Ryby

To nejlepší, co na rybách je, je …

7 komentářů

podzim vodní hladina

Měsíc listopad je svátkem rybářů, časem výlovů a příležitostí položit si na talíř čerstvou rybu. Kdo nikdy nezažil opravdový výlov velkého rybníka, doporučuji mu vyrazit někam na nejbližší hráz. Loni jsem si našla čas na výlov největšího českého rybníka jménem Rožmberk a připravila reportáž  Tam, kde hnízdí mořský orel a ryby polykají fotbalové míče” – kdo nevěří, po přečtení reportáže zjistí, že dělal chybu). Nechybí tam svérázná atmosféra, se kterou se potkáte jedině tam. Bohužel vůně jsou nepřenosné, uvidíte plné pánve křupavě osmažených ryb, ale neucítíte nic. I tak to stojí za vidění 🙂 Do reportáže můžete pohodlně skočit tudy. Listopadová rána jsou už pěkně studená a počasí leze za nehty i za límec. Přece se tím nenecháte odradit? Pomůže čepice, teplá bunda, termoprádlo a boty do kterých nezatéká (nepodceňujte to 🙂

kachna

rybník u Cikaru

Pokud máte chuť vidět výlov jednoho z nejstarších českých rybníků, můžete si vyrazit ve dnech 9. až 12. 11. 2009 na hráz rybníka Bošilec, který má výměru 200 ha. Při návštěvě obce Bošilec si nenechte ujít prohlídku kostela sv. Martina. Jeho původ je datován již od roku 1210, ale hlavní pozornost poutá jeho unikátní rokoková kazatelna, která je zhotovena z postříbřeného dřeva a je vystavěna ve tvaru mohutné velryby. Přenesena sem byla v 18. století, když došlo ke zrušení třeboňského kostela sv. Barbory.

racek

rybník u Záhoří

Pokud nejste místní, není problém zajistit si ubytování v nedaleké Třeboni a projít se po hrázi rybníka Svět, večer skočit na rybí speciality do některé z místních restaurací a projít si malebné lázeňské městečko, které je právě v tomto období téměř liduprázdné, ale o to víc si užijete všechna jeho romantická zákoutí a nepřeplněné hospůdky, kde si můžete pochutnat na tradičním třeboňském kapříku nebo zkusit jinou sladkovodní rybu. Třeba takový pstruh namodro nemá chybu.

rybí polévka

Ohřát se horkou rybí polévkou přijde vhod.

pstruh namodro

Pstruhem namodro se Třeboň zavděčí hlavně těm, co si hlídají svou štíhlou linii. Rybou domácí je ale v Třeboni kapr, tak nad ním neohrnujte nos. 

Kdo se rozhodne vyrazit na výlet s malými dětmi, tomu doporučuji ubytování v útulném penzionu Keramika nedaleko Jindřichova Hradce. Proč právě tohle místo? Podívejte se do mé nedávné reportáže a bude vám to jasné. Je tam jedinečná atmosféra, která umí očarovat dospělé i děti. Ale na to si musí přijít každý sám a já bych se znovu jen opakovala 😉

kachna pod hladinou

Pochutnat si na kapří dobrotě můžete samozřejmě i doma. V tom případě nikam nejezděte a pročtěte si tyhle stránky, kde se o třeboňském kapru dozvíte opravdu z první ruky téměř všechno. Zpracovat kapra v prostředí vaší domácí kuchyně není tak složité, jak se může na první pohled zdát. S důvěrou se obraťte na Petra Stupku a dejte na jeho rady, protože právě on si s třeboňským kaprem rozumí ze všech nejlépe. Už jste ochutnali jeho kapří biftek, bramborák, čevabčiči, polévku, kapra na víně? Já jsem si to nenechala ujít a tak vás mohu odkázat na mé starší příspěvky, kde se o jeho specialitách zmiňuji a najdete tam i nějakou tu fotografii. Sama jsem připravila extra rybí přílohu věnovanou právě třeboňskému kapru. Ryba domácí je doma v Třeboni vyšla jako příloha s časopisem DIAstyl.

kapr třeboňský

Rybí recepty a vhodná rybí literatura se hodí naprosto vždy, tak uvádím několik tipů, kam můžete s důvěrou sáhnout. 

  1. Několik chutných receptur na úpravu kapra a jiