Domácí konzervace

ŠVESTKOVÁ POVIDLA bez míchání aneb jak neudělat ze švestek slivovici?

251 komentářů

DSC_0001 30 08 2009 (147)

Vyvrácení jedné povidlové fámy
Taky vás strašili, že vařit povidla je děsně otravná, tělo zničující a zdlouhavá procedura? Že musíte s měchačkou neúnavně pádlovat v hlubokém hrnci nejméně půl dne? Že povidla nikdy nezůstanou tam, kde je chceme mít a skáčou si kam chtějí? To všechno je určitě pravda. Když se švestky rozvařují na tmavou sladkou a voňavou kaši, krom toho že to krásně voní, nadělají i kus neplechy. Když je nezkrotíte rychlými pohyby vařečky, budou si na vás vyskakovat a nahlas brblat. Je jen na vás, jak se rozhodnete. Vařit postaru nebo důvěřovat mému receptu. V něm je totiž míchání přísně zakázáno! Dokonce je doporučeno vyklidit kuchyň a povidla při vaření nerušit.
Lákám vás totiž na absolutně bezpracný recept. Pardon, ale  pro švestky na strom někdo vylézt stejně musí. Nezapomeňte je prsty roztrhnout a vybrat pecky. To za vás asi taky nikdo neudělá 🙂 Tím však vaše fyzická námaha opravdu končí. To slibuji.

září 29 2009 (298)

Pokud jste četli gastronomický časopis Apetit (číslo je právě v prodeji), a máte podezření, že vám tu tajím nezbytné drhnutí hrnců, tak právě vás přesvědčím o tom, že nic takového se nekoná. Prožijete švestkovou pohodu a zjistíte, že když 2 dělají totéž, nemusí to být totéž. I když redaktorka Karolina Konečná o tomto receptu píše, že funguje, ale hrnce je potřeba drhnout týden, já ještě nepřišla na způsob, jak je připálit. Vždy to dopadne stejně. Pár povidlových kapek, co ulpí na dně, naberu na prst a s chutí ho oblíznu. V okamžiku je prázdný a dokonale čistý. Kdyby to po kuchyni tak intenzivně nevonělo švestkovým parfémem, nikdo by nevěřil, že celý den vařím povidla. Navíc když v té kuchyni vlastně ani nejsem. Ten recept je prostě zábavný a je na něj spolehnutí. Možná proto už ani nespočítám, kolikrát jsem se na něj spolehla. Nikdy nezklamal.
 

září 29 2009 (207)

 

(Pohled do hrnce se švestkami těsně před tím, než je dám vařit. I když se s nimi nesmí míchat, cukr s octem se rozpustil a švestky pustily šťávu.)
 
Kdy vařit povidla?
Od doby, kdy vlastním ovocný sad, vařím povidla pokaždé s prvním podzimním dnem. Když ranní mrazík pohladí zralou švestku po tváři, je čas dostat je ze sadu do kuchyně.
I když pravé české švestky v minulých letech decimovala šarka, původní jihočeské zahrady se těmito skvostnými stromy stále chlubí. I u nás “pravá česká” roste. Když vyjde úroda, jde mi z toho hlava kolem. Rok co rok navařím tmavě fialové dobroty nejméně z půl metráku odpeckovaného ovoce. Pozitivní zpráva: letos jsem našla tolik červivých švestek, že bych je na prstech jedné ruky spočítala.
Recept na povidla jsem nachystala do časopisu Týden, proto si na něj s důvěrou klikněte ZDE (v rubrice Rande s gurmánkou ho najdete pod názvem “Nedejte na povidlové fámy”)
Nezapomněla jsem na něj ani ve své kuchařské knize Rande s gurmánkou. Najdete ho na straně 155.
Technická poznámka: doma vařím na indukci (pojem mírný var = stupeň 3-4), používám kastrol se sendvičovým dnem a povidla vařím vždy pod poklicí ze 6 kg zralého ovoce, samozřejmě neporušuji hlavní zásadu a nemíchám.

září 29 2009 (272)

(Pohled do hrnce těsně před koncem varu. Zatím to jako povidla nevypadá, ale brzy bude.)
 
Myslíte si, že se dá recept na klasická povidla ještě vylepšit?
Co asi tak vylepšovat, když jsou povidla už dávno vylepšená k dokonalosti? Něco jsem vyzkoušela a propadla jsem totálnímu nadšení. Dopadlo to bravurně a je velká škoda, že nemůžete hned teď ochutnat. Povedla se mi POVIDLA BALSAMICO. Jednoduše jsem nahradila běžný ocet octem balsamikovým (na 6 kg ovoce 1/4 litru octa), to vše z lenosti, neboť ocet z Modeny jsem měla v kuchyni pěkně po ruce a ten obyčejný ve sklípku. Komu by se chtělo pozdě v noci někam běhat? Blahořečím svou lenost, tahle experimentální povidla chutnají velmi luxusně. Už cítím všechny ty zvěřinové omáčky, marinády a ještě celou řadu zatím netušených specialit, na které si vybavena nadměrnými zásobami vynikajích povidel určitě troufnu.

září 29 2009 (278)

(Hlodá ve vás pochybost, jak je to s tím připáleným hrncem?
Tyhle obavy pusťte klidně z hlavy, drhnutí hrnce se nekoná, protože tahle povidla se nepřipalují.)
 
Odpovědět na otázku “Kdy vařit povidla?” bych mohla i jinak. Půlnoc je jejich doba.
Nehledejte v tom žádnou čarodějnou magii, ale spočítejte si dobu varu. Jeden den povidla naložíte (6 kg vypeckovaných švestek prosypete v kastrolu 1 kg krystalového cukru a zalijete  1/4 litrem octa, NEMÍCHÁTE), do druhého dne necháte odležet (stále NEMÍCHÁTE). Poté posadíte hrnec na kamna, zprvu vaříte pod poklicí hodinku prudším varem a poté teplotu zmírníte na minimum a necháte vše vařit pomalým varem 5 hodin. Po celou dobu je zakázáno MÍCHAT. Doporučuji opustit kuchyň, aby vás to zbytečně nesvádělo. Povidla budou ráda, když budou mít od vás klid 🙂

září 29 2009 (279)

 
(Ponorným tyčovým mixérem krátce rozmixuji a je to přesně ta doba, kdy přidávám lžičku skořice a pár kapek rumu, lépe řečeno “lžíci rumu”. 
Odměřovat něco na kapky má smysl snad jen v případě jedu. Kapka rumu by tam opravdu nebyla k ničemu.)
 
 
Není tedy ideální doba na vaření povidel právě půlnoc? Já si k nim ráno ráda přivstanu, promixuji je a naliji do skleniček. Je s tím tak málo práce, že když se budete vracet do postele, zjistíte, že ještě ani peřina nestačila vychladnout. A až budete vstávat do švestkami provoněného rána, vychladlá povidla vás budou svádět ke sladkým hříchům. Jednou sklenkou si hned obohaťte snídaňový stůl. Jsou krásně hedvábná a na horkém toastu líně tají jako led, budou vašemu rannímu pečivu dělat tu nejlepší společnost. V tu chvíli mám vždy takový blažený a vítězoslavný pocit, … jako by snad záleželo jen na mně, že se letos ta povidla tak povedla 🙂

 září 29 2009 (280)

(Jsme ve finále! Povidla doběhla do svého cíle. Naběračkou je transportujeme do zavařovacích skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladnout.
Během chvilky umyjeme hrnec a máme hotovo.)
 
Pokud neradi měníte zaběhané rituály, klidně si vařte povidla tak, jak je vám to milé a pádlujte si v hrnci vařečkou. Pohyb je zdravý a takový sportovní výkon je hoden obdivu. Nebo je všechny proměňte ve slivovičku a doplňte si domácí lékárničku. Když přijde nachlazení, slivovička vás z toho dostane. Dejte švestkám šanci přečkat zimu a proměňte je v něco chutného a nezapomenutelného.

září 29 2009 (285)

Právě je jejich vrcholný čas, proto si užijte podzimní švestkovou zábavu a vyjděte za českou švestkou někam do sadu.
Na koho se nedostane, tomu švestkový suvenýr pod víčkem zavařovací skleničky schovám. Ještě pár dnů mi budou čerstvé švestky dělat tu nejbližší společnost, protože letos jich je trochu neukázněně moc, ale nemám pro to na ně zlost 🙂
Dobrou chuť a hodně úspěchu v kuchyni přeje Šárka Škachová / Kuchařka ze vsi / autorka stejnojmenné knihy
Jak objednat mou kuchařskou knížku? Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

251 Komentářů

  1. Jelikož vlastním kuchařku od Vánoc, recept už jsem vyzkoušela. Byla jsem zvědavá, jestli jsou tato povidla opravdu bezpracná. Z dětství si pomatuji mletí švestek na mlýnku na maso, hlídání utíkajících povidel… A verdikt? Prohlašuji, že tento recept je zcela bezpracný a povidla jsou snad i chutnější, neboť se člověk neumele u nich k smrti 🙂

  2. Tahle úžasná povidla vařím podle Šárčiny kuchařky též a nemohu si je vynachválit. Jsem totiž ještě generace, která byla zvyklá v hrnci povidel půl dne pádlovat:))) Díky těmto stránkám jsem si vaření zjednodušila, musím vám paní Šárko velce poděkovat, jste šikovná ženská. J.

  3. Kvůli velké úrodě švestek, kterou nás zásobili rodiče, jsme se pustili též do výroby povidel. Šárčin recept je velmi jednoduchý a opravdu se nic nepřipaluje (nahrál jsem pár fotek na web). Náš největší litinový hrnec pojmul něco kolem 3kg švestek, místo klasického octa jsme použili vinný (Aceto di Vino Bianco) a chuť je opravdu lahodná:-)

  4. Ahoj Šárko,
    chtěla bych se také připojit k pochvalám, Tvé recepty čtu už nějakou dobu a musela jsem si koupit i knížku – přiznám se, že hlavně kvůli povidlům, ale vůbec se nezlobím, že jsou i tady – ta knížka stojí za to úplně celá;-)
    Mohla bych poprosit o radu tu nejpovolanější? Na povidla se chystám, ale mám problém – bydlím teď provizorně a nemám velký hrnec. Napadlo mě teda, že bych mohla povidla péct v troubě v pekáči. Jde ovšem o takový ten starý zašlý pekáč – nemusím se ani tak bát připálení? Druhá otázka se týká pečení. Pokud to jde, jakou bys volila teplotu a program? Jsem kuchařka-začátečnice, bojím se v tomto případě jen odhadovat, protože beru darované švestky jako poklad, který nesmí přijít nazmar;-)
    Moc děkuju. Radka

  5. Tenhle recept nemá chybu! Už jsem jej tu několikrát chválila. Funguje dokonale! letos švestková povidla nevyrábím, loni jsem udělala dost velké zásoby. Zato se ale chystám na vinné želé, zužitkuji tak pár načatých lahví červeného vína. Hrozny pro vylepšení želé už jsem také koupila, jen se nějak tento týden nemůžu k výrobě téhle dobroty dokopat. Ale zítra (vlastně už dnes) to snad už konečně vyjde! 🙂

  6. Vypadá to úžasně a navíc superjedoduše. Škoda, že nemám švestky, líbilo by s mi zavonět si domeček parfémem krásně zralých a čerstvě uvařených povidel. Ta kupovaná mi nějak nevoní, ba ani nechutnají (snad proto, že nejsou dělána s láskou). Hmm, paní Šárko, úplně jste mě navnadila a já teď slintám jako Pavlovův pes…:-)

  7. Tak už je hotové i vinné želé. Pět skleniček, co zbylo – snědlo se k plísňovému sýru. Výtečné!
    Díky Šárko, za další dokonalý recept. 🙂

  8. coco-choc: Na bezpracné recepty mne užije 🙂 Proč si to neusnadnit, když to jde. Kdo by chtěl povidla hustější, musí je trochu víc odvařit, ale to už jde velmi snadno. Já je nepoužívám jen ve sladké kuchyni, tak takovou tu mírně tekutou podobu preferuji a velmi se mi osvědčila. Třeba jako marináda na maso nebo omáčka na klasickou pečínku.

  9. Janina: Tak to mám radost, že jste vyzkoušela tento fyzicky nenáročný postup 🙂 Já se do klasicky vařených povidel nikdy nepouštěla. Bylo mi líto hrnce, že by se připálil a taky mi každý říkal, že povidla bych měla vařit raději mimo kuchyni, protože jinak budu muset malovat 🙂 I když letos je fialová barva na výsluní a módní návrháři ji prosazují.

  10. Ahoj Sarko. Skoda, ze jsme se v uverejneni receptu v Apetitu a zde minuly o par dni. Jakmile jsem ho dostala do schranky, bylo mi jasne, ze s temi 3 kily svestek se uz nic jineho udelat neda:) Recept byl zastiteny Tvym jmenem, ale pomerne strucny, tak jsem ihned vyhledavala na Tvych strankach rozkosny elaboratek o vareni povidel, ovsem nic. V Apetitu byla na uvodni hodinu vareni formulace \”co nejprudsim varem\”. No na 12ku jsem to nedala, ale na osmicku ano a za hodinu byla katastroga na svete:( Povidla jsem nechala o samote a hrnec je nalozeny v octu a soli (dle nejakeho \”presvedciveho receptu\”) jeste dnes a mapy zuhelnatelych povidlovych ostruvku jsou na nem stale… Tak priste uz cekam na oficialni uverejneni zde, ale presto se ptam – na jaky stupen varis prvni hodinku?:) Diky a dekuju za Tvuj blog, je opravdu nejlepsi, co se tyce praktickeho pouziti receptu v me kuchyni:)

  11. Katka:
    Asi k tomu podzimu patří i ty připečené hrnce 🙂 Dříve to býval dým stoupající z bramborové natě a spadaného listí, dnes jsou to domácí pokusy o zpracování přebytků podzimního ovoce ve velkém a sem tam nějaký ten zuhelnatělý hrnec. U nás to probíhá bez újmy na zdraví všech kastrolů, ale drobným karambolům se v kuchyni někdy nejde vyvarovat. Každý hrnec je jiný, každá plotna jinak hřeje a dílo mohou malou měrou ovlivnit i další nevysvětlitelné vlivy mezi nebem a zemí 🙂 Momentálně pracuji na konzervaci hrušek a vyrábím pečené hruškové kompoty. Recept chystám na stránky, tak snad ulehčí práci i ostatním majitelům zahrad. Hrušek se nám urodilo taky požehnaně, mohu experimentovat a to já rada.

    Podle fotografií v mém článku se švestková povidla opravdu nepřipalují, neboť si švestky pustí dostatek šťávy, což je na obrázcích vidět. Rozmixovaná povidla jsou oproti starodávným recepturám poněkud řidší, ale kdo chce, může si je nechat ještě bez poklice odvařit do požadované hustoty. V tom případě bych je ale již nenechávala bez dozoru a přivedla je k poslušnosti měchačkou a sem tam s nimi zamíchala. Doma vařím na sklokeramické indukční desce, kde je tepelná stupnice od 1 do 9. Na počátek vaření těchto povidel nastavím na stupeň 8 a vařím prudším varem cca 1 hodinku. Poté teplotu snížím na plovinu, tzn. na stupeň 4 a nechám povidla na plotně svému osudu po celou doporučovanou dobu. Výsledek je vždy dobrý a nikdy mě povidla nevypekla a nepřipekla se 🙂 Katko, díky za zprávu, snad to příště dopadne lépe a nebude potřeba ztrácet čas mytím nádobí 🙂 Škoda u nádobí marnit čas, když je venku zatím pořád tak krásně.

  12. Povidla jsem dělala minulý sváteční víkend.Nasbírala jsem krásně sladké,zbabčené plody.Protože jsem se po článku v Apetitu obávala připálených hrnců,vystlala jsem hluboký plech pečicím papírem a švestky 6 hodin pekla.Potom přesunula do hrnce jen na rozmixování.Chuť skvělá a hustota asi tím pečením taky značná.Takže i tudy vede cesta.

  13. Ludmila:
    Též zajímavá cesta 🙂 Já zatím nové cesty nehledám, protože ke kýženému cíli se dostávám po staré známé cestě z tohoto receptu, ale tenhle nápad se mi líbí. V podstatě si bez trouby zavařování představit neumím. Časem člověk ve všem získá rutinu 🙂

  14. Moje babička takhle s octem vařívala, ale říkala tomu \”švestková klevela\”. Povidla vařila také, ale tradičním způsobem a říkávala, že se pro dobrou chuť musí vařit s peckami. Tak jsme je někdy dávali do plátna nebo gázy a vyndavali je z povidel před dokončením. Já
    švestkové povidla peču v el. troubě – nejlépe horkovzdušné. Používám nerezový nebo teflonový pekáč, troubu mám na 150 stupňů.
    Doba pečení je podle množství švestek a jejich zralosti – ty sladké se scvrklýma konečkama jsou nejlepší a nejsladší a dělají se nejkratší dobu – z 10 kg švestek 4 – 6 hodin. Můžete párkrát zamíchat, nesladit! O pekáče se nebojte – vzniklý rantl se rozpustí sám přes noc,
    když jej necháte odmočit ve vodě. Když to nestihnu jedno odpoledne, vypnu a druhý den pokračuji. Klevelu používala moje babička na vdolky, povidla do buchet a koláčů.

  15. Povidla mi opravdu přijdou řídká, pokud je chce člověk dávat do buchet, ale na maso budou určitě super. S takovým receptem bych se do nich snad taky mohla pustit, ale to už bych si asi opravdu měla koupit kuchyňskou váhu a neházet 6 kg od oka 🙂

  16. Díky Šárko za senza recept. Zahrada sklizena, něco švestek šlo klukům na slivovičku, ale já jim bednu šlohla a navařila dle vašeho návodu povidla. Nemají chybu!!! Těším se na další inspiraci z vaší kuchyně a s poděkováním posílám i pozdrav, ke kterému se připojují i kamarádky, které vaří podle vaší knihy a už si nepřipadají jako nemehla. Mám vám to vařídit, tak plním sliby. Pavla+Milka+Zuzana

  17. Dáša:
    Pečená povidla jsou opravdu moc fajn. Když není místo na plotně, též je strčím do trouby a nic se neděje ani v případě, že je tam cukr. Pokud jsou švestky sladké, klidně se dají povidla vařit bez cukru. Na lepší chuť od pecky taky věřím 🙂 Jednu pecku přidávám do sklenice se zavařenými meruňkami. Funguje to :-))) Meruňkové kompoty jsou lepší 😉 Díky za prima povidlové rady! Š.

  18. Manča 🙂 Od oka se dobře váží, ale váha v kuchyni vždycky najde své uplatnění 🙂 6 kg od oka se špatně odhaduje.
    Řídká povidla se dají vždy krásně odvařit a budou přesně taková, jaké je chceme mít. Pokud jde o váhu, jsem na tom stejně. Musím si koupit novou – ta stará již odmítá poslušnost.

  19. Pavla: Já díky za milý komentář 🙂 Pro slivovici i pro další švestkové alternativy se určitě najde doma pochopení a nikdo je nebude přehlížet. Myslím, že oboje se hodí 🙂 Posílám pozdravy vám všem P+M+Z! ŠŠ

  20. Šárko, díky za recept, zkoušela jsem ho a přestože byl výsledkem hodně připálený hrnec (ne díky receptu, ale díky mé blbosti), povidla jsou dobrá a príště budou ještě lepší. Jen se chci zeptat – opravdu jsem ta povidla měla hodně řídká, vodu jsem musela odebírat a i pak to bylo ještě dost řídké, jenže mám pocit, že za to můžou švestky – neměla jsem klasické, ale takové ty velké potvory, které mi připadaly napité vodou už od pohledu…může to být tím?

  21. Povidla jsem dělala loňský rok, přesně podle návodu. Měla jsem klasické švestky. Schválně jsem teď zašla do špajzu, vylovila sklenici a konstatuji, že povidla se ani nehnou. Jsou krásně hustá, tuhá. Tak nevím. jsem maximálně spokojená. 🙂
    Připálit je ani nešlo. Na minimálním plamínku se krásně uvařila, bez míchání a jinch zásahů, ve starém, smaltovaném kastrolu.
    Většinou jsem zvědavá, nakukuji pod pokličku, ochutnávám a míchám, ale vydržela jsem a vyplatilo se!

  22. Orange: To není spravedlivé; zase zhynul jeden hrnec a u nás doma se v jednom a tom samém vaří rok co rok a funguje to tak, jak říkám 🙂 Nechci podezřívat švestky, ale možná si to zaslouží. Pokud jsou velmi šťavnaté, není to pro povidla nejlepší, to je fakt. Pokud jsou povidla řídká, není problém je odvařit na požadovanou hustotu.

    Touto dobou jsou švestky krásně cukernaté a po prvním mrazíku se hodí na báječnou slivovici. Tam se nic pokazit nemůže 🙂 Jestli do rána nezapadá zahrada sněhem, půjdu je z toho posledního stromu setřást a nechám je v nedalekém lihovaru proměnit v léčivou vodu.

  23. Pivli: To je fajn 🙂 O víkendu jsem pro \”holky\” vařila takový povidlový experiment a zhodnotily jsme ho kladně. Chtěla bych nachystat malou víkendovou reportáž, protože na stole jsme měly samé extra dobroty, které bych nerada uklidila někam do fotoarchivu a nepotěšila se s nimi na stránkách.

  24. Anoi nevíš, jak mi bylo líto, že jsem nemohla přijet. moc jsem na vás myslela. Ale šlapání zelí jsem si užila a bylo to prima. Tak budu těšit na report. Dnes něco vyzvím od Papáji.
    🙂

  25. Pivli: Určitě to nebyla poslední společná akce 🙂 Daly jsme si za úkol vyplenit náš vinný sklep, ale podařilo se nám tam jenom vyvětrat. Každá další posila by byla vítaná 🙂 Mám chuť udělat report, ale dnes honím staré resty, ty mají přednost. Ovšem souběžně již stahuji fotografie a tak si rozhodně najdu čas něco napsat. Měj se fajn a příště se budeme na tebe těšit!

  26. Řekla bych, že i to \”vyvětrání\” stačilo :- )))
    Ach ta játra.
    Šárčiny kuchyňské experimenty jsou výborné, tak se snad rozdělí o nápady.
    Pivli neboj, všichni jsme na tebe mysleli jak ti to pěkně šlape :- )))

  27. Bali: Ještě jsem nestihla prázdné lahve vynést z domu 🙂 Akce to byla vážně povedená. Takhle bych si uměla představit vítání podzimu i příští rok. Udělat si z toho rituál by nebylo špatné :-)))

  28. Nojo, slyšela jsem, že to bylo náročné!
    Doufám, že příště mi to vyjde.
    Zelí kvasí jak má a já jsem spokojená.
    A na fotky z víkendu se těším!!!;-)

  29. Šárka: nakonec ten hrnec nezhynul…odmočovala jsem ho snad týden, pořád tam byla taková krusta, že už vypadal na odpis…a pak jsem se rozhodla, že v něm zavařím přesnídávky, které jsem zrovna dělala…ani varem ten škraloup nezmizel, ale když pak hrnec uschnul, tak najednou se začalo ozývat hrozivé praskání a zničeho nic se CELÝ sloupnul. Asi bych si to měla nechat patentovat :-). No připálila jsem to proto, že když jsem po 7 hodinách varu trochu šťávy odlila, tak jsem povidla rozmixovala a pořád byly řídké – tak jsem to nechala ještě chvíli vařit a nemíchala…já blbec… Pro příště jsem poučena, každopádně i tam mám několik sklenic řidších povidel, lehce připálených, která ale na buchtách nechutnají špatně 🙂

  30. Orange: Používám velký nerezový kastrol se silným dnem a povidla ho zatím neohrozila 🙂 Vždy to dopadne tak, jako na mých fotografiích výše. Dnes jsem připravovala švestkovou omáčku a povidla zabodovala. Pokud jsou řidší, dají se použít i jinak. Určitě nezůstanou doma na ocet 🙂

  31. Nedávno jsem povidla dle tohoto receptu vyzkoušela na chalupě, na klasických kachlových kamnech, topila jsem šiškama a porovou kůrou, na vařečku jsem za celou dobu ani nesáhla. Dělala jsem je ve dvou různých hrncích, protože jsem neměla žádný obrovský. Oba hrnce byly smaltované, jeden z nich byl dokonce poněkud nevhodný, protože neměl úplně rovné dno a když jsem v nich předtím vařila švestkový džem, tak se trochu připálil. Nicméně jsem se rozhodla důvěřovat odbornici a dobře jsem udělala. Potvrzuji, nejen že povidla jsou výtečná, úplně hustá, ale dokonce hrnce zůstaly naprosto bez sebemenšího připálení. Už se těším na příští podzim, určitě to zopakuji ! Díky a dobrou chuť !

  32. Tak já už mám letos dvě dávky povidel za sebou. Mám velice podobný recept. je to veliká mňamka! Vařila jsem na kachlovém sporáku a pěkně pomaloučku přikládala. Vůně po celém domě, no jedna báseň 🙂

  33. Lenička:
    Tak to musela být opravdu dokonalá retro záležitost 🙂 Kachlová kamna, ve kterých se topí šiškama a kůrou dají tolik tepla a pozitivní energie do chalupy, že vůně povidel už nemohla nálažitě zapůsobit a stala se druhořadou 🙂 Jsem ráda, že recept obstál i v těchto dokonale dobových podmínkách a zavařené švestky v podobě povidel budou přinášet radost po celou letošní zimu a možná i tu příští. Díky za dobrou zprávu 🙂 Šárka

  34. Lenka: Říjen je voňavý měsíc a švestky na tom mají svůj podíl. Když to tak zjišťuji kolem, receptů na povidla bez míchání je celkem dost a jsou opředeny tou největší chválou. Aby taky ne, když s nimi není téměř žádná práce. Teplo kachlových kamen nejde ničím nahradit. Sama vůně dřeva je uklidňující, proto si jdu nanosit dříví do krbu. Zdravím Lenko a díky za prima zprávu 🙂 Š.

  35. Myslím, že vím proč se to redaktorce Apetitu připálilo. Četla jsem pozorně celý článek a ona v něm uvádí, že musela použít dva hrnce místo jednoho, protože tak velký hrnec nemá. Myslím, že v tom je ten kámen úrazu. Trochu mě udivuje, že ji samotnou to nenapadlo.

  36. Janah:
    Říkala jsem si to samé, když jsem článek v Apetitu četla. Určitě je potřeba povidla vařit ve větším množství, aby míra odpařované tekutiny byla pozvolná. Když někdo dělá něco poprvé, může se dopustit chyby, ale asi bych svůj první nezdar nekomentovala tak, že \”něco nefunguje.\”

    Ze zkušeností vím, že se mi některé věci nepovedou proto, že s nimi nemám tolik zkušeností. Ale ráda se ze svých vlastních chyb poučím a hledám je především sama u sebe 🙂 Nikdo není dokonalý, proto mnoho nezdarů (zejména těch kuchařských) vede k neuvěřitelným objevům.

    Díky za postřeh a za komentář 😉 Šárka

  37. ,,Recept na povidla jsem nachystala do časopisu Týden, proto si na něj s důvěrou klikněte ZDE¨.Tuto stránku a servr nelze otevřít.Což si myslím že když mám odkaz že mám klinknout ZDE,tak že je
    vše vpořádku a že to funguje což je opak.Moc vám děkuji,ale recept jsem si nemohl přečíst ani vytisknout.

  38. guru: Na článek se dostanete přes tuto rubriku (viz níže) – článek se jmenuje \”Nedejte na povidlové fámy\” 🙂 Chybovat je lidské, odkaz v samotném článku upravím, díky za upozornění

    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/rande-s-gurmankou/

  39. Naprosto souhlasím. Redaktorka je vařila poprvé v životě, ale ví naprosto přesně, že chyba je v receptu, a ne v ní. Asi by mě to docela zamrzelo. Ale v jednom pravdu má, ta povidla jsou neskutečně dobrá.

  40. Janah: Říkám si, že vlastními chybami se člověk nejlépe učí a redaktorka KK nakonec povidlům udělila pochvalu, kterou si zaslouží 🙂 Já mohu všem nevěřícím \”Tomášům\” vzkázat, že co je psáno není vždycky dáno a ke všemu počínání je rozhodně zapotřebí mít fortel. Kdo ho nemá, ten má smůlu a občas na něj zbudou ty připálené hrnce nebo jiná nepříjemná překvapení.
    Mějte se hezky a díky za názor 😉 Šárka

  41. Povidla mi moc nechutnají, ale můj milý miluje povidlové buchty (které fungují jako dokonalý úplatek :-). Minule jsem koupila povidla – tedy jestli tak vůbec můžu tu kejdu nazývat. Bylo to cosi pevného, co po nabrání lžičkou perfektně drželo tvar lichoběžníku. Navíc byla bez chuti, takže jsem je musela utopit v rumu. A jako vrchol všeho dva dny po otevření zplesnivěla! Jsem ráda, že vím, že uvařit si vlastní je tak snadné, letos to rozhodně vyzkouším. Ale mám začátečnický dotaz – vzhledem k tomu, že je mám prakticky jen pro jednu osobu, chci je vařit z max. 3kg švestek. Bude to stačit? Nebude se tekutina odpařovat příliš rychle? Nerada bych, aby mi zhynul hrnec 🙂

  42. slečna Barbora:

    Tahle povidla jsou vážně tak dobrá, že stojí za úvahu vařit je raději z dvojnásobné dávky 🙂 Nejsou tuhá, dají se namazat i na lívanečky nebo horké toasty. Povidla báječně ochutí i pikantní omáčky a v kombinaci s něčím ostřejším jsou prima na domácí salsu. S menším množstvím zkušenosti nemám, ale bude to v tomto případě určitě vyžadovat trochu víc pozornosti, aby se tekutina příliš rychle nevyvařila atd. Také bych nerada, aby vám zhynul hrnec :-)))

  43. Gurmánka:

    Díky za rady 🙂 Ještě to promyslím, ale asi budu vařit z mála a hlídat. Snad to dopadne dobře, se zavařováním mám zatím jen jednu zkušenost a nebyla moc dobrá. O výsledku budu informovat 🙂

  44. Dobrý den Šárko, zkoušela jsem Váš recept na povidla bez míchání, sledovala jsem celý proces s obavami – ale byly zbytečné, připálený hrnec se nekonal. Pouze je z povidel cítit ocet a chutnají i štiplavěji než normální bez octa – je to normální, nebo zafungoval nějaký kuchařský šotek?

  45. Milá Šárko,

    děkuji za knihu, úžasné kalendáře a hlavně za recept na báječná povidla. Nikdy bych nevěřila, že s nimi může být takové minimum práce. Navařila jsem je z asi 10 kg švestek a už teď mi je chodí rodinka užírat. Ona to vlastně nejsou tak moc obyčejná povidla, jak je znám z doby mého mládí. Ta se musela pomalu sekat a rozvařovat na plotně s vodou. Tohle je švestkový lektvar, báječný i na ranní toustík. Sladké snídaně u nás doma vedou. Mám čtyči kluky, tak si jistě umíte představit, jak to do nich všechno padá. Jsem ráda, že se s námi všemi dělíte o tak skvostné rodinné receptury. Těším se na další články s recepty, máte moji přízeň. Pozdrav od fanynky Jolany. A ještě něco: děkuji za přátelství na Facebooku, vážím si toho.

  46. Tak Jolana mi vzala trochu vítr z plachet o)))) jdu poděkovat za fintu, jak navařit povidla. doma mi porád vyčítají, že je to samá slivovička a do buchet není ani kapka povidlí. tak ted už to bude jinak. něco do slivovičky – to se musí! – a něco do buchet – tam ty švestky mám tady rád. u nás doma naša babi rozvařovala povidlí s kapičkou slivovičky a nemělo to chybku. diky a zdravim za nas vsechny, spokojene ctenare.

  47. to Gurmánka: Šárko, omlouvám se, že jsem nevěřila. Nejenže povidla jsou supersnadná, ale dělat je ze 3kg je opravdu málo 🙂 Z první várky byly pouze dvě střední skleničky, z toho jednu přítel snědl hned, jak jsem na týden vytáhla paty z domu (\”Chtěl jsem jen ochutnat a byly moc dobrý.\”). Právě peču buchty a vidím, že na ně padne půlka druhé skleničky. Mezitím jsme dostali další 2,5kg švestek tak měkkých a místy i scvrklých, že se na nic jiného než na povidla nehodila – jenže ty dvě sklenice, co z nich byly, zabavila návštěva a rozhlásila, že dělám domácí povidla. Takže mám spoustu zájemců, kteří je také chtějí a nevěří, že by si je mohli udělat sami 🙂 A protože ve výrobě povidel je něco, co mě hluboce uspokojuje (je to takový staromódně-domácký prvek v mé polo-studentské rozlítané domácnosti), asi vyrazím na trh a zkusím, co se ještě na poli švestek dá urvat 🙂 A konečně asi dojde na těch šest kilo 🙂 Díky za skvělý recept a doplňující rady!

  48. Markéta – Jolana – Roman:

    Díky za švestkové postřehy rovnou od plného hrnce povidel 🙂 Takové informace mají cenu zlata. Za všechny milé komplimenty děkuji. Jsem ráda, že jsem tu se svými čtenáři v té nejlepší společnosti. To je zase můj kompliment pro Vás všechny! Děkuji. Šárka 😉

  49. slečna Barbora:

    A tady je ten kámen úrazu :-))) Jak se okolí dozví, že se na plotně vaří báječná povidla, nebude jich nikdy dost a budou mizet pod rukama. U nás to tak chodí každý rok. Kamarádi nosí prázdné skleničky zavařovačky a domů odcházejí s plnou 🙂 Jestli je to způsob, jak domů nalákat všechny dobré přátele, tak to na druhou stranu taky není k zahození! Pravda je, že v tom míchání domácích lektvarů je uspokojení a funguje to jako krásná duševní terapie. Díky za milou zprávu se švestkovým parfémem 🙂 Úplně tu vůni cítím! Šárka

  50. Ahoj Šárko, moc Tě zdravím!! Všichni, komu jsem tvrdila, že jde povidla udělat i bez šíleného míchání, mi neveřili 🙂 A jak jsi mi napsala, že je také děláš, tak jsem zajásala!! Jupíííí, nejsem v tom sama!! Pro letošek už mám odpovidlováno, ale příští rok vyzkouším \”balsamikovou inovaci\”. Měj se moc hezky a těším se na další super recepty!

  51. Alis:

    Ahoj 🙂 Povidla bez míchání jsou báječná záležitost a bez tohoto receptu bych asi naši úrodu švestek nikdy nepřežila. Balsamiková inovace je noblesní věc, ale vstupní investice se nám tím pádem trochu prodraží. Ze své zkušenosti musím říct, že jsem toho nikdy nelitovala, protože taková povidla nepatří do buchet, ale přidáváme je k delikatesnímu masu a to je potom jiná kategorie gurmánské rozkoše 🙂 Měj se hezky a já se těším na tvé další nápady, které přijdou z kuchyně rovnou na blog. Šárka 😉

  52. tak dnes jdu do toho. Mám celkem strach, ale doufám, že to výjde. Držte palce:)

  53. ahoj všichni,já už povidla bez míchání takhle vařím 6 let a musím říci jsou výborna,poradila mi jie
    jedná známá,paní,která už má letité zkušenosti.Nejprve jsem taky tomu nevěřila,ale opravdu jsou výborná
    a hlavně žádné míchání a mohu si dělat jinou práci.tak se toho nebojte a jděte do toho s chůtí.:)

  54. jana:

    Nebála bych se 🙂 Je třeba dodržet základní poměr švestek a nevařit povidla jen z malého množství. Pečlivě vyberte i kvalitní hrnec, který by měl mít dostatečně silné dno. Věřím tomu, že se povidla podaří a budou bezkonkurenční 🙂 Držím palce!

  55. iva:

    Ahoj 🙂 moje řeč! Také mám s tímto receptem již dlouhé roky jen ty nejlepší zkušenosti a zpracovávám tímto způsobem vždy celou úrodu z našeho sadu. Díky za komentář a přeji pěkné dny ve vůni švestkových povidel 🙂 Šárka

  56. Řečičky řečičky a recept ani jeden.

  57. Ahoj,
    dnes vařím ,,tvoje povidla´´, zatím mi pobublávají v hrnci tak asi půl hodinky…Co naprosto ale nechápu, jak se ti těch 6 kg vešlo do jednoho hrnce, já dala 3 kg švestek do toho největšího hrnce co doma máme :O takže vařím poloviční dávku a říkala jsem si, že když se povidla povedou tak bych další den udělala další 3 kg 🙂 Jinak mám jeden dotaz, když takhle vařím teda jen tu poloviční dávku, mám ty povidla vařit na prudším varu taky hodinu nebo jen půl hodiny. Asi je to blbý dotaz, ale tohle dělám fakt poprvé a nerada bych něco udělala špatně 🙂

  58. Berta:

    Mám doma velký ovocný sad a opravdu velký hrnec 🙂 Čím je švestkem méně, tím bych vařila na menší teplotu, protože by mohlo dojít k velkému odparu tekutiny a tím i k riziku, že by se to nakonec mohlo lehce chytnout na dno hrnce. Mám osvědčený způsob, že povidla vařím (resp. peču i v troubě při nižší teplotě). Ať se ti to povede! Zvláště když je to poprvé, chápu všechny obavy. Držím palce!

  59. ahoj, ještě jeden dotaz prosím, jak dlouho povidla mám vařit, když vařím jen 3 kg? Netuším , jak poznám, že je čas povidla rozmixovat a že jsou hotová….
    děkuji

  60. Berta:

    Trochu o konzistenci povidel napoví obrázky v receptu. Před mixováním jsou ještě švestky v tekuté šťávě, ale jakmile se to rozmixuje, mělo by to mít konzistenci lívancového těsta, tzn. že z vařečky bude švestková směs odkapávat. Je vždycky trochu problém vařit v menším množství, protože rychleji dochází k úbytku tekutiny v ovoci, čímž by ta konzistence měla být hustější. Doporučuji v tomto případě nevařit tak dlouho a dobu varu zkrátit. Těžko takhle na dálku radit, ale když budou povidla náhodou řidší, dají se ještě na plotně odvařit. Ale to už se musí neustále míchat, jinak by se připálila. Snad to dopadne dobře 🙂

  61. ahoj berto,neboj poznáš kdy jsou hotová:)z hrnce toho hodně ubyde a na vrchu by se ti měl začít dělat takový škraloup.Tak a to je tvůj čas
    oddělat hrnec z plotny a rozmixovat.moje švagrová je dělá i v remosce,ale tam toho nevleze tolik jako do hrnce.já mám takový větší
    vleze mi tam 5,5kg a většinou dělám dvě dávky.ale hlavně hrnec musí mít takové to silnější dno a nesmí byt poškozený po připálení.ted mám
    zrovna jednu dávku na kamnech,tak zatím ahoj všichni kdo vaříte a přeji úspěch:)

  62. Ahoj, tak už mám za s sebou tři dny vaření dvou dávek povidel a dopadlo to na jedničku 🙂 hrnec to přežil, malovat jsme také nemuseli a ta povidla? hmmmmmm lahoda:) děkuji za super recept a VY ostatní, nebojte se toho!

  63. iva:

    děkuji za přesný popis 🙂 S tím hrncem je to svatá pravda. Opravdu na jeho kvalitě a síle dna záleží. Zdravím a přeji pěkné povidlové září 🙂 Ať se daří! Šárka

  64. Berta:

    Tak to mám radost, že to dopadlo skvěle a povidla dostala uznání, jaké si zaslouží 🙂 Jsou recepty, na které je spolehnutí. Recept na povidla bez míchání k nim právem patří. Zdravím 😉 Šárka

  65. Tak jsem to vyzkoušel a děkuji za inspiraci. Moje zkušenost je trochu jiná, uvádím ji pro podobně vybavené, aby se nebáli. Za prvé nemám hrnec na 6 kilo švestek. Tak jsem dělal ze tří kil. Na \”klasické\” šestipolohové elektrické plotýnce ve smaltovaném hrnci s obyčejným dnem. Protože méně hmotnosti, tak jsem vařil na plný pecky 50 minut, pak šest hodin na 2 – 3. Výsledek slušný, nicméně výrobek řidší než je obvyklé. Nádoba v podstatě jen opláchnuta. Druhý pokus. Do stejného hrnce jsem nacpal 4.5 kg, což způsobilo, že začala odtékat šťáva. Odsával jsem ji proto hadičkou bokem (celkem asi 1.5 litru!), ale nevylil. Tentokrát jsem dodržel celou hodinu naplno, pak na 2 pokračoval dál a přitom jsem odsátou šťávu redukoval v jiném kastrolu. Ke švestkám jsem ji vrátil, když se v \”základním\” hrnci voda dostatečně odpařila. Bez problémů jsem vydržel na 2 -3 celých 8 hodin. Tentokrát jsem kromě decky rumu a skořice přidal ještě vanilku, nadrcený hřebíček a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Výsledek skvostný!! Povidla skutečně tmavá, voňavá, konzistentní. Na dně kastrůlku jen malý \”připeklejší\” ostrůvek Jinak ok.

    • Honza:

      Díky za podrobné info z průběhu vaření povidel. Byla jsem pár týdnů mimo republiku, tak jsem neměla čas odpovídat na všechny došlé komentáře, ale zde mám radost, že to zafungovalo tak, jak má a jak to znám já. Kde je velký ovocný sad, tam je i velký hrnec na zpracování ovoce = můj případ. Ať vám voňavá povidla dělají milou a chutnou společnost po celou zimu. Jistě si své uplatnění brzy najdou. Já pár dávek nechávám rovnou v misce na konzumaci. Už se těším na ochutnávku, u nás doma už to na kamnech bublá a náramně to voní …

  66. Tak bohužel já rozšířím řady těch kterým se to nepovedlo. A nevím proč. Držel jsem se návodu ale mě se teda připekly parádně. A to drhnutí byl děs. Použil jsem hrnec z nerezu se sendvičovým dnem. A nebyl to zrovna hrnec za 500 z marketu. Nevím kde se stala chyba ale rozhodně to zkusím zítra znovu.

    • Honza-83:

      Nemohu na to říct nic jiného než odkázat na můj článek, kde jsou fotky z celého průběhu vaření povidel i s hrncem vidět v celé své opravdovosti. Mám jen ty nejlepší zkušenosti, vyzkoušeny léty a tímto způsobem zpracováno ovoce nepočítaně. Pořád je tu šance vařit povidla klasickou cestou, kdy se od nich nehneme a poctivě mícháme a mícháme 🙂 K výsledku se dá dojít po různých cestách, ale rozhodně vždy bude stát za tu námahu! 🙂 Nevzdávat to!

  67. Ještě ale dodám , že konzistenčně a chuťově jsou skvělá!!!

  68. Mám dotaz, proč se vlastně nesmí míchat? první pokus jsem připálila, protože jsem vařila v nevhodném hrnci na moc prudko, druhá várka pojištěná plotýnkou vypadá dobře, ale pro jistotu jsem párkrát vařečkou dloubla na dno, aby nemusela vyhodit další hrnec. Je tedy problém, že jsem párkrát míchla a proč? Jinak chuťově bájo. Díky

    • ko.ko:

      Proč se nesmí míchat? Protože to je starý recept, který jednoduše tak geniálně funguje. Komu chybí ten intimní kontakt se švestkami, kdy je velkou měchačkou několik hodin a neustále laská a promíchává, proč u toho nezůstat? Nebádám o technologických tajích přípravy švestek tímto způsobem a důvěřuji starým a vyzkoušeným receptům, které mi byly svěřeny předky 🙂 Stačilo jednou ochutnat výsledný produkt a dostavilo se nadšení z chuti báječných povidel, které se de facto navaří bez mé pomoci. Vzhledek k tomu, že tak zpracovávám několik švestkových stromů, jsem z receptu nadšena a mám s ním je ty nejlepší zkušenosti. Právě z tohoto důvodu jsem rcp přidala jednak do mé kuchařské knihy Rande s gurmánkou v české kuchyni a také sem na web Gurmánka.cz. Fotografie demonstrují fakt, že povidla se dají uvařit i tímto snadným způsobem 🙂 Chce to zkoušet a vyladit si ten svůj nejlepší postup, aby nás to v kuchyni se švestkami bavilo. Já se přiznám, že když se povidla vaří (což je momentálně teď), jsem raději venku a užívám si posledního prosluněného dne a kochám se barvami v zahradě. Vonné páry ze švestek mi v kuchyni zůstanou ještě hodně dlouho, tak v podstatě o nic zajímavého nepřijdu. Já svá povidla vedu k samostatnosti a jednoduše nemíchám a věřím starým moudrům šikovných hospodyněk z jihu Čech, které tímto způsobem povidla vaří již od minulého století, možná i déle.

      P.S.
      Hrnec mám stále jen ten jeden 🙂

  69. No mě se to opět nepovedlo a už nevím kde je chyba.Moc mě to mrzí protože jsem si od toho hodně sliboval.

  70. Mam navareno ze 4 kg svestek. Povidla se nepripalovala ani ve starem obycejnem smaltovanem hrnci po babicce (priste tam dam klidne tech svestek vic, vubec to neprskalo). Jen doba vareni byla ponekud delsi, po 4 hodinach s poklici na skvirku jsem poklici sundala, aby povidla trochu zhoustla. Po dobu vareni jsem chodila jen nazvedavat poklicku a ochutnavat. Bez michani. Diky za recept a dodani odvahy.

    • Hanka:

      Děkuji, potěšení na mé straně! 🙂 Když jsou povidla trochu řidší, stačí je malinko odvařit a ony zahoustnou. V podstatě se dá říct, že záleží i na tom, v jaké fázi zralosti švestky sklízíme. Čím jsou zralejší, jsou i cukernatější a obsahují mnohem méně vody. Já sklízím až po zámrazu, kdy se u stopky švestka začíná malinko krabatět, což je známka toho, že je ve fázi nejvyšší zralosti. Díky za dobrou zprávu, mám z ní radost, Hanko. Šárka 😉

  71. Honzo-83, nemáš tu dlouhou \”odpařovací\” fázi příliš horkou? Já to trpělivě dělám mezi 2 – 3 na otočném regulátoru, což je něco kolem 300 Watů

  72. Ahoj Šárko! Díky za skvělý a hlavně jednoduchý tip na povidla. Moje první a zdá se, že úspěšně dovařená.
    Vařila jsem ze 4 kg (větší hrnec doma nebyl) ve smaltovém hrnci a na plynu. Vše proběhlo naprosto bez problémů. Dům voní přenádherně. Jen doufám, že povidla po vystydnutí výrazně zhoustnou. Po rozmixování byla relativně řídká, tak jsem je dala ještě na půl hodinky odpařovat, tak uvidíme. Sama jsem na výsledek zvědavá.

    • Tereza:

      Také jsem zvědavá, jak se povidla povedla 🙂
      Tato informace také není zanedbatelná, tak ji znovu opakuji: Když jsou povidla trochu řidší, stačí je malinko odvařit a ony zahoustnou. V podstatě se dá říct, že záleží i na tom, v jaké fázi zralosti švestky sklízíme. Čím jsou zralejší, jsou i cukernatější a obsahují mnohem méně vody. Já sklízím až po zámrazu, kdy se u stopky švestka začíná malinko krabatět, což je známka toho, že je ovoce ve fázi nejvyšší zralosti, tzn. nejideálnější na povidla nebo přípravu slivovice 🙂

  73. Honzo držel jsem se podle návodu a vařil jsem to na plynu. A to po té první fázi na tom úplně nejmenším plaménku co jde.
    Každopádně drahá polovička si koupila takový ten keramický údajně úplně super nepřilnavý hrnec. Máme ho doma 2 dny a já mám neuvěřitelnou chuť to v něm zkusit ale pokud se to nepovede a hrnec se poškodí bude doma zase taková ta šíleně tichá domácnost 😀 .

  74. Už tu máme zase povidlové období 🙂 Na komentáře odpovím, pár dnů jsem byla mimo ČR, ale na náš český podzim provoněný švestkami jsem se těšila moc! 🙂

  75. Mám starý hrnec a novou plotnu -:) 6 kg švestek vařím namírno od začátku do konce, i pět hodin klidně, bez poklice, povidla úžasná, hrnec jen vypláchnu. Trouba je také rozpálená, takže v pekáči na husu peču další 4kg švestek, stejně dlouho a bez poklice. Nakonec rozmixuji. Nikdy se nic nepřipálí a na začátku opravdu žádný prudký var, stále stejně. Jenže my plotnou vlastně topíme, takže dobu varu nemusím vůbec sledovat.

  76. Chystám se na ně a napadlo mě jestli jste někdo nezkoušel místo octa použít citrónovou šťávu? Přeci jen mě ten ocet trochu děsí 🙂

  77. Jana:

    Starý hrnec je spolehlivý pomocník, kterému se dá důvěřovat 🙂
    Topit si doma plotnou musí být krásně útulné. Zvláště nyní v podzimních dnech.
    Díky za návod na povidla v komentáři, mějte se moc prima. Š 😉

  78. gwahir:

    I v octech se dá najít favorit připravený šetrnou přírodní cestou, proto bych se ho tolik neděsila a vybrala si kvalitu.

  79. Dobry den!

    A proc se tam dava ocet??? Jen kvuli chuti? Protoze jestli jako sterilizator, stabilizator, tak on se snad vypari… dekuji…. ja tu totiz zrovna padluju asi 12kg kdoulovych povidel, a nebavi me to, tak premyslim, ze to s tou miskou hodim do trouby…

    • Katarina:

      Ocet tam své opodstatnění má. Nejen že vyladí chuť a barvu ovoce, ale také konzervuje, tak bych ho nevynechávala. I v octech se dá najít kvalita, proto se nerozpakuji pořídit si ocet dražší. Na chuti povidel to poznám 🙂 Doufám, že se podařilo s kdoulovými povidly dopádlovat až do zdárného konce, kde čekala sladká odměna 🙂

  80. Nevím, kde se stala chyba. Postupoval jsem přesně podle textu, hrnce jsem se ani nedotkl (nemíchal jsem) a celé se to příšerně připálilo. A přemýšlím, jestli na to množství švestek není 1/4l octa moc. Páchne to octem po celém domě. Snad budou povidla poživatelná alespoň ta, která shrábnu z připáleného škarloupu na dně. Ale obávám se že spálenina bude cítit i chuťově z celé várky.
    Takže, bohužel, tenhle recept nemohu doporučit, neb má ještě někde nějaký skrytý fígl, který nebyl vyřčen.

    • Pavel:

      Děkuji za komentář, ale musím odpovědět tak, že když 2 dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. Já s tímto receptem mám jen ty nejlepší zkušenosti a fotografie jsou pořízené přímo z průběhu vaření povidel. Hrnec je stále jako nový a mohu se na něj i na recept rozhodně spolehnout. Soudě podle četných komentářů, nejsou sama. Mějte se hezky a na povidla nezanevřete 😉

  81. Dobrý den paní Šárko.Moc bych chtěla poděkovat za recept na přípravu povidel bez míchání.pamatuji si ho z doby před dvaceti lety, kdy naše babička takto povidla vařila a byla neskutečně dobrá.Byla to šikovná žena od Strakonic a když zemřela, zdědila jsem po ní knihovničku se všemi domácími recepty.jen ta povidla tam chyběla, protože je nejspíš vařila už za ta léta z hlavy a nepotřebovala nic odvažovat. Vyzkusila jsem váš recept a je to přesně to, co si pamatuji. po rozmixování mám spoustu skořicí vonících švestkových povidel,která mi připomínají staré dobré časy.děkuji vám za stránky,které mi přinášejí vždy hodně užitku. At se vám darí.Všechno dobré přeje Hana Hanušová

    • Hanušová:

      Dobrý den, paní Hano, děkuji za milý komentář na povidlové téma. U nás na jihu Čech se tímto způsobem také povidla chystají, ale ani na staré tradiční recepry se nezapomíná. Někdo povidla poctivě míchá, druhý je peče, třetí na ně vyzraje tímto způsobem. Když peču povidlové koláče, povidla někdy ještě odvařím na plotně s trochou rumu a pak je přidávám jako náplň do buchet nebo koláčů. Tímto způsobem se dají udělat ze všech druhů ovoce moc dobrá povidla. Chce jen mít ten správný velký hrnec 🙂 Tak ať se vám povidla podaří a recepty zděděné po babičce jistě přinesou do domu vždy hodně radosti a vzpomínek. Se srdečným pozdravem Šárka Škachová

  82. Jedním slovem \”s k v ě l é\” – ocenila jsem velmi snadnou přípravu a ve výsledku opravdu velká spokojenost. Z kuchařky i z blogu jsem toho už podle vás vyzkoušela tolik, že si začínám myslet, že o tom vaření už něco vím :)))))) Před dvěma léty jsem začínala v kuchyni jako děvče nepolíbené a dnes jsem si troufla už i na povidla. Jsem na sebe pyšná, ale bez Šárky bych neměla důvod se tak oslavovat .)

  83. gurmánka.cz: Děkuji za reakci, napadá mne, že chyba u mne mohla nastat z několika důvodů. Měj jsem sice hrnec se sendvičovým dnem, ale možná tenčím, než by bylo třeba, možná jsem měl dát hrnec ještě na litinovou plotýnku (vařil jsem přímo na plynovém plameni) a protože se v receptu radí vařit první hodinu prudčeji pod poklicí, možná jsem vařil hodně zprudka. Příští rok zkusím znovu. Letos mne to zamrzelo, bylo hodně málo švestek. Příští rok by mohla být úroda lepší a nemusel bych toli ztráty litovat 🙂
    Hrnec už jsem vydrhl, i když víc než půl centimetru kamenně tvrdého uhlí na dně dalo zabrat i pevné řemeslnické špachtli z dílny 😀
    Mějte se hezky

  84. Pavel:

    Každou ztrátu člověk olituje 🙁 U nás to se švestkami letos také moc slavné nebylo, ale příští rok se zase sad pochlapí a úrody bude tolik, že nebudu vědět co s tím a dojde i na slivovičku:-) Mějte se moc hezky a přeji krásné podzimní dny. Šárka

  85. Aby se švestky nepřipalovaly musí se první vrstva položit slupkou na dno hrnce nebo pekáče. Loni jsme takto dělali povidla podle jiného receptu v troubě a bylo to ok. Chce si to jen dát tu trochu práce na začátku. To je ten celý fígl.

  86. Skvely recept,moc dekuji..povedly se jsou vyborne 🙂 hrnec naprosto netknuty ..
    Budu vsem doporucovat pac je to opravdu bez prace a hned hotovo..
    Moc diky za skvely recept. Lenka

  87. MirekN:

    Mně se švestky nikdy nepřipalují ke dnu hrnce a nijak neřeším vrstvy spodní atd. Prostě a jednoduše odpeckovávám, půlím a házím do hrnce. Potom přidám vše nutné a postupuji podle našeho starého receptu. Jediný důraz zde kladu na kvalitu hrnce, který by měl mít zesílené sendvičové dno, protože v takovém hrnci se jednoduše nikdy nic nepřipaluje. Toť má zkušenost 😉 Ale díky za radu! Na povidla máme doma každý ty své osvědčené fígle a rituály, které z pověrčivosti nesmíme vynechat. Potom do toho vaření vneseme špetku tajemna a to mu prospěje. Vařit povidla je zábavná a záslužná činnost 🙂 Také se na ně chystám, ale u nás doma ještě nedozrálo.

  88. Vařím podle tohoto receprtu už třetí rok – poprvé se nepřichytla, podruhé ano – ale já jen namočila hrnec a nechala s vodou chvilku povařit – vrstvička se celkem lehunce odlepila – podotýkám, že mám hrnec starý 16 let, kupovaný v Polsku jako taková ta obyč sada, takže nějakej \”sendvič\” neřeším a na vyhazov to teda určitě nebylo….:-). Každopádně povidla úplně božíííí 🙂 Děkuji.

  89. Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde necháváte švestky odležet? V chladě? Lednici? Na kuch. lince?
    Děkuji za odpověď/radu.
    Kudrna

    • Kudrna:

      V letním teplu je nejlepší nechat je odležet někde v chladu spižírny nebo sklípku, ale každý musí podle svých možností. Kdo nebydlí v rodinném domě, může mít s hledáním takového místa problém. Pokud se naložené švestky přikryjí, mohly by s klidem spočinout i někde na venkovní terase a druhý den se pustit do zpracování povidel.

  90. Dobrý den,tak já zkouším tento postup poprvé. Právě jsem zasypala švestky cukrem a čekám do zítra. Podle ohlasů vás všech jde o převrat
    Držte nám palce hezký den Věra

  91. Hledala jsem jak zpracovat nečekanou úrodu švestek s nejmenší námahou a narazila na váš recept. Přes prvotní nedůvěru jsem včera vypeckovala tři kila švestek a pustila se do toho. Povidla jsou hotová, nic se nepřipálilo a ještě jsem během vaření stihla vyžehlit prádlo a zajít s dcerkou na hřiště. Super, všem doporučím. Ještě bych potřebovala něco podobného na zpracování padaných jablek 🙂

  92. Lenka R.:

    Přesně to na tomto receptu oceňuji 🙂 V kuchyni to bublá a já mám všechen čas pro sebe. Jsou to povidla bez námahy a to je na nich pěkné. A co z padanými jablíčky? Moštovat! Tak to letos řeším já. Mějte se báječně 😉

  93. Dík za nápad. Dělala jsem už jednu várku a povedla se. Mám nachystáno na druhou. Povidla dělávám většinou v troubě. Trochu se mi připekly spíš po stranách, ale dalo se to snadno odstranit. Jinak tento recept nejsou pravá povidla, ale klevela. Pravá povidla se zpravidla nedoslazují a musí se hodně zahustit, proto se taky rády připalují.

  94. Ještě poznámku. Pokud někomu vadí v těchto povidlech ocet, může ho nahradit rumem.

  95. První várka dovařena, povidla se mi zdají být nějaké řídké, příště nechám déle odpařit. Použil jsem 20 let starý smaltovaný hrnec, žádné sendvičové dno a po připálení ani památky, stačí ho jen vypláchnout. Děkuji mnohokrát za báječný recept a přeji všem ostatním hodně zdaru.

  96. Bylo to strašně těžké nemíchat a naštěstí byla u nás veliká návštěva, takžer jsem se k povidlům nedostal, i kdybych stokrát chtěl. Je to neuvěřitelné, ale recetp funguje. NIC SE NEPŘIPALUJE. Vyzkoušeno a autoru díky.

  97. Naprosto perfektní povidla. Právě jsem je dovařila a žádný připálený hrnec se nekonal. Moc děkuju za recept. Jinak už povidla vařit nebudu. Pěkný den. M

  98. Švestková povidla bez míchání jsem vařil poprvé, nicméně bez velkých obav – dělám takhle třeba rybíz á la brusinky nebo brusinky samotné. Vařil jsem na plynu s litinovou plotýnkou, použil jsem osvědčený široký smaltovaný kastrol (28 cm). Švestek jsem, bohužel, měl sotva na poloviční dávku. Byly dobré a šťavnaté, ale ne moc sladké, dal jsem proto na kilogram švestek o polovinu víc cukru. Ocet jsem použil balzamikový (skvělá vychytávka!). Vynechal jsem mletou skořici, zato jsem už na začátku vložil do švestek dvě celé skořice, které jsem vyndal až při plnění do sklenic. Rum jsem povidlům neupíjel. 🙂
    Švestky s cukrem a octem jsem před uložením do chladu klidně zamíchal, uvolní se tak víc šťávy. Nicméně ano – tohle zamíchání bylo skutečně poslední! Pod pokličku jsem se občas podíval, nicméně opatrně a hlavně až v závěru celého procesu.
    Vzhledem k malému množství ovoce a širokému kastrolu jsem poněkud zkrátil dobu vaření (cca na 5 hodin). Všiml jsem si nicméně připomínek diskutujících k menší hustotě povidel podle tohoto receptu, proto jsem chtěl vařit co nejdéle. Když už se mi zdálo, že mezi rozvařenými švestkami nebublá prakticky žádná šťáva, řekl jsem si, že ještě čtvrthodinku vydržím. To byla chyba, přesně za tu dobu se koláč povidel v jednom místě (asi o velikosti dlaně) připekl. Naštěstí se to nestihlo projevit na jejich chuti a připečený koláček šel po dvou dnech máčení odloupnout špachtlí. Zbytek dna kastrolu byl naprosto čistý. Vzorek hotových povidel je nicméně velmi hustý, skoro by se dal i nožem krájet, jak požadovala jedna z výše diskutujících. 😉
    Poučen chybami věřím, že napřesrok dopadnou povidla ještě lépe. Švestky, třeste se! 🙂

  99. Taaak Gurmánko…:-). Jak jsem již psala výše – letos třetí rok. Na lince stojí 16 skleniček a v lednici jedna větší krásných hustých povidel. Manžel mi už 3x říkal, že si mám jít umýt tu pusu od povidel jak jsem blejzinkala hrnec :-). Snad už budu mít letos dost když to mám z plné dávky. Hrnec byl letos opět čistý. Tak opět díky.

  100. Děkuji všem za milé švestkové zprávy 😉 Jak jsem si početla, užije se u toho i trochu legrace, což je přidanou hodnout tohoto receptu 😉 Švestky třeste se! Už se na povidla chystám 😉

  101. Zdravím všechny povidlové kuchařinky!
    Já zkouším něco jiného. Mám hodně sklenic zavařených vypeckovaných švestek, které jsem od předloňska nespotřebovala. Dala jsem je tedy do hrnce /kvalitní, silné dno/ přidala cukr, celou menší skořici a nějaký hřebíček v plátýnku, ať nemusím potom hledat. /Švestky byly zavařené bez cukru, ve vl.šťávě./ A teď z nich chci mít povidla! Jak to dopadne, ještě nevím, ale vypadá to dobře! Už to někdo zkoušel?
    Všem držím palce!!

  102. Po přečtení supr recept, ale mě se to teda pekelně připálilo, a to jsem ani jednou nemíchla:-( Zato teď jsem namíchlá:-( vařila jsem na plynu v nerezovém hrnci se silným dnem. No nic, nějaké typy jak sundat tu napálenou dvoucentimetrovou černou vrstvu?

  103. Povidla se povedla, jsem moc spokojená ! Vařila jsem z těch zavařených půlených měkkých švestek. Na sklokeramice,ve zn.hrnci, bez míchání 4h. Stačilo po zavaření jen na stupeň 2. V hrnci byla připálená jen slabounká vrstva. Dala jsem trochu vody, prášku na praní, i CIF a JAR a nechala do rána. Hrnec čistý bez drhnutí. Na plynu se povidle dělají asi hůř.

  104. Nejlepší povidla co znám.
    Recepty od gurmánky jsou moje sázka na jistotu.
    Děkuji za vaše zkušenosti, jsem pilná žačka ;)))))

  105. DOPORUČUJI, už jsem dělala povidla dle tohoto receptu v loni, vynikající :-))
    Jen jsem je pekla v troubě, a také se nepřipékají ani není připečená trouba.
    Dnes se chystám znovu….:-)

  106. Tak jsem právě vypeckovala 6 kg švestek (domnívám se, že těch vypeckovaných má být 6 kg) zasypala třtinovým cukrem (bílý cukr nemám, skoro ho v kuchyni nepoužívám) a zalila kvalitním octem z bílého víno od firmy Rapunzel. Tak teď počkat do zítra a uvidíme. Povidlům zdar.

    • Irma:

      To tedy budu netrpělivá s vámi 🙂 Jistě se podaří! I mě to zítra čeká, ale já z toho už léta žádné strachy nemám. Pustím si dobrou muziku nebo film a odpeckovávám jednu švestku za druhou. Když jich je v hrnci tak akorát (už to ani nevážím), přidáme kvalitní cukr a ocet a nechám švestky svému osudu. Povidlům zdar a Vám prima víkend ve vůni švestkového parfému 😉

  107. Jsem nadšená, že jsem objevila Gurmánčin povidlový recept… povidla jsou úžasná, hustota správná a hrnec bez poskvrny. 😀 Jiná už dělat nebudu. Moc děkuji..

    • Ivana:

      Mám radost s Vámi 🙂 Vždycky se strachuji, aby se to druhým povedlo tak, jako se to daří mně. Ono občas funguje pravidlo, že když dva dělají totéž nemusí to být ve výsledku totéž, což mě potom mrzí, ale těžko s tím mohu něco udělat. Občasné nezdary do kuchyně prostě patří. Jsem potěšena, že vás provázel jen samý úspěch! Švestky si to zaslouží a svou úžasnou chutí v povidlech se odmění během dlouhé zimy a připomenou, že jejich čas zase za rok přijde. Miluji ten koloběh života, ale nemuselo by nám to všem tak splašeně letět … už se ani nedopočítám, kdy jsem tento recept začala aplikovat v praxi 🙂 Vaření povidel je pro mě loučení s létem … u toho si trochu smutním, ale v tom švestkovém lektvaru bude stopa letošního léta ještě hodně dlouho cítit.

  108. Je to bomba! Na zkoušku jsem uvařila 4 kg ve smaltovaném hrnci. Bála jsem se, abych nepřipálila, je to můj oblíbený \”knedlíkový\” (větší ZATÍM nemám), ale dopadlo to výborně. Přes noc naložím. ráno uvařím, rozmixuji, naplním, hrnec opláchnu a hned v něm vařím další várku. Teď mám ve spíži naložené v cukru další dvě dávky na zítra, celkem to už bude 28 kg švestek! A víc, bohužel, nebude, protože už jsem je otrhala v širokém okolí. Nedávám ocet, nemáme ho moc rádi, od oka přisypu trošku kyseliny citronové. Někdy skořici, jindy mletý hřebíček nebo nic. Jsou lahodná, s těmi z obchodu nesrovnatelná. Vařím 3 – 4 hodiny, úplně to stačí, protože u nás už padají švestky ze stromu samy, jak jsou zralé. První 2 hodiny s poklicí, pak bez, protože chci povidla hustější. Na plotně je můžu lépe vizuálně kontrolovat, než kdyby se pekly v troubě. Rozmixováno je za pár vteřin do hladka. Díky internete za Gurmánku!
    PS. A nemyslete si, už jsem baba před důchodem! Tedy – nadšená baba.

    • Jitka:

      Jitko, úplně tu Vaši radost cítím 🙂 Já mám také skvělý pocit, že to s těmi švestkami v hrnci jde tak hladce a výsledek je báječný. Byla by věčná škoda nechat všechny švestky mužům na pálenku 😉 U nás se to se švestkami má tak, že jsou již téměř přezrálé a začínají pukat, tzn. že si přes víkend s jejich zpracováním musím honem pospíšit, nebo se odporoučejí všechny dolů do trávy a nebude to už ono. Jsem ráda, že jste mi napsala tak pozitivní zprávu, ze které čiší samá radost a je provoněná právě navařeným švestkovým lekvarem. Není nic lepšího než s láskou připravená domácí zavařenina. Člověk ví, co si do ní dal a připomene mu právě uplynulý letní čas. Každá sklenička je krásná a voňavá vzpomínka.
      P.S. Jsem také nadšená baba. O věku nemluvme. Já si myslím, že nás ten věk zdobí 😉

  109. Dobrý den, taky jsem neodolala receptu, ale moc nadšená nejsem… Vše jsem dělala podle návodu, den dopředu do smaltového hrnce, druhý den na el.sporak a cca po dvou hod. jsem cílila \”smrad po spalenine\” 🙁 tak jsem vyndala co se dalo, dala do hrnce od zepteru (mam s nimi jen dobře zkusenosti) a taky uz je dno prichycene… Čím to je ??? 🙁

  110. Zdravím paní Gurmánku. Před hodinou jsem dokončila povidla,podle vašeho receptu. Jsem naprosto unešená z výsledku. Koupila jsem si nový hrnec se sendvičovým dnem(dle vašeho doporučení). Není ovšem tak silné, jako např. Zepter, tudíž jsem měla obavy, jak to dopadne. Povidla jsem dělala poprvé a s výsledkem jsem naprosto spokojená. Je to opravdu bezkonkurenční recept. Dělala jsem jen ze 3kg na zkoušku. Zítra jdu do dalších dávek. Švestek se letos urodilo dost, tak proč takovou dobrotu nevyrobit. Díky moc za skvělý recept. Jak je možné, že se to někomu nepovede? Já jsem tedy taky nevěřila, ale dnes jsem se přesvědčila, že to opravdu funguje na 100%. Přeji Vám hodně dalších skvělých receptů.

  111. Míšo, nevím. Fotografie u receptu na povidla myslím dostatečně znázorňují situaci, kterou znám já, tzn. že se nic nepřipaluje a krásně to funguje. Zklamání se nikdy nekoná. Jen mě napadá, pokud někdo připravuje na plynovém sporáku a teplo od hořáku není dostatečně rozvedeno po celé ploše dna hrnce, mohlo by se možná něco přichytnout. Ale za tímto účelem mají sporáky kovové podložky, na kterou bych hrnec posadila. I tímto způsobem jsem to zkoušela a funguje to i takto. Já povidla připravuji na indukčním sporáku a dělám jich desítky kil ročně. Radou posloužit nemohu, ale mohu poslat skleničku s povidlím 🙂 Také není vhodná připravovat z menších dávek, neboť tu hrozí vyšší odpar tekutiny, ale na to upozorňuji v článku a doporučuji i správné množství švestek, ze kterých povidla vařím já. Dnes už to ani nevážím a chystám všechno od oka. Rok co rok stejná procedura 😉

  112. Eva:

    Děkuji za zprávu! Mám radost, že se povedlo a recept se tím pádem osvědčil. Kdybych tímto způsobem povidla nevařila, asi bych je jinou cestou ani chystat nechtěla 🙂 To neustálé míchání a dozorování hrnce by mi vzalo všechen čas, kterého není v tomto čase dozrávání ovoce nikde nazbyt. Letos jsem také spokojená, povidla přibývají a souběžně s nimi zvládnu nachystat i pár sklenic švestkových kompotů. Na ty mám také svůj fígl, tak to jde všechno hladce. Přeji Vám krásný povidlový čas provoněný švestkovým parfémem 😉 Šárka

  113. Gurmánka:

    Děkuji za odezvu 😉 je pravda, že jsem dělala z poloviční dávky (3kg) na el.sproráku… nicméně, ve finále už mi to bylo jedno, protože jsem povidla dovařila a co šlo, jsem přendala do třetího hrnce :-D, rozmixovala, dochutila rumem a skořicí a mám tři vetší skleničky. Povidla i tak byla vynikající… a hrnce už jsou také vydrhnuté 😉 Mě to stejně nedá a pokusím se zase příští rok opakovat 🙂 děkuji a hezký den.

  114. Zdravím a jdu poreferovat jak dopadlo kuchtění povidel ze třtinového cukru. Inu výborně, a to jsem ještě udělala experiment. Jelikož se mi 6 kg švestek nevešlo do žádného kastrolu, rozdělila jsem to do 2 dávek. Půlka povidel se vařila na plotně a půlka pekla v troubě. Povidla, která se vařila na kamnech, jsem rozmixovala a ještě chvíli provařila se skořicí a rumem. Povidlům z trouby jsem dala pár šťouchanců šťouchadlem na brambory a výsledek úžasná konzistence. Oba pokusy se zdařily, nic se nepřipálilo. Ochutnávači tvrdí, že várka č. 1 (z plotny) bude na buchty a ta č. 2 (z trouby) k masu jako příloha. Z trouby jsou taková pikantnější, asi se pečením vytáhla zbytková melasa ze třtinového cukru. Každopádně jděte do toho, jsou úžasná jak vařená, tak pečená.

    • Irma:

      Vaření povidel na dva způsoby je moc fajn. Také s tím mám zkušenosti a musím říct, že dost často je nechávám nerozmixované, jen je trochu pomačkám a promícháme a nechám jim lehce rustikální podobu. Některá povidla rozmixuji a udělat z nich hladká povidla. Obojí jsou moc fajn, ale dají se použít na různé věci. Zvěřinové omáčky se lžičkou s povidlama krásně dotáhnout k dokonalosti. Zrovna na něčem takovém pracuji a tak se mi švestky uvařené tímto způsobem na každý pád hodí 🙂 Mějte se prima, Irmo! Ať se všechno daří 😉

  115. I já musím podat referenci na letošní, mimochodem moje první, povidla.
    Pro nešťastníky s připáleným hrncem přidávám své postřehy – vařeno ze 3 kg švestek, balsamikového octa na el. sporáku.
    Přivedeno k varu na vyšší teplotu, poté už jen lehké probublávání na nejnižší teplotu po stanovenou dobu pod poklicí. Po rozmixování ještě hodinu vařeno bez poklice kvůli zhoustnutí, tady už jsem ale občas promíchávala.
    Výsledek – na hrnci není ani náznak po připalování a chuťově jsou naprosto výborná. Mám je řidší i když jsem ještě \”redukovala\”, ale což, do pečení se dají zahustit a omáčkám to jen prospěje. Lepší než kupovaný neroztíratelný rosol 🙂
    Kuchtění a Šárčiným receptům zdar 😉

    • Stáni:

      Mám radost, že se první povidla povedla 🙂 To vždycky dodá dost elánu k dalším novým výzvám! S minimem námahy si člověk zaplní domácí spíž něčím dobrým, ne příliš sladkým a rozhodně zdravým produktem z české zahrádky. A to nikdy není ztráta času, protože na kupované produkty se jen stěží můžeme spolehnout. Myslím si, že čas věnovaný domácí konzervaci je vděkem našim zahradám, proto se té své zahradě snažím každoročně zavděčit. Všem dobrým receptům na zpracování našeho domácí ovoce zdar! 🙂 Děkuji Stáni za pozitivní zprávy a přeji mnoho dobrého.

  116. Tak se mi poprvé urodily švestky, takže co s nimi? Vygůglila jsem tato \”povidla\” a protože slibovala minimální pracnost, dala jsem se do díla. Vše šlo hladce, ale výsledný produkt mě zarazil – tohle přece nejsou POVIDLA! Je to řídké a cítit po octu, do buchet bych to nikdy nedala, pod maso to snad půjde. Začala jsem přemýšlet a podrobněji gůglit – aha, to je nějaká klevela, žádná povidla. Přečetla jsem mnoho rad, jak na opravdová povidla, vzala rozum do hrsti a zkusila s pomocí moderní techniky tohle: švestky jsem snadno rozmixovala v mixéru Bosch, rozmixovanou kaši dala do kvalitního nepřipalujícího se hrnce Baf, přikryla pokličkou, dala na sklokeramickou desku a na stupeň asi 1-2 (aby to jen zlehka bublalo maximálně do pokličky) vařila asi hodinu. Nedělo se nic zvláštního, ani míchat se to skoro nemuselo. Pak jsem sundala pokličku, snížila na stupeň méně než 1 (aby to opravdu jen malounko bublalo) a tak vařila (míchala jsem dřevěnou stěrkou každou zhruba půlhodinku) dalších asi 5-6 hodin. Dělala jsem to přes den, když jsem byla doma a při tom jsem něco uklízela nebo se válela na terase, takže to žádná dřina nebyla. Pak jsem přidala cukr (do hrnce se vešly 4 kg švestek, byl skoro plný, ale když se to vyvařilo a zhoustlo, 1 kg cukru se tam pohodlně vešel, víc mi připadalo zbytečné, abych dala méně, to zas tak sladké švestky nemám). S cukrem to zase trochu seřídlo, tak jsem dál pomalounku vařila ještě asi hodinu, opět nic neprskalo ani se nepálilo. Jo, ještě jsem přidala asi lžičku skořice a lžíci rumu. Pak už jsem jen vše nalila do nahřátých skleniček a povidla jsou opravdu POVIDLA, hustá akorát a šíleně MŇAM! Jo, a hrnec? Trochu povidel ulpělo jen na stěnách, to jsem seškrábla tou dřevěnou stěrkou a snědla, pak jsem do hrnce nalila vodu a nechala odmočit. Zbytek dodělala myčka. Babičky asi neměly mixér, kvalitní nádobí ani plotýnku, která jde přesně podle potřeby vyštelovat, proto měly problém s připalováním a prskáním…

    • Dana:

      Řekla bych, že jsme se obě dobraly ke stejnému výsledku 🙂 Já povidla nikdy nemívám řídká, protože se musí umět odhadnout přesný čas nutný k zredukování tekutin do patřičné hustoty. Ona totiž není švestka jako švestka 🙂 Vzít rozum do hrsti, jak správně říkáte, se vždy vyplatí a k plotně rozum rozhodně patří. Jsem ráda, že se ta vaše povidla povedla 🙂 Zdravím! Šárka

  117. Nezbývá, než do této diskuse vnést trochu mužského pohledu, vědeckých úvah nad povidly a také trochu pábení. 😉

    U všech receptů bez míchání je podstatné, aby se u dna kastrolu udržela vrstvička šťávy, která nedovolí ovocnému koláči nad ní přichytit se na dno. Tahle vrstva je dobře vidět na snímku paní Šárky \”Hlodá ve vás pochybnost, jak je to s tím připáleným hrncem?\” První šťáva se uvolňuje už při naložení ovoce smíchaného na 24 hodin s cukrem, hodně pak v první fázi vaření, kdy ovoce pouští šťávu a pevná část stoupá k hladině – podobně je to vidět třeba u kompotu po sterilizaci. Zamíchání jednoduše obě vrstvy zruší, podobně jako když zamícháte hezky navrstvené caffè latte, a je problém. Smíchání vrstev by nejspíš mohl způsobit i příliš prudký var (na plné pecky) na začátku. Povidla ovšem mají být tuhá, je proto obtížné \”vychytat\” ke konci tu správnou chvíli těsně před tím, než by se vrstvička šťávy vyvařila úplně. Materiál kastrolu bude jistě hodně důležitý, a také jeho neporušený povrch. Obdivuji nicméně odvahu Míši dovařit už zamíchaná povidla na Zepteru. 😮

    Ochota připéci se či nikoliv bude určitě záviset i na odrůdě a stupni zralosti švestek. Na to jsem ovšem ve svých úvahách krátký a zájemce či zájemkyně o tyto detaily odkazuji na Výzkumný ústav povidlářský.

    Tato slovutná instituce má zajímavou historii. Ústav byl založen už roku 1903, tehdy ještě jako C. k. badatelna pro zušlechťování povidel, sulců a klovatin, z popudu fenomenálního univerzalisty Járy Cimrmana. Ten jednou zavítal i do kuchyně známé české kuchařky Anuše Kejřové, a to přesně ve chvíli, kdy po staročesku míchala povidla a sepisovala recept na ně pro svou Úspornou kuchařku, vydanou tiskem o dva roky později. \”Nešlo by to bez míchání, Anuše?,\” pravil Jára. \”Ale jistě, že jsem na to nepřišla sama, já house hloupé,\” plácla se Anuše do čela a zkusila to. Po pěti hodinách ovšem nevydržela, povidla zamíchala, a ta se připekla. Z fatálního neúspěchu byl samozřejmě obviněn Jára Cimrman, který byl za trest donucen vyjíst si svůj pekáč připálených povidel až do dna. A právě tato potupná a trpká (to jak dojídal připálenou vrstvu u dna) zkušenost byla bezprostředním impulsem k založení výše zmíněné a dodnes činné Badatelny, nyní Ústavu.

    Možná jsem se na začátku nezmínil, že právě vařím druhou várku povidel. Myslím, že už budou. Loučím se povidlářským pozdravem Čisté dno! 🙂

    • Karel B.:

      Děkuji za mužský pohled a za výroky v komentáři 🙂 Rozhodně je třeba vzít v úvahu krom technologie celého postupu, s neopomenutelným přihlédnutím ke správně zvolenému hrnci, též i samotnou odrůdu švestek a její patřičnou zralost. Čím je plod zralejší, tím méně je v něm obsaženo vody atd. Ke konci vaření povidel je třeba použít trochu důvtipu a zhodnotit situaci stavu rozvařených švestek. Pokud jsou příliš vodnatá, je třeba přebytečnou tekutinu ještě odpařit. Já vždy používám švestky vyzrálé, ve kterých jsou již cukry pěkně usazené a dužina není zavodněná. Na zahradě máme tradiční \”českou švestku\”, která se vyznačuje právě tím, že dužina tak vodnatá nebývá. Nejlepší povidla jsou ze švestek lehce přemrznutých ranními mrazíky, kdy se kolem stopky začína slupka lehce krabatit, což je známka té správné cukernatosti. Toto jsou drobnosti, které se dají vychytat a není třeba se receptu bát. Mužský přístup k vaření se mi líbí, proto díky za Váš příspěvek 🙂

      I já se loučím povidlářským pozdravem Čisté dno! 😉
      Šárka

      P.S.
      Pobavila jsem se nad Vašimi řádky. Díky 😉

  118. Dobrý večer paní Šárko, již jsem sem psala, jak se mi povedla švestková povidla podle vašeho receptu. Jen ještě dodám, že jsem je vařila na plynovém sporáku,samozřejmě jsem použila litinovou plotýnku. Nic se nepřipálilo a hrnec bych mohla klidně vrátit do obchodu, jako nepoužitý.Chci se Vás touto cestou ještě zeptat, zda mohu takto vařit i jablka a jestli je mám oloupat, nebo můžu nechat se slupkou, pochopitelně zbavit jádřinců a načtvrtit. Moc děkuji za odpověď. Povidla jsou fakt úžasná, výborně chutnají, původně jsem myslela, že je budu mít na kolik let,ale už teď se těším na příští rok (pokud se urodí), že jich musím udělat víc, protože rychle mizí.

  119. Ahoj, chystam se poprve v zivote varit povidla a narazila jsem na tento uzasny recept :-). Procetla jsem si kompletni navod i cast diskuse a desim se pouze sveho polovicniho mnozstvi (nejvetsi hrnec, ktery vlastnim) a nasledneho rychleho odpareni tekutiny + si nejsem jista, jestli mam zrovna spravny typ hrnce. Nepochopila jsem pouze jednu cast – po vareni zprudka varim i nadale s poklici? Je mozne ji sundat, aby povidla zhoustla nebo se mi pak pripali? Jsem kucharka zacatecnice, tak se toho celkem desim. Svestky mam uz v hrnci s cukrem a octem, takze zitra nastava den D..

  120. Díky moc za super recept na povidla – právě jsem vylízala druhý hrnec, včera jsem dělala várku pro sebe a dneska pro tchýni. Sice jsem nepřidala skořici ani rum, ale i bez toho nemají povidla absolutně chybu. Jen si příští rok víc ohlídám švestky, abych si mohla udělat pořádnou zásobu povidel 🙂

  121. Michaela Rau:

    Tak to mě těší 🙂 Ještě prožijeme hodně povidlových let, tak se dobrý a vyladěný recept bude hodit i do budoucna 🙂 Díky za zprávu! Šárka

  122. Díky moc za skvělý recept. Právě jsem povidla \”uložila\” do sklenic. Kvituji, že není potřeba stát u hrnce a výsledek je skvělá lahůdka,voňavá po skořici a rumu.Žádné připálené dno hrnce se nekonalo. příště už jinak povidla dělat nebudu !!! Přídávám se k pozdravu Čisté dno! 🙂

  123. Tak teď jsem opravdu zklamaná. Právě se mi spálila povidla úplně úplně………..nevím, kde byla chyba, ale musím najít rychle způsob, jak to dostat z hrnce po babičce, jinak mě přítel opravdu nebude mít rád. Byl to hrnec, ke kterému měl vztah z dětství……a já ho zaprasila spálenými povidly 🙁

  124. Rechty:

    Tak to je prekérní situace! Vzhledem k tomu, že je i u nás švestkové období, zdravím od plného hrnce švestek. Ten můj to \”modré\” období přežívá bez újmy již bezmála 13 let. Jen švestkové stromy v našem sadu trochu prořídly a tak se každoročně úroda tenčí, ale povidla vaříme vždy ve velkém (tzn., že cca 20 kg jich hrncem projde). Ať se podaří hrnec zachránit. Domnívám se, že hrnce toho vydrží víc než lidé a když je spálíme, dají se od těchto nezdarů (s větším či menším) úsilím očistit. Krásný zbytek léta přeje Šárka

  125. My tímto způsobem vaříme povidla, a to nejen švestková, ale i jablečná, snad odjakživa, už je tak vařila i babička

  126. Ráda bych se pochlubila a popsala první pokus s vařením. Protože povidla s dcerou moc nemusíme, ale od sousedů jsem dostala 2 stromy k sběru, vygooglila jsem si Vaše rady a trochu je upravila. Včera jsem do papinového hrnce se silným dnem nasypala 3,5kg švestek, 0,5kg cukru a 1/8l octu balsamico. Ráno postavila na sklokeramiku na 8st. z 9 a od doby varu jsem hodinu vařila zprudka. Dala jsme navrch hrnce obyčejnou pokličku a občas pod ní koukla, NEMÍCHALA, jen jsem si řekla, že pokud budu potřebovat vyvařit vodu, odsunu ji.PO hodině byly švestky dost rozvařené, ale slupky ještě byly poznat..Tak jsem zmírnila var na 4st a vařila další 2h. Hmota krásně změkla, slupky už ztrácely na tvaru a tak jsem vypnula sporák. Přes hrnec jsem dala starou utěrku, pod ní ručním mixerem párkrát přejela obsah hrnce a bylo to. Pokud by jste chtěli konzistenci povidel, možná by bylo třeba ještě trochu mixování, ale my chtěly spíš hmotu podobnou džemu. PO ochutnávce jsme zamítly rum i skořici(ten máme v pečeném čaji ze švestek) a ta chuť je natolik vynikající, že jsme to nechaly přírodně. Naplnila jsem sklenice 9ks od majonéz a vylízala prstem hrnec. Vše podle originál receptu, nic se nepřipálilo,švestky jsem naházela a neřešila čím jsou na dně a podotýkám, že byly v neděli trhané. Takže ještě dost pevné i pár nezralých. Myslím, že by stačilo dát jen švestky a cukr a i tak by to byla lahoda. Díky za radu, přeji všem podobnou zkušenost a dobrotu.

  127. Dana:

    Děkuji za prima komentář i s povídáním přímo od hrnce se švestkami! Mám radost, že se podařilo a výsledek chutnal. Doma obcházím sad a mám trochu pocit, že švestky ještě nejsou tak správně nazrálé, jak by je chtěla mít, ale taky už do nich budu muset jít. S mixováním máte pravdu, že povidla nemusí být vůbec hladká. Vždy si dělám pár skleniček tak, aby měly švestky rustikálnější podobu a konzistence byla hrubší. I tak je to velká dobrota. Na přírodu je prostě vždycky spoleh, tak jí to nechtějme moc pokazit. Čím míň toho ke švestkám dáme, tím lépe 🙂 Mějte se krásně! Šárka

  128. zdravím,
    včera jsem vařila poprvé povidla……….jsou řídká,zhoustnou ve skleničce nebo budou tekutější? Příště budu muset po umixování ještě asi redukovat.Jinak vše super,nepřipálilo se.
    Díky za odpověď

    Dáša

  129. Ve sklenici už povidla nezhoustnou. Budete je muset ještě zahrát a odpařit z nich vodu. Vaříme povidla podle Gurmanky Šárky od té doby, co mám její kuchařku Rande s Gurmankou a její recept považuji za nejlepší. Povidel vaříme hodně – máme 6 stromů, a tento způsob je nejrychlejší a se suprovým výsledkem. Gurmančiny recepty u nás v kuchyni fungují a vděčíme jí za domaci pohodu, která u nás po jídle vždycky zavládne. Budu ji to muset napsat do e-mailu. Pěkné sluníčkové dny všem přeje Petra V.

  130. Dáša:

    Musím souhlasit s předešlým komentářem. Jakmile se povidla dají do skleniček, už tak zůstanou. Ale dají se ještě odvařit, pokud konzistence nevyhovuje. Ovšem je třeba míchat a nespouštět je z dohledu! 🙂

  131. Petra:

    Děkuji za povidlové rady a hlavně za spoustu pěkných komplimentů. Jelikož mi došel email do schránky, vše podstatné a osobní jsem vypsala v něm. Děkuji! Je to od vás moc milé a velice se toho vážím. S díky a pozdravem, Šárka

  132. Dobrý den. Dělal jsem povidla poprvé a musím konstatovat, že vše co je zde popsáno je pravda. Po cca.7 hod. mám 4.5kg švestek přeměněných v marmeládu a uklizeno. Nic jsem nedrhnul. Pohoda a příští rok to zopakuji. Díky za rady a recepis. Václav

  133. Já se na ně zrovna chystám. Už loni jsem je dělal podle receptu Gurmánky a zažívání výsostnou spokojenost, když mě moje ženy i sousedky chválí. Doporučuji.

  134. Dobrý den, recept mě nadchnul, ale chtěla bych se zeptat, zda se stejným způsobem dají udělat i povidla z hrušek. Děkuji za odpověď, Lenka

  135. Perfektní povidla na první pokus. 3 kila švestek, 24 hodin naložené, 9 hodin nemícháné na plynu 🙂

    S díky a pozdravem z Basileje, e liebe Gruss us Basel, Naďa

  136. Václav:

    Děkuji za komentář z praxe 🙂 Já se na tento způsob také už léta spoléhám a naprosto mu důvěřuji. Jsem ráda, když stejně zafungoval i u vás. Díky, a zdravím. Šárka 🙂

  137. Karel H.:

    Karle, tak to mě moc těší a pozdravuji všechny Vaše ženy i sousedky 😉 Umět pochválit je také kumšt! 🙂

  138. Lenka:

    V podstatě ano, ale já hrušková povidla dělám i pečená v troubě a více kořeněná. Na plotně podle tohoto receptu se vám také povedou, již mám vyzkoušeno. Jen je třeba trochu víc odvařit tekutinu, aby povidla nebyla moc řídká. To už je ale vždy v kompetenci kuchaře/kuchyřky, tedy jen v našich rukou 🙂 Ať se povedou! Budu ráda, když dáte vědět. Srdečně zdravím, Šárka

  139. Naďa:

    Milá Naďo, srdečné díky za pozdravení a za báječnou zprávu, že recept zafungoval i v Basileji 🙂 Tam je totiž krajina mého srdce a Basilej i celé okolí mám moc ráda. Pro mojí duši je to doslova \”voňavý\” kraj. Ať povidla chutnají a v životě se všechno daří na první pokus. Srdečně zdraví, Šárka

  140. Vaše povidla, to je báseň, ba co báseň, přímo zázrak! Loni jsem zkoušela poloviční dávku a nepřejte si vidět, jak jsem se bála, nervově hroutila a podléhala běsům. :o) Povidla byla báječná, měla jen jednu nepříjemnou vlastnost – hned byla pryč!
    Před týdnem jsem se již s radostí a tetelením vrhla na vaření celé dávky, jen jak jsem ji vylepšovala rumem (lžíce to opravdu nebyla….), jsou povidla mírně řidší. Před chvílí jsem vylouskala další dávku a už se těším, jak si zítra budou pěkně bublat. Koupila jsem si krásné skleničky a povidla budu rozdávat jako malý vánoční dárek pro kamarády a dobré duše. :o) Teda jestli mi je chlapi doma dřív nesež…. nesní. :o)
    A váš recept rozdávám, kudy chodím a nikdo mi nechce věřit, jak je to jednoduché. :o) Dokonce vařím i ve starém smaltovaném hrnci a nic, nikde ani náznak připálení. Jak říkám – zázrak! Obzvlášť pro lenochy jako jsem já. :o)
    Moc děkuji.

  141. Ahojky, já je vařím max.4 hodiny taky ve starém smaltovaném hrnci. Úplně to stačí. Na závěr stáhnu z vařiče, párkrát zakverlám a jsou na kašičku. Sice trošičku řidší, ale co je hlavní – na koláčích při pečení NETEČOU. Voňavé a sladké, prostě bez chybičky. Vloni jsem uvařila podle gurmánčina receptu povidla z 28 kg švestek. Zbyly dvě skleničky. Dnes jsem naložila první dvě dávky. Už se těším, jak nám zítra provoní celý dům. Letos je to u nás s úrodou díky suchu horší, ale zase jsou švestky super sladké. Taky vám na ně chodí špačci? Nám poprvé, co pamatuji. No co, oberou si koruny a já to, co je dole. Snad to stihnu, jsou jako kobylky, můry hašteřivý.
    Jitka.

