Dezerty a sladké hříchy

Borůvkový koláč, ze všech stran pochválený

137 komentářů
 
boruvkovy kolac1
Je pár věcí, o kterých se dá směle říct, že jsou nejlepší na světě. Patří mezi ně i borůvkový koláč. Koláč, který sníte do posledního drobku. Věřte tomu, že i na  takový obyčejný borůvkový koláč mohou být  kladeny velké požadavky. V naší rodině dokonce přísná kritéria. S těstem musím šetřit, borůvky nasypat štědře a cukrová čepice ze sladké žmolenky se musí krásně drobit. Vystihoval by ji lépe výraz “drobenka”, jak se jí častěji říká. Jestli jsou vaše požadavky na borůvkový koláč identické, jste tu správně!

 

 
S tímto receptem si ostudu neuděláte, je totiž ze všech stran prověřený a nepočítaně pochválený. Není ani divu, že jsem tento svůj recept zařadila i do kuchařské knihy “Rande s gurmánkou v české kuchyni.” Pro ty, co ji nemají, připomínám teď a tady, že borůvková sezóna právě začala. Ať nemusíte recept na koláč hledat, máte ho rovnou zde.  Je to přesně ten recept, na který v sezóně borůvek vždycky dojde řada a tak si ho jen tak letmo připomínám.
(v knize ho najdete na straně 169)
Trvalo mi pár let, než jsem ten fígl s tenkým těstem objevila, ale od té doby přemýšlím, zda začít koláč konzumovat od chutného křupavého kraje … nebo kousnout do sladkých borůvek? … Na koláči jsem si zamilovala i ten jeho poslední drobek. Příprava je blesková, tak nebudu s receptem otálet.

boruvkovy kolac

Borůvkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce strouhanky
  • na žmolenku:
  • máslo
  • cukr (krupice)
  • mouka (hrubá)

Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.

Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Než se stačíte otočit je hotovo. Prozradí to zlatá barva žmolenky i okrajů koláče, ale hlavně neodolatelná vůně! Nevěřím, že tento koláč spálíte 🙂 Pokud ho chcete nedočkavě konzumovat ještě horký, tak se vyzbrojte dezertní vidličkou a nechte si chutnat. Doporučuji nechat trochu vychladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.
boruvkovy kolac2
Užijte si letošní borůvkovou úrodu tak, jak vám to bude nejlépe vyhovovat. Vyražte do lesa na vlastnoruční sběr 🙂 Nikde jinde si tak dokonale ruce nezamažete.  Nebo si je kupte u cesty od prodejců, kteří u nás lemují silnici na každém druhém kilometru. Ani nepřízeň počasí je neodradí. Férová “lidová” cena, za kterou je nakupují Jihočeši je 50,00 Kč/litr. Za kolik je prodávají u vás? Stojí vám vůbec borůvkový koláč za to?

137 Komentářů

  1. Jojo, tento koláč už mám 100X vyzkoušen. Chválím já, mami, babi,…, Jean, Florence, Emma, Stephan, Adele, Claude, Michel a Michele, Therese, Guillaume, Gauthier, Marcel, Arnaud, Alexandra, Francoise, ……, a naposled minulý týden i Patrick a Genevieve 😉

    Vloni tu měli borůvky za 65 Kč. Letos jsem je ještě neviděla. Budu potřebovat pár litříků naporcovat do mrazáku 😉 Tak snad budou.

  2. My jsme vždycky dělávali borůvkový koláč z kynutého těsta, ale to je pravda, trochu riskantní – ne vždy bylo těsto excelentní. Každopádně díky za dobrý tip! Snad se mi podaří letos vyzkoušet, dostanu-li se nějak k borůvkám ( a samosběrem to buhožel letos nepůjde..)

  3. Bali:

    Tak to je pro koláč naprosto MEGAreklama 🙂 Neskromně říkám, tenhle koláč opravdu chutná skoro všem. Komu by taky nechutnaly borůvky, že jo? 🙂

  4. I já jsem pořád experimentovala s kynutým těstem. Až jednou jsem to zkusila jinak a ono to mělo úspěch, od té doby borůvkový koláč peču pořád tímto způsobem a na svou stranu získávám čím dál tím víc odborníků na borůvkové koláče 🙂 Ten koláč má své půvaby i v tom, že čerstvé borůvky jsou jen jednou za rok a nikdy jich není tolik, aby se člověk stihl přejíst. Z čerstvých borůvek je tento koláč jednoznačně nejlepší. Na jednu kulatou formu si každý mlsal dokáže nasbírat jeden hrnek v lese i sám 🙂

  5. U nás, nedaleko Prahy, prodávané u silnice okolo 80,-.
    Dnes jsme dostali borůvkovou nadílku přímo pod nos od mé maminky. (Od maminky je to vždy nejlepší :)). Kynuté plněné knedlíky, drobenkový koláč a mističku zmražených. Ty si schovám na tento koláč.
    Bohužel, mé představy o zdravém životním stylu zase vzaly za své :((.

  6. toffo:

    Vzhledem k tomu, že borůvky byly dopraveny z lesa ku Praze, i tuhle cenu bych akceptovala 🙂 Naprostou náhodou na mé dveře zvonila přítelkyně, která měla v ruce plný pětikilový kyblík borůvek. Už stojí v mé kuchyni a řeším otázku, co s ním? Kolik borůvkových koláčů může člověk sníst, aby ho pořád vzrušovaly? 🙂 Myslím, že to letos budu vědět … Rozhodně přijde řada i na borůvkové suvenýry pod víčkem zavařovací skleničky. Borůvková marmeláda, to je blaho.

    • Ráda bych věděla, proč sem dáváte příspěvky typu přišla kámoška kolik stojí borůvky, mně je divný že není potřeba žádný prášek do pečiva, či mléko/jogurt. To těsto je v podstatě jako na vánoční cukroví. To by mně zajímalo a né kolik stojí kde borůvky.

      • Odpověď je jednoduchá. Jsou to mé osobní stránky, tzn. osobní zkušenosti a pohled na věc. Z jistého úhlu pohledu je vždycky zajímavé vědět, jak se ceny rok od roku vyvíjí, a platí to i u českých lesních borůvek. Občas právě na toto téma píši články do tisku.
        Těsto na tento koláč se řadí k typu těsta lineckého. Je naprosto úžasné! V mojí kuchyni se pečou různé druhy koláče, ale tento je prostě nejvíc žádaný. 🙂
        Pokud ten názor nesdílíte, rozhodně sáhněte po receptu jiném. Vaše domácí kuchyně je přeci vaše domácí kuchyně. Jaká pravidla nastavíte, taková budou. Mějte se fajn a děkuji za zprávu.

  7. Tak jsem zjistila toto: borůvky mají, hurá 😉
    Cena ovšem stoupla ze 65 na 85 za litřík,uf 🙁
    No, ale co bych pro ten tvůj koláč neobětovala, že?
    Pár litříků tudíž přistane v mrazáku.

  8. Bali:

    85 za litřík, ale co? Když u toho člověk nemusí hrbit svoje záda, rád si za ten cizí sportovní výkon zaplatí 🙂

  9. Bali:

    85 za litřík, ale co? Když u toho člověk nemusí hrbit svoje záda, rád si za ten cizí sportovní výkon zaplatí 🙂

  10. dneska jsem sem úplně náhodou zabrousila, protože jsem si ještě jednou chtěla připomenout tu parádní reportáž z Prague Food Festivalu.
    a našla jsem tohle 🙂 borůvky a máslo jsem koupila cestou z práce. na chodově je prodává ve stánku prodejce z brna. litr za 78 korun.
    takže já jdu péct!! přítel měl starost, aby se ty borůvky cestou domů nerozsypaly… 😉

  11. Pětikilový kyblík od sousedů či maminek je nejlepší..ale tohle taky není k zahození: Holešovická tžnice, hala 22 – borůvky za 60 kč litr. Právě jsem si dva přinesla a chystám se na ten koláč! Třeba dojde i na knedlíky:)

  12. Vzpomínáte si ještě na Šárčin článek z DolceVity o \”vypůjčování\” článků a receptů bez uvedení zdroje a na následnou bohatou diskusi? (http://dolcevita.blog.cz/0905/to-me-stve) Ne?
    Tak si jej přečtěte, poté se vraťte na zdejší popis borůvkového koláče a pak se podívejte na tohle: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/boruvkove-hody-z-horkeho-plechu_127355.html
    Příspěvek má sice titul \”Borůvkové hody z horkého plechu\”, jsou v něm vypuštěné všechny Šárčiny slovní obraty psané krásnou květnatou češtinou, ale jinak je podstata úplně stejná a postup práce taky stejný. Včetně okamžiku spojení tuku s moukou, těstové koule, těsta vtlačeného do formy a na krajích trochu zvednutého i toho, že těsto zlehka zasypeme strouhankou. Ještě že fotku si nevypůjčili.
    Jasně, není to okopírované doslova a na recepty se nevztahuje autorské právo. I tak si ale o paní redaktorce resp. \”autorce\” nemyslím nic pěkného ani lichotivého.

  13. Hlášení: v kuchyni na mne čeká 6 litříků (po 60!) na zamrazení.
    Tak mam velkou radost.
    Mamce je náhodně prodali cikáni, právě jeli z lesa.
    Šárko, koupila bych si je i za těch 85. Na sběr bych fakt nešla 😉
    To je opravdu sportovní výkon!

  14. Bali: u nás prodávají za 80. 🙁 Příští týden ale jedu na sběr, budu mít vlastnoručně natrhané.

  15. Mňam:) Mamka dělala borůvkový v pondělí a byl vynikající, jen my dáváme drobenku, tvaroh na to borůvky a zasypat drobenkou…koláč je pak takový mokrý a hlavně vynikající!

  16. Tak tomu se tedy říká telepatie. Zapnu notebook a říkám: podívám se k Šárce, jestli nemá na stránkách nějaký zajímavý recept na borůvkový (rybízový, jahodový…) koláč. A co na mne kouká? Recept na borůvkový koláč! Bingo! Tak je to jasné. Mám sice receptů na koláče hafo, často dělám kynutý (dvojctihodný, s tvarohem uvnitř i nahoře), ale v tomhle počasí se mi nějak nechce. Mám trochu rybízu, zítra koupím borůvky a je to! Myslíš Šárko, že můžu pod borůvky šoupnout trochu tvarohu? 😉
    V neděli chci udělat ještě tvarohové knedlíčky, buď s jahodami nebo s borůvkami. Recept někam píchnu, jsou moc dobré, nejsou plněné, ale sypané. Rychlé, jednoduché a vždycky se povedou.
    Jo a borůvky jsem viděla v cenovém rozmezí 35,- až 40,- Kč za půl litru.

  17. Koláč je opravdu vynikající – pokud budete ale někdo nakupovat v holešovické, možná dávejte lepší pozor na prodejce. Doma jsem zjistila, že ty moje borůvky jsou hořké. Já je z nadšení koupila hned u vchodu a myslím, že dál byly o něco kvalitnější. A možná jsem jejich hořkost podpořila tím, že jsem je nešoupla hned do lednice (jenže nebylo kam). V koláči se to ovšem obstojně ztratilo. A to těsto je vynikající – mě osobně jede tohle spojení víc než ty kynuté…

  18. Šárko díky za inspiraci. U nás zatím na borůvky ještě nedošlo, zatím se prokousáváne úrodou jahod. Ono to chvilku trvá, než se s nimi všechno vyzkouší od lívanců,vdolků, knedlíků přes koláče až k různým experimentům.

  19. Pro všechny, co čekají na nějakou reakci od Šárky: VYDRŽTE pár dní!
    Nejde jí internet 🙁
    VYDRŽAŤ 😉

  20. Tak jsem si to opsala už ted mám ne něj chut. Hned zítra ho upeču na chalupě díky

  21. Tak jsem v neděli zkoušela recept na úžasná borůvkový kóláč a byl vanikající – snědl se hned 🙂 Jestli můžu doporučit skvělé těsto na borůvkový šťavnatý koláč, tak je to z jogurtového těsta: 2 malé kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky od jogurtu pol. mouky, 1 kelímek od jogurtu cukr krystalu, 1 vejce a 1 bio prášek do pečiva (já používám bez fosfátů ale můžete použít i klasiku). Na těsto dám borůvky, trošku skořice a třtinového cukru a drobenku 🙂

  22. Už se taky těším na borůvkový koláč. My zatím měli palačinky s jahodami: http://www.bmprofit.cz/snidane.html Ale na borůvky určitě brzy dojde už se těším!

