam si připadám jako Alenka v říši divů. Děkuji za (nejen) velikonoční inspiraci. Od této chvilky se u nás vaří podle gurmánky Šárky. Od Štěchovic zdraví nadšená čtenářka Vladěna.

    P.S.
    Moc se těším na kuchařku, kterou jsem si právě objednala (jednu pro sebe, jednu pro dceru)

  42. Morlilith:

    To je dobrá zpráva! Když je po ruce dobrá keramická forma, ani ta nás nevypeče a obejdeme se bez pečicího papíru 🙂 Díky za dobrou a vyzkoušenou radu 😉

  43. Vladěna:

    Mám radost, že mé stránky pasujete na \”užitečný poklad\” :-))) Takové poklady já mám též moc ráda :-))) Podívejte se na všechny mé odkazy, které doporučuji navštívit. Najdete tam takových pokladů ještě víc! Pěkné jaro, pěkné vaření a v kuchyni jenom samé podařené kousky. Děkuji za vaši první návštěvu na mém blogu a budu se těšit na případné další návštěvy. Snad k tomu budete mít pořád dobrý důvod. S pozdravem, Šárka / http://www.gurmanka.cz / http://www.dolcevita.blog.cz / & parta příjemných lidí, která se tu schází. Tady budete v dobré společnosti 😉

  44. Jé, tak tohle peče moje tchýně a říká tomu \”zázrak\” nebo \”tvarohový zázrak\”. Dobrou odměnou, kterou musím doporučit je přidat do suché směsi kakao – koláč je pak na řezu ohromný, chuťově výtečný a na kvalitě kakaa nešetřete – prospějete nejen chuti ale i vzhledu.
    Šárko, děkuji za přání ke svátkům, tobě přeji také krásné sváteční dny a hodně spokojených strávníků, co hltají každé tvé slovo!

  45. rybička:
    Zázrak to tedy je 🙂 Lidové názvy jsou vždycky dost trefné, to se musí nechat. Nápad s kakaem zní sympaticky a já ho mohu klidně přidávat do všeho. Určitě vyzkouším s holandským z malované plechovky, kterou si považuji a pravidelně ji dobrým kakaem doplňuji. Tím pádem mi doma nikdy kakaován zásoba nevyschne 🙂 Díky za milé přání!

  46. Zdravím, zkoušela jsem podobný koláč už několikrát a mám zkušenost, že je lepší, když se peče ve vymazaném pekáči, než v pekáči vyloženém pečícím papírem. Dole pak nejsou zbytky suché mouky.

  47. Nika:
    Určitě je na tom kus pravdy. Díky za radu, kdo se jí chytne, ten neprohloupí. Příště to zkusím také tak 😉

  48. Tak vám řeknu, dámy, že tenhle koláč by snesl i pekařského Oscara. Peču ho už snad čtvrtstoletí a nelze se ho nabažit. Právě teď jsem hledala na internetu nějaký jiný tvarohový nápad a jak je vidět, stejně jsem skončila u tohodle receptu. Je báječnej, jeduu pro tvaroh. Ahojky a dobrou chuť, Bobina

  49. Bobina:

    Pekařského Oscara bych udělila všem koláčům s tvarohem 🙂 Ty jsou pro mě nejlepší a vždycky u nich skončím. Pár tvarohových nápadů ještě mám v záloze, tak nějaký recept určitě přidám. Ahoj a dobrou chuť 😉 …. závidím …. dneska se u nás nic nepeče 😉

  50. Zdravím všechny šikovné kuchařinky a Šárku zvlášt :-).
    Děkuji za Vaše krásné stránky, také se na nich s radostí popásám a hledám inspiraci. Za nasměrování ku Anušce musím poděkovat dvojnásob…např. Housková polévka nadchla celou širokou rodinu.
    Ale proč vlastně jsem se odhodlala ozvat zrovna k tomuto receptíku… jak si stěžovala YANNKA, že z některých koláčů cítí příliš prášek do pečiva (taky to nemám ráda) , tak jsem chtěla poradit (pokud náhodou někdo nezná) používat místo normálního kypřicího prášku do pečiva prášek bezfosfátový. Kypří na základě vinného kamene a dělá pečivu daleko lepší chut, tedy resp. není cítit vůbec :-)) . Kupuji ho např. v DM drogerii, mají ho v balíčku po 4-5 kusech tuším.
    Tak to byla jen malá technická poznámka, ze svého vlastního okolí vím, že tento kypřící prášek bohužel málokdo zná, přitom je daleko zdravější a lepší…
    Krásnou neděli a ještě vonavější pečení,
    M.
    PS. Já jdu zrovinka péct ten Váš úžasnej ciabattovej chlebík 🙂

  51. tak hledala jsem nejaky recept tak trochu odlisny od tech ostatnich a mam dojem , ze jsem na to padla. Dnes mame tady dest , vitr , bourku , cili idealni nedele na nejaky fajn recept na peceni neceho sladkeho. Posloucham si k tomu ceske radio pres internet Prahu 2 a tak to jde bajecne k sobe,jdu na to ,k obedu klasicke vepro ,zelo knedlo, pak ten kolac jestli to vyde. Taky se ty spagety nedaji porad jist , nekdy je zapotrebi spravne hutne a hlavne ceske jidlo a jelikoz jak manzel tak dcera ceskou kuchyni miluji , hlavne knedliky casto jim rada poslouzim. Tak jdu na ten kolac a pak dam vedet jak to dopadlo. Ahoj Irena

  52. tak je v troube ,a skutecne se dost divim , priprava se rovna nule a tak mam opravdu trochu pochyby , no uvidime

  53. Tak přiznávám bez mučení, nakonec tento koláč už taky dopékám . Ovšem o výsledku nepochybuji, protože ho znám, miluji a dělávám v jablkové verzi :-))

  54. Perfektni,ganialni proste fantasticka zalezitost . Kdo neudelal prohloupil , to je tak neco dobryho , ze se o ani neda slovy popsat. Ahoj Irena

  55. Já tenhle koláč dělám taky moooc ráda a často i jeho jablečnou variantu, která spolu s \”jablečným křupákem\” (apple crisp ;-)) patří mezi naše nejoblíbenější rychlé a ne moc těstové dezerty. Myslím, že by byl fajn i s hruškami!

  56. Markéta:

    Dobrý den!
    Děkuji za milý komentář a za připomenutí úžasných bezfosfátových kypřících prášků (zasloužily by si větší reklamu a naši pozornost 🙂

    Tvarohový koláč v jablkové verzi jsem též zkoušela a opravdu nemá chybu. Není nad jednoduchost 🙂 Mějte se moc prima a přeji krásný nový jarní týden. I když je trochu nevlídno, prší – je to ten správný čas na nějaký chutný koláč na zahřátí.
    Šárka

  57. Ahoj Ireno,
    s dobrým koláčem se zlepší i nálada 🙂 Na počasí to sice vliv nemá, ale když prší, je víc času i chuti vytvářet něco v kuchyni. Včera jsem pekla (2x po sobě) banánový křehký koláč a tak mám zase jeden nový nápad na stránky. Brzy přidám 🙂 Sice nevím, jestli bude lepší než tento tvarohový hit, ale to už musí posoudit každý sám.