    • Jitka:

      Ahoj, smaltovanému nádobí se dá rozhodně důvěřovat, tak jak to dělaly generace před námi. I já jsem si pár zánovních smaltovaných hrnců pořídila a nemohu si je vynachválit. Jsem ráda, že se recept na povidla osvědčil a funguje. Naštěstí nám na ně špačci nevlétli, ale letošní slabší úrodu jsem kvůli cestovním plánům nestihla zpracovat. Mám ale zprávy, že se do práce pustila moje dcera a že jí to jde pěkně od ruky. Švestkovou sezónu si i letos nemohu vynachválit. I když jsem tohoto času v Toskánsku, jako bych tu vůni z mé kuchyně cítila i na dálku 🙂 Srdečně zdravím, Šárka

  142. Dobrý den,
    neumím moc vařit…Tenhle recept mě zaujal, protože povidla se de facto vaří sama…A zvládla to na jedničku☺. Děkuji za skvělý recept, v očích celé rodiny jsem poskočila o několik stupínků výše…Sice neumím upéct buchty, ale vařím úžasná povidla☺.A to díky Vám a Vašemu receptu…

  143. Hanka:

    Milá Hanko, děkuji za milou a velmi potěšující zprávu s vůní povidel 🙂 Jsem ráda, že to tak skvěle funguje! Já jsem momentálně na cestách po italském Toskánsku, a moc lituji, že jsem doma nestihla všechnu švestkovou úrodu zpracovat. Než se vrátím bude po švestkách. Náhodou mi ale psala moje dcera, že se do povidel pustila dle mého receptu poprvé sama a nějak se jich nemůže nabažit 🙂 Po švestkách zavařila i hrušky a také byla nadšená, že jí to nestálo moc námahy. Je fajn, když se některé věci dají zjednodušit a neutrpí tím kvalita výsledného produktu. Užívejte si krásně podzimní dny ve vůni povidlového parfému a já ještě jednou děkuji za velmi milou zprávu 🙂 S pozdravem Šárka

  144. Milá paní Šárko,
    švestková povidla bez míchání, podle Vašeho receptu, vařím již druhým rokem a i když várku rozdělím do dvou hrnců, tak se povidla nikdy nepřipálí. Je to opravdu o tom, že se musí zkrátit doba toho prvního prudkého varu, vzít v úvahu také zralost švestek a ta další doba vaření, jakož i hustota povidel je už, jak píšete, v kompetenci kuchařky/kuchaře;-)
    Přeji Vám krásné toulání po Toskánsku, kde je toho k vidění opravdu hodně.
    Nejen já, ale jistě i další návštěvníci vašeho skvělého kuchařského webu, se budeme těšit na Vaše zážitky z putování po této části Itálie, jakož i na zážitky gurmánské. Srdečně zdraví Míla

    • Míla:

      Děkuji za pěkné cestovatelské přání. V Toskánsku je všechno na jedničku! 🙂 Jen trochu to počasí se vymknulo mým dnešním plánům a od rána prší a prší. S internetem jsou tu také potíže, ale chvilka v suché kavárničce s připojením se kousek od našeho kamenného domku nedaleko kostelních zdí našla 🙂 Využívám ji k tomu, abych si popovídala alespoň v komentářích s milými krajany. Tímto srdečně zdravím 🙂

      Švestky mi tu sice nerostou, ala na zahradě tu máme fíkovníky, citrusy a dokonce banánovníky před dveřmi do kuchyně. Nejkrásnější je výhled do krajiny. Dnes je Toskánsko pod mlžným kovovým oparem, ale i tak mu to moc sluší 🙂 Srdečně zdraví Šárka

  145. Šárko, vy se tak máte!!! Toskánsko – jestli bych někdy byla schopná bydlet jinde, než v ČR, tak jedině v Toskánsku, konkrétně v Cortoně. Pozdravujte tam. A teď mě tak napadá – což taková fíková povidla? :o) No to já jen, že je vám smutno po švestkách…. :o)

  146. Hanka:

    Hanko, s sebou jsem si vezla literaturu o lásce k Toskánsku a specielně ke Cortoně od Frances Mayesové 🙂 Upřímně se musím přiznat, že na knihu moc času nebylo. Jdu se zaujetím po svých cestách a láska k Toskánsku mě také neminula. U našeho domu na zahradě je spousta materiálu na povidla z exotických surovin. Kdybych měla čas, vrhla bych se na ně 🙂 Moc zdravím!

  147. Dobrý den,
    chci se zeptat..uvařila jsem tato opravdu výborná povidla,ale mám je moc řídká.Co s tím? Síma

  148. Síma:

    Pokud jsou povidla řídká, je potřeba je trochu odvařit, aby zahoustla. Jednoduše řečeno, je potřeba přidat na době vaření a získat tím tu odpovídající konzistenci. Tento bod je zcela v kompetenci kuchaře/kuchařky 🙂 V diskuzi jsme na toto už narazili a vše prodebatili. Doporučuji pročíst. Příště budou povidla zase o kousek vymazlenější. Já už na ně mám ten svůj grif, ale ten je do textu receptu jednoduše nepřenositelný 🙂

  149. Dobrý den. Dnes se poprvé pouštím do povidel a rozhodla jsem se vyzkoušet Váš recept z knihy. Nevím ale, jestli jsem neudělala chybu hned na začátku – švestky s cukrem a octem jsem před uložením do chladna pořádně promíchala (aby lépe pustily šťávu). Po opětovném přečtení receptu jsem si ale všimla, že Vy nemícháte. Myslíte, že to může být důvod pro připálení? Moc děkuji za radu a za skvělé a fungující recepty.

  150. Lucie:

    Bohužel je to přesně tak, jak se cukr dostane ke dnu, může za jistých okolností být původcem připálení povidel. Tento recept je \”nemíchací\” 🙂 Je mi líto, že to nevyšlo, ale i tak na povidla nezanevřete a zkuste je příště znovu. Stojí za to! 🙂

  151. Moc díky, taky je tak vařím, až na ten balsamicový ocet …, určitě to zkusím a to hned zítra. To bylo za 5 min 12, švestky jsou už doma 1 den 😀 . Mimochodem, já jsem čilliman a tak přidávám do povidel čilli – Bhut Jolokia a Naga Morich. pak fakt spapám na posezení skleničku

  152. Bobeš:

    Švestky se dají zajímavě kořenit, chce to oprostit se od zažitých rituálů a trochu experimentovat. Švestky & chilli je vynikající kombinace 🙂 Tak ať jde práce od ruky! 😀

  153. Dobrý den,
    díky za tenhle recept! Bouřka ulomila větev a najednou tu máme spoustu švestek, které navíc nejsou ještě moc sladké, takže co s nimi, že. Povidla nemám moc v lásce, tak jsem je ani nikdy nevařila, ale bez míchání jsem byla ochotná to zkusit. Výsledek je vynikající, ne že nemám ráda povidla, jen jsem zjevně dosud nejedla ta správná 🙂
    A do místní statistiky: vařila jsem na plynu, v nerezovém hrnci se sendvičovým dnem a i přes odchylky od receptu – sotva dozrálé švestky, menší množství (4,5kg), vinný méněprocentní ocet, nechala jsem odležet jen 18hod a občas během varu \”šťourala\” 🙂 – se nic nepřipálilo, ani náznakem.
    Ještě jednou díky! Jdu na další várku.
    Z.

  154. Zuzana:

    Děkuji za švestkové zpravodajství 🙂 Už brzy nás to také čeká, ale s tímto receptem z úrody švestek už nikdy nemám strach. Výsledek je fajn a mnohé upotřebení. Povidla jsou skvělá i do zvěřinových omáček, masových marinád, do pikantních ovocných hořčič atd. Věřím tomu, že si najdou své publikum 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou díky za milou zprávu. Šárka 😉

  155. Ďakujem za fantastický recept! Kedže som včera zavárala uhorky, dnes už sa mi nechcelo pridlho babrať so slivkami, tak som hľadala najlepší recept a našla som.. Robila som polovičnú dávku v hrnci na indukcii, presne podľa receptu 6 hodín a nepripálilo sa mi ani trošku. Tá škorica a kvapka rumu je fantasický nápad, čo sa mi nezmestilo do flašiek som použila na slivkovú omáčku k mäsu, tiež recept od Vás a opäť ma nesklamal. Palec hore!

  156. Ahoj Šárko,
    čas povidlový se nám blíží, ale moc švestek se letos neurodilo. Prosím, děláte hrušková povidla úplně stejně? Si říkám, že kdybych hrušky něčím trochu rozdrtila, tak by to fungovat mohlo. Mohlo? :o)
    Díky předem za nápovědu.
    Hanka

  157. Hanka:

    Hanko, hrušky také rozvářím téměř stejným způsobem. Do konce roku by mi měla vyjít kuchařská knížka, ve které právě tyto recepty z podzimní zahrady najdou své místo, krom jiného 🙂 Nyní finišuji s texty do knihy, proto nemám čas přidávat nové texty na stránky. Nebudete-li si při vaření hruškových povidel jistá, napište mi mail. Ráda poradím. Zdravím, Šárka 🙂

  158. Ahoj
    Dnes jsem se pustila po prvé do vaření povidel podle Vašeho receptu. Lépe řečeno povidla vařím úplně po prvé 🙂 Tak mi prosím držte palečky ať se mi povedou. Až bude po všem napíšu jak dopadli. Přejí krásný slunečný den 🙂

  159. Eva:

    Tak cítím s vámi 🙂 A držím palce, aby vše vyšlo ok! 🙂

  160. Povidla se povedla 🙂 děkuji za recept, nikdo mi nechtěl věřit, že se nepřipálí a všem padla brada, když jsem jim ten hrnec ukázala 🙂

  161. taky sem skusil a doufal. sakra to je snad jeste jednodussi nez udelat bramborovou kasi. i ten hrnec nebylo treba vymyvat vylizali sme ho :p

  162. Povidla jsem uvařil, ve dvě v noci byla hotová, nechal jsem je na plotně, ráno přihřál, ponorným mixerem bleskově zpracoval, hrnec čistý, nic se nepřipalilo. Ke grilovanému masu luxusní, všeobecné nadšení i dospělých dětí. ( Už kupují švestky na svoje).
    Na plotně se vařily a nyní již probublávají slívy.
    Díky za skvělý recept a dobroty na zimu.

  163. Víťa:

    Díky za dobrou zprávu 🙂 Jsem moc ráda, že se povidla povedla! Přeji krásné babí léto, Šárka

  164. Dobrý den, loni jsem zde psala dotaz ohledne hruškových povidel a pak se sem zapomněla podívat na odpověď :D. Hrušková povidla jsem vařila, ale bez cukru, octu a míchala jsem je skoro celou dobu :D. Takže vlastně vůbec ne podle tohoto receptu, ale byla úžasná. Zítra budu zkoušet švestková povidla, chtěla bych je zkusit s octem, ale máme dost sladkou Gabrovku a nechce se mi to tolik sladit, vlastně vůbec. Je tenhle recept nemíchací jen kvůli tomu, že tam je cukr? Tedy asi bude roli hrát i ocet, který dávám vždy do připálených hrnců, když je chci umýt. Prostě bych ráda našla recept, u kterého nemusím křivit záda celý den, ale taky je zcela bez cukru… Děkuji za případnou radu i za tento nápaditý web :). Lenka

  165. Povidla jsou luxusní a kromě vypeckování švestek i úplně bezpracná. Dávám dvě lžíce rumu a je to mňamka. Doporučuji naprosto všem. Tyto povidla by zvládl i muž.

  166. Lenka:

    Lenko, nejpůvabnější na vaření je právě to objevování nových postupů. Já se spoléhám na tento recept, který popisuji, ale s cukrem také hýbu podle potřeby. Letos budu dělat část povidel úplně bez cukru, tak uvidíme, jak to půjde. Ale obavy z toho nemám. Mějte se fajn a ať se všechno daří! 🙂

  167. Přeci jen ten návod měl chybičku. Teď právě jsem musela vyčistit sporák, hrnec, dlaždičky okolo. Na sporáku až k (naštěstí zvýšeným) okrajům bylo jezero sladké šťávy- té mi bylo oravdu líto, tak jsem ji vysušovala zbrusu novou vymáchanou houbičkou na nádobí a ždímala zpět do hrnce. Hrnec jsem měla zaplněný do tří čtvrtin. Neměla jsem ho , jak je uvedené v návodu hned zakrývat, mělo mi dojít, že to překypí. Ten první okamžik překypění jsem zmeškala, neboť po zapnutí sporáku jsem odešla z kuchyně a čtvrt hodiny jsem se věnovala nanejvýš zajímavé svatbě, která se mi odehrávala pod okny – no, zmeškejte svatbu motokrosového nadšence a gratulaci jeho kolegů s nastoupenými motorkami.
    Poučení- nesmím být zvědavá a nesmím při prvním uvedení povidel do varu od sporáku odejít! Teď už to jen bublá na menší stupeň, pokličku jsem si netroufla plně nasadit, pro jistotu jsem nechala milimetrovou škvíru.
    Tak uvidím.

  168. Merula:

    Jistota je jistota 🙂 Pokud jde o poklici, tak je praktické nechat ji ten milimetr nedovřenou, ale mně se nikdy takový karambol nestal 🙂 Kdyby pod našimi okny byla parta motorkářů, také bych se nesoustředila na povidla, to je jasné 🙂 Tak ať se všechno povede! Motorkářům svatba a Vám ta povidla. Zdravím a přeji krásný víkendový čas. Šárka 🙂

  169. Já už jsem povidla podle vašeho receptu vařila, ale pravda, dávala jsem si zpočátku pozor při uvádění obsahu hrnce do varu. Byla výborná a bez prskání a připalování. Je mi jasné, že jsem se neměla nechat strhnout tou podívanou pod okny. Už halt stárnu a začínám být asi jako mužskej, nestíhám se soustředit na více věcí, než na jednu. Dřív to byla brnkačka. 🙂

  170. Tak hlásím, že jsem udělala úplně bez cukru a s trochou octa a povidla jsou úžasná. Jen jsem je musela ke konci míchat, začala se přichytávat, ale jak vidím, dělala jsem je podstatně hustější, než máte na fotce. Máme rádi taková ta co se po vychladnutí skoro krájí. A vařila jsem bez pokličky, aby se vypařilo co nejvíce vody… Už se těším na hrušky :).

  171. Podle zdejšího gurmančina receptu dělám povidla už několik let. S balsamikovým octem. Miluji je, mám na nich úplnou závislost 🙂 Právě jsem dokončila letošní první várku a těším se, že jich bude ještě několik. Za to vše děkuji!

    • Milá Lado, moc mě těší, že se povidla podlé mého receptu osvědčila 🙂 Já už si to bez nich také neumím představit. Je tolik možností, kam se mohou povidla v kuchyni zakomponovat. Letos jsem si poladila recept na hovězí guláš se švestkami a našla si tam prostor pro pár lžiček povidel 🙂 Děkuji za zprávu a mějte se báječně! Šárka

  172. Dostali jsme od rodičů nevyžádaný dar v podobě několika kg švestek na hraně trvanlivosti a tenhle recept nás zachránil. Loupání bylo sice otravné, ale samotné vaření pohodička. Povidla jsou dokonalá a zhoustla tak, že ani nestekla na dno sklenic.

