Předkrmy a chuťovky, Vegetariánské

Snídejte poctivé Müsli a nekupujte nesmysly

18 komentářů

DSC_0016

Snídejte MÜSLI, ale nekupujte nesMYSLY!

Posnídejte původní a poctivé müsli připravené doma podle originálního receptu. Müsli – ranní dávku energie si můžete připravit během chviličky. Nebude Vás to stát ani moc času a finančně to bude též skoro zanedbatelná položka. Zkuste to podle receptu vynálezce této slavné a zdravé pochoutky, lékaře Maximiliana Oskara Bircher-Bennera.

DSC_0019

Birchermüesli – populární cereálie, vznikly kolem roku 1900 ve Švýcarsku. Zasloužil se o to lékař Maximilian Oskar Bircher-Benner, který směs poprvé namíchal pro své nemocniční pacienty a ze zdravé stravy bohaté na ovoce vytvořil stěžejní část léčby. Směs se ve své moderní podobě stala velmi populární v letech 1960 v celém západním světě, kde narůstal zájem o zdravou výživu. Místo mlékem se müsli často zalévalo i čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou.

 DSC_0021

Původní recept na Bircher-Benner müsli

je opakem většiny „müsli“, které jsou k dispozici v supermarketu. V tradičním receptu bylo víc ovoce jak suché směsi. Originální recept na 1 porci vypadal asi takto:

recept vyladěný pro 1 osobu:

  • 1 lžíce ovesných vloček (předem navlhčených 3 lžícemi vody)
  • 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 lžíce smetany (dříve místo smetany kondenzované mléko)
  • 200 g jablek kyselejší odrůdy, jemně nastrouhaných těsně před konzumací a promíchaných s výše uvedenými přísadami
  • podle chuti 1 lžíce mletých nebo sekaných lískových oříšků nebo mandlí

Suroviny v uvedeném pořadí smícháme v misce a konzumujeme jako zdravou snídani napěchovanou skvělou dávkou energie na celý den.

Podle vlastní fantazie lze přípravu domácích müsli obměňovat. O kolik lepší a zdravější snídani si připravíte Vám odhalí Peklo na talíři, které si vzalo na mušku produkty na pultech českých supermarketů, které se na první pohled tváří jako zdravá snídaně a ve skutečnosti je to všechno jinak. Sypete si do misky průmyslově vyráběné müsli s dobrým pocitem, že děláte něco prospěšného pro své tělo a ve finále jste na tom úplně stejně, jako když posnídáte buchtu s mákem. Možná s tím rozdílem, že taková domácí buchta s mákem chutná stokrát lépe!

Tak se při nákupu zaMYSLETE, snídejte zdravé a poctivé MÜSLI a nekupujte neSMYSLY!

 

Kuchařská kniha doktora Bircher Bennera
Kuchařská kniha doktora Bircher- Bennera

 

Domácí Müsli z ovesných vloček s banánem, kokosem a medem

(zdravá snídaně pro 2 osoby) – malá inspirace z mé kuchyně

  • 2  hrsti vloček
  • šálek  horkého mléka
  • hrst  ořechů
  • hrst  opražených slunečnicových semínek
  • hrst  strouhaného kokosu
  • med
  • 2  banány nebo jiné ovoce
  • bílý  jogurt

 

Ovesné vločky spaříme horkým mlékem a necháme cca 30 minut odstát. Vločky smícháme s medem, drcenými ořechovými jádry, nasucho opraženými slunečnicovými semínky, kokosem, medem, rozmačkaným banánem a bílým jogurtem.

 

Doplňující informace:

MAXIMILIAN OSKAR BIRCHER-BENNER, vynálezce  “Birchermüesli” ​​ žil v letech 1867-1939. Do historie zdravého stravování se zapsal jako propagátor zdravé stravy. Dr. Bircher byl aktivní v Curychu a měl velký vliv na naše stravovací návyky. Kolem roku 1900 navrhl, aby obiloviny, ovoce a zelenina byly konzumovány větší měrou, neboť jejich potenciál je ve stravě cennější než často konzumované pokrmy z masa. I když jeho lékařští kolegové jeho názor nepodporovali a stále tvrdili, že maso je pro lidskou stravu tím nejvhodnějším a nejhodnotnějším a zelenina s ovocem je spíše stravou chudých, dr. Bircher své teorii věřil a neúnavně pokračoval v propagaci zdravého jídla tvořeného z přírodních složek. Jako odpověď předložil světu recept na “Birchermüsli”. Na klinice v Curychu svým pacientům vštěpoval, že krom lékařského ošetření na klinice je důležité, aby zdravotní péči podpořili i zdravou stravou, pobytem na slunci a tělesnou aktivitou.

