Dezerty a sladké hříchy

Tvarohový koláč tříbarevný, příjemně vzpomínkový

9 komentářů

  P1060627

Tak to je on. Jeden z prvních koláčů, který jsem se naučila samostatně péct na velký plech. I když se mi recept do kuchyně dostal v době mých absolutně nesmělých kuchařských začátků, udržel si svou pozici oblíbenosti do dnešních dnů a ráda si chutný retro socialistický koláč tří barev upeču i dnes. Vlastně neznám žádný tvarohový koláč, který by mě dokázal zklamat. Na tvaroh já prostě trpím už od mládí a staré rukou psané recepty do koše nikdy neházím.

 

TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ na velký plech

 

Potřebujeme:

 

Spodní tmavá placka:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce

Vše smíchat a vypracovat těsto hutnější konzistence.

 

Tvarohová náplň:

  • 3 ks měkkého polotučného tvarohu, tj. 3 x 250 g
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • lžička strouhané citrónové kůry

Vše smíchat v misce a ruční metličkou vypracovat hladký tvarohový krém.

 

Vrchní světlá placka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ pytlíčku vanilkového cukru
  • 5 lžic vody

Vše smíchat v misce a dobře metličkou prošlehat.Vznikne poměrně tekuté těsto.

 

Způsob přípravy:

 

Velký obdélníkový koláčový plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rozprostřeme tmavé těsto, na které natřeme bílou tvarohovou náplň a na ni nalijeme a rozprostřeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu světlého těsta. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 45 minut. Po mírném vychladnutí koláč nakrájíme na kostky.

P1060619

 

Výhodou tohoto koláče je fakt, že není náročný na žádné sezónní suroviny, tvaroh je běžně dostupný po celý rok. A protože se koláč peče na velkém plechu, je důvod na něj někoho pozvat. Pro mě to není recept na obyčejný koláč s tvarohem, ale považuji ho za nestárnoucí přátelský koláč, o který se vždycky moc ráda rozdělím. Jak se mi rodina rozrůstá, přestává nám koláč z jednoho velkého plechu stačit, peču raději rovnou dva 🙂

Jak objednat mou kuchařskou knížku?

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

9 Komentářů

  1. Je to přesně tak, jak píšeš, Šárko. Nikdy neurazí, je mírně slavnostní, moc dobrý, voní vzpomínkami.

  2. Musím se přidat a potvrzuji, že musli, které kupujeme ve Švýcarsku např. v Migrosu, je opravdu moc dobré a hlavně kvalitní. Dnes v supermarketech často jen nafukují sáčky a uvnitř je jen půlka odhadovaného obsahu, a především ten obsah se nerovná chutně vyvedenému obalu. Takže myslete a jděte do toho správného musli:-)

  3. Petra:

    Švýcarské müsli z Migrosu či Coopu je opravdu to nej, co znám 🙂 Každý nemá možnost se k takovým produktům dostat … ale dá se udělat hodně parády i s obyčejnými ovesnými vločkami. Začala jsem snídat ovesnou kaši s medem a také to nemá chybu 🙂

  4. Toto neni receptura na velký plech. Asi to bylo někde opsano a nevyzkouseno.Nebo je problém jak velký je velký plech na pečení. Pro mě zklamání. Koláč znám, ale recept jsem nemela. Musela jsem si ho najít na internetu. Bohuzel tady.

  5. Monika:

    Já mám teda opačnou zkušenost. Jakýkoliv recept, který jsem dělala podle paní Šárky, se vždycky povedl a jídlo mělo úspěch. A že těch jídel není málo. V podstatě by se dalo říct, že Šárka Škachová je už pár let takový můj guru. 🙂
    Zrovna na těchto stránkách opravdu nevěřím, že by recept, zde zveřejněný, nebyl vyzkoušený.

Přidal komentář