  23. Díky za VŠECHNY borůvkové komentáře !!! Zdá se, že spojení se světem je díky internetu opět navázáno 😉

    Blesk se nám sklouznul po všech zásuvkách a udělal neuvěřitelnou neplechu. Ovšem týden bez internetu a pevné telefonní linky byl celkem osvobozující! Kdybych našla odvahu utopit mobilní telefon, mohla jsem mít z toho ticha pocit, že jsem v akváriu a slyším jenom bubnování neustávajícího deště na hladině. Předpokládám, že pokud byly borůvky, jsou borůvkové koláče dávno snědeny a není potřeba psát žádné další komentáře. Dneska se chystám na borůvkové knedlíky.

  24. Milá Helli,

    díky za trefnou připomínku 🙂 Vykrádání blogů je opravdu na denním pořádku. Autoři píšící za honorář tráví víc času u pc a evidentně se nezdržují prací v kuchyni. Někteří si našli cesty na foodblogy a nasávají inspiraci. Obratně změní pár slov v receptu, ale tento recept na koláč opravdu zmíněná redaktorka mohla najít jen v mé knize nebo na mém webu, dávám ti za pravdu. Píšící foodblogeři s hlavou plnou fantazie si svá kuchařská díla jednoduše poznají, i když se pod to podepíše někdo jiný.

    Myslím, že Týden.cz by klidně mohl uveřejňovat příspěvky foodblogerů, kteří je doprovodí i autentickou fotogragfií. Proč píše někdo, kdo vaří jen na klávesnici? Myslím si, že takového redaktora strčí každý foodbloger snadno do kapsy 🙂

    Paní Krecarové jsou přeposlala mailem tvůj komentář, aby věděla, že články o dobrém jídle všichni čteme a máme na věc i svůj vlastní názor. Díky!

  25. Tyjo, já to úplně přehlédla, s obšlehnutým receptem. A pěkně mě to vytočilo. Hned jsem té děvence napsala pod článek komentář.
    Jinak koláč byl fantastický, nemám slov. prostě báseň, Šárko!
    Bude znovu a ne jednou, borůvky jsou dlouho. nakombinovala jsem borůvky, angrešt, jahody a rybíz, udělala z 1 1/2 dávky a byl na celý velký plech. jen se po něm zaprášilo.

  26. Borůvkový koláč podle receptu jsem pekla minulý týden. Protože peču pro diabetika, použila jsem místo cukru strouhaný kokos. Pod borůvky jsem dala tvaroh. Pokud máte někdo recept na těsto vhodné pro diabetika, budu vděčná. V Pardubicích jsou borůvky od 60 do 80 korun za litr.

  27. Šárko, koláč, jako ostatně každý Váš recept, vynikající. Sice jsem měla málo borůvek a i přes nepřekonatelnou linoucí se máslovou vůni jsem ho tam nechala maličko déle, chutnal fantasticky, o čemž nejlépe svědčí to, že má drahá polovička, ač na sladké moc není, snědl celou rovnou polovinu ještě teplého koláče 🙂 Junior (2,5 roku) zase zdatně uždiboval těsto, hrozně se rozčiloval, když jsem ho šoupla do lednice (tedy to těsto :-))) ), tak si to pak zdatně vynahradil na té drobence. Kuchyň byla sice jako po výbuchu, ale vězměte mu tu jeho přirozenou radost z vaření a pečení, že…:-))) díky, Vaše recepty nezklamou!!

  28. Koukám, že zcizený recept už na stránce časopisu Týden není. Vida, vida…

  29. Ahoj Pivli,
    díky 🙂 Borůvky jsou hitem každého léta a tak mě napadá, je vůbec někdo, komu borůvky nechutnají? Já osobně nikoho neznám. Letos jsem zkoušela i borůvkové muffiny … zásoby borůvek u nás nějak neberou konce. Každá návštěva, která mi projde domem, přinese jako pozornost misku borůvek nebo kus borůvkového koláče 🙂

  30. Diabetické recepty nejsou od věci, s cukrem musíme šetřit všichni!

  31. Když koláč prošel přísným hodnocením všech mužů v rodině, je to výhra 🙂 Když ho peču, nikdy nezapomenu uždibovat ještě syrové těsto. Když je koláč upečený, zajímám se i o křupavé drobky, které zůstávají na plechu. Tenhle koláč si užívám opravdu do posledního drobku. Díky za milou zprávu 🙂

  32. Šárka, Pivli:
    Myslím si, že by nikdo neměl házet flintu ani příbor do žita, ale měl by se proti vykrádání receptů ohradit pokaždé, kdy něco takového zjistí. Jenom tak to možná časem ty nestydaté kradače zastraší.
    Zlozvyk vykrádání cizí invence se bohužel šíří jako lavina, ale u časopisu Týden jsem to nějak nepředpokládala. Nejsou zase tak moc vzdálené doby, kdy si tento časopis dělal ambice zaujmout na českém mediálním trhu podobnou pozici, jako má Focus v Německu. Pak se začaly střídat tváře na postu šéfredaktora a s nakladatelstvím Ringier se velmi zploštila a ochudila zpravodajská úroveň reportáží. Namísto střízlivého souhrnu faktů jsme z textu příspěvků dokázali vyčíst osobní názory a postoje reportérů i jejich případný příklon k jedné či druhé politické straně, články začaly mít nádech bulvárnosti.

    Tento negativní trend asi v Týdnu dál pokračuje, když se dáma redaktorka neštítí sebrat cizí recept a podepsat se pod něj. Co z toho, že její příspěvek už z internetové verze odklidili. Třeba je to u ní normální a na její ostatní \”výpůjčky\” autoři originálních receptů jenom nepřišli. Teď jen čekám, jestli se buď ona nebo šéfredaktor omluví. Nejenom Šárce osobně, ale i tady na těchto stránkách.

    Týden jsem kdysi mívala předplacený, ale pro jeho snižující se obsahovou kvalitu jsem předplatné zrušila. Občas volají, jestli bych nechtěla předplatné obnovit. Po této zkušenosti budu mít další argument, proč to zcela určitě neudělat.

  33. No, tak článek je tam bohuže stále, v nezměněné podobě. Ráno se nenačítal, opakovaně mě to házelo na hlavní stránku Týdne, tak jsem se zaradovala, že šli do sebe. Ale houbeles! Grrrr!!!

  34. Pivli: ráno tam myslím opravdu nebyl. Krátce po tobě jsem se podívala na stránky Týden v Apetitu a neviděla jsem jej. Pak jsem se koukla i na stránku autorky Lenky Krejcarové a v seznamu jejích \”děl\” se taky nevyskytoval. Teď už na stránkách Týdne opět je a u něj 3 komentáře. Pochvalný není ani jeden.

  35. Našla jsem dneska tenhle recept a musím říct, že je přesně podle mého gusta. Nemám ráda suché buchty a tahle rozhodně suchá není. Je výborná!
    Jinak v Brně jsou borůvky kolem 60 Kč za litr.

    Vykrádání obsahů webů je bohužel naprosto běžná věc napříč internetovou komunitou. Já si pojmenovala stránky Inugoya a lup ho. Za pár měsíců si stejný název dala firma, co vyrábí boudy pro psy. Mám totiž na úvodní stránce napsáno, že Inugoya znamená \”psí bouda\”. Takže co na to říct? Snad jen, že pokud nechci, aby mi někdo něco sebral, je nejlépe to nezveřejňovat vůbec. Jinak se obávám, že se tomu nedá úplně zabránit 🙁

  36. Tak tohle je pro mne opravdu nový druh borůvkového koláče. Určitě brzy vyzkouším, borůvek je u nás v Jižních Čechách spousta. Dám vědět, jak to dopadlo.

  37. Helli:

    Ahoj, něco jsem ti již stihla napsat mailem, ledy se pohnuly správným směrem 🙂

  38. Pivli: díky za velkou kamarádskou pomoc a za vítězné tažení 🙂

  39. Gwen:

    Internetoví piráti jsou neviditelní a uloupené informace těžko objevit. Většinou jsou to vždy jen náhody, když se na něco takového přijde. Zkušenosti s tím máme určitě všichni, proto je fajn, když do boje táhneme všichni spolu a na toto téma otevřeně diskutujeme 🙂

    Borůvky za 60 je slušná cena 🙂 Přeci jenom je to sportovní výkon, než se jeden litřík natrhá. A bolí u toho záda! 🙂

  40. marmeláda:

    Ahoj Jihočeško 🙂 Našinec neví kam skočit dřív. Jestli na borůvky nebo jít na hřiby. Obojího je letos opravdu požehnaně.

  41. Jejda borůvky už jsem hodně dlouho neměl jinak, než v kupované marmeládě. Posledních pár let jsem se totiž nedostal ve vhodnou dobu nikam, kde by se daly sbírat. A kupovaný u stánku jsem snad v životě neměl, bohužel mám dojem, že většina těch přivydělávajících si česáčů používá hřebeny, což se mi moc nelíbí vzhledem k tomu, jakou paseku to v borůvčí nadělá. Asi si budu muset udělat v nejbližších dnech výlet.

  42. Rádo se stalo, Šárko! :-)))

    Kytka: s těmi hřebeny máš asi pravdu, ale našinec se do lesa teď moc nedostane a když už, tak jen rychle o víkendu kousek za Prahu. A to je tak na malý košík hub a hrneček borůvek. Byli jsme 2x, ale Šumavě nebo Jižním Čechám se to nevyrovná. Možná o dovolené něco stihnu, ale nevím…
    Tak se musím spokojit s koupenými.
    No nic, jdu sbírat maliny na balkon. ;-)))

  43. Myslela jsem si, ze jsou dve moznosti proc je tu tolik chvaly. Bud ze je to tim, ze vsechny boruvkove kolace budou vzdycky popularni kvuli tem boruvkam, anebo ze vsechny ty pochvalne komentare nejspis trosku prehaní, ze neni mozny aby neco chutnalo vsem bez vyjimky.
    nicmene dneska jsem kolac zkusila a uz te chvale rozumim. je vazne vynikajici. muzeme o tom pochybovat, muzeme s tim tajne nesouhlasit, ale to je tak vsechno co s tim muzeme delat. a navic je to vazne bleskovka. jen skoda, ze sezona boruvek netrva dyl (tak deset mesicu by mohlo myslim stacit) zkusim kolac i s nejakym jinym ovocem, ale to modre kouzlo to proste nebude.

    • tornado-lou:

      Tak to je moc potěšující zpráva :-))) Kouzlo borůvkového koláče je ukryto v tom, že je to záležitost jen několika letních týdnů, kdy si ho můžeme z těch čerstvě sbíraných borůvek připravit. Potom se celou zimu zase těšit, až bude sezóna borůvek a doba borůvkového koláče. I já jsem dneska jeden koláč s borůvkami upekla a nezabralo mi to víc než 35 minut (přiznávám, pro drobenku jsem sáhla do lednice, neboť zbyla od minula 🙂 Na tento koláč borůvky nezamrazuji, mám ho ráda jen z těch čerstvých. Co nepřijde do koláče, z toho vařím zavařeninu. Za pomoci želírovacího cukru je to pětiminutovka a s takovým lesním suvenýrem se mohu těšit po celý rok. Nakonec sklenice domácí borůvkové zavařeniny je luxusní dárek pro kamarády z velkoměsta 🙂

      Zkusit koláč s jiným ovocem? Úžasné jsou čerstvé švestky, špetka skořice, špetka máku a hrubě nalámané právě sklizené vlašské ořechy. Tenhle koláč je pro mě podzimní poezie, ale na tu si ráda počkám. Přeskakovat roční období se nemá, teď mám radost z borůvek a z milého pochvalného komentáře 🙂 Dík!

  44. Pivli: My jako děti jezdili na borůvky tradičně poslední prázdninovej týden. Do Krkonoš, proto tak pozdě (-;

  45. Gurmánka:
    však rostou i na balkóně. 🙂
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/16765_P1050621.JPG
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/16764_P1050620.JPG
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/16763_P1050611.JPG

    Na šťávu to zatím není, ale na mrazáku už je miska na zimu. A teď už budeme mlsat i \”live\”.
    😉
    Omlouvám se za případný zdvojený komentář, ale neuložilo se to a tak to píšu znovu.

  46. Pivli:

    Překrásná balkónová zahrádka 🙂 Stačí ruku natáhnout!
    Díky za bezva odkazy na tvé fotografie, které potvrzují staré známé rčení: Komu se nelení, tomu se zelení – i na balkóně 🙂

  47. A je to tady. Konečně článek od někoho, kdo vařit umí a vaří, kdo o tom umí i psát a píše 😉
    Jde to i bez opisování!
    Tak to má být.
    O jídle mají psát ti, co mají k jídlu kladný vztah a dělá jim radost trávit čas v kuchyni.
    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/vonave-vdolky-pro-lesni-romantiky_129448.html

  48. Přidávám se do zástupu mlsalů chválících tenhle borůvkový koláč! Už jsem ho letos dělala opakovaně. Včera jsem dostala litr asi posledních letošních borůvek a před chvilkou vytáhla z trouby tuhle borůvkovou dobrotu se zlatou vysokou čepicí drobenky. Vidlička připravena a teď už jen čekám, až koláč aspoň trochu vychladne.

  49. Nordy:
    Díky za důvěru v tohle borůvkové dílo 🙂 V tom případě ti musím doporučit vyzkoušení \”borůvkovce\”, recept je zde http://www.gurmanka.cz/2009/07/tmavomodre-nebe-na-jazyku-boruvkovec

    Dost možná bude tomuto borůvkovému koláči dělat konkurenci!

    V každém případě ti přeji dobrou chuť a ať máš od borůvek pořádně špinavý jazyk 😉

  50. upekla jsem koláč a můžuříci že jsem lepší nejedla

  51. Tak k borůvkovci jsem se ještě nedostala, ale tenhle koláč už jsem pekla něklikrát. teď s meruňkami a mohu jen doporučit. jen ho musím dělat z dvojité dávky na velký plech. Minule mi to všechno snědli, ani kousínek nezbyl.
    Jedno z nejlepších těst, fakticky!!!

  52. je to prima čteníčko,zítra začínám,borůvek hafo a chuť dělat druhým gurmánskou radost taky.Děkuji

  53. Tak u tohoto koláče nám jeden plech byl málo…Bomba!!!!

  54. Gurmánku srdečně zdravím a posílám veliký dík za zveřejněný recept na výborný borůvkový koláč. Jsem z Krušných Hor a ještě dnes tu sbírám borůvky,suším, zmrazuju, zavářím, nakládám na likér a ještě zbylo na koláče. Ale doma už nebylo žádné droždí. Bublanina u nás nefrčí, tak jsem hledala něco jiného. A našla! Už peču tento týden počtvrté, celé rodině i přátelům moc chutná. Opravdu , moc chválím !

    Moc zdravím a přeju další skvělé recepty,Dana

  55. Dano,
    tak to mám úžasnou radost, že chutná i v Krušných Horách :-))) U nás na jihu už borůvky nerostou, ale vím, že Krušné Hory nejsou krušné a že je to tam moc fajn. Trochu to tam znám, ale hodně dlouho jsem se do těchto míst nedostala. Zdravím a moc díky za to, že jste se nechala nejen inspirovat, ale též přišla koláč i pochválit.

    Posílám pozdravy na sever a těším se na vaše případné další návštěvy zde na stránkách nebo na http://www.dolcevita.blog.cz, kde je též dostatek mých receptur a schází se tam prima parta těch, kteří umí dobré jídlo nejen uvařit, ale též i ocenit 🙂

    Šárka

  56. Opravdu výborný koláč. U nás se dlouho neohřál. Všem opravdu chutnal a o víkendu ho budu dělat na přání zas 😛

  57. Andy:

    To mě těší 🙂 Já si ho též nemohu vynachválit, ale letos na něj ještě nedošlo.

  58. Anonymní 🙂 Až budou borůvky, bude i borůvkový koláč 🙂

  59. Šárko, tak dnes po hooodne dlouhe dobe konecne nastala idealni konstelace dobre trouby, vhodne formy, seslosti mych milych stravniku, ktere jsem chtela potesit, a k tomu nezbytny nadbytecny pullitrik boruvek. Pochazely z prvni kralovehradecke bedynky (ano, od tohoto tydne se bedynkuje uz i v HK!). Se vsi skromnosti musim rict, ze kolac se povedl paradne a chutnal bozsky. Moc a moc dekuju za skvely recept. Na podzim urcite vyzkousim i uvedenou svycarskou variantu s hruskami.

  60. yannko, se vší skromností musím říct, že mám z toho neskromnou radost 😉 Díky za dobrou borůvkovou zprávu!

    Pokud jde o bedýnky, je to vážně luxus. I když je de facto nepotřebuji a občas já sama bedýnkuji a obdarovávám kamarády, láká mě to vyzkoušet. U nás se bedýnkuje v nedalekém Táboře, jsem v pokušení 😉

  61. Děkuji za báječný recept na koláč, zkoušela jsem zatím s červeným rybízem a koláč byl naprosto úžasný. Zítra budu zkoušet s tvarohem a borůvkami. Už se moc těším, určitě to bude bomba :o)

  62. Milá Cherry, děkuji za pochvalný komentář 😉 Tvaroh si s borůvkami též pěkně sedne do noty. To je další z mých oblíbených kombinací. Bomba to určitě bude !!!! 🙂

  63. Ahoj Šárko,
    tvuj recept, jako ostatne vzdy nezklamal :)) Jen jsem misto boruvek dala spendliky, ktere ted vsude dozravaji. Proste mi to neda jit kolem spendlikoveho stromu a par jich nenatrhat, kdyz vypadaji tak krasne… Vysledek byl paradni. Jen se zaprasilo 🙂 Jen s tou mou plynovou troubou to moc neumím. Takze okraje se mi trochu pripalily, zatimco spodek by mohl byt opecenejsi. Mozna je to tim, ze spendliky byly dost vlhke. Zajimave je, ze kdyz jsem dnes zkousela pro zmenu tvuj boruvkovec, nebo spis spendlikovec 🙂 – mimochodem opet bajecny – zase se mi to trosku pripalilo tentokrat zespodu. Plynova trouba pece rychle jak das a vzdycky jinak nez bych cekala 🙂

    Hodne zdaru vsem pri kolacovani!

  64. Werka:

    Ahoj Werko,
    na špendlíky je čas! Všimla jsem si, rostou a už jsem ochutnala 🙂 Plynovou troubu už dlouho nemám, tak si ani nevzpomínám na všechny ty peripetie, když peče nestejnoměrně. Je pravda, že horkovzduch je geniální věc a tak na elektrickou troubu nedám dopustit. Na ten špendlíkovec jsem zvědavá :-))) V kombinaci s mákem by to mohlo být sakra zajímavé a pěkně šťavnaté. Díky za nový objev, jak si se základním receptem poradit a proměnit ho v jinou sezónní lahůdku.

    Hodně pohody v tom (momentálně deštivém) létě,
    Šárka 😉

  65. No ano,ano… moji milí přatele tady ve Vancouveru se mohou utlouct po výše zmíněném koláči… Jsem ráda, že jsem natrefila na tyto stranky – moc hezký design. 🙂

    Díky za fajn recepty.
    Eva

  66. Dobrý den, paní Šárko,

    moc mě zaujal Váš recept na borůvkový koláč. Ráda bych ho zkusila o víkendu. Chtěla bych se zeptat, zda se koláč dělá na plechu nebo koláčový formě? Předem moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Lucka

  67. Eva:

    Pozdrav do Vancouveru :-))) Díky za pochvalu koláči a za milý komentář.
    Šárka 😉

  68. Lucka:
    S odpovědí jdu pozdě, už máme po borůvkách, ale bohužel to dříve nešlo (dovolená). Rozpis ingrediencí je na dávku pro kulatou koláčovou formu s průměrem 24 až 27 cm.

    S pozdravem a omluvou za pozdní odpověď, Šárka

  69. Pingback: Tvarožník s borůvkami – navíc kopa další inspirace v borůvkovém tónu « Kuchařka – recepty

  70. Dobrý den, obvykle nikam nepíšu, ale sem prostě musím. Včera jsem hledala na netu recept na borůvkový koláč s tenkým těstem. Zkusila jsem tenhle a byl výborný!!! Vlastně , jak řekla moje 11letá dcera, byl MEGA VÝBORNÝ!!! 🙂 Děkuji 🙂

  71. Lenka Rybníčková:

    Jsem ráda za tento komentář 🙂 Vždy mě potěší, když vím, že s receptem byla spokojenost po všech stránkách. Mám radost, že máme stejnou chuť a takto připravený koláč se nám trefil do chuťových preferencí. Pokud stál i za komentář, je to jednoznačně pro mě bonus! A za ten vám patří dík 🙂 Krásné letní dny přeje Šárka

  72. Dělám podobný koláč, ale trochu mě překvapilo, že tam není kypřící prášek. Myslím, že jste ho tam zapomněli napsat. Nebo se mýlím?

  73. Evelína:

    Mýlíte se. Do křehkého máslového těsta se kypřící prášek opravdu nedává. V tom je půvab tohoto chutného a máslem vonícího těsta 🙂

  74. Pro informaci doplňuji ceny z dneška:
    koupeno ve Strakonicích (JČ) u silnice – půl litru za 69,- Kč 🙁 Bohužel letos na Šumavě skoro všechno pomrzlo, takže toto jsou prý borůvky z Krkonoš a i tam je to letos bída. Tak proto ta vysoká cena…

  75. díky za parádní recept, přišli jsme z borůvek a hledala jsem recept na nějaký dobrý, ne moc nakypřený a hlavně rychlý koláč, něco co stihnu, než začneme grilovat…… akorát jsem nevěděla, do jak velké formy to je a neprojížděla jsem všechny komentáře, takže jsem to podle oka do kulaté formy průměr cca 24 cm udělala ze dvou třetin a super, zmizel rychlostí blesku, možná budoucí tchýně a tchán měli boule až za ušima 😀

  76. berry:

    Určitě to byla dobrá borůvková volba 🙂 Moc díky za zprávu a pevně věřím tomu, že \”možná budoucí\” tchýni s tchánem jste si tím koláčem naklonila na svou stranu 🙂 Hezký zbytek borůvkového léta přeji. U nás už je po nich, do pečení koláčů se pustím zase s novým příštím létem, ale už teď se na to těším. Šárka

  77. Ahoj, tak jsem se stal slaměným vdovcem a mám na starost stravování 5-ti chlapů. Zkusil jsem recept a měl jsem velký úspěch, sám jsem pomalu nestačil ochutnat. Jen jsem díky neznalosti neodhadl, že těsta je málo na velký plech a manipulace s koláčem pak byla trochu náročná. Takže moc děkuju, zjišťuji že vaření a pečení je docela dobrá zábava, zejména pokud je dost řádně hladových strávníků a po ruce dobrý recept! (jo, a borůvky jsem sehnal 1l za 70,-Kč) 🙂 Honza

  78. bydlím pod Beskydama a ve městě jsem včera viděla borůvka 38kč/0,5l ..takže když se to přepočte na litr, nic nejlevnějšího teda..dneska budu zkoušet koláč, tak jsem zvědavá!

  79. Dekuji moc za uzasny recept:) Koupila jsem boruvky na trhu (hodne draze – ziju ted v Belgii a sehnat neco levneji je takrka nemozne.. boruvky me staly 135kc za pul litru :/ ) Snazim se pect bez cukru, takze jsem misto nej pouzila 4lzice Stevie v prasku do testa a jednu lzici do posypky. Taky jsem do posypky pridala chia seminka a ovesne vlocky:) Uzasny kolac, po kterem se opravdu zaprasilo:) Dekujeme!!!

  80. Tak tento koláč je vážně nej ! Už jsme jej dělali s borůvkami, lesním ovocem i jablky – prostě, co zrovna bylo !
    A vůbec nic nezbylo….je dobrý i 2, 3 den – ale to se moc nestává 😀

  81. Dobrý den,dnes je to pátej den co ráno v 5.30 hod jezdím kousek od nás ze Železného brodu na boruvky.Včera jsem našla váš recept na boruvkový koláč a dnes jsem ho upekla a musím vám říct…klobouk dolu….tenhle recept je ten pravej a já vám za něj moooc děkuji.Ještě musím napsat ,že jsem dělala celkem 6 koláču a zítra až přijedu z další várkou budu péct babičce z dědou,jsou už starý tak jim udělám radost ,protože boruvky mužou a to dost.Ještě jednou skláním se před váma,skvělej recept.Anička ze Železného Brodu

    • Anička Mašková:

