Polévky

Rajská polévka

27 komentářů

rajská polévka

 

I když vím, že  k horkému létu patří saláty, ale ani rajské polévky se nikdy nezříkám. Někteří ji nemusí, ale znám jich pár, kteří jen při vyslovení „rajská“ zajásají. A je jedno, jestli mám na mysli rajskou omáčku nebo polévku. Už ta rajská vůně ve vzduchu je dokáže rozveselit na celý den. Rajská jablka mi pomalu v sadu dozrávají, ale na tuhle rajskou polévku stačí použít dobrý rajský protlak.

VOŇAVÁ RAJSKÁ POLÉVKA

(na 2 porce potřebujeme)

 

  • plátek másla
  • 1-2 malé cibulky šalotky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 malý rajský protlak
  • 1 lžička cukru
  • 750 ml vývaru nebo vody, ale doporučuji použít i rajskou šťávu
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • špetka mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

přívarek do polévky:

  • vlasové nudličky nebo těstovinová rýže, popřípadě vařená bílá rýže

na vylepšení chuti a přikrášlení:

  • mladé lístky celerové natě nebo libečku na ozdobu
  • kysaná smetana na velké finále přímo na stole

 

Postup přípravy:

 

Cibulku oloupeme, drobně nasekáme a zpěníme na másle. Zaprášíme malou lžičkou hladké mouky, přidáme rajský protlak, lžičku cukru, promícháme, krátce orestujeme a zalijeme studeným vývarem nebo rajskou šťávou (možno i půl na půl). Metličkou dobře rozmícháme a polévku navoníme kořením. Přidáme hřebíček, celou skořici, bobkový list a špetku mleté skořice a zastrouhneme špetkou muškátového oříšku. Podle chuti malinko přisolíme a polévku 15 až 20 minut zvolna provaříme. Jako přívarek do polévky jsou vhodné vlasové nudličky nebo dušená či těstovinová rýže. Nezapomeneme si každou porci horké polévky ozdobit natrhanými lístky svěže zelené barvy. Kdo si přilepší lžící husté kysané smetany, dobře mu tak 🙂 Rajská polévka je pro mě vždycky dosti vznešená dobrota, kterou se sluší pěkně přikrášlit. Často si kaloricky zahýřím a na stůl postavím ještě misku s opečenými a máslem vonícími krutonky z bílého pečiva.

 

Pokud máte pro rajské plody slabost, dopřejte si téhle horké a rudě zbarvené dobroty ještě větší hrnec, než který jsem na kamna postavila já. Budete-li polévku vařit jen pro dospělé, klidně si do rajského základu v hrnci kápněte trochu dobrého červeného vína a polévku si připepřete čerstvě mletým pepřem, nejlépe barevným a přidat bazalku. S obyčejnou rajskou polévkou si můžeme pěkně vyhrát a pokaždé ji udělat maličko jinou. Kdo má fantazii, ten nemusí mít strach, že by mu nějak zevšedněla 🙂

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

27 Komentářů

  1. Rajskou polévku jsem jako malá vůbec neměla ráda a teď to vlastně nedokážu pochopit 🙂 Kdykoliv mám možnost, tak si tuhle polévku dám a moc dobře dokážu pochopit ty krutonky z bílého pečiva, nemluvě o vínu do polévky 🙂

  2. Meg:

    Ani já jsem v dětství nehořela vášní pro rajčata 🙂 Jsem ráda, že se mé chutě dokonale usadily a nemám na seznamu \”neoblíbených\” poživatin téměř nic. Vše co je ve skvělé kulinární kondici a je dobře připraveno, je mi potěšením konzumovat 🙂 Snad jen jednu věc tolik nemusím. Aromatické lanýže. Naštěstí se mi do kuchyně dostávají jen velmi sporadicky 🙂 Jinak houby všeho druhu miluji!

  3. Tak rajskou jsem jako dítě měla vždy ráda, ale vlastně ji ani často nedělám – občas, nejlépe ze sekaných rajčat v plechu, dochucenou těmi rumovými perníčky, jaks někdy dávno psala…

  4. Tešila som sa, že nájdem pod obrázkom recept presne na takú paradajkovú polievku, ako je lákavo nafotená. Ale na fotke vidno kúsky paradajok (a v recepte píšete iba pretlak) a ani o syre nie je v recepte zmienka. Aký použiť? Parmezán? Naozaj sa mi zbehli všetky sliny v ústach, keď som uvidela obrázok, ale z pretlaku v konzerve asi takúto lákavo vyzerajúcu polievku nenavarím.

  5. vilemína:

    rajských polévek dělám několik variant, vlastně se řídím podle ročního období. V zimě z rajčat naložených nebo protlaku, v létě z domácí úrody čerstvých rajčat. Rumové perníčky a rajčata, to je taková moje drobná vychytávka na vyladění a zahuštění rajské omáčky :-))) U nás doma se totiž pekly báječné perníčky a nechávaly se i stranou na strouhání a zahuštění pokrmů. Mám na tu dobu pěkné vzpomínky … a od té doby miluji i perníčky všeho druhu 🙂

  6. timara:

    Nemáte pravdu, že je pod obrázkem jiná polévka. Kousky paradajok nejsou kousky paradajok, jak si myslíte. Jsou to kousky nasekané šalotky. Sýr v polévce opravdu žádný není. Také proč, když píši o vlasových nudličkách nebo těstovinové rýži. Jsou to vlasové nudličky. Jaký použít parmezán? Já používám jen jeden a to ten pravý Parmiggiano Reggiano. Zde se můžete rozhodnout, v jakém stáří si sýr pořídíte. Není nutno do polévky používat ten nejkvalitnější a hodně vyzrálý. Pokud ale sáhnete po druhu sýra, který se vyrábí u nás v Litovli pod označením Gran Moravia, neuděláte chybu a při jeho nákupu ještě něco ušetříte. Pokud jde o rajský protlak, používám opravdu kvalitní z pasírovaných rajčat. Ten si můžete v sezóně připravit i sama doma ze zralých rajčat z vlastní úrody. Věřte tomu, že polévka z něj bude opravdu fantastická a bude mít přesně tak krásnou barvu, jako má ta moje na obrázku. Rajčata pěstuji ve skleníku každý rok a náramně se jim daří. Z takto vysluněných rajských plodů se příprava rajských protlaků a šťáv stala mým oblíbeným letním rituálem.

    P.S.
    Není všechno tak, jak to na první pohled vypadá 🙂 Věřte tomu, že můj recept přesně koresponduje s fotografií, který vznikla při přípravě rajské polévky. Neumím si představit jeden důvod, proč by tomu mělo být jinak 🙂 Přeji vám krásné léto provoněné dobrou rajskou polévkou.

  7. timara:

    V tomto rcp na rajskou polévku žádný sýr není. Pokud si ho tam chcete přidat, jistě můžete a nic se nestane, ale se skladbou koření, která je použita pro její přípravu se sýr používat určitě nemusí.

  8. Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Všetko vysvetlené.

  9. Lebo v recepte ste napísali cibuľku drobne nasekáme. . . takže by som nepredpokladala, že sú tie kúsky, ktoré vidno. . . Ale všetko ste mi objasnili, tak už mi len zostáva dúfať, že keď ju navarím, bude vyzerať tak úžastne ako vaša.

  10. Abych pravdu rekl, k rajske polevce jsem mel vzdy postoj zcela zaporny. Vlastne ani nevim proc. Rajskou omacku jsem naproti tomu mel velice rad. Proste nevysvetlitelny fenomen. Pred nejakou dobou jsem ochutnal primo skvelou rajcatovou polevku v jedne prazske vinokavarne a jak jinak, oblibil jsem si ji. Brzo uz budu mit vlastni a jenom svoji kuchyn, takze urcite Vas recept vyzkousim. Dekuji za typ.

  11. rajske polevky vseho druhu mam moc rada, jsem totiz rajcatomilec a mohu je jist ve vsech podobach

  12. \”… skvelou rajcatovou polevku v jedne prazske vinokavarne …\”

    … a podávaji s trochou parmasanu a opečenou bilou veckou.

  13. a jeste jsem chtela rict, ze varit z rajskych plodu podle sarky mohu doporucit. vyzkousela jsem totiz fenomenalni rajcatovy salat z pecenych rajcatek, ktery je zverejnen v jeji kucharske knizce a byla to opravdova bomba. exploze chuti v ustech, doporucuji vyzkouset a dbat rady, ze velice chutny je teply, ale jeste lepsi vychlazeny a odlezely. no a o rajske omacce podle sarky uz nebudu rikat nic, protoze bych pela samou chvalu. ta je take genialni a nadherve vonava. libi se mi vsechny rady, jak si ji pekne vyladit podle sve chuti. mohu rict, ze varim rajskou podle gurmanky a doma sklizim velke pochvaly. nakonec uz ani jinou rajskou moji mili jist nechteji. pry ta moje je nejlepsi. sarko, moc ti dekuji. tvoje kucharka opravdu je knizka do kuchyne a nikam jinam si ji uz ani nevynasim. mam ji prospikovanou zalozkami presne v mistech, ktera jsem si oblibila a uz nektere recepisy varim doslova po pameti a tak jsem si dovolila smyslet o nich tak, jako by to uz byly nase rodinne recepty, casto opakovane a vsemi milovane