  173. Dobrý den paní Šárko,
    moc ráda chodím na váš webík a ráda čtu vaše recepty i s originálním povídáním. Chtěla bych se zeptat jestli máte ten správný recept na omáčku Uncle beans. Já vím, na netu je jich spousta, ale dala bych přednost Vašemu receptu.
    Děkuji moc a krásné prosluněné dny a hodně pohody.

  174. Mira:

    Je mi líto, že musím svou odpovědí zklamat. Tuto omáčku nedělám a v domácím receptáři ji nemám 🙁 omlouvám se, ráda bych pomohla. Srdečně zdravím, Šárka

  175. Děkuji za šikovný a přitažlivě pohodlný recept, který se báječně osvědčil. Se skořicí opatrně, aby nebyla znát a nedodala povidlům zbytečně banální přídech. Chilli (piri piri, etiopská mitmita …), jak tu kdosi doporučil, bych naopak podpořil. Protože tuzemák nemám a pravého rumu mi bylo líto, použil jsem slivovici (v dávce větší než lžíce na 6 kilo) a vřele doporučuji! Díky společnému původu má synergický efekt. Spolu s balsamikem dodá povidlům elegantní nahořklou příchuť, ne nepodobnou té, kterou má pomerančová marmeláda se single malt whisky, jak ji prodávají ve Skotsku. Se svým výsledkem jsem velmi spokojen, a rád přiznávám vaši zásluhu.

  176. Krásně napsané! Každý rok se těším nejen na vaření povidel, ale i na čtení tohoto článku 🙂 Povidla jsou výtečná.
    Vařte v MODERNÍCH HRNCÍCH! Hrnce se opravdu nepřipálí, pokud máte ty moderní. Včera jsme vařili souběžně na 3 hrncích – keramickém, nerezovém ze sendvičovým dnem a 30 let starém německém z nějaké slitiny a povrchem z teflonu. První dva nemají problém, úplně v pohodě bez míchání. Ten třetí se asi po 3 hodinách přichytil a opravdu nejde umýt.
    Jinak mi v článku chybí informace, kdy je vhodné vaření ukončit. Loni jsem je měla strašně tuhé, letos jsme nevyvařili tolik a jsou řídké..
    Moc díky za úžasný článek. Z.

  177. Dobry den….ja jsem chlap, ale protoze letos bylo na mych dvou stromech takovejch svestek, ze jeden nevedel co s tim ma delat a bylo mi to lito hazet do popelnice, nasel jsem v internetu tento recept a rekl jsem si, zkusim to. Tedy vo vypeckovavani tech svestek me trosku vzalo, to musim priznat, s tema padanejma to slo velice spatne, trhane se vypeckovavaly velice snadne.
    Nechal jsem je asi jeden a pul dne lezet v cukru a octu a potom postavil na indukcni plotnu a nedotykal se jich, presne tak jak popsano.
    Svestek jsem mel 4 kg, takze jsem vsechny davky zredukoval na 2/3 – cukr, ocet, skorici…jen rumu jsem dal peknou lzici.
    Co tim chci rici….svestky jsem varil dobrych 5,5 hodin a opravdu se jich netknul. Sousedka povidala, ze se ty svestky svari, ale ja jich mel celou tu dobu plnej 5 litrovej hrnec, az jsem si rikal, co s tim mnozstvim proboha budu delat.
    V momente, kdy se plotna vypne, bylo ze svestek k me velke radosti najednou jen polovina hrnce. Rozmixovat jak popsano, do sklenic, hotovo.
    K memu velkenmu uzasu byl ten nerezovy hrnec na dne cisty jako sklo, zadna kapicka nebyla pripalena, stacilo opravdu vyplachnout studenou vodou a hotovo.
    Jak tam ty svestky pri vareni plavou a jak se tam na te stave vznaseji a ze se to opravdu nepripaluje je mi zahadou.
    Ze ta povidla, pokud je jeden dochuti jeste podle sve chuti jsou bajecna, nemusim pripominat…..
    Zdravi Honza

  178. Michal:

    Děkuji za inspirativní komentář. Se švestkami můžeme vykročit různými směry, ale cesta k povidlům není jen cestou ke koláčům a nadívaným buchtám. Právě díky naší odvaze harmonicky kořenit, mohou švestky dominovat téměř v každém jídle, proto s naprostým klidem můžeme opustit mantinely sladké kuchyně. Grilování si dnes neumím představit bez pikantní švestkové omáčky či marinády. Ovoce z české zahrádky je \”světové\” 🙂 Zdravím z italského jihu a díky za švestkové povídání. Šárka

  179. Zuzana:

    Výběr spolehlivého hrnce je jednoduše na každém z nás. To samé platí u doby varu. Ono opravdu nejde přesně spočítat na minutku, kdy bude mít výsledná konzistence povidel tu správnou hustotu. Jednak je každý chce mít trochu jiná (zahoustlá, hustá, hustější atd.), což samozřejmě také závisí na druhu švestky. Já sama používám naše švestky ze sadu – odrůda \”pravá česká švestka\”. Sklízím ve fázi, kdy jsou opravdu dobře vyzrálé, tzn. že nejsou vodnaté, ale pěkně zralé a cukernaté. V tom je ten největší problém, že každá švestka se může chovat jinak. Čím jsou vodnatější, tím déle je musíme vařit. A to se nedostáváme k teplotě a samotné ploše hladiny. Čím je hrnec širší, tím je větší a rychlejší možnost odpařování, atd. Já osobně jsem si za léta zpracovávání švestek na povidla již udělala o všem dokonalou představu, proto doporučuji vyzkoušet a lehce experimentovat a hlavně – neztrácet trpělivost. Zuzko, moc díky za milou švestkovou debatu 🙂 Šárka

  180. Honza:

    Presně takhle to funguje i v našem hrnci. Mám jeden nerezový kastrol, který má perfektní silné dno a když povidla dovařím, vždycky hrnec vypláchnu a je po špinavém nádobí. Trhání švestek, resp, jejich sbírání pod stromem, protože ty zralé se pěkně setřepou, je opravdu trochu tělocvik. Vypeckovávání není hit, ale do hrnce musí přijít švestky v perfektní kvalitě, takže projdou dokonalou kontrolou, když si každou zvlášť prohlédneme 🙂 Většinou si k tomu pustím nějaký prima film, abych neměla pocit, že marním čas. Výsledek za to stojí! Díky za prima komentář se šťastným koncem. Srdečně zdraví Šárka

  181. Dobrý den, tak i já se podělím se svou zkušeností 😀 Dělala jsem várku ze 2 kg, víc se mi do hrnce nevešlo. Vařila jsem 55 minut na indukci stupeň číslo 8 (mám 1-9), občas jsem teda chodila okem zkontrolovat. Pak jsem začla cítit připáleninu, takže mi to nedalo a odhrnula jsem švestky abych viděla dno. Už se začínali přichytávat… Vypnula jsem, přendala do jiného hrnce. Nakonec jsem tedy rozmixovala a konzistence byla pěkně hustá, chuť dobrá. Hrnec zachráněn 🙂

  182. Milá Šárko, i já se přidávám s chválou na Váš povidlový recept. Povidla jsem dělala už druhým rokem a nemají chybu. A ten kvalitní hrnec je opravdu základ!!

  183. chtěl bych se Vás jestli bych to mohl udělat pozdních hrušek,že bych středy a jadýrka výkrájel,lechce nakrájel a pstup bych udělal stejně jako trnky,nebo použít jiný ocet,nebožádný ocet, žádná lžíce rumu,zasypat cukrem nebo ne,mužete mi poradit, předem moc děkuji,olda……

  184. Tak nám to zase začalo! :o) Na plotně nedočkavě čeká čtvero hrnců s celkem 15 kg švestek. Kamarádka se pochlubila, že dělá podle starého sudetského receptu povidla čokoládová, ovšem o perlu tohoto typu se pochopitelně odmítá podělit. Tak vymýšlím, že v poloviční dávce rozpustím jednu (nebo dvě) hořkou čokoládu, přidám skořici, rum…… to prostě nemůže dopadnout špatně. :o)
    Hanka

    • Hanka:

      Tak nám to zase začalo 🙂 U nás doma je to stejné a voní to tu švestkami. Urodilo se i dost hrušek, tak nebude nouze ani o povidla hrušková 🙂 Pokud jde o švestková povidla s čokoládou, také si vždy pár skleniček udělám. Čokoládu, nejlépe vysokoprocentní neslazenou, rozpouštím těsně před tím, než budu povidla slévat do skleniček. Jednoduše ji nalámu na malé kousky a vhodím do horkých povidel. Funguje to báječně 🙂

  185. Tak ta čokoládová povidla jsou úplně epesní! Do půlky dávky jsem přidala dva vanilkové lusky, rum a půlku hořké 78% čokolády. Pohádka! :o)

  186. Dobrý den Šárko, prosím Vás je možné podle tohoto receptu uvařit i povidla z hrušek ? Švestky nám schvátila puchrovitost a nemáme ani jednu, ale hrušek je dost, tak mě napadlo uvařit povidla z nich. Myslíte, že můžu vařit stejným způsobem ? Děkuji za radu Lucka

  187. Diky za bajecny recept! U tety na zahrade se urodilo, tak jsem nelenila a sesbirala. Na povidla jsem mela zalusk uz dlouho a s Vasim receptem je to brnkacka. Delala jsem ze 4 kil, cukru jsem dala mene, protoze svestky byly opravdu sladke, skorici, 2 lzice rumu a uz se chladi na lince dnem vzhuru. Cely den mi tu povidla krasne vonela. Procetla jsem komentare vyse a uz se tesim na pristi rok, jak je zase o neco vylepsim. Jeste jednou dik!

  188. Díky za báječný recept. Povidla jsou přímo úžasná.
    Mějte se moc hezky.

  189. Tak už nikdy ne v noci…..
    Už jsem povidla dle tohoto receptu úspěšně vařila… Ale uz si nepamatuju v kterém hrnci, sporák mam jiny, byt opět skloleramiku. No, tak o půlnoci zapnuta, ve dve rano v polospánku to krásně vonělo…. No, a o pate ranní malem hořelo. ☹
    Takze by jeden zaplakal….
    …hlavne nad ztratou švestek, kterých mam vždycky málo…

  190. Když vás nebude bavit vaření 5 hodin, než se to zahustí, zkuste můj trik – přidal jsem vanilkový pudink (stačí asi i dobrý škrob) A JE TO!

  191. Povidla se připalují, pokud děláte z velkých švestek z krámu! 2 roky po sobě jsem dělala z malinkých \”polních\” švestek a naprosto bez problémů. Vloni se u nás volné švestky vůbec neurodily, tak jsem 2 kila koupila (ano, ty krásné, velké, šťavnaté). Odleženo 24h, pak po 15 minutách (!!!!) varu hustý dým, na dně hrnce asi 1 cm připálená krusta. Drhla a odmočovala jsem ho přes měsíc! Představa, že bych šla do patra spát a nechala ho takhle 5 hodin mě děsí, to už bychom vyhořeli 🙂

    !!! Tak pozor, nejsou švestky jako švestky !!!

  192. Loni i letos děláno z velkých švestek, které mi zrají teď a v pohodě, čisté dno. Letos vylepšeno o hořkou čokoládu ze zdejší diskuze. Ty asi dlouho nevydrží. Strom je naštěstí docela obalený, takže mne čeká další várka.

  193. Recept na povidla, který jsem s počátečními pochybnostmi použila, je vážně skvělý.
    Dostala jsem ze zahrádky 3 kg švestek a postupovala jsem dle Vašeho receptu. I když pravda s několikerým nutkáním ZAMÍCHAT.
    Odolala jsem a výsledek je neskutečný. Švestky byly normální velikosti, nijak zvlášť zralé, vařila jsem na plynu s podložkou. První hodinu prudčeji a 5 hodin \”na malý\” (ale probublávaly). Výsledek skvostný, absolutně čistý hrnec, žádná práce (i když jsem monitorováním hrnce ztratila dost času díky počáteční nedůvěře). Díky moc, i když už tady asi nejste….)

    • K.N.

      Díky za prima zprávu 🙂 Podruhé budeme ke švestkám a přípravě povidel přistupovat s větší odvahou a vlastní zkušeností 🙂 Jsem ráda, že jste to s mým receptem riskla a našla si čas na pochvalný komentář. Moc díky a krásné švestkové babí léto! Šárka 🙂

      P.S. Máte pravdu, že se tu na blogu poslední dobou moc nevyskytuji. Více času trávím s novými příspěvky na FB a v několika časopisech, kam pravidelně přispívám, ale s blogem Gurmánka nekončím, jen potřebuji provést pár technických vylepšení, aby vše šlapalo o trochu lépe.

  194. Povidla jsem dělala dle návodu, vše moc dobré, hrnec nepřipálen…..ale ….já prostě nemám ráda ocet…..když bych ho úplně vynechala…zlikviduji tím pak ten hrnec? Zkoušel jste to někdo s vynecháním octa? Děkuji za informaci.

  195. MÍŠA:

    Švestky na povidla by měly být vyzrálé, tzn. s menším podílem šťávy a s větší cukernatostí. Švestky z obchodu tato kriteria většinou nesplňují. I když už máme v sadu na stromě švestky zralé a chutné, na povidla ani slivovičku ještě nejsou. Měly by přejít tzv. prvním mrazíkem a začít se hezky krabatit u stopky. To je přesně ten čas, kdy stačí pod stromy rozprostřít plachtu, stromem zatřást a švestky budou samy a ochotně padat dolů. Kdo má vlastní švestky, ten si to rád ohlídá. A potom také platí jisté preference mezi švestkovými odrůdami, které některé druhy upřednostňují, neboť svou kvalitou zastíní mnohé dovozové či nové švestkové odrůdy. Každopádně nejlepší je ta naše původní \”švestka domácí\”. Těchto švestkových sadů už mnoho není, neboť stromy svého času kosila choroba zvaná \”šarka\”, ale pořád se jim někde daří a jsou pod ochranou majitelů zahrad a starých sadů. My je na jihu Čech ještě máme a přiznám se, že si ty staré stromy opravdu hýčkám. Letos je úroda mimořádná co do množství, tak do chuti. Takže švestkám zdar! 🙂 Díky za zprávu a ať se daří užít si babí léto ve švestkovém parfému co nejdéle. Šárka 🙂

  196. Ajaj, včera jsem dostala trochu švestek, tak jsem si řekla, že udělám teda jen ze dvou kil…. ale až dneska jsem se dočetla, že se mi to nejspíš nepovede?

  197. Jo a ještě jeden dotaz – prosím můžu proces přerušit? Začala jsem totiž teď, tak se mi teda asi nebude chtít tu hlídat povidla až skoro do rána….. A těch pět hodin – má být hrnec odkrytý nebo přikrytý? Díky za pomoc.

  198. Mám strom – Slivu Vicktoria a spoustu ovoce na nem. Skousel jsem vysadit modrou svestku ale ta mi uschla. Proto-ze mi bude 68 let tak neplanuju novou vysadbu. Co ríkate na \”povidla\” ze slivy? Zadelal jsem si na polovicni várku abych to vyskousel. Bude z toho jen marmeláda? Díky za radu!

  199. Již třetím rokem dělám povidla dle vašeho receptu. Nikdy v životě jsem nejedla lepší! Sklízí obrovský úspěch a vždy se povedou! Protože ve všech receptech ubírám cukr, dovolila jsem si i zde a vůbec nevadí. Moc děkuji za skvělý recept! Monika

  200. Dobrý den, dělala jsem již 2x podle Vašeho receptu švestková povidla, jsou vynikající a všechny hrnce vaření přežily :), prozradila byste, prosím, recept i na ta hrušková v troubě? Ráda bych je letos zkusila. Děkuji.

Přidal komentář