      Dobrý den, milá Aničko 🙂 Děkuji za kompliment udělený mému borůvkovému koláči. Jsem ráda, že Vás recept zaujal a po vyzkoušení a prvním ochutnání jste se pustila do dalšího pečení podle mnou popsaného receptu. Je pravda, že jsem si na tento recept přišla tak nějak léty, kdy jsem začínala s koláči kynutými a zvolna se propracovávala k této verzi, která je vždy snědena do posledního drobečku. Moc děkuji za velice milý komentář a jsem ráda, že doma chutnalo. Přeji krásné a dlouhé léto se spoustou sezónních dobrot na talíři. S pozdravem Šárka Škachová

  82. Dobrý den, musím říct, že po internetu jsem uvařila a napekla spoustu pokrmů. Mnoho jich bylo velmi dobrých, nikdy jsem však nikomu nenapsala žádný komentář, i když to bylo dobré. Nyní jsem se musela odhodlat, protože tento koláč byl opravdu vynikající. Borůvkový koláč dělám na mnoho způsobů a myslím, že už budu dělat jen ten Váš. Včera večer jsem ho upekla, do rána zbyla jen čtvrtka, tak jsem ho schovala a rychle upekla čokoládové řezy (ráda bych samozřejmě tento, ale nemám borůvky a dopoledne přišly kamarádky mých holek, tak aby nedošlo k tomu, že na někoho nezbude). Když jsem se ptala, jestli si holky dají čokoládovou buchtu, ty moje vykřikly \” ….a tu borůvkovou už nemáš?\”. Nerada jsem přikývla a doufala jsem, že návštěva si určitě dá tu čokoládovou a bohužel nedala …. takže každá měla jen malinký kousek a je po koláči …. Odpoledne není na výběr a bude čokoládová :-). Mnohokrát děkuji za úžasný recept a jsem ráda, že jsem mohla na netu udělit první komentář :-). Martina z Havlíčkova Brodu

  83. Dobrý den, milá Martino,

    srdečně zdravím do Havlíčkova Brodu a považuji za čest, že Váš první komentář patří borůvkám a mému koláči. Osobně si myslím, že je dobře, že se tento koláč peče jen několikrát v roce, a to tehdy, když je hojnost borůvek, což bývá jen v letním čase. Borůvková doba není dlouhá, proto se u nás doma na něj vždycky těšíme a nikdy nám nezevšední. Letos hojnost borůvek ani v našich lesích nebyla taková, že bych si koláč mohla během léta dopřát několikrát. Pekl se jen dvakrát a v kuchyni na něj byla fronta 🙂 Už je po borůvkách a nezbývá mi nic jiného, než si na něj zase rok počkat. Ale v tom spatřuji kouzlo všech sezónních receptů. Někdo sice namítne, že máme mrazničky a můžeme si borůvky uchovat i na zimní časy, ale mě nejvíc chutnají v čase, který jim přísluší. Mám ráda borůvkové léto, které si bez dobrého koláče neumím představit. Protože je nám ten borůvkový vzácný, sníme ho vždycky do posledního drobečku 🙂 Milá Martino, děkuji za pěkný premiérový komentář a přeji krásné a dlouhé léto, vždy provoněné nějakou dobrotou, kterou celá rodina ocení a vychválí. Dobré jídlo tmelí vztahy a proto je moc dobře, že vaření nepodceňujeme a na kouzlo doma upečeného koláče obě věříme 🙂 Se srdečným pozdravem, Šárka Škachová

  84. Gurmánko, omlouvám se… všichni koláč chválí, ale já ho má tvrdý (ten koláč) 🙁 Posypku jsem vyjímečně udělala taky podle Vás (a není to ono… běžně místo hrubé mouky dávám hladkou).
    Ano, koláč tady v kuchyni vypadá přesně jako ten Váš na obrázku, ale nenadchl mě…
    Jsem smutná, protože borůvky za 90,- korun českých skončily na čemsi, co vůbec nepřipomíná výše psané a chutné popisky 🙁
    (plech s kolíčem jsem zabalila do sáčku – snad změkne)

  85. Soňa:

    To je mi líto, že recept nevyšel podle očekávání, ale těžko mohu takhle poradit, proč se tak stalo. Kdyby to bylo možné, pozvu vás na ten můj borůvkový, který peču podle tohoto receptu. Je opravdu dobrý! Každopádně děkuji za zprávu a je mi líto, že jste z toho smutná. Také bych byla. Zdraví Šárka (tohoto času z Toskánska, kde mého muže rozesmutněl chléb, který se tu nesolí 🙂

  86. Udělala jsem koláč a právě ho snídám 🙂 Je dobrý, ale nijak výjimečný mi nepřijde. Jeho nevýhodou je, že je hodně nízký, taková \”linecká\” placka s borůvkami 🙂 Příště raději sáhnu po klasickém jogurtovém těstě, případně tvarohové náplni. Ale vyzkoušela jsem a nelituji, je dobrý. 🙂

  87. Dany:

    To, že je to koláč nízký těstem a borůvkovou náplní vysoký na něm právě milujeme 🙂 Samozřejmě i jiná těsta jsou ve spojení s borůvkami fajnová, takže každý si musí sám najít to své koláčové opojení sám a vyladit svůj domácí receptový repertoár. Sezóna čerstvých borůvek je krátká 😉 Díky za zprávu a přeji krásné borůvkové léto. Šárka

  88. Dnes jsme byli u nas na Sumave na boruvkach a prave jdu delat kolac podle vaseho receptu 🙂 poprve…a prdopeč se fakt nedava???

  89. Renca K:

    Tak ať se povede 🙂 Prášek do pečiva se nedává, těsto funguje jako křehké linecké, tam není kypřícího efektu třeba. Zdravím 🙂

  90. Dobrý večer, tak jsem dnes upekla koláč podle tohoto receptu. Já osobně jsem byla zklamaná, mě moc nechutnal, ale manžel se synem si ho strašně moc pochvalovali a byli nadšení, že je prostě super a snědli by každý svůj celý 🙂 snědli ho celý ještě vlažný. Takže asi tak k těm rozporuplným hodnocením. Moji chlapi mě několikrát upomínali, abych si nezapomněla napsat recept do svých receptů. U nás se chválí tak, že je to dobré, ale příště už to nevař, pak je to dobré a ani si to nepiš, a pak je to super, můžeš si to napsat k sobě do receptů, a pak je to super a určitě si to napiš k sobě a upeč znovu 🙂 Takže příště budu péct koláče dva – jeden tento a druhý pro mě – hezky vláčný – takový klasický z litého těsta s drobenkou. Takže děkuji za své chlapi. Dana

