Dezerty a sladké hříchy

12. Prímová bábovka “týmová”

13 komentářů

DSC00405[1] 

S velkou radostí uvedu tento soutěžní příspěvek, který je doslova týmový. Pekla ho celá parta táborníků a dokonce jen kousek od mého domu 🙂 A nebylo to pro ně vůbec jednoduché, jak se můžete dočíst v příspěvku od Petry 🙂

DSC00407

Bez formy se bábovka neupeče a tenhle soutěžní příspěvek byl podmíněn tím, že parta táborníků musela nejprve oběhnout všechna stavení v okolí a sehnat nejen formu, ale též všechny potřebné suroviny k upečení bábovky. Je až neuvěřitelné, jak hladce si s takovou soutěží děti poradily 🙂 Patří jim má poklona! Petře poděkování, že našla čas mi napsat a poskytnout i patřičný fotomateriál.

Jak se peče POLNÍ BÁBOVKA?

Tahle partička nám dokáže, že upéct bábovku je naprostá hračka.

DSC00369

Holky s chutí zabořily ruce do těsta, protože co si kdo upeče, to si taky sní 🙂 Bábovky byly k nakousnutí všechny! 

DSC00380[1]

V soutěži obstáli i páni kluci! 🙂

DSC00370

Dám slovo Petře, která tento unikátní bábovkový příspěvek do soutěže poslala.

Dobrý den Šárko,
právě jsem dorazila z dovolené v Jižních Čechách a koukla na Vaše stránky. Chtěla jsem se inspirovat nějakým letním receptem, ale místo toho se tady směju až se za břicho popadám. Koukám, že jste vyhlásila soutěž o bábovku, a my na dětském letním cyklotáboře také.

DSC00404[4]

U nás soutěž trvala sice jen jeden den, ale děti si musely sehnat formu,ingredience, i recept v blízkém či vzdálenějším okolí, podle pohádky “Jak dědeček měnil až vyměnil”. A myslím, že se všem nakonec bábovka povedla.

Peklo se podle ručně psaného receptu, kde jsem se dočetla, že tahle krásně klenutá bábovka je navíc pěkně mramorovaná a zadělávaná lahodným jihočeským mlékem.

Za takovou bábovku by se nestyděla ani ostřílená hospodyně 🙂 DSC00377

Nedalo mi to a posílám Vám fotky jak výtvorů, tak i forem, které děti sehnaly a nakonec bábovku-formu, kterou jsem si koupila v Děbolíně u keramičky Romany Hulíkové. Prostě jsem neodolala!!!!! Má na dně třešničky a to mně dostalo.

DSC00372[2]

Recepty jsou vyfocené také, ale nevím, jestli budou dostatečně čitelné.
Předpokládám, že mě-nás do soutěže nezařadíte, ale pobavilo mě to natolik, že jsem se chtěla s Váma podělit.

DSC00485

Poslední fotka je Bábovka na studeno-pudingová.
Mísa se vyložila potr. folií,naskládalo se ovoce a piškoty a zalilo se to pudingem. Střídaly se vrstvy. Po vychlazení se vyklopí a posype kakaem, či strouhanou čokoládou.
Je to stupidní, ale v těch našich táborových podmínkách, kdy za kuchyň slouží vojenský hangár a prší horem, spodem, je i tohle výkon. Servírovalo se to jako dort k narozeninám večer a zapálili jsme na tom místo svíček prskavky. Bylo to efektní.
To jen pro zasmání, a pro trošku jiné pojetí. Prostě takhle se tam ve Valtínově bavíme.

 

DSC00673[1]

Šárko mějte se moc hezky, krásný zbytek léta a hodně kuchařských nápadů Vám přeje
Petra

Není tohle dokonalá týmová práce? Myslím, že je to naprosto regulérní příspěvek, který s velkou chutí zařazuji do naší soutěže. Protože vím, jak šílené počasí v posledních dnech u nás bylo (lilo a lilo), byl to doslova heroický výkon upéct tolik parádních bábovek v polních podmínkách. Tímto zdravím celou početnou partu a děkuji Petře, že si to všechno nenechala jenom pro sebe.

Tady jsou všechna slova zbytečná, za tuhle sympatickou početnou partu hovoří činy.

Moc se vám to povedlo a já vám uděluji řád ZLATÉ VAŘEČKY 🙂

 Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

13 Komentářů

  1. No, prosím, a pak že dnešní děti znají jen počítače. Super parta, super bábovky. Mají u mě plný počet bodů!

  2. Dobrý den děcka a dospěláci. Mám pro vás jednu -báseň- ?????- Pár bábovek do dlaně – honem děcka, hrrrrr na ně !- mejla-hlína kůže líná děkuje za sotěžní příspěvek a přeje super prázdniny.

  3. Tak tohle je pro mě aspirant o vítězství.
    Skvěle vymyšlená akce!

  4. Skvělý nápad, jak zabavit děti 🙂 A vsadím se, že bábovky byly rychle \”slupnuté\”. Když už si je upekly, tak je určitě snědly a určitě byly lepší než od maminky 🙂

  5. Tak to je skvělé! Skvělé děti a odvážní vedoucí, kteří dali za úkol bábovku. To my jsme bývali svého času moc měkcí, zadávali jsme dětem jen vaječnou smaženici. Jinak pravidla táborové soutěže tatáž.
    Mám o 100% lepší náladu, když vidím, jak to děti bravurně zvládly!

  6. Přátelé,kamarádi,i když jen virtuální,
    moc a moc všem děkuji za milá slovíčka.A největší dík samozřejmě patří Šárce, za upravení a zveřejnění mého příspěvku.
    Tento tábor měl už letos 22 reprízu ale bábovku jsme dělali poprvé. O to větší byla radost všech účastníků, že se povedla, nepřipálila a děti si ji s chutí snědly k svačině. Tedy jak jste jistě poznali, bábovky byly 4, každý oddíl si vytvořil a snědl tu svoji . Pátou připravoval hospodář v té mojí nové formě-aby se zaběhla, a snědli jsme ji my, z řad personálu, aby jsme neujídali dětem. I když děti se s náma taky rozdělily. Byla to skvělá akce,ostatně jako celých 14 dnů,co jsme strávili v nádherném prostředí Jižních Čech. A můžu jen závidět,těm co tam prožívají celý rok.
    Takže ještě jednou díky všem za krásné komentáře.Děti budou nadšené!!!!

  7. Jé to je super…úplně se mě vybavily moje pionýrské tábory. Ale bábovky jsme teda nepekli 🙁
    Mejlo: taky mě v podobné souvislosti napadá jedna báseň. Nikoliv moje, ale KArla Plíhala:
    Pionýrská vedoucí spadla pod vlak jedoucí
    Skočte děti pro líh! Spálíme ji v polích!

  8. Peti, jéé a ta básnička není nic osobního proti tobě 🙂 klobouk dolů před všema lidma co pracují s dětma, já se s podobnýma akcema potkávám taky, ale jen v omezené míře, zejména v rámci folklorního kroužku a nebo akcí co pořádáme pro místní děti. Ale vydržet s nima týden. Smekám!

  9. Zdravím všechny fandy pečení… Pár novinek od mejly-hlíny na jeho stránkách. V čem péct ? A do soutěže se přidat ? v Mejlovce. Krásné dnyu plotny.

  10. Lenka, Petra:
    Před odvahou vzít na sebe zodpovědnost za celou partu dětí a dokázat je uhlídat a zabavit, to chce opravdu mít dar od boha 🙂 Když jsem jezdila na tábor, brala jsem to jako dobrodružnou akci a občas jsem byla k neuhlídání 🙂 Funkci vedoucí bych klidně nazvala \”krotitel\”. Naštěstí naši byli prozíraví a uklidnili mě sportem. Sportovní soustředění už byla vedena v duchu jiné disciplíny a pod vedením přísného trenéra a celodenního tréniku už nezbyly síly na žádné raubířiny. Stala se z nám parta beránků 🙂

  11. Tak tohle je pro mne absolutní vítěz !! Nikdy jsem nepracovala s dětmi a v dnešní době, počítačových her, by mě vůbec nenapadlo, že by je bavilo právě pečení bábovek. A ještě k tomu \”bojovka\” – vypůjčit, vyloudit formu a recept k tomu, po okolních sousedech. A pak to ještě upéct v polních podmínkách. Klobouk dolů. !!
    Ať už vyhrají nebo ne, tak by si každý z nich určitě zasloužil nějakou \”bábovkovou medaili\”. Co říkáš, Mejlo ? Těch pár \”placek\” by určitě šlo do pece šoupnout, ne ? :-))

  12. Nazdar všichni!
    Čistě náhodou jsem si proklikl na našich stránkách http://www.85psletka.cz, na odkaz, který tam zadala moje žena Petra (autorka příspěvku) a jsem velice mile překvapen ohlasem, který u vás tato akce vyvolala.
    Jako programový vedoucí celého tábora se cítím být za \”týmovou bábovku\” tak trochu zodpovědný. Mnoho let si děti stavěly pece z hlíny a v nich všelijak různě upravovaly obdržené ingredience. Postupem let se pece proměňovaly v tak monstrózní stavby že je byla škoda bourat, což se zase nelíbilo zemědělcům, kteří nám kosí louku na které pece stály a td. Proto letos ty bábovky.
    Přístí rok se asi (tajně) dohodnu s majitelem blízkého rybníka a děti si budou muset \”upytlačit\” pořádného kapříka, kterého si pak upečou v kopřivách v tzv. seetnově hrnci. Máte-li k tomu nějaké zajímavé recepty, budu rád, pokud se námi o ně podělíte.
    Jinak letošní bábovky byly jen jednou epizodkou v celé řadě dobrodružných akcí, které během 14 dnů na táboře pořádáme. Mimo jiné jsme letěli balónem, spali na zříceníně hradu Landštejn, lítali z drakama, urputně bojovali v mnoha denních i nočních bojovkách a to vše protkávali krásnými výlety po České Kanadě. Náš tábor je totiž cyklturistický.
    Jinak děkuji jménem všech organizátorů za slova chvály a uznání. Věřte, že starat se o dovolené zábavu 40-ti dětí a party vedoucích je adrenalin, který lze jen těžko s něčím srovnávat. Asi proto to pořád ještě děláme. Pokud byste chtěli umožnit svým dětem, dětem svých známých a pod. prožití takových prázdnin, již dnes přijímáme přihlášky na další ročník Kolovaltu 2010. Stačí projevit svůj zájem na emailu: kolovalt@seznam.cz. Více informací o našich aktivitách na: http://www.85psletka.cz.
    Takže zdravím všechny příznivce Gurmánky a přeji moc hezké prožití zbytku prázdnin.
    Robin – programák z Kolovaltu.

  13. Zdravím Robine,
    jsem moc ráda, že si Petra vzala čas a tento příspěvek z bábovkové soutěže zaslala do toho našeho soutěžního 🙂 Pečení bábovek v terénu byl dobrý nápad a děti si s tím vážně bravurně poradily. Mají náš obdiv! Řekla bych, že na takovém cykloturistickém táboře se nikdo nenudí, ale ta největší zodpovědnost padá na všechny dospělé, které si tu zodpovědnost za partu dětí vzali na svá bedra. Zdejší kraj je nádherný, zvláště když se posouváte směrem k České Kanadě, kde stojí monstrózní hrad Landštejn. Kolo je nejlepší dopravní prostředek, tak ať vám to šlape ještě hodně let a s dětmi na táboře je jenom pohoda a panuje dobrá nálada. Všechna čest vedoucím, je vidět, že jste opravdu dobrý tým !!!

    Zdravím všechny malé i velké cyklonadšence a stydím se, že já jsem trochu víc nadšený motorista a zdejší kraj nejčastěji objíždím na čtyřech kolech.

    Šárka / Gurmánka 🙂

Přidal komentář