Dezerty a sladké hříchy

10. Mrkvová bábovka

20 komentářů

mrkvova-babovka

 

Bábovka ze strouhané mrkve je dalším nápaditým příspěvkem od Lenky.  Oranžová kráska je bábovka s pěknou porcí šťavnaté mrkve a smetany. Mrkev nepatří jen do polévky, ale působivou roli dokáže sehrát i ve sladké kuchyni, proto rozhodně vítám exemplář, který je nadupaný vitamíny 🙂

Mrkvová bábovka

Ingredience

  •  350 g jemně nastrouhané mrkve
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany nebo mléka (případně namíchat)
  • 4 lžíce oleje

Postup

 Všechny suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 60 mintu při 180-190°C. Vychladlou bábovku pocukrujeme.

www.mamincinyrecepty.cz

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

20 Komentářů

  1. Krásná žluťoučká až do oranžova – barva mi vyvolala vzpomínku na bábovky od mé temelínské babičky – z domácích vajíček měla babi stejně barevné bábovky a ani nepotřebovala mrkev. 🙂

  2. mejla-hlína

    Určitě slaďoučká a má nádhernou barvu. Super.

  3. Dobroty z mrkvového těsta jsou skvělé – mají nejen krásnou barvu, ale baští je i ti, kterým mrkev nechutná (ale raději jim neříkejte, proč je bábovka tak krásně oranžová 🙂

  4. mejla-hlína

    Jo, mrkev, lžička panenského oleje, uuuplňě rozemletá lžička čerstvé petrželky, limetka, dva lístky bazalky – větší – klidně, trošku cukru-ale třtinového a špetka soli. Pak na to plátky pomeranče a hurá… salátek. Nebo rozemleté na kašičku a polévat ty kousky bábovky. Jinak mrkvička je fajn a tahle bábovka je vedle té – masíčkové – horký favorit. Čistá, jasná a srozumitelná. Perfektně jednoduchá a tak nějak nooo. Zdravím mejla-hlína

  5. Bábovka vypadá nádherně,určitě vyzkouším.

  6. Tak jsem nedočkavě rozkrojila mrkvovou, ještě teplou a je vevnitř taková mazlavější..obávám se, že jsem pekla na nižší teplotu (jenže na tu vyšší se strašně chytala seshora). Tak uvidím, jak to vychladne, snad ještě zpevní. Chutově je ale dobrá – jen nevypadá konzistencí tak jako na fotce. Jenže každá trouba peče jinak..

  7. Tuto bábovku je třeba opravdu dobře propéct, radši při nižší teplotě a déle. Když povrch rychle tmavne, stačí ji přikrýt kusem alobalu nebo papíru na pečení. Na konec vyzkoušet špejlí – po vytažení musí být suchá. A krájet bych doporučovala až studenou. 🙂

  8. Bábovku jsem nakonec pekla o půl hodiny déle a stejně je uvnitř mazlavá a není dopečená… Na chuť není špatná, ale docela mě to zklamalo.

  9. Za mne super,vlacna,povedla se skvele asi za 55min peceni z obou stran na 180st (bez vetraku),akorat jsme se s manzelem shodli,ze nam k tomu neco chybi…:-) Bud citronova poleva a nebo zakysana smetana s datlovym sirupem a je to blaho!:-)

    • Radka:

      Citrónová poleva je jistě skvělá věc, která chuťově mrkev povyšuje o pár stupínků výše ke gurmánskému nebi 🙂 Díky za komentář 🙂

  10. Eliška

    Úžasný recept, dělám tuto bábovku už asi po třetí, a nemůžu si ji vynachválit. Dávám o něco míň cukru, asi jen 100 g a do těsta přidávám nasekané ořechy, které se k mrkvi skvěle hodí a doplní tu chuť 🙂

  11. Pekla jsem na 190 asi 90minut a babivka byla uvnitfr mazlava, bohuzel jsme ji vyhodily. Urcite nevyndavat z trouby,dokud nebude uplne propecena. Spejle vylezla cista, ale upecena nebyla 🙁

    • Marti:

      Zdá se mi, že autorka této bábovky ji po upečení vyfotila a tam nevidím, že by těsto mělo být mazlavé. Možná je to tím, že každá trouba trochu jinak peče. Nevím. Každopádně to chce udělat test propečenosti. U bábovky je to téměř vždy nutné, pokud nemáme recept vychytaný a zažitý.

  12. je velice dobra mam radost

  13. Protože tady pár lidí napsalo, že byla bábovka uvnitř mazlavá tak jsem mrkev ručně odšťavnila a dala malinko míň mléka. Pekla jsem na 190C 70 minut a i když jsem do ní píchla špejlí tak nebyla babovka ještě pořádně upečená, ale musí vychladnout a potom je krasně vláčná. Polila jsem ji ještě citrónovou polevou a byla skvělá.

  14. Orangoš

    Gramáže a poměry ingrediencí jsem dodržela. Vejce jsem s cukrem vyšlehala do pěny a olej přidávala velmi opatrně. Tak se to má dělat. Opět vyšlehala a nasypala mouku s kypřícím práškem. Vymíchala a dodala najemno nastrouhanou mrkev. Poté zakončila mlékem a vypracované těsto jsem nalila do vymazané a vysypané formy. Pekla na 200 – 210, protože naše trouba peče slaběji. Bábovky dělám často a už jsem vyzkoušela vícero druhů. Bohužel musím konstatovat, že tahle mi vyšla jako nákyp. Napovrchu pěkná kůrka, uvnitř mazlavá, i když chuťové výborná hmota. Kypřící prášek nebyl oproti povedeným bábovkám na jazyku vůbec znatelný. Právě chuť bych u tohoto receptu fakt vyzdvihla. Pokapáno citronem pervektní.
    … Proč nevyšel krásný, nadýchaný řez jako na fotce, těžko říct. Napadá mě, že problém byl v mrkvi. Už po nastrouhání pustila vodu a tu bych pro příště tedy důsledně vyždímala, než zeleninu do těsta přidám. Voda v bábovce, ať už se do těsta spustí z čekoholiv, nadělá vždycky paseku. Minimálně zákalec, v horším případě celkový mazlavec.

  15. Tak bábovku jsem zkusila a je luxusní,je krásné vláčná pěkně mokrá.Pekla jsem 65 minut na 190.dekuji pochutname si zítra ke snídani ja už teda chutnala

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*