Dezerty a sladké hříchy

Máslová bábovka jako od babičky (č. 98)

33 komentářů

maslova-babovka-cela

Máte chuť na bábovku jako od babičky? Lenka apekla a naservírovala i recepturu, se kterou to můžete zkusit. Ozdobou babiččina stolu bývala často právě v neděli voňavá bábovka. I na vašem stole se bude vyjímat krásně klenutá, kynutá či třená dobrota. V našem bábovkovém speciálu je dlouhá řada inspirace a právě Lenka přispěla velkou měrou k tomu, že se pomalu blížíme k receptu s číslem 100.

Máslová bábovka

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kaka
  • špetka soli

 

maslova-babovka-forma

Postup:

Máslo s cukrem ušleháme do světlé pěny. Postupně po částech zašleháme žloutky, mléko a citronovou šťávu. Pak vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, část si ponecháme. Přimícháme do ní kakaový prášek a 2-3 lžíce mléka a přidáme do formy na světlé těsto. Pomalu upečeme.

maslova-babovka-rez

Dobrou chuť 😉

33 Komentářů

  1. Vypadá báječně! Ale to vypadají úplně všechny, tak vlastně nevím, kterou vyzkouším…

  2. Milá Šárko, milé gurmánské fanynky,
    sledovala jsem bábovkovou soutěž a s větším i menším napětím čekala na vítezné recepty. (První místo bylo dost jasné:-) Některé bábovky mě nadchly, jiné mě nechaly mírně chladnou. Ale řeknu Vám, že tahle máslová od babičky je vlastně úplně první, kterou bych si fakt dala a za nic na světě neodolala. Když vidím tu nadýchanou klasickou krásu, prostě přesně vím, že je dobrá. A když čtu ingredience, je mi jasné, jak moc je lahodná a harmonické chuti.
    Nic proti novotám, ale některé z bábovek, co jste napekly a vyfotily v soutěži i mimo ni, moc jako bábovky na mě nepůsobí. To bude holt tím, že nejsem na mazlavější výtvory, kterým někdo říká vláčné. To už u mě není bábovka a mělo by se to péct normálně na plechu, aby se to šťavnaté těsto propeklo.
    Tuhle, jako od babičky, si upeču. Samozřejmě ji budu srovnávat s tou, co pekla moje babička, ale určitě nebudu moct říct, která je lepší. Mám dojem, že budou téměř stejné. No, nakonec, proto je tahle lákavá kráska pro mě tak přitažlivá.
    Děkuju Vám za ni,
    Vaše Sanča

  3. Lenka:

    Je to taková pěkná a poctivá bábovka 🙂 Hned bych si dala kousek.

  4. Sančenka:

    Též upřednostňuji klasičtější recepty na bábovku, ale té formě se nedá upřít její variabilita. Soutěžící si s tématem vyhráli fakt dokonale a za to jim patří dík. Kdo má rád klasiku, najde zde celou řadu dokonalých návodů, jak si doma bábovku vytvořit. Dokonce i extravagantních nápadů je tu víc než dost, tak s bábovkou se nikdo nudit nebude 🙂 I pro mě má slovo bábovka určitou konkrétní představu: nedělně prostřený stůl a uprostřed sedí krásně nacukrovaná vysoká bábovka. Jó, za časů babičky to byl nedělní rituál. Dnes nepeču bábovku tak často, ale neumím si představit, že by v mé domácnosti chyběla bábovková forma. Několikrát za rok si na ni vzpomenu a s velkou chutí se pouštím do pečení. Největší radost mám z toho, že je ještě s větší chutí zkonzumována a skoro vždy pochválena. Díky za pěkný komentář a za sympatie ke klasickým českým bábovkám.

    Pozdrav posílá
    Šárka 😉

  5. Milá děvčata, mluvíte mi z duše. Byla jsem hodně překvapená, tím která bábovka dostala nejvíc hlasů. Osobně bych určitě vybrala úplně jinou, nějakou \”bábovkovatější\”. Toto bylo myšleno spíš jenom jako zpestření soutěže, když v propozicích bylo uvedeno, že máme péct bábovky klasické i extravagantní. Měla jsem prázdniny, tak jsem si pohrála. Ale na neděli ke kafi takovou rozhodně nedělám. 🙂 A takové \”obyčejné\” babičkovské recepty mám nejradši. 🙂

  6. A ještě jsem chtěla dodat – ten modrobílý ubrus je taky babičkovský, je po babičce mého manžela, starý minimálně 60 let. A řeknu vám, že tak kvalitní ubrusový materiál jsem v životě neviděla. Dodnes ho používám. 🙂

  7. Já na něj koukala a říkala jsem si, že to je něco kvalitního. Nejdřív jsem myslela, že to je ruční výšivka, pak jsem se přiklonila k ruční tkanině. Dík za info, tím se to vysvětluje 🙂 Ty věci k sobě pásnou, bábovka, ubrus, i hezký talířek s kytičkami. Tomu se říká kouzlo domova 🙂