  91. A jen tak pro zajímavost – jak jsem pročítala starší komentáře, které vznikly již před několika lety, tak je krásně vidět vývoj cen borůvek 🙂
    tak přidám současnou cenu, aby se po čase vidělo jak šel vývoj 🙂 Střední Čechy – 100,– Kč za 1 litr borůvek – červenec 2016

  92. Dana:

    Děkuji za prima komentář 🙂 Chlapi mají svou hlavu a je to tak dobře 🙂 Během sezóny borůvek je dobře udělat sem tam i změnu a každý si potom přijde na své. Recepty se značkou \”rodinné stříbro\” – o těch rozhodujeme my, ženy, velitelky kuchyně. Pokud jsme ji náhodou dobrovolně neopustily a nepředaly žezlo našim vařícím mužům. Mějte se krásně a užijte si borůvkové léto. Já zrovna chystám nepečený dort, ve kterém borůvky také nebudou chybět. A ceny se rok od roku opravdu zvedají. Také jsem si všimla té stoupající tendence podle vzorce: čím blíž ku Praze, tím dráž 🙂

  93. Namlsala jsi mě, jdu ho hned vyzkoušet. Supr článek 🙂 U nás borůvky přijdou na 90,-Kč/l.

  94. Je opravdu výborný, děkuji za tip! A přitom tak snadný, to je něco pro mě. Píšu si k sobě do kuchařky – \”borůvkový koláč od gurmánky\” 🙂

  95. Amálka:

    Díky, cítím se povzneseně, že se koláč zapsal tak pozitivně 🙂

  96. Výborný! dělám podle Vašeho receptu už několik let 😉 Borůvky vozí babička ze Šumavy, letos rostou jak šílené tak toho využijte.

  97. Zuzka:

    Borůvková sezóna je krátká, ale když je v lesích modro, chce to neztrácet čas a pustit se do pečení. Koláče s čerstvými borůvkami jsou nejlepší! 🙂 Díky za pochvalu receptu. Potěšení je na mé straně. Krásné léto, Šárka

  98. Díky za inspiraci. Doplním cenovou mapu: Praha, Budějovická u metra – 110,- za litr.

  99. Náhodou jsem dneska našla tento recept a za chvíli jdu péct koláč. Borůvky jsem včera koupila za 55 a asi před 3 nedělemi jsem je kupovala za 80, ale co, ty mi za to stojí. Už se těším na tu vůni z trouby a lahodný moučník.

  100. Jdu péct rovnou dva, zítra čekáme na oběd větší návštěvu. Poprvé jsem pekla před týdnem, také dva, také pro návštěvu. Jistila jsem se strudlem z letních jablek, ale nebylo třeba, koláče byly vynikající. Nikdy by mne nenapadlo spojit linecke těsto a borůvky 🙂
    Výborný jednoduchý recept. Děkuji 🙂
    … Janino, borůvky za 50-80 závidím 🙂 U nás pod 120 nevidím, ale nevadí, je to jednou za rok a stojí to za to:)

  101. Milá Gurmánko,
    recept je opravdu vynikající, už jsem ho poslala několika kamarádkám, aby si také pochutnaly.
    Momentálně jsme na chatě v Krkonoších a borůvek tu je letos opravdu hodně.

    Zítra jdu znovu na borůvky a koláč si znovu upečeme na víkend k snídani .
    Zdravím
    Ivana

  102. Nedodrželi jsme poměry a postup.Koláč je stejně skvělej 🙂

  103. …. a přitom taková blbost 😀 😀

  104. prosím jde speci ten koláč taky z mražených borůvek? děkuji

  105. Tak jsem objevila tento recept. Dělala jsem sice z mražených, ale je opravdu luxusní. Okraje jsem potřela máslem s rumem a zbytek jsem pokapala na drobenku na borůvky.. 😀

  106. Dáda:

    Tak to mě těší, že recept posloužil dobrému účelu 🙂 Díky za zprávu, potěšení je na mé straně 🙂

  107. Recept super, myslím, že se mi koláč celkem povedl. Druhý den byl lepší, zaleželejší. Jen jsem měla trochu obavy z toho, že bude spodek syrový (používám keramickou formu) a tak jsem to dělala radši 45 minut. Opravdu je koláč za těch 30 minut hotov? Mně se to zdálo nějak málo. Ale možná, že jsem dala moc tenkou vrstvu těsta a spodek i přes posypání strouhankou byl trochu promočen od borůvek.
    Mohla byste prosím popsat (pro věčného začátečníka a laika), jak by to asi mělo vypadat? Přes ty borůvky se mi to i špatně zkouší špejlí, jestli už to je nebo ne.

  108. Ahoj, děkuju za tip…zrovna teď je v Bille akce na borůvky https://www.letakomat.cz/billa/velky-letak-od-stredy-16-01-2019/?page=7 , tak na víkend upeču:))

  109. Tak uz je v troube, za chvili napisu jak chutna.

  110. Tak kolac je hotovy.Neni spatny, ale neni nad trochu nadychane kynute testo.

  111. No,mamina vždy pekla koláč kynutý. Když bylo těsto slabé – ok. Když silnější – po vystydnutí mi nechutnal. Teď jsem zkusil tento recept. Lehce jsem ho upravil na klasický plech. Reakce okolí byly takové : – to je koláč hodný na soutěž při borůvko-braní…. Takže hodnotím jako velmi,velmi dobrý recept – a děkuji za něj !

  112. Základ receptu je docela dobrý, ale přidala jsem o polovinu méně cukru do těsta (i tak byl dost sladký). Pod borůvky jsem dala vaničku tvarohu s vajíčkem, citronovou šťávou a troškou cukru a nahoru klasickou drobenku. Poprvé jsem pekla koláč bez tvarohu a manželovi se zdál suchý.

    • Hanko, člověk si to všechno musí vyladit přesně podle své chuti. Já moc ráda peču koláče s tvarohem, ale protože je tolik možností, jak je dělat i jinak, stavím se k tomu podle nálady. Tento koláč má u nás velký úspěch, protože je opravdu hodně křehký a voní jen máslem a borůvkami. K šálku neslazeného Espressa naprosto ideální 🙂 Zdravím a díky za zprávu.

Přidal komentář