Názory M. O. Bircher-Bennera byly ve své době revoluční a nepochopené, ale jejich odkaz přetrval do dnešních dnů a většina z nás se jeho slovy řídí. Müsli se stalo běžně konzumovanou stravou a tím pádem se na jeho výrobu vrhla i řada velkovýrobců, kteří mnoha druhy zásobují pulty supermarketů. Bohužel někteří původní odkaz Maximiliana Oskara Bircher-Bennera poškozují tím, že nutriční skladba jejich výrobků – původně zamýšlené zdravé snídaně –  velmi časo odpovídá vysoce kalorické moučné dobrotě! Víte co si kupujete?

Tip na teplou snídani z ovesných vloček – čtěte můj článek POLÉVKA Z OVESNÝCH VLOČEK a CHURCHILLOVA DIETA ZDE.

 

Koukněte se na krátké video ze seriálu Romana Vaňka – Peklo na talíři.

Müsli – víte co jíte?

Připravujete si směs na Müsli doma podle svého osvědčeného receptu? Inspirujte nás v komentářích. Já za takové příspěvky předem děkuji 🙂

 

 

Jak objednat mou kuchařskou knížku?

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

18 Komentářů

  1. Povidani o musli se mi moc libi. Bavi me cist o historii jidla,nebo recepty s pribehem. Pro me to ma takoveho kouzelneho ducha. Takze moc dekuji za takove psani. Urcite vyzkousim i tu variantu s kondenzovanym mlekem. Vetsinou si delame domaci musli z ruznych druhu vlocek,suseneho ovoce,orechu a cokolady. Chystam se vyzkouset musli se svestkami a oprazenymi mandlemi podle Jamieho Olivera z kucharky MOJE VELKA BRITANIE.

  2. buchtalin:

    Na recepty od Jamieho je spolehnutí. Tu jeho britskou kuchařku také mám, tak se podívám, jak se s tím popasoval on. Faktem je, že doma připravené musli jsou jednoduché na přípravu a dají se krásně obměňovat díky přidaným ingrediencím. Není nad zdravou snídani 🙂 Přiznám se, že denně musli nesnídám, ale když na to přijde, vždy si pochutnám. Z tohoto důvodu jsem napsala také něco o historii vzniku, protože recepty s příběhem mám i já nejraději 🙂

  3. Díky za müsli inspiraci, vyzkouším. Nedávno jsem o víkendu udělala pro nás, dospěláky, ovesnou kaši a naprosto nás nadchlo, jak se do ní děti pustily, ani lžičku nám nenechaly. Na poli müsli pro děti se nám ale zatím nedařilo, tak uvidíme.

  4. Müsli mám superráda! Kdysi (asi před 30 lety) přišla v aluminiovém sáčku na trh Granola, jednou jsem si ji koupila a děsně mi to chutnalo, ale bylo to na mně příliš sladký. Tak jsem si přečetla složení a upekla jsem si to doma sama podle sebe. Nejdřív na pánvi, ale teď už to dělám v troubě na plechu. A to takhle:
    Vysypu balík vloček na plech, ale musí být jemné a čisté (teď kupuju německé v Lidlu). Upeču je v troubě za občasného míchání pěkně do žluta. Když chci müsli oříškové, peču je i s nasekanými oříšky, mandlemi a tak podle chuti. Pak je vytáhnu a smíchám s pořádnou lžící másla a medu. Když mám, přisypu sušený mlíko, ale jde to i bez něj. A pak přimíchnu nakrájený sušený ovoce, podle nálady, někdy jenom rozinky, zvlášť teď na podzim, když je ovoce dost a dobrého, protože tohle jím tak jak to je pražený suchý akorát si do toho nasypu spoustu čerstvýho ovoce. K tomu černý čaj, ňám!
    Taky to nejím každý den, paní Šárko, ale když na to přijde, tak si ohromně pochutnám 🙂

  5. Po návratu z dovolené se pouštím zase do práce 🙂 Děkuji za všechny reakce v komentářích, chystám se na odpovědi, děkuji za trpělivost a přeji všem pěkný podzimní víkend.

  6. Přesně tak, Šárko. Nač platit za nesmysly, když si doma můžeme namíchat každý müsli podle své chuti. Také to tak dělám, i když mi to zelené křupavé od Emca občas chybí 🙂 Ale i to křupavé už si doma s dcerou děláme.

