Dezerty a sladké hříchy

Bábovka vánočně naladěná (č. 101)

17 komentářů

bábovka vánoční štola

“Už několik let peču na Vánoce tvarohovou štolu”, napsala Pivli a poslala svůj zbrusu nový recept na bábovku. Vánoce jsou pomalu tu, proč to nezkusit s bábovkou a´la štola a neudělat si malou předvánoční generálku, jak to radí autorka receptu? Já jsem pro!

Spousta lidí nemůže kynuté pečivo, stěžují si, že je pak pálí žáha. Takže štola, kterou dělám, je pouze s práškem do pečiva. Jako obvykle bezfosfátovým. Protože je venku takové pošmourné počasí, rozhodla jsem se, že nám doma zvednu náladu a udělám  malou generálku na Vánoce. Coby vlastník krásné bábovkové formy, jala jsem se vyzkoušet, jak to bude štole slušet v podobě bábovky. Sluší jí to velmi velice a co hlavně, chutná báječně. Takže bych se ráda podělila o recept i s ostatními.
 
bábovka těsto
 
Na TVAROHOVOU ŠTOLU budeme potřebovat:
  • 200g másla (kdo nemůže, dá rostlinný tuk, třeba Heru)
  • 160g  moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 250g plnotučného tvarohu (tentokrát použijte ten ve vaničce!)
  • 500g polohrubé mouky
  • rum, tak 5cl
  • 100g rozinek namočených v rumu
  • 100g kandovaného ovoce (citronová, pomerančová kůra)
  • 80g  mandlí (nebo 100g plátků)
  • kůru z bio citronu
  • prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • navíc pak lžíce rumu + dvě lžíce rozpuštěného másla (nutné!) na potření štoly a vanilkový moučkový cukr na posypání
 Máslo necháme změknout a potom vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme prosátý cukr, vejce, kůru, rum. Vmícháme tvaroh a potom prosátou mouku s práškem do pečiva. Pořádně promícháme. Přidáme osušené rozinky, loupané a nasekané mandle nebo plátky a kandovanou kůru. Vypracujeme v hladké těsto, které rozválíme na silnou placku. Konce přeložíme přes sebe, směrem dovnitř, ke středu, přeneseme na plech (těsto válím na pečícím papíře, respektive pečícím plátu, bez problémů ho Pak přendám na plech). V troubě, kterou jsme si předehřáli na 180°C pečeme přibližně hodinu.
 
bábovka vánoční štola 1
 
Zda je štola hotová vyzkopušíme špejlí. Je-li na povrchu zlatavá, ale těsto se na špejli ještě lepí, přikryjte štolu kusem pečícího papíru. Upečenou štolu ještě za tepla potřete rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Po vychladnutí ještě posypejte vanilkovým moučkovým cukrem a potom už si jen pochutnávejte.
 
Na bábovkouvou verzi jsem použila poloviční dávku (kdyby se to nepovedlo, ať  toho není moc), pouze tvarohu jsem dala původní množství. Navíc jsem ještě přidala sklenku mléka, protože do bábovkové formy není třeba tak husté těsto. Bábovka se pekla 45 minut a nakonec se to povedlo a bylo toho málo. 🙁
 

bábovka vánoční štola 2

 
Takže příště půjde do bábovky plná dávka a přemýšlím, že místo tradičního tvaru štoly, budeme mít letos o Vánocích štolu-bábovku. 🙂
 
Dobrou chuť přeje Pivlibábovka vánoční štola
odkaz na vyfocenou štolu v původní podobě najdete na webu
 

Související recepty na přípravu vánoční štoly krok za krokem:

(musí se nechat odležet, proto pečte s předstihem)
(ihned po upečení se může konzumovat, pečte klidně na poslední chvíli)

17 Komentářů

  1. Jásám :-), neboť s Vánocemi otravuji už od září a teď tu jeden vánoční receptík mám. Na Vánoce se těším jako malá a už raného podzimu nakupuji dárky, do všeho strkám skořici, rozinky, špetku hřebíčku apod. Jsem ráda, že už v tom nejsem sama. Bábovka vypadá nádherně a jistě bude skvěle (vánočně) chutnat 🙂

  2. coco-choc:

    Já s vánočními přípravami letos trochu pokulhávám, ale už mě ta mánie pomalu dobíhá a začala jsem kontrolovat domácí stav mouky a vanilky 🙂 Tahle bábovka je fantastická a Pivli mi udělala velkou radost, že přihrála do speciálu takovou předvánoční rozcvičku s bábovkou a\’la štola. Mňam 🙂

  3. Letos mám nějak z vánočních svátků hrůzu a představa pečení cukroví mi nahání husí kůži. Přitom loni tomu bylo naopak. Ale díky vašemu receptu, který vyloženě hladí po duši a čiší z ěj taková ta pravá poklidná atmosféra Vánoc se už začínám docela těšit. A tvarohovou štólu ve tvaru bábovky určitě upeču, škoda jen, že přes monitor necítím tu vůni 🙂 Opravdu nádherný recept a krásné fotky k tomu.

  4. Madla:

    Vánoce nás dostihnou … ať chceme nebo ne 🙂 Letos si z nich taky nebudu dělat těžkou hlavu a pokusím se nenechat se předem zbytečně znervóznit. Mám nachystanou převánoční soutěž o pěkné vánoční ceny, tak bych ji chtěla spustit ještě tento týden 😉

  5. Se zájmem jsem si přečetla váš recept,protože Tvarohovou štolu peču již několik let.Recept jsem získala od kolegyně z práce a sklízím s ním nemalé úspěchy.
    Rozdíly v receptu jsou malé,pouze já dávám do těsta ještě zakysanou smetanu
    Můj recept:
    utřeme 150g másla(Hery) a 150g cukru;
    postupně přidáme : 2vejce,250g tvarohu,1zakys.smetanu(180-200ml),3lžíce rumu,500g polohrubé mouky,1/2 lžičky soli,
    1prášek do pečiva,citronovou kůru,vanilkový cukr,rozinky,mandlové lupínky a kandované ovoce
    Na papíru na pečení vyválím plát,přeložím na 1/3 a i s papírem přendám na plech.Peču zvolna (150-180°c) 45-60min.
    Horké potřu rozpuštěným máslem a posypu moučkovým cukrem.
    Letos jsem na přání o Velikonocích místo mazance pekla štolu.Nedopatřením mi nevyšly rozinky a tak jsem je nahradila sušenými lesnímy plody.Je to směs ve které jsou brusinky ,borůvky,lesní jahody .Sklidila jsem s tím velký úspěch,protože to nádherně vonělo a chutnalo neméně.
    P.S.to sušené ovoce jsem koupila u Lídla,jinde ho neměli

  6. babs: 🙂
    Tvarohová štola je vždycky výhra! A když se vylepší ještě zakysanou smetanou? To nemá chybu! 🙂

  7. Dělala jsem štolu podle babs a byla prostě fantastická, okamžitě jsme ji (ještě za tepla) snědli!!! Dávala jsem rozinky, brusinky a ananas. Ňam! Díky moc 🙂

  8. Moc mě potěšilo,že jsem uspěla se svým receptem.
    Obracím se k vám o radu.
    Již mnoho let dělám v rámci vánočního pečení cukroví,které se peče na plechu a krájí se na malé kousky.Recept jsem našla před lety v časopisu Vlasta.Od té doby jsem ho již nikde nenašla.Je to dobré,rychlé a proto to peču až těsně před svátky,protože to jinak rychle zmizí.
    A nyní k tomu problému.
    Na miniaturní těsto potřené zavařeninou se dá ořechový sníh a dle možností se ještě navrch dají kousky vlašských ořechů.Po upečení vše vypadá nádherně,ale za nějakou dobu nadýchaný sníh spadne a vypadá spíš jen jako ořechová krusta.Na chuti to neubere,ale podle mne,by to mohlo vypadat lépe.
    Zde je recept na ,,Londýnské řezy\”

    140g másla;2 žloutky a 70g cukru utřeme a zpracujeme s 280g polohrubé mouky.
    Na vytřený a vysypaný plech vyválíme těsto,které potřeme rybízovou marmeládou.
    Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh,
    přidáme 210g cukru ( část zašleháme do sněhu)
    a 140g strouhaných ořechů vmícháme do sněhu se zbytkem cukru.
    Ořechový sníh navršíme na těsto a dle možností ozdobíme ořechy.Pečeme v mírné troubě.

    Krájím na čtverečky nebo obdélníčky ,tak akorát jednou do pusy…….

    Nevím,jestli nedělám někde chybu.Zatím jsem se nesetkala za ty roky s nikým,kdo by tento recept znal,pokud ho neměl ode mne.
    Snad vám bude toto cukroví chutnat jako mně.Jsem na něm doslova závislá….

  9. Nebo také Lomnické. Už leta letoucí. V mém okolí to dělá docela dost lidí. Možná vznikla přesmyčka z Tatranského, respektive Lomnického na Londýnský? je to prima recept. Plný plech dobroty.
    🙂
    Sníh někdy spadne, někdy ne. Moučkový cukr, i ořechy opatrně zamíchat. Záleží na kvalitě a čerstvosti bajíček. Z úplně čerstvých se sníh dělá hůř.

  10. znam to jako \”ty rezy co jsou s marmeladou a nahore se snehem\”, je to super:)(nas rodinny anzev az tolik ne:-))

  11. Hledala jsem na internetu jeden recept,který jsem někam založila a náhodou jsem našla recept na Londýnské řezy a to s přidáním kakaa…….
    http://www.recepty.eu/cukrovi/londynske-rezy.html
    jistě to bude zajímavé,ale já kakao moc nemusím a tak to jen posílám pro ty,co mají rádi cukroví s kakaem.Dávkování je skoro stejné až na to kakao…….

    Okolnosti mě donutily narychlo upéct dort,protože v předvánočním ruchu jsem pozapoměla,že kamarádka(Dana) má svátek.Jako omluvu jsem upekla dort,jehož recept je dobře 120let starý.Moc si tohoto receptu vážím a chtěla bych se s váma o něj podělit.Dokonce se mi podařilo i můj výtvor vyfotit,ale neodvažuji se vám to poslat,pokud s tím nebudete souhlasit.
    Jinak dort měl úspěch a do večera asi nevydrží..

  12. Tak štólu podle tohoto receptu jsem před chvílí dopekla a teď držím v ruce jeden ještě teplý kousek a musím říct, že je fantastická! Měkoučká, voňavá, prostě úžasná. Poctivě jsem se držela receptury, jen místo klasického rumu jsem použila rum bílý (jak do těsta, tak na potření) a místo jedné velké štóly upekla spoustu malých štóliček. Říkala jsem si, že by to byl dobrý dezert na závěr štědrovečerní tabule, al ejak to tu tak voní, tak asi do dvacatého čtvrtého nevydrží 🙂

  13. madla: děkuji, jsem ráda, že se štóličky povedly. U nás nakonec nebyla o Vánocích štólová bábovka, ale dvě menší štóly. Až se k tomu dokopu, umístím fota na své stránky.

  14. babs jak vidím nikdo nereaguje na 12O let starý recept na dort, já bych uvítala kdyby jsi ten recept mohla zveřejnit. Našla bych ho zde, pod těmito komentáři? Teta

  15. Teprve nyní se ozývám,protože díky současnému počasí jsem byla úplně mimo.
    Tento recept nazývám:
    ,,dort paní Máchové\”…….je to recept ještě po její mamince…

    upozorňuji do předu..NEDÁVÁ SE ANI DEKO MOUKY……

    Ingredience:
    280-300g strouhaných vlašských ořechů
    210g moučkového cukru
    6 vajec (žloutky + sníh)
    2 polévkové lžíce studené vody
    poleva: 100g čokolády na vaření a 50g másla – rozpustit ve vodní lázni

    Postup:
    utřeme žloutky s cukrem,při tření přidáváme po kapkách studenou vodu
    vmícháme ořechy a sníh
    Vytřeme a vysypeme formu-dortovou nebo na biskup.chlebíček
    pečeme zvolna 3/4 hod.až 1hodinu

    Zdobíme čokoládovou polevou a šlehačkou…..

    Můžeme popustit i svoji fantazii a při proříznutí dortu dát nejen šlehačku,ale i jahodový džem.
    Též mám vyzkoušené,že lze na vrch dát ovoce a želatinu,boky potřít čokoládou a dozdobit šlehačkou..

    Máme-li již málo ořechů,lze upéci z poloviční dávky a použít formu srnčí hřbet.
    Pak se to jenom potře čokoládovou polevou a dozdobí šlehačkou a krájí se jako řezy.

    Při posledním pečení jsem právě pekla z poloviční dávky a na závěr jsem to posypala lupínkama z mandlí.
    I tak to mělo úspěch a večer nezbyl ani drobeček…
    Dokonce jsem měla půjčený fotoaparát a tak mám i obrázek,ale nevím jak ho přidat…

  16. babs: Dort paní Máchové vypadá podle popisu krásně 🙂 Už si představuji, jak chutná … Pokud existuje i autentické foto, je škoda ho nepřidat 🙂 Recept i s fotografií zveřejním v rubrice \”vaše sladké nápady\” – pokud budete tak hodná a zašlete mi zmiňovanou fotografii na emailovou adresu info@gurmanka.cz nebo gurmanka@gurmanka.cz / předem děkuji babs!

Přidal komentář