Dezerty a sladké hříchy

Chladivá jablíčková dobrota v bábovkovém hávu (č. 100)

5 komentářů

studena jablkova babovkaVůně jablek je mocná čarodějka. Tahle nepečená jablková dobrota je od Madly a když si ji upečete v zimě, bude vám připomínat léto. Recept na tuhle bábovku je mimořádný i tím, že nese číslo 100. Díky všem, co svým nápadem již přispěli. A také těm, kteří ještě rubriku obohatí 🙂

Chladivá jablíčková dobrota v bábovkovém hávu

, aneb vzpomínka na léto. Letos se v sadu mých rodičů urodilo nadprůměrné množství jablek a hrušek a já byla jedním z vděčných spotřebitelů těchto šťavnatých plodů. S touto superrychlou bábovkou budete mít léto na talíři v cukuletu.

Na osvěžující dezert plný jablek budeme potřebovat:

  • 1 kilo oloupaných, na kostky nakrájených jablek
  • asi 250 ml vody
  • 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • podle chuti cukr (já použila čtyři lžíce třtinového cukru)
  • lžičku skořice
  • balíček dětských piškotů

Vezmeme si pořádně velký hrnec, aby nám z něj jablíčka nepadala. Jablka zabavíme slupky, vykrájíme jádřince, nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky ještě překrájíme na kostky. Kousky nahatých jablíček hodíme do námi zvoleného hrnce, podlijeme troškou vody, přidáme lžičku skořice a podle chuti cukr. Pod hrncem podpálíme a jablíčka dusíme do změknutí.
Ve 250 ml vody si rozšleháme dva balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí a přilijeme k dusícím se jablíčkům. Ještě dvě minutky prováříme, mezitím mícháme a jablečná hmota nám krásně houstne a ještě líbezněji voní. Námi zvolenou formu vypláchneme studenou vodou a nalijeme do ní asi třetinu ještě horké jablečné směsi. Poklademe piškoty, opět nalijeme rozdušenou jablečnou směs, opět piškoty a tak vrstvíme, až nám nic nezbyde. Poslední vrstvu by měly tvořit piškoty.
Tak a je hotovo. Dezert necháme pár hodin vychladnout při pokojové teplotě a pak jej přesuneme do ledničky. Necháme jej tam minimálně tři hodiny pořádně zatuhnout, ale vůbec mu neublíží, když si v lednici odpočine celou noc. po celou dobu se nutíme k ovládání, odháníme případného manžela a děti a chodíme do lednice jako na výstavu, kochat se tou chladnoucí nádherou.
Vychlazený dezert poté vyklopíme z formy, krájíme a libujeme si, protože ač je to směšně jednoduché, je výsledek více než vynikající.
Můžeme zdobit šlehačkou (pravou, ne tím výmyslem ve spreji) a strouhanou čokoládou…ale u nás k tomu není nikdy čas, protože i když se za okny čerti žení, tak tato “bábovka” mizí nevysvětlitelně rychle.

Dobrou chuť vám přeje Madla

http:www.madlinakuchyne.blog.cz

5 Komentářů

  1. jééé recept mého dětství!
    Kdysi vyšel v jednom dětském časopisu, když to tak počítám, bude to nějakých 26-27 let. A byl to hit! tenkrát se dělal s kakaovým pudinkem, ale my to střídali s vanilkovým.
    jedno léto jsem se sestřenkou dělaly tenhle dortík tak často, že už všem lezl pomalu krkem. Ale je to doborta, asi před rokem jsem si zavzpomínala a dortík vyrobila. Ozdobený šlehačkou (nejlépe neslazenou) je báječný.
    😉

  2. Pivli:

    Říkala jsem si to samé 🙂 Jenže jsem tuhle osvěžující dobrotu nějak pustila ze zřetele a hodně dlouho ji doma nevyrobila. Schovám si nápad zase pěkně na léto 😉 Už aby tady bylo.

  3. Všechny, bez ohledu na věkovou kategori, máme tento \”jablečný dort\” spojený se svým dětstvím. Jako malá jsem ho zbožňovala a jako velká? Nic se samozřejmě nezměnilo, v oblibě ho mám stále. Občas k jablíčkům ráda přidám sušené brusinky (jsou krásně \”ostré\”) anebo rozinky, které mi zase přivodí podzimní atmosféru 🙂

  4. Přesně tak, taky jsi vzpomínám, jak nám jej maminka vyráběla a my celí nedočkaví stepovali před lednicí a bombardovali mamku dotazy \”kdy už…\” Navíc se dá různě obměňovat, v létě jsem zkoušela variantu s červeným rybízem (pecičky vadily jen trošku), hruškový jsme doma měli před dvěma týdny, ale takhle jablíčkový, to je prostě klasika. Výborný je i proložený kompotovanými meruňkami, nebo vrstvičkou nastrouhané hořké čokolády.

  5. jedla jsem ho jen jednou udelala mi ho babicka k 12 narozeninam a byl vyborny 🙂 musim nekdy vyzkouset

Přidal komentář