    Tebe si musí rodinka předcházet, když jim tak podstrojuješ 🙂 V cizině vařit česká jídla je někdy dost tvrdý oříšek. Není ta správná mouka a vůbec k tomu chybí potřebné ingredience. Já zase moc ráda sáhnu do italského šuplíku s těstovinami a dám si něco úplně odlišného od té naší české stravy 🙂 Na jaře, když jsou čerstvé bylinky, je italská kuchyně skvělá volba! Asi budou špagety 😉

    Měj se hezky a díky za důvěru v mé recepty!
    Šárka

  58. lucie:

    Ne moc těstové varianty pečiva jsou jednoznačně nejlepší = moučníky bez mouky – to mám nejraději 🙂
    Varianta s hruškami? Proč ne? Se špetkou skořice a hrstí vlašských ořechů si to umím dost dobře představit. O \”jablečných křupácích\” si nechávám snít! 😉 – křupavé dobroty způsobují závislost, a té se nebráním.

    Díky za komentář, Šárka 😉

  59. Zdá se mi, že je tento koláč dost podobný Drobenkovému koláči,který zas peču já. Polovina drobenky na vymazaný a vysypaný plech, na to naliju tvaroh s mlékem, cukrem a vejci (rozmícháný) Do tvarohu nakladu kompotované meruňky a posypu druhou plovinou drobenky. Taky netačí vychladnout i když uležený je taky vynikající.

  60. Jana:

    Podobnost tu je 🙂 Tenhle koláč se stal v pravém slova smyslu \”lidovkou\”, skoro každý ho už nejméně jednou ochutnal a určitě má na něj doma recept. Meruňky dají tvarohovému koláči prima šmrnc a způsob přípravy je zrovna tak snadný, jako ten můj 😉

  61. Tak je upečeno a nezbývá než konstatovat jediné: jednoduše geniální!!!

  62. Výborný koláč. Dávám půlku mouky celozrnné, místo části cukru dám více rozinek a vždycky se zaručeně povede. Kéž by takových receptů bylo víc :o)

  63. Hezký den všem,
    milá paní Šárko, dnes jsem koláč zkoušela prvně a mohu říci, že přívlastek \” geniální\” je na místě!
    Maličko jsem sice zabojovala s rovnoměrným rozetřením tvarohové náplně, nicméně po upečení po tomto nedostatku není ani památky.
    Moc děkuji za skvělý recept!!!
    Přeji spoustu nápadů, mějte se hezky.

  64. Patty:

    Potěšení je na mé straně 🙂 Jsem ráda, že recept zafungoval \”geniálně\” a podařilo se vše tak, jak mělo. Roztírat náplň nejde moc snadno, já na to používám cukrářskou paletku, ale s troškou trpělivosti se to zvládnout dá i obyčejnou stěrkou. Bez tvarohu by to koláči neslušelo, on je tam vážně moc dobrý 🙂

    Díky za milá slůvka a přeji krásné jaro a ještě krásnější léto.
    Šárka

  65. Dala jsem na radu jedné své známé – výborná kuchařka a cukrářka – máslo místo krájení na plátky a jeho pokládání na vrstvu směsi nahradila vytvořením obyčejné \”drobenky\”. Funguje to, mám dojem, že je to i časově rychlejší a ještě nemám dole po upečení zbytek mouky. Rozdíl jsem neviděla ani vzhledový, ani chuťový.
    Přeji hodně inspirace.

  66. Dáša:
    V podstatě se tato varianta nabízí 🙂 Drobenka se s máslem pěkně spojí a nevznikají žádná rizika. Tento recept je takový nostalgický. Vždycky jsem si říkala, že ho vyzkouším ve své původní podobě, jak jsem si ho před časem zazanemanala. Určitě vyzkouším i s doporučovanou drobenkou. Díky za dobrou radu. Zdravím 😉 Š.

  67. Výtečná pochoutka, původně je to vlastně recept z Vlasty, tak asi z roku 1979-80, mám výstřižek vlepený ve své kuchařce. Byl tam tehdy uveden jako specialita týdne pod názvem Švédský koláč.
    Zde neuvádíte přidat do tvarohové náplně nastrouhanou kůru z citronu nebo pomeranče a šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče. Zvláště citronová vůně je v tvarohu skvělá.
    Závěrečné pokládání povrchu moučníku máslem řeším tak, že čtvrtku másla nechám v mražáku a posléze jej rychle nad plechem nastrouhám na malém struhadle s velkými oky – a lehce tak docílím rozprostření po celé ploše.
    Přeji vám mnoho dalších skvělých nápadů a receptů. A taky hodně slunečných dnů…

  68. Květa:

    Říkala jsem si, že tento recept musel být někde vytištěn, protože byl ve své době tak oblíben, že na něj měl recept skoro každý nadšenec domácího pečení. Přidat citrónovou kůru musí tvarohu opravdu dodat skvělý šmrnc a osvěžující chuť. S tímto základním receptem se dá podle možností krásně experimentovat a tak jsem moc ráda, za vaše vychytávky. Nastrouhané máslo se pohodlně rozprostře po celém povrchu koláče a dodá mu tu neopakovatelnou a pro mě zcela zásadní máslovou chuť. Díky 🙂

    Též přeji hodně dobrých nápadů, podařených kuchyňských experimentů a krásné příští dny … Šárka

  69. Už jsem ho také pekla a taky jsem zkoušela podle jednoho webu – odkaz jsem našla u Vás, Šárko, na webu – vegetariánská kuchařka. Přidala jsem do tvarohu rebarboru a byly naprosto úžasné. Už se těším, až ho zase brzy upeču. Fakt výborný a nedá se zkazit 🙂

  70. Eva:

    Tvaroh s ovocem je úžasný a koláč sám o sobě sbírá jen samou pochvalu. To mu patří 😉 Nedá moc práce, nezašpiní se hodně nádobí a výsledek je obrovský. Kombinace s rebarborou je famózní, ale čerstvé meruňky také nejsou k zahození. Doporučuji 😉

  71. tzv. švédský koláč peču už víc jak 30 let a ještě pořád se nám neomrzel :o))

  72. Milá šárko, koláč je skvělý! Děkujeme za recept, před chvílí jsme dopekli. Ani jsme příliš nezřídili kuchyň, a to je co říct – pekly mé dcery (4 a 3 roky), zatímco já jsem jim asistovala, povětšinou s kojencem na ruce :-)).

  73. Jo, ještě jsem zapomněla – někdo si tu stěžoval na chuť prášku do pečiva. My jsme dali takovej ten přírodní z bio prodejny a bez problémů, tak třeba to tu někomu pomůže. (Konkrétně Kypř. prášek bez fosfátů od firmy Natural. A stačí kdyžtak dávat méně, než jak tam píšou – na celý koláč stačila 1 čajová lžička trochu do kopečku, ne úplně vrchovatá.)