  14. Jo jo jo, rajskou můžu a dělám ji dost podobně. A ještě bych přidala na okraj, že když jsem časovém presu nebo jsem lenivá vytahovat kousky koření (protože nesnáším rozkousnutý hřebíček apod.), použiju mletou směs od svého oblíbeného \”dědka kořenáře\” Davídka. http://zkracovatko.cz/7TLVhT

  15. Zdenek:

    Rajská polévka má mnoho podob a já sama jsem jí na chuť přišla také až po několika příležitostech k ochutnání. Italské verze mám asi nejraději, ale hutnější česká klasika je také skvělá, k podzimu jako dělaná 🙂

  16. jana:

    Děkuji za moc milý komentář! Mám radost, že mé recepty zde na blogu i v knize slouží k tomu nejlepšímu účelu 🙂 Potěší, nasytí a vnesou domů pohodu. Děkuji za vyjádření všech komplimentů a přeji všechno dobré.

  17. Mautycka:

    Bez správného koření by nebylo vaření 🙂 Díky za odkaz k tématu, u Davídka se zastavím.

  18. Tak tohle je absolutně jeden z mých nejoblíbenějších koláčů! To těm Italům naservíruju a dám vědět, jak moc velké boule za ušima budou mít.

  19. Petra:

    I když se komentář objevil zde … pod rajskou polévkou, vím že se jedná o tříbarevný koláč, který je moc chutný a hlavně se peče na velký plech, což znamená, že je ho vždy dost 🙂 Dej vědět, jak uspěl ve tvé italské domácnosti 🙂

  20. Dobrý den Šarko,děkuji moc za Vaší kuchařku a kalendář,které jsem si u Vás objednala.Jsou tam úžasné recepty,už ji z ruky nedám,vařím podle ni a všem moc chutná!Báječná dyńová polévka a pstrh ,houby,které jsme nasbírali,těšim se jak na vánoce uvařím tu rybí polévku.Děkuji moc a těším se na 2.Vaší kuchařku,kterou si určitě objednám.Chci si pořídit šunkovar,doma si sama vyrábím domáci lučinu,domáci majonézu bez v

    ajíček,lze udělat z ni tatarku,peču domáci chleba,zavařuji,nakladám,sušim mrazím,pěstuji bylinky, stevii,ženšen pětilistý,aj.Přeji hodně dalších úspěchů s pozdravem Eva

  21. Eva Jančíková:

    Dobrý den Evo! Moc děkuji za pozitivní hodnocení mé kuchařky. Jak si tak čtu o Vašich aktivitách, kniha je v těch nejlepších rukách a to mě velmi těší. Je to pro každou knižní kuchařku ten nejlepší osud, když se dostane tam, kde z ní mají radost. Potěšení je na mé straně 😉 Děkuji za milý komentář a přeji krásné podzimní dny ve vůni dobrého jídla. Se srdečným pozdravem Šárka Š.

  22. Dobrý den Šarko,děkuji Vám za kuchařky pro moje děti,určitě budou mít radost,dcerka si u mně kuchařku prohlížela a moc se ji líbila tak jsem ji objednala,ještě i synovi.Přeji hodně takových kuchařek,pořad s ní vařím,nebylo by špatné vydat kuchařku jen sladké pečení,dorty,vánoční cukroví aj.To je jen takový nápad.S pozdravem,už se těším na další Vaši kuchařku,Eva Jančíková

  23. Já už byla rajčatová od peřinky, takže já tím žiju. Miluju to !!

    • Dandy:

      Já si také pamatuji, že bych kdy neměla období, abych rudé plody z ráje nějak vehementně odmítala. Miluji je též !! 🙂 A nějak se to i stupňuje. Měla jsem možnost ochutnat hodně rajských plodů, ve kterých byla cítit síla slunce, na kterém dozrály. Taková rajčata mě baví ze všeho nejvíc a snad bych je ani nenutila k účasti na tepelné úpravě. Slupla bych si je jen tak se špetkou soli a kapkou olivového oleje … Už aby tu zase bylo léto 😉

  24. Přímo úžasná polévka! Dělám ji podle Vašeho receptu stále dokola, plus tak nějak obměňuji koření a podobně, takže je opravdu pokaždé jiná:-) Jdu ji teď zase uvařit, mockrát Vám děkuji za recept, všichni tuto polévku milujeme:-)

    • Pavlína:

      Rajská polévka je polévka z ráje … ráje se nejde přejíst 🙂 Dříve jsem neměla rajskou omáčku ani polévku moc v oblibě, ale když jsem si postupem doby pohrála s chutí a přípravou, tak jsem zjistila, že něco božského na téhle polévce opravdu je. Mám velkou radost, že vám chutná a dokážete si ji přizpůsobit k obrazu svému. Rajská jablka snesou hodně improvizace 😉

Přidal komentář