  8. Lenka

    Tak jsme asi měly stejnou babičku 🙂 bábovka č.3

  9. Lenko, ten ubrus opravdu na první pohled připomíná ruční výšivku. Obdivuji se tomu, že ten tvůj letitý krásný ubrus je stále jako nový, protože moji strávníci mi ubrusy zrovna moc nešetří 🙂

  10. Není nad klasiku! Nádhera!
    A v té formě se TAK dobře peče! Teď bojuju s nějakou pitomou virozou, ale až vyhraju, zase něco pěkného a dobrého upeču. 🙂

  11. Pivli:

    Tak bojuj s tou ohavnou virozou a nedej se! Na ty tvé dobroty se už všichni těšíme. Nevěřila bych, že dáme dohromady tolik bábovkové inspirace, ale vybrat se tu dají opravdu dokonalé skvosty. Navíc to správné bábovkové období teprve přišlo. Určitě něco ještě vykoumáme 🙂 I když je pomalu na čase změnit trochu téma.

    Měj se krásně a uzdrav se!

  12. No, viroza už je na ústupu, tak jsem něco poslala, je to dílem ještě k bábovkovému tématu, dílem pomalu k tématu Vánoc.
    🙂

  13. Je opravdu fantasticky babičkovská. Takovou pekla také moje babička. Musím se plácat přes ruce, abych neustále neujídala. Kkromě citronové šťávy jsem přidala i strouhanou citronovou kůru.

  14. toffo: Taková pěkná bábovka by měla stát v neděli ráno na stole. No, teď už ji neupeču, ale možná si ráno trochu přivstanu a opráším bábovkovou formu a … 🙂 To zase bude kalorií 😉

  15. TAKÉ PEČU BÁBOVKY JSOU DOBRÉ A HO J

  16. Skusala som ju upiest a je vyborna ..dakujem za uzasny recept

  17. Iveta:

    Receptů na úžasné bábovky je tu opravdu víc než dost 😉 I já děkuji těm, kteří se do této soutěže s chutí pustili a pekli o 106 😉 Děkuji za vyzkoušení bábovky od Lenky a přeji krásné a dlouhé léto.

  18. lepší je když přidáte konopné máslo

  19. Náhodou jsem nalistovala tuto bábovku a protože se mi líbila, tak jsem ji udělala. Je moc dobrá, nenáročná na udělání a je pryč. Kousek jsem dala manželovi, který jel se psem na chalupu. Když přišel včera z práce, tak si vzal hned několik pásků a ještě si dokrájel. Tak teď ještě narychlo dělám druhou.

    Děkuji, bábovka je chuťově dobrá a pěkně vláčná. J.

  20. hledala jsem recept, a našla tento. byl to takový pokus, nevěděla jsem co čekat, ale výsledek byl překvapivý. je to nejlepší bábovka, jakou jsem kdy jedla!

  21. Jarka:

    Na dobrou bábovku je správný čas skoro vždy 🙂 Receptů je mnoho, ale zde se sešel výběr toho nejlepšího, co se dá v bábovkové formě upéct. A nemusí to být jen sladké pečivo, což je inspirativní. Děkuji za vyzkoušení receptu a za podání zprávy z ochutnávky 🙂

  22. petra:

    Tak to je velká pochvala! Díky 🙂 Najdou se tu i jiné chutné bábovkové kousky, doporučuji pročíst rcp a popřípadě ještě něco vyzkoušet. Receptů na bábovku je tu tolik, že si s nimi s klidem vystačíme po celý rok 🙂

  23. Desk jsem udelala vast babovku.pekla jsem ji 35 minut na 180 stupnu.povedla se a je vynikajici. Cela rodina ji moc chvalila.soda ze se tady nedaj posit fotky, hned bych poslala. Dekujem!

  24. Bábovku jsem zkusila a je výborná. Mezi těmi všemi recepty, které jsou na internetu, jsem vybrala napoprvé nadýchanou, výbornou chuťově, bábovku. Sice jsem vyměnila za 60g máslo za kokosový olej, ale je úžasná a není suchá. Doporučuji. Pekla jsem na 160 stupňů 45 minut v elektrické troubě na program ventilátoru.

  25. Dobry den,upekla jsem recep a je úchvatný.Dekuji

  26. Tak tohle je nejlepší bábovka, jakou jsem kdy pekla i jakou jsem kdy jedla. Je to jako by člověk měl v puse lehkou pěnu, která se rozpadne do babovkové chuti… Nadýchaná, vláčná, vlhká akorát. Správné množství na mou formu. Tohle bude naše stálice. Je dokonce lepší, než dělá moje maminka. Děkuji za recept

  27. Dobrý den,upekl sem tuto bábovku a byl sem nadšen.

  28. Výborný recept jen jsem poupravil mouku dal jsem grahamovou mouku a přidal trochu mléka

Přidal komentář