  74. Helena:

    To je opravdu fantastická zpráva 🙂 Ten koláč je nadčasový a tím pádem se nám asi nikdy neomrzí :o)))

  75. Daniela:

    Milá Danielo, tak to byla doslova kolektivní práce 🙂 Takové pečení se malým pomocnicím určitě líbilo :o) A tobě s mrňouskem na ruce určitě také. Zdravím vás všechny a děkuji za dobré rady ohledně pečicího prášku. Přesně tak! Dá se použít bezfosfátový a ošklivá chuť je rázem pryč. Kdo chce, ten si poradí 😉

  76. zrovna jsem s dcerou v lese natrhala boruvky a uz se moc tesim na vonavy kolac. Ne, ze bych nemela dost receptu ale obcas konzultuji internet. A vida, dostala jsem se na stranky pani gurmanky! Dnes tedy zkusim kolac podle Vas! Nez jsem si rezept vytiskla nasla jsem jeste par jinych zajimavosti. Moc me napriklad zaujal svedsky tvarohovy kolac. Abych zbytecne neplytvala surovinami: 1. kolik g odpovida 21/2 hrnku polohrube mouky? 2. ziji v cizine a mekky tvaroh tady obsahuje dost vody. Na tvarohove testo ho musim nechat odkapat. Je to nutne i pro tento recept? Predem Vam moc dekuji za radu a upresneni. Urcite na Vasich strankach nejsem naposledy. 🙂

  77. jitka:

    Dobrý den, jsem ráda, že vám padl do oka zrovna můj borůvkový koláč a objevila jste i tento tvarohový. Pokud jde o měření na hrnky, vycházím vždy z toho, že 1 hrnek mnou použitý má obsah 200 ml, tzn. že 1 a 1/2 hrnku je rovných 300 g. Tvaroh používám též neodkapaný, tak snad by to mohlo fungovat i ve vašem případě. Díky za vaši první návštěvu na mých stránkách a snad se vám všechen čas investovaný do vaření podle mých receptur promění v ten nejlepší výsledek 🙂

    Díky a mějte se moc fajn. Šárka 😉

  78. Mila Sarko, dekuji Vam mockrat za upresneni co se tyce objemu hrnku :-). Tak se ted muzu dat do toho, uz se mi zbihaji sliny. Ohledne tvarohu bych asi mela dodat, ze tady dostanu jen tvaroh vanickovy (tucny, polotucny nebo malo tucny) a kdyz necham treba odkapat ten malo tucny, tak mi ze 750 g zustane jenom 500 g. Je to stale jeste OK?

    Boruvkovy kolac uz je pryc. Nebyl spatny ale testo se zespodu moc neupeklo!? Pekla jsem ve stredu elektricke trouby (horni + dolni teplo) Nepecete nahodou horkym vzduchem?
    Diky predem za odpoved! Preji krasny vikend a zjen zdary v kuchyni.

  79. Mila Sarko, dekuji Vam mockrat za upresneni co se tyce objemu hrnku :-). Tak se ted muzu dat do toho, uz se mi zbihaji sliny. Ohledne tvarohu bych asi mela dodat, ze tady dostanu jen tvaroh vanickovy (tucny, polotucny nebo malo tucny) a kdyz necham treba odkapat ten malo tucny, tak mi ze 750 g zustane jenom 500 g. Je to stale jeste OK?
    Boruvkovy kolac uz je pryc. Nebyl spatny ale testo se zespodu moc neupeklo!? Pekla jsem ve stredu elektricke trouby (horni + dolni teplo) Nepecete nahodou horkym vzduchem?
    Diky predem za odpoved! Preji krasny vikend a zjen zdary v kuchyni.

  80. Mila Jitko,
    pokud jde o troubu, opravdu pecu horkovzduchem. Tam muze byt ten problem. Pokud jde o tvaroh, bude to chtit asi vyzkouset a podle citu si to upravit. Verim tomu, ze recept doladite podle danych moznosti k dokonalosti. A bude vam chutnat 😉 Kdyz najdete cas, tak dejte vedet o uspesne realizaci. Krasnou nedeli a hodne zdaru a pohody v kazdem pocinani 😉

    Pozdravy posila Sarka

  81. Tento výborný koláč peču už víc jak třicet let a do tvarohů dám půl litru mléka, jinak samotný tvaroh jen s vejci nelze nalít,pak nemám na spodku po upečení tu zmiňovanou mouku, nebo ho nechám v troubě do druhého dne,pokud se to podaří před rodinou utajit.Navrch bych tolik másla nedávala,jednou jsem zkusila povrch pokapat olejem a je to taky mooooc dobrý.A můj tip, kdo má rád meruňky, tak na tvaroh dát půlky meruněk,asi 24.půlek na plech,a dokončím koláč. Dobrou chuť.

  82. Markéta:

    Díky za komentář a za přízeň tomuto koláči 🙂 Před časem jsem tuto recepturu uveřejnila i na blogu http://www.dolcevita.blog.cz (Šárčina škola vaření) – odkaz je zde: http://dolcevita.blog.cz/0705/svedsky-tvarohovy-kolac
    a tam je na obrázku vidět, že tvaroh rozšlehaný s vejci jde docela dobře nalít na plech. Podle uvedených komentářů byl koláč mnohokrát vyzkoušen a povedl se na výbornou i méně zkušeným hospodyňkám. To je jeho nesporná výhoda 🙂 Variantu s velkým množstvím mléka neznám, ale proč to nevyzkoušet? Díky za nový tip. Já tvarohový koláč dělám podle uvedeného receptu a jsem s ním spokojená. Doslova oslňující je chuť a vůně másla, proto s ním v tomto koláči nešetřím a nechávám ho pomalu rozpouštět na povrchu a prosakovat skrz naskrz tímto báječným koláčem. Jsem ráda, že je tu zase někdo, kdo tento koláč má moc rád. Děkuji Markéto za zprávu a přeji báječné léto a hodně dobrých a voňavých koláčů k tomu. Za pár dnů tu bude čas švestek, tak se těším na švestkové s mákem a skořicí.

    Dobrou chuť přeje Šárka 😉

  83. Ten koláč je hitem v naší rodině už hezkých pár let. A taky obměňuji tvarohovou náplň s jablečnou – klasicky jako na štrůdl – nastrouhat jablka – hodně, aby vrstva byla stejná jako tvarohu, – zakapu citrónovou šťávou, přidám cukr, skořici, rozinky a nasekané a opražené vlašské ořechy. A výsledek je taky božský. Zdravím všechny gurmány, a zvlášť autorku těchto stránek. Paní Šárko, mám Vaši českou kuchářku…. a doufám, že se dočkám i italské.

  84. Baška:

    Na tento koláč se pěje všude jenom chvála 🙂 Je to starý známý recept, prověřený generacemi a pořád umí okouzlovat. To je na těch tradičních recepturách velmi půvabné. Díky za zajímavý nápad. Kombinace tvarohu a strouhaných jablek mi vyloženě sedí a dělám takový zajímavý štrúdl s vrstvenou náplní jablek a tvarohu. Je to dokonalé, voňavé a šťavnaté.