  7. Dobrý den,
    už jsem domácí müsli dlouho nedělala, takže se na něj musím o víkendu vrhnout 🙂
    Nasypu na plech opražit vločky, ořechy, mandle, kokos, rozinky…dle chuti a po vyndání z trouby zaleji plechovkou slazeného kondenzovaného mléka – Salko.
    Hezký prodloužený víkend.

  8. Martina:

    S domácím müsli bude každé Vaše ráno veselejší 🙂 Poslední dny jsem si udělala chuť i na vločkovou kaši se skořicí, bez vloček se má domácnost neobejde, pustím se i do pečeného müsli. Sice není zrovna kaloriíprosté, ale vždycky si na něm pochutnám 🙂 Hezký den, Šárka

  9. Neočekával jsem tak dobrou chuť obyčejných vloček, ale jsem fakt rad ze jsem to zkusil, teď výrazně ušetříme za snídaně. Studentská hubená peněženka se tu teteli blahem :0)

  10. Radimem:

    Dobré věci jsou často po čertech jednoduché. A úspora je tu zjevná. Tak přeji dobrá rána s vydatnou snídaní, která každého katapultuje do nového dne raketovou rychlostí 🙂

  11. I já si ve svých 91 letech dělám müsli dva- až třikrát týdně ke snídani. Ale vločky nepražím. Nic vařícího ani horkého nepřidávám.
    Čtyři lžíce vloček zaliji vodou, aby byly zcela potopeny. Přidávám 1 až 2 lžíce lněného semínka, drcené vlašské nebo lískové ořechy a nechám půl hodiny stát. Pak přidám 1 až dvě oloupané a rozmixované syrové mrkve, lžíci medu, šťávu z 1 citronu a vše dobře promíchám, než se pustím do jídla. Je to lahodné a zasytí mne to na celé dopoledne. A jsou v tom všechny vitaminy nepoškozeny.

  12. Gratulujem -Vy ste sa zasluzili o to, ze ste vyjasnili povod Birchermüesli (Bircherovo Müesli) a poukazali na nesmyselne zmesi, ktore ludia v Europe jedia ako \”mysli\” a \”Müsli\”. Zial, ale ani Vy nemate vo vsetkom pravdu:

    1) \”Müsli\” hovoria Nemci a od nich to prevzali Cesi, Slovaci, Rusi… My Svajciari sa smejeme ale aj hnevame, lebo
    – Müsli znamena vo Svajciarsku \”myska\” (od Muus-mys a Müsli-myska). To co sa je, sa pise a aj vyslovuje Müe-sli, \”ü\” a \”e\” sa vyslovuje separatne. My nejem mysi!!

    2) Ten Vas Birchermüesli-Rezept nie je zdravy a nezodpoveda Bircherovmu cielu poskytnut obyvatelstvu v jednom jedle kvalitnu stravu:
    – horke mlieko je horror, do Birchermüesli patri vylucne n e o h r i e v a n e
    – banan a Kokos obsahuju prilis vela uhlohydratov, do praveho Birchermüesli patri na kazdy pad struhane jablko (bez toho to nie je Birchermüesli)
    – orechy alebo zrna mozete nahradit, ale urcite n i e opecenymi denaturovanymi (!)
    – vynechali ste citusove ovocie (citron alebo pomaranc), dolezity nie len kvoli chuti, ale kvoli vitaminu C, ktory bol v Bircherovej dobe vzacny ale dnes patri vo Svajciarsku do Birchermüesli.

    Vasu zasluhu za dokumentaciu ale nechcem kritizovat.

    • SwissCitizen:

      Děkuji za zajímavé informace ohledně zdravých vloček 🙂 Původní recept na Bircher-Benner müsli, který uvádím v úvodu článku je z knihy pana Birchera a nehovoří se v něm o přidání mléka teplého ani svařeného. Druhý recept je inspirace na mé ranní snídaňové vločky, které zalévám teplým mlékem. Každopádně vločky v každé úpravě jsou něčím, co prostřenému stolu na snídani nejen sluší, ale hlavně prospívá našemu zdraví. Děkuji za příspěvek a přeji krásné ráno a dobrou chuť ke snídani. S pozdravem Šárka

  13. Já snídám skoro každý den něco jiného. Záleží, na co mám zrovna chuť a také na tom, co máme doma 🙂 . Dost často to jistí vajíčka , ty máme doma pořád 🙂 . Dělám si je na másle, přidávám k nim bylinky, které pěstuji na zahrádce a zeleninu. Buďto také vlastní, vypěstovanou, nebo tu, kterou mám koupenou v lednici 🙂 .

Přidal komentář