Dezerty a sladké hříchy

Tvarohová bábovka – srdeční záležitost (č. 99)

24 komentářů

bábovka srdce 3

Bábovka ve tvaru srdce je pro mě taková velká srdeční záležitost 🙂 Tahle bábovka je tvarohová, na řezu dvoubarevná a v pěkné srdcové formě ji upekla Simonka.  Jsem ráda, že se jí tak podařila, protože Simonka je má dcera. Bábovka se zařadila do bábovkové rubriky nadupané skvělými recepty pod číslem 99, což jsou rovnou 2 šťastné devítky. Symbolika dvou srdcí, ze světlého a tmavého těsta mi připomíná dvě tlukoucí srdíčka ♥ ♥ v jednom těle. Protože Simonka přivede na svět už brzy malého chlapečka, budou se oběma ty dvě šťastné devítky hodit 🙂 Kdo má rád tvarohovou bábovku, tomu se může hodit i tento recept.

babovka srdce

Recept na tvarohovou bábovku ve tvaru srdce

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku, např. Hera
  • 250 g pískového cukru (nebo moučkového)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 1 pečivový prášek
  • 1 – 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr na posypání
  • lžíce rozinek (namáčím si je předem do rumu)
  • máslo nebo tuk na vymazání formy
  • mouka nebo strouhanka (používám i kokos) na vysypání formy

bábovka srdce 1

Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky. Potom přidáme prolisovaný tvaroh a ještě chvíli třeme. Nakonec přisypeme mouku s rozmíchaným pečivovým práškem, rozinky a lehce
vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Asi třetinu těsta oddělíme a vmícháme kakao. Polovinu světlého těsta vlijeme do dobře vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formy, na něj dáme
těsto obarvené kakaem a zakryjeme zbylým světlým těstem. Stěrkou nebo lžící těsto uhladíme a nahrneme více ke stěnám formy, aby byl spodek bábovky po upečení rovný. Potom povrch těsta potřeme mlékem, aby bábovka při pečení na povrchu nepopraskala a vložíme do předehřáté trouby.

bábovka srdce 2

Pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut.

Upečenou bábovku opatrně vyklopíme na rovný talíř nebo podnos a povrch posypeme vanilkovým cukrem.

bábovka tvarohová ve tvaru srdce

Dobrou chuť přeje

Simča

 

01 020

24 Komentářů

  1. Tvarohové sladké jsou mou srdeční záležitostí, i když zrovna tento konkrétní recept příliš nemusím (je na mě moc těžký), ale u tohoto srdíčka (bábovky) je vidět, že bylo děláno s láskou a to je přeci nejdůležitější 🙂

  2. Zdravím milou Simonku a přeju hodně štěstí.

  3. Moc pěkný recept. Za pár dní budeme mít doma oslavu, tak ji zkusím. K oslavě přeci srdíčka patří, ne? 😉

    Chvíli jsem tu nebyl a koukám, že se nakonec dočkáme i stého bábovkového receptu 🙂

  4. Ta se ti tedy Simonko podařila. Gratuluji! Pro koho pak jsi to pekla s takovou láskou?:-)

  5. Ahoj Simi, taková pěkná bábovka! To sis s ní hodně vyhrála a láska byla určitě nejdůležitější ingrediencí. Musím uznat, z vlastní zkušenosti u tvého stolu, že jsi výborná kuchařka. Tak zase pošli další zajímavé recepty, třeba nepečený ovocný dort, který jsi mi letos připravila k narozeninám.

  6. Moučníky s tvarohem, to je voda na můj mlýn. A navíc v tak krásné formě a dvoubarevné. Simonko, přeji vám i vašemu synkovi šťastné vykročení do nové životní etapy, hlavně hodně zdraví, lásky a elánu. Těhotenství tak strašně rychle utíká a přitom je to tak nádherná doba, díky vám jsem si vzpomněla na sebe samotnou před pár měsíci.

  7. Tak ta opravdu chytá za srdce. Bábovku podle tohoto receptu máme moc rádi, ale takovou krááááásnou srdcovou formu nemáme. Nastávající mamince i miminku přeji hodně zdraví.

  8. Moc děkuji za krásné komentáře. Bábovku peču docela často, ale tuto formu jsem na ni použila poprvé. Doufám že vám bude chutnat. Přeji krásný večer a ještě jednou všem moc děkuji.

  9. S tvarohem je to vždycky výhra! Určitě to bude moc dobré těsto, jsou v něm samé dobroučké věci. A srdíčková forma je krásná! :-)))

    Takže to bude kluk? 😉 Tak hodně štěstí, zdraví a radosti!

  10. Simonko, díky 🙂
    Povedla se ti parádně a skládám poklonu té tvé formě. Ta je vážně dokonalá.

  11. Dobrý večer Vám všem,ted jsem si opsala recept,nalákalo mě to překrásné srdíčko,ten text,prostě jako vždy..zítra ráno jdu na to.Mamince,má narozeniny. Díky opět za tip a dobrou noc.
    Nejraději bych se do pečení pustila hned,ale dnes už jsem se vyčerpala úklidem..:) Mějte se krásně!

  12. Kateřino, tak hodně štěstí pri pečení sladké dobroty pro mamku 😉 Krásnou neděli!

  13. Zdravím Vás obě,srdíčko je už nachystané-nemám tak krásnou formu jako Simonka,jen teflonovou-srdíčko,ale taky hezký.Trošku se mi uprostřed sice udělala puklinka,ale zamaskuji svíčkama:) Moc děkuji za Vaše stránky,vždy zvednou náladu a zahřejou,to se jen tak nevidí. Moc Vám fandím,nashledanou a přeji pěkné dny,i když venku je tak nějak neveselo..Mějte se fajn.K.

  14. Kateřina 🙂 Díky za velmi hřejivý komentář a díky za přízeň mým stránkám. Schází se tu samí fajn lidé, tak jste tu určitě v dobré společnosti. Mějte se krásně. Šárka

  15. Ač nejsem milovnice sladkého, zakousla jsem se do bábovky, kterou dle Vašeho receptu upekla kamarádka.Ještě nikdy jsem nejedla lepší!Fakt úžasná!Večer nakrojena a ráno nebylo co snídat:-)

  16. Iva: Tak to se dobře poslouchá 🙂 Jsem ráda, když recepty fungují tak, jak mají 🙂 Tvarohové pečivo je vděčné a krásně vláčné. Zdravím, Š.

  17. Ahoj všem tak jí dnes zkouším a těšíme se jako to dopadne .dělám jí z lásky pro mou milou než se vrátí z práce

  18. Petr:

    Ahoj!
    Tak Ti přeji obrovský úspěch! Je to milý počin, který si bude Tvoje \”milá\” dlouho pamatovat. Ať je to pro ní srdeční záležitost se vším všudy 🙂

  19. Ve středu se pro mě tato bábovka stala terapeutickou záležitostí z dvou důvodů, potřebovala jsem se smysluplně zaměstnat a také spotřebovat kostku tvarohu – mohla bych říct mírně prošlou – tak týden po ukončení doby spotřeby, ale přísahám, byla na chuť zcela OK :-)! Pak jsem si postup narychlo poznamenaný na papírku samozřejmě trochu popletla, tak jsem nejdřív utřela žloutky s cukrem, pak po částech zatřela máslo a pak už jsem se zase chytla :-). Navíc jsem přidala kůru a šťávu z jednoho citronu, formu jsem stejně jako Simonka vysypala kokosem. Bábovka byla snová, nadýchaná, vůbec né dusivá. Chutnala jako ta babiččina máslová, jen ten tvaroh na sebe v občasném soustu jemně upozornil:\”Ahoj, jsem tady.\” Úžasná terapie!

  20. Toto je úžasná záležitost. Mám podobný recepis od kamarádky a zrovna včera jsem inovativně přisypala kokos a lžičkou ještě nakladla již dlouho v lednici zející povidla….jinak poprvé a určitě né naposledy si tu u Vás čtu. To vše díky pátrání v rozdílu mezi ústřicovou a rybí omáčkou. Tu druhou jmenovanou ještě nemám, ale pořídím.

  21. toffo:

    Bábovka na každou příležitost 🙂 Uvědomuji si, kolik pěkných kousků se tu před časem sešlo – je opravdu z čeho vybírat. Tvarohovou mám nejraději. Také ten tvaroh při každé příležitosti nakupuji a potom se mi občas stane, že se na něj tak trochu pozapomene. Před pár dny jsem pekla tvarožník. Potřebovala jsem vymést ze zásob pytlík strouhaného kokosu, tak jsem ho použila. A teď si tak říkám, že bych měla přidat na stránky recept. Tak ho jdu napsat a třeba budeme někoho inspirovat 🙂 V těchto dnech je u horké trouby nejlépe a práce s tvarohem je vážně krásná terapie. Měj se krásně a užívej víkendu v teple domova – ve vyhřáté a provoněné kuchyni 😉

  22. Marcela:

    Člověk by ani netušil, k čemu všemu může být dobrá rybí omáčka 🙂 Já jsem zase díky vám zapátrala ve své tajné spíži a s hrůzou jsem zjistila, že mám rybí omáčky 2 velké lahve – rovné 2 litry zázračné slané tekutiny. Sice vím co si s ní počít, ale tuhle nadlimitní zásobu asi těžko spotřebuji. Začala jsem pátrat ve svém okolí, komu bych ji mohla věnovat :-))) Asi o víkendu budu vařit něco thajského, pomalu si spřádám plány. Ústřicová omáčka je velmi zajímavá a chutná. Mám tady recept na pečenou hlívu ústřičnou s ústřicovou omáčkou. Zveřejnila jsem ho na stránkách Šárčina škola vaření – odkaz je zde:
    http://dolcevita.blog.cz/0701/elixir-mladi

    S omáčkami je vaření trochu exotičtější a zábavnější 🙂

  23. Bábovka recept:

    Bábovkových receptů je tu požehnaně a všechny jsou dobré 🙂 Doporučuji! Díky za pochvalu

Přidal komentář