    Přeji prima léto, posílám pozdravy a pro italskou inspiraci si zrovna jedu přímo ke zdroji 🙂 Chystám se na dovolenou a pojmu ji jako gastroturistický výlet. Určitě si dovezu krom pěkných fotografií i hromadu báječných čerstvých surovin a odkoukám nějaké hodně autentické domácí receptury. Zdravím, Šárka 😉

  85. Dobry den, Vas kolac je fakt luxusni.Vcera jsem ho pekla.Musim opravdu pochvalit.Pritel miluje tvarohovopovidlovou kombinaci a tak jsem na vrstvu tvarohu pridala jeste povidla.Mam domaci, ktere jsou dost tuhe a ne moc sladke.Na kolaci se neroztekly a ani ho neprisladily.Mnamka.Jo a koupajici se rozinky jsem tam supla i s tim rumem:-)Taky dobre:-)Asi zacnu byt na sladke..

  86. Ipa:

    Není sladké jako sladké a není hřích jako hřích 🙂 Občas si takhle sladce zahřešit – to se dá odpustit 🙂 Díky za zprávu, mám radost z dobrého výsledku a z pochvaly. Každý koláč s tvarohem si to zaslouží! Šárka 😉

  87. Tak jsme ho dnes doma taky vyzkouseli a uzdibavam jeste ted, v pul desate vecer, je fakt vyborny! Nasla jsem vase stranky kdyz jsem hledala recept na pumpkin pie a tenhle tvarohovy kolac me svou jednoduchosti taky hned zaujal. Skoda jen ze jsem zrovna nemela trochu rumu na namoceni rozinek, urcite by byl kolac jeste lepsi 🙂 Diky moc za recept a za blog. za stranky, uz vas mam ulozenou v \”oblibenych\”.

    Vareni zdar a vam obzvlast!

  88. Edita:

    Tak to je moc prima, že cestou přes Pumpkin Pie jste se dostala k tomuto geniálně jednoduchému a exkluzivnímu tvarohovému koláči 🙂 Rozinky bez rumu mu určitě pověst nepokazily, ale s rumem je to ještě o kapku dokonalejší 🙂 Díky moc za komentář a za vyzkoušení receptu a vítám vás na mých stránkách 😉 Krásnou neděli, Šárka

    P.S.
    Pokud jde o dýňový koláč, recept na něj najdete na mém blogu http://www.dolcevita.blog.cz – \”Šárčina škola vaření\” – odkaz na americkou klasiku – dýňový koláč – je zde:

    http://dolcevita.blog.cz/0711/dynovy-kolac-pumpkin-pie-americka-klasika

  89. Zdravim! Dnes jdeme pect znovu, tentokrat pece manzel!!

  90. Edita:

    Dobrá zpráva 🙂

    P.S.
    Jen aby se nedržel hesla: \”Co si kdo upeče, to si taky sám sní\” 🙂

    Zdravím, Š. 😉

  91. Vážení přátelé, moc a moc tento koláč doporučuji. Moje mamka jej peče strašně dlouhá léta, já jej miluji. Musím se přiznat, pokud jsem jej pekl já, nikdy se nepovedl, jako od mamky. Dnes otravovala moje dcera, že by si dala tento koláč. Vzhledem k tomu, že jsem si předělával celou kuchyň, někde se zatoulal recept na tento koláč. Jsem strašně rád, že po zadání názvu koláče, se tento \”našel\” na internetu. Ačkoliv je hodně hodin, začal jsem jej dělat, budu doufat, že se mi konečně povede a nebudu otravovat s koláčem svoji mamku. Co si pamatuji, mamka akorát dávala do tvarohu ještě trošku mléka, ale jel jsem přesně dle tohoto návodu. Ještě jednou děkuji, jdu si sednout k troubě a budu čekat na výsledek.

  92. Maty:

    Na tento koláč sedí věta, že v jednoduchosti je krása 🙂 Kdo miluje tvarohové moučníky, toho jistě nadchne nejen chutí, ale hlavně svou velmi nenáročnou přípravou, která zabere jen pár minut a nenašpiní se u toho ani moc nádobí. Nejchutnější je ještě horký, ale kdom vydrží a nechá ho vychladnout, krásně se chutě rozleží, tvaroh se usadí a bude to absolutně lahůdková záležitost. Všechno co je s tvarohem, to má u mě velkou šanci na výhru 🙂

    P.S.
    Ať se koláč podaří a chutná jako od mamky! O půlnoci neuždibovat, vydržet až do rána! 😉

  93. recept je super, jednoduchý a výsledek zaručený. Nepatřím k těm, co tráví hodiny vařením, proto mě tento recept uchvátil.

  94. Na všechny komentáře odpovím později, tak se nezlobte 🙂 Děkuji za ně a přeji pěkný nový týden. Pracovní povinnosti mě ženou pryč z domu.

  95. Dobrý den všem spřízněným duším;o)) Já do poloviny suché směsi, která patří nahoru, přidávám kokos (jsem jeho neúnavnou ctitelkou). Co se týká \”přebytku\” mouky ve spodní části koláče, v receptu, který koluje v mém okolí, se dno plechu poklade plátky ze 125 g másla, na ně se nasype 1/2 připravené suché směsi, zalije směsí tvarohovou, pokryje druhou 1/2 suché směsi a zakončí opět plátky ze 125 g másla. Na dně se máslo po rozpuštění propojí se sypkou směsí a pečením ztuhne.

  96. Šárka:

    Dobrý den všem spřízněným duším a jmenovkyním zvláště :-)) Kokos v té horní vrstvě může zafungovat naprosto geniálně. To je tedy dobrý tip hned na začátek. A pokud jde o umístěné plátky másla na spodu koláče, tak to rozhodně nemá chybu – vyřeší se tím všechny volné zbytky mouky, které se na dně upečeného koláče mohly vyskytovat 😉 Víc hlav – víc rozumu. Díky za prima vyzkoušené koláčové triky. Šárka 😉

  97. Před cca 30ti lety jsem si tento recept zapisovala do mého kuchařského sešítku pod názvem \”Švédský koláč\”. Je výborný.

  98. Mohla bych se zeptat, kde se dá sehnat tento krásný keramický pekáček?

  99. Kymosová Eliška:

    Keramickou misku mám již delší dobu, jedná se o italský výrobek. Našla jsem vám tip na téměř stejnou, která by mohla dobře posloužit všem \”zapékacím a pečicím úmyslům\” 🙂 Zde je odkaz:
    http://www.kuchyne-domacnost.cz/picardie-porcelanova-zapekaci-hranata-misa-31-x-22-cm/d-70548/

  100. Holky takže i já jsem zkusila tento kouzelný koláč upéct, zatím je v troubě 🙂 Zkusila jsem tu vsrchí cuchou vstvu posypat trochu kokosem, a navrch to máslo:-) Jen jsme udělala dost houpou chybu že jsem si ten tvaroh na vysypaný plech nakydala na jednu hromadu a jala se ho rozetřít:-/ no příště budu vědět že je lepší udělat hromádek více:-) at se mi to nezvedá 🙂 Snad se povede a bude z úspěchem opakován. Kamarádka mi nedávno psala že ho peče jen tam dává celou heru, půlku na plech pod první sypkou směs a druhou půlku na plátky nahoru. Toto řešení je úspornější, za což děkuji 😀

  101. Gurmánka:
    Děkuji moc za tip na zapékací mísu. 🙂

  102. Renata:

    Jé, nevšimla jsem si této zprávy včas 🙁 Hera funguje, ale máslo má lepší chuť 🙂 Mějte se krásně a díky moc za zprávu. Šárka

  103. Tak vam reknu holky ,ze jsem ji zrovna soupnul do trouby……co se z ni vyklube uvidim.Tuto dobrotu delam poprve ale kdyby jste nejaka chtela delat vdolky k cockove polivce zarucene se na me obratte…….Babicka mi zanechala na jazyku chut nejlepsich vdolku, bohuzel bez receptu. Po dlouhe dobe snazeni a neuspechu jsem dorazil k vrcholu. Neumite si predstavit,kdyz po dlouhych letech se vam v puse roztaje vzpominka kterou vam nikdo neveme. Dekuji babicce xxx jdu mrknout na buchtu……

  104. Takový tvarohový koláč dělám již 30 roků pod názvem \” švédský koláč \” a ještě navíc přidávám do sykého těsta
    kakao.

  105. Připojuji se do diskuze o švédském koláči, dělám ho leta letoucí (asi tak 35), ale do tvarohu přidávám hrnek mléka a z veškeré sypké směsi, často i se skořicí, udělám s máslem drobenku a je po problému se zbytky na dně pekáče a nahoře drží také víc pohromadě. Navrch už máslo nedávám.
    Drobenka není můj nápad, použili ji \”Kluci v akci\”. Občas na tvaroh rozhodím nakrájená, zásadně neloupaná jablka.

  106. V mém starém švédském receptu je přidáváno do tvarohu 1/4 až 1/2 l mléka. Nezbývá pak ani trochu mouky na spodním dílu pekáče. Zdravím Slávka

  107. také se připojuji do koláčove debaty. my tento zázrak s tvarohem děláme zrovna tak, jako se píše v tomto receptu a nemohu si ho vynachválit. voňavý, křupavý a tvarohová nádivka krásně vláčná a pevná. je fajn si takhle nad recepty podebatit. zdravim damy a preji vsem krasne a dlouhe jaro. babetta

  108. Slávka:

    Slyšela jsem, že to tak také funguje! Budu muset vyzkoušet, protože každá obměna je moc fajn 🙂

  109. Mě se teda koláč nepovedl, pekla jsem ho třičtvrtě hodiny a přesto na dně zůstala sypká mouka s práškem do pečiva, to nám vadilo.

  110. Petro, tak to jste asi měla moc suchý tvaroh, jinak si neumím vysvětlit, že by koláč nechutnal 🙂 Tento klasický recept je uz zlidovělý a vyzkoušený mnoha generacemi. Opravdu není tvaroh jako tvaroh, zkuste ho přiště trochu navlhčit mlekem. Mozna to pomuže.

  111. Tak koláč jsem právě ochutna a je výborný. Pekla jsem ho v koláčové kulaté formě a rozinky v rumu ho opravdu vylepšily.
    Díky za tip.:-)
    Martina

  112. Martina:

    Rozinky s rumem snad nikdy nic nepokazí 🙂 Dlouho jsem tento tvarohový koláč nedělala, ale jakmile na něj budu mít čas a všechny ingredience doma, nebudu váhat ani minutku a pustím se do díla. Tvarohové koláče u nás vedou na celé čáře. Díky za vyzkoušení a za zprávu 🙂 Šárka

  113. Dnes jsem ho upekla. Jednoduše BOŽSKÝ!! Má jedinou chybu, mám chuť ho sníst celý sama 🙂

  114. K pristim Vanocum si budu prat kurz peceni. Uvarim celkem cokoliv s uspechem,ale tenhle kolac je muj dalsi nezdar 🙁 nahore i dole zustalo testo na vice mistech sypke, celkove je kolac citit jakoby pripalenou moukou a cukr v teste se vubec nerozpustil, takze kroupe mezi zubama a vytvari efekt preslazene buchty…

  115. Pouzila jsem tvarohy v kostce a pridala i trochu smetany, aby byla smes vlhci…

  116. Mamka koláč dělala s jablky. Tak dnes premiéra vašeho receptu. Místy jsem měl stejný problém jako Janabella, ale jen na spodní vrstvě. Ale přikládám to příliš suchému tvarohu, (který jsem trochu zředil mlékem). Příště zředím trochu víc, protože si myslím, není tvaroh jako tvaroh. Na vrch (na máslo) jsem hodil dvě hrsti mandlových lupínků. Které byly po vyndání z trouby krásně zlatavé a dodaly koláči vůni a luxusní vzhled. Díky za recept 🙂

    • Pavel:

      Není tvaroh, jako tvaroh. V tom ten kámen úrazu opravdu může být. Mně se povedl tak, jak je vidno na obrázku a tam mu to docela sluší a nevykazuje žádné zjevné vady na kráse. Škoda jen, že vůně je nepřenositelná. Tvarohový koláč v tomto provedení si zaslouží dostat i další šance 🙂 A když to jde, proč si ho nezkrášlit k obrazu svému, že? Díky za zprávu a za pozitivní ohlas. Šárka 😉

  117. Tak jsem včera na netu objevila tento recept a dneska upekla. Nevěřila jsem tomu, mouka bez omastku, žádné patlání, ale nakonec jsem to zkusila. Voní to tu jako na vánoce. Pusu jsem si spálila, ale je vynikající. Děkuji

  118. ten kolačik je mojho srdca šampion…milujem tvarohove kolače a tento si ma ziskal hned po prvom ochutnani…odporučam ho…

  119. Včera jsem vyzkoušela,sice jsem tomu nedávala příliš šancí,ale výsledek mě překvapil….jedním slovem prostě VYNIKAJÍCÍ….určitě budu pro veliký úspěch opakovat 🙂

  120. Koláč výborný. Ale čtu tady, že někomu zůstala na papíru vrstvička mouky. Já jsem tedy i ten pečící papír potřela Herou, než jsem tu sypkou hmotu na něj nasypala. Na dně pak nezůstalo ani trošičku mouky, krásně se vše spojilo.
    Zkuste – uvidíte . Přeji dobrou chuť.

  121. Tento kolac delal muj deda kdyz jsem byla mala holcicka,ted mi bude 28 let a cekam miminko 🙂 Deda mu rikal ,,Svedsky kolac\” a kdyz zemrel zacala jsem ho sama pect,je neskutecne dobrej a vzdycky mi ho pripomene 🙂 Preju Vam i ja aby ve Vasi rodine zachoval takove vzpominky.Dobrou chuť 😉

    • janicka:

      Komentář mi udělal velkou radost, díky 🙂 Také ho znám pod názvem \”švédský koláč\” už dlouhé roky a recept je opředený i mými vzpomínkami. Na dědu tedy máte \”sladkou\” vzpomínku a to je krásné. Moc zdravím budoucí maminku i její miminko, které se teprve chystá na tento svět 🙂 U nás v rodině je také jedno čerstvé miminko, které za sebou ještě nemá ani půl roku života. Přeji Vám všechno dobré a krásné prosluněné skorojarní dny 🙂 Šárka

  122. Právě jse ho strčila do trouby,ale už se nemužu dočkat.

  123. EVA 2:

    Také jsem napnutá 🙂 Provonět si kuchyni nějakým koláčem by nebylo v deštivém pátečním odpoledni vůbec špatné! 🙂

  124. Milá gurmánko,

    tvůj tvarohový koláč prostě nemá chybu!! Moc ti děkuji za recept. Mí chlapci (tři) byli nadšeni a já samozřejmě také. Jo a minulý týden jsem ukuchtila tvou neméně úžasnou jablkovou buchtu – super.
    Pochopitelně mám tvou stránku s recepty uloženou natrvalo a budu se nechávat velmi ráda inspirovat.
    Přeji ti krásné dny, měsíce i roky:).

  125. Já také musím poděkovat za tento jednoduchý recept. Právě jsem jej vyzkoušela a koláč je skutečně vynikající. Půl plechu zmizelo,ani nevím jak. Na tyto stránky jsem natrefila úplnou náhodou, ale stanou se mými oblíbenými. Hned po dopsání jdu zde hledat další inspiraci 🙂

  126. Chtěla bych reagovat na zde uváděný recept na tvarohový koláč.Pamatuju si ho z dětství(30let a více)receprura je uplně stejná,na plechu po upečení zůstávalo také trochu mouky,patřil mezi mé velmi oblíbené .Nějak jsem na něj v dospělosti zapomněla,ale je na čase tento skvělý moučník vrátit na náš stůl.Dík za připomenutí !

  127. Hanka:

    Milá Hanko,
    díky za zprávu 🙂 Recept na dobrý koláč je zárukou malé drobné radosti, kterou si snadno můžeme dopřát. Ráda se inspiruji recepty snadno proveditelnými, ale tento je jednoduchých receptů král 🙂 I já přeji krásné dlouhé roky … sem tam provoněné dobrým koláčem nebo jinou domácí dobrotou. Šárka 😉

  128. Jana:

    Jé, to mě moc těší 🙂 Jsem ráda, že jste si tu našla trochu inspirace. Jestli budete mít chuť se podívat na jiné recepty z mé kuchyně, najdete je na stránkách http://www.dolcevita.blog.cz, kam vás srdečně zvu. Krásnou neděli a vůbec pěkný letní čas 🙂 I když se současná podoba léta s mými představami vůbec neslučuje, věřím tomu, že léto k nám ještě přijde a užijeme si ho 🙂

  129. Marika:

    Přesně tak! Je to hodně starý recept a také si ho pamatuji ze svého dětství 🙂 Občas neškodí ohlédnout se do minulosti a rozevřít staré domácí sešity s ručně zaznamenanými recepty. Najdou se tam opravdu poklady, které stojí za vyzkoušení. Tvarohový koláč se stal mým domácím hitem.

  130. Ted sem dopekla,kolac je dobry jen ten spodek mam tvrdsi a zustala mi tam mouka:-(

  131. Tvarohovy kolac byl vyborny-zitra pecu podruhe,taky jsem mela zespodu trochu mouky ale zkusim namazat pecici papir-pecu tento kolac na prani syna,ktery mu rika pisek kolac kvuli te mouce posledne-nikdy jsem v cesku nepekla ale dost veci naucila az vAustralii-dekuji moc za velmi dobry recept-Eliska.

  132. Také jsem tento koláč pekla. Přidala jsem ještě do tvarohu rozinky a trochu rumu:-)Byl výborný, ale také mi zbývá dosti mouky zespodu.

  133. Mirka:

    Příště to musíš napravit a dát trochu másla i pod mouku nebo se řídit některými z rad, které se tu pod receptem sešly 🙂 Tvarohový koláč za to vždycky stojí, soudě podle mé chutě.

  134. Super recept delal jsem to podle tohodle co je zde a muzu rict ze je fakt moc dobrej a povedl se mi hned na poprve

  135. Tiež som si vybrla tento jednoduchý recept, ale mala som len jednu kocku tvarohu. Nechelo sa mi ist do obchodu a rozmýšlala som čím nahradím tých 500 dkg tvarohu 2x 250 bal/.Vyskušala som to ,že som miesto tvarohu použila 2 ks kyslej smotany /250 dkg/ som zmiešala s tvarohom /1 ks 250 dkg/a zachovala som celý postup. Vyhriala rúru vložila som koláč a tŕpla som ako to dopadne, aj keď koláč rozvoniaval po celom byte som sa bála či sa mi nerozpadne. Keď povrh bol už zlatavý, zakryla som ho papierom na pečenie a piekla zakrytý 10 minut.
    Je vynikajúci chutí aj môjmu manželovi.Ja som ten koláč ešte nikdy nejedla, ďakujem ya výborný recept. Marta.D.

  136. Marta:

    Děkuji za milý komentář a je fajn, že zafungovala improvizace a koláč dopadl skvěle 🙂 Je jednoduchý a opravdu zajímavý. Krásný víkend přeje Šárka

  137. Naprosto famózní, jak stravnici říkali;)

  138. Děkuji za recept, právě nám voní koláč z trouby. Nechala jsem děti (3+5let) ať si ho udělají samy, tak poskakují kolem
    a nemůžou se dočkat 🙂 .

    • Katka:

      Katko, tak to je moc milé zjištění 🙂 Jistě se dětem dílo podaří a náležitě se potom odmění sladkou dobrotou 🙂 Děkuji za pěkný komentář a přeji pohodový adventní čas. S dětmi jsou ty Vánoce vždy milé a veselé! Užívejte 😉 Ten koláč opravdu náramně dobře voní, ale ještě lépe chutná. Já ho mám strašně ráda druhý den, když se někde odleží v chladu, ale to se mi většinou moc nepoštěstí a někdo mi ho sní. Ale takový osud si každý koláč zaslouží a je to pro něj to nejlepší, co mu můžeme udělat. Šárka 😉

  139. Tak tenhle recept je naprosto úžasnej,nulová příprava ale ten výsledek 🙂 .S partnerem zbožňujeme různé tvarohové variace a hledáme stále nové a nové recepty takže mě hledání přivedlo i na ty to stránky.Při pečení koláč provoněl celý byt a na chuť je vynikající,na povrch jsem použila kvalitní farmářské máslo a přiznám se že jsem tam nakonec dala 200g,miluju máslovou chuť a vůni:) a ani vespod mi nezůstala mouka a to jsem použila jen pečící papír.Děkuji moc za inspiraci.P.S:Přítel se po něm může utlouct a říkal že je to ten nejlepší koláč jaký měl za poslední dobu 🙂

  140. Koláč pekla má matka a teď i já, recept stejný až na jednu ingredienci.Až to vše kromě pokladeného másla máme hotové sypu ještě kokos a na to plátky másla. Teď mi voní z troubu.Tak jenom jako nápad pro obměnu. Mějte se.

  141. ..koláč jsem upekla..přesně podle návodu, výsledek jako na obrázku..však ničím mne nezaujal, spíš zklamal. Nechápu zde takové chvály na tento koláč.
    Už nikdy suchou směs na koláč!!!

  142. Ireno, já ten koláč také pekla, recept ale znám již z dob mých dětských časů a nemám mu co vytknout. Jen si tak říkám, proč se pozastavujete nad tím, že ostatní ho chválí, když vám zrovna nechutnal. Těm co ho chválí, je totiž úplně jedno, že někomu jiného nepřišel vhod. S jídlem se to přeci má tak, že co jím já, nemusí jíst ten druhý. A věřte mi, že nám ten koláč vážně chutná. A na pochopení od vás nečekám.

  143. Problém s moukou na spodku by snad vyřešilo pomazat formu máslem dřív než tam nasypeme tu první vrstvu mouky. Jinak recept nic moc, fakt je, ze je to rychle, ale pokud obětuji 5 minut tak si raději připravím těsto na italskou \” crostata \”

  144. Tvarohová náplň by mohla být víc sladká. A musela jsem ji naředit mlékem, protože nešla roztírat, náplň se lepila na mouku a brala ji s sebou. Ale lepší je opravdu nalít/vytřít celou směs a až pak roztírat, já to chtěla dělat postupně a to právě nejde. Jinak je chutná ta vrchní část, protože křupe a chutná máslově. Ale na tři tvarohy je to opravdu maličko cukru. Minule jsem pekla jiný koláč a na dva tvarohy tam šel hrnek cukru. Chápu, že ta suchá náplň se vsákne do těsta, ale stejně..

  145. Výtečný recept na koláč po kterém se u nás doma jen zaprášilo. Děkuji za inspirativní návody a rady do kuchyně.

  146. Přiznám se, že mi to v kuchyni nikdy nešlo. Tvarohový závin jsem si vždy kupoval http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/zaviny/zavin-tvarohovy/ a byla jsem nad míru spokojená, protože je opravdu výborný, jako doma připravený. Ale z hecu jsem vyzkoušela tento recept a musím uznat, že i já jsem to zvládla na výbornou…přítel se oblizoval až za ušima. Opravdu super

  147. Chtěla jsem se zeptat, zda by se koláč také povedl, kdybych z té části na horní vrstvu udělala rovnou drobenku a posypala tím tu tvarohovou náplň? Moc děkuji za odpověď.

  148. Eliška:

    Eliško, to je moc sympatické přiznání! 🙂 Domácí vaření/pečení nemusí být jen nudná povinnost. Když je čas, je to prima relax s dokonalým výsledkem. Jsem ráda, že máte důvěru v mé recepty a ještě raději, že zafungovaly i ve vaší kuchyni. Úplně tu vůni koláče cítím. Na vaření je nejdůležitější to, když máme \”pro koho\”. Mám radost, že to přítel ocenil. Jistě i jeho odměna byla sladká 🙂

  149. Moncza:

    Určitě ano! Drobenka by neměla ničemu vadit, protože je složením identický jako ta vrchní posypová vrstva. Původní recept na tento koláč počítá s tím, že se s ničím dělat nebudeme a budeme jenom sypat vrstvy na sebe 🙂 Ale proč si nenadrobit drobenku. Tuto variantu také znám a je moc chutná 🙂

  150. 🙂 to jsem ráda, že Vás mé přiznání potěšilo. Záviny už nekupuju…už jen peču 🙂

  151. Velmi dakujem za tento recept. Ked som ho piekla uplne prvy raz, mala som doma hosti z Talianska. Nesmierne im chutil a hned si pytali recept. Vynikajuci kolacik, za malo namahy velky vysledok. Komukolvek som ho ponukla, pochvaloval si. Ma jedinu chybu – cely plech sa zje za jeden vecer 🙂

  152. A ještě jeden dodatek: Naše příbuzná dává nakrájené máslo rovnou na tvarohovou část. Pak posype druhou suchou směsí a ještě to polije rozšlehanými vejci s mlékem (6 dcl mléka a 3 vejce), chuťově ještě lepší.

  153. Eliška:

    Proti domácí ruční výrobě není průmyslový závin žádnou šanci 🙂

  154. Marina:

    Sama mám vyzkoušeno, že hosté z Itálie mají tvarohové české pečivo rádi 🙂 Moje dcera si do Itálie vozí vždy zásobu tvarohu (měkkého i tvrdého), ale tento tvarohový koláček je opravdu favorit. Chválím ho já i moji přátelé u mého stolu 🙂 Pravda, moc dietka to není, ale jednou za čas … si to zdůvodním a zahřeším 😉

  155. Aneta:

    Tak to je ještě důmyslnější a věřím tomu, že to je báječná dobrota! 🙂

  156. Jak rozetíráte ten tvaroh, nějak to vůbec nejde.. co teď s tím, dole nezbyde žádná mouka..:(

  157. Dobrý den,
    hledala jsem recept na tvarohový koláč na víkend a našla jsem tenhle. Roky už peču podobný ,který jsem našla v jablečných receptech pod názvem švédský sypaný koláč (také jste ho tu už zmiňovala) a ta vrstva mezi sypkou směsí jsou právě nastrouhaná ochucená jablka. S tím tvarohem je to dobrý nápad ,takže na víkend jasná volba – půl plechu s tvarohem, půl plechu s jablky a mám vystaráno. Budu dělat z dvojnásobné dávky, mám chlapy \”buchtové\” a přijde návštěva. Tak děkuji za inspiraci. A pro ZUZANU – tvaroh musí být asi řidší, skoro tekutý a jak dávám ty jablka, nechávám v nich šťávu, ať tu suchou směs zvlhčí (ale zase ne moc, protože je potom ten spodní díl tvrdý a spečený)

    • Markéta:

      Koláče se v tomto období rozhodně hodí! Zrovna se chystám popsat jeden recept na švestkovou dobrotu a hodlám to udělat ještě nyní, než půjdu spát. Dlouho jsem tu nic nepublikovala a už mám sama ze sebe výčitky a černé svědomí. Moc díky za dobrou radu pro Zuzanu. Krásně jste to napsala a je to přesně tak. Člověk si musí umět vychytat ty drobné nuance, aby recepty zafungovaly tak, jak mají. Na tento koláč je podle mě vždy spoleh. Zatím mě nikdy nezklamal a také na něj nedám dopustit. Mějte se krásně a přeji pohodový víkend 😉

  158. Bezva, tenhle koláč musí žena taky zkusit. Dneska mi upekla Mimozemský tvarohový koláč :-).
    http://www.blogovnik.cz/mimozemsky-kolac-s-tvarohem-201409151903.php

  159. tvarůžek dobrý, ale jinak mi to přišlo moc tučné a přeslazené

  160. mamina119:

    Děkuji za vyzkoušení 🙂 Tvaroh se dá použít nízkotučný a obsah cukru se dá vždycky snížit podle vlastní chuti. Také to tak praktikuji. Ale pokud jde o tvarohové koláče, jsou prostě báječné! Všechny! 🙂

  161. Ahoj, dnes jsem pekla koláč a musim jen chválit, je vynikajicí, skvĕlý, no prostĕ ňamka.
    Doporučuji všem, je to velice jednoduchý a rychlý koláč.

  162. dobry den,musim len chvalit,tak jednoduche,a tak chutne,proste bajecne.skvely recept.dakujem.

  163. Mňam je výborny, tvarohový koláč budem piecť už len tento, je jednoduchý a božský ☺

  164. Dekuji za recept, povedl se i v Australii, bez polohrube mouky (neni k dostani).

  165. Omluva za preklep v mem prijmeni…

  166. Pavel Jančík:

    Díky za zprávu Pavle, potěšení je na mé straně 🙂 Tvarohový koláč má tedy přitažlivost i u protinožců. Budu si to pamatovat a přičítám to receptu k dobru. Zdravím, Šárka

  167. Tak jsem dnes vyzkoušela…neměla jsem vanilinový cukr, tak jsem dala do tvarohu skořicový a místo rozinek jsem dala mražené borůvky a musím říct, že je koláč neskutečně dobrej! :-). Díky za recept.

  168. Nemohu uvěřit, že se někomu podařilo podle tohoto receptu upéct poživatelný koláč. Peču ho často podle různých receptů, které jsou skoro stejné, ale liší se množstvím mléka (1/4-1/2 litru).
    Zde mléko schází. Tomu odpovídá výsledek. Tuhá placka a spousta upražené suché mouky.
    Děkuji za promarněný čas a zničené suroviny.

  169. Viki:

    Díky za komentář 🙂 Věřte tomu, že mně se to daří. Nepoživatelný koláč doma na stůl nepokládám a nezdržovala bych se ani tím, abych si na stránky dávala recept. Dobrý tvaroh vždy disponuje vlhkostí, která z koláče nedělá tuhou placku. S klidným svědomím bych vás na ten koláč k nám domů pozvala 🙂 Krásný adventní čas provoněný něčím dobrým. Šárka

  170. Nemam k tomu čo dodat je BOOOOOMbasticky

  171. Jednoduchý, rychlý, dobrý. Jen příště uberu cukr v suché směsi. Já tam dala i tak méně, než bylo psáno, ale bylo to pořád moc sladké. A to nejsem zádný asketa 🙂

  172. Markéta:

    S cukrem je třeba šetřit. Postupem doby jsem také přešla k variantě rcp, kdy na cukru ubírám 🙂

  173. Koláč je fakt super. Není co dodat. Moc děkuji za skvělý recept. (-:

  174. Recept na nějakou variantu tohoto koláče mám už dlouho někde založenou nebo uloženou. Neměl jsem v něj důvěru – kdysi jsem jej jedl, spodek byl suchý a sypala se z něj mouka. Dnes jsem zjistil, že mám hodně tvarohu a málo času, a vzpomněl jsem si na recept. Naštěstí jsem ten původní nenašel, zkusil jsem proto Gurmánčin. Neprohloupil jsem! Ačkoliv jsem koláč pekl v premiéře, je krásně vypečený, máslový a tak křehoučký, že se jen tak tak dá krájet. Rozčilené Viki (viz výše) se nepovedl, ale chyba určitě nebyla v receptu.
    Pár postřehů \”novokřtěnce,\” pokud budou někoho zajímat:
    – Suché směsi je po smíchání 3,5 hrnečku. Dal jsem dolů 1,5 hrnečku a nahoru 2. Bylo to dobře, suché mouky bylo po upečení na dně jen minimálně.
    – Tvaroh jsem pomocí rumu zbylého po rozinkách namíchal tak, aby pomalu a trochu neochotně tekl, ale nekapal. Dal se jednak dobře rozetřít, jednak v něm bylo dost tekutiny, aby prosákla až ke dnu. (Koláčem vás nikdo neopije – alkohol vře už při 78 stupních, takže se při pečení všechen odpaří.)
    – Tvaroh jsem náhodou měl polotučný, a ani příště bych nevolil jiný. Tvaroh s vejci při pečení rychle ztuhne a máslo se přes něj zvrchu dolů nedostane. Tuk z tvarohu je tak jediný, který se může dostat do spodní suché vrstvy, a pak bude určitě každé procento znát.
    – Máslo jsem krájel tak tence, jak je vidět na fotkách, ale stejně 150 gramů nestačilo, spotřeboval jsem 200. Plech byl rozměrově skoro stejný, jako uvádí Gurmánka.
    – Jedno z hlavních kouzel je tu v rovnoměrnosti. Když si dáte trochu práce s rozprostřením spodní suché vrstvy a tvarohu nad ní, nebude to se suchou moukou na dně vůbec zlé.
    A nyní mne omluvte, musím končit. Něco tu strašně voní! 😉

  175. Charlemagne XXL:

    Naprosto souhlasím. Tento tvarohový koláč si mou důvěru získal již dávno a rozhodně se mu vyplatí dát šanci. Použít polotučný či dokonce plnotučný tvaroh se vyplatí, na výsledku je to opravdu znát. Ani šetření s máslem nemá smysl. Právě ono tam dělá tu charakteristickou vůni a pěkně vypečenou krustičku. Je mi sympatické, že se shodujeme v tom, že na tomto tvarohovém koláči opravdu něco je! 🙂 Moc díky za prima komentář a přeji krásné léto se spoustou příležitostí k pečení báječných koláčů. Šárka 🙂

  176. Gurmánka:

    Díky za přání! 🙂 Díky poněkud opožděné – měl jsem teď jiné starosti. Doslova pár hodin poté, co jste vložila odpověď, mi náhle zemřela matka. Tenhle koláč byl poslední, který jsem jí upekl. Moc jí chutnal, říkala; ještě měla na stole poslední kousek. Je podivuhodné, jak se v životě některé věci rázem dostanou do zvláštních souvislostí…
    Takže jsem moc nepekl. Ale The Show Must Go On, jak příznačně zpívali Queen. A tak je dnes na stole nový koláč, i když jiný – tentokrát broskvový s drobenkou.
    Krásné léto, v kuchyni i mimo ni, Karel

  177. Nazdárek. Už náš nejoblíbenější koláč. Vždy s ním udělám doby dojem. MOUKA NA DNĚ – jednoduše plech vymažu hodně máslem, upeču a podávám až na druhý den. Tak náplň vsákne i do spodní vrství mouky. Díky za bezva recept.
    Yamaha

  178. Prosim jak na tu suchou smes roztirate tvaroh ?

  179. Já teda dělám takový výborný dezertík, který je s tvarohem a pudinkem. Recept je tady – https://youtu.be/-0PQXldpKMU. Vždycky to hrozně rychle zmizí 😀

  180. Dobrý den,právě peču tak jsem zvědavá jaký bude,vypadá to podle vůně že bude Boží!!!Přeji hezký den.

  181. Určitě bude skvělý. Já si na gurmánčiny stránky také chodím pro dobré recepty a všem je doporučuji 🙂

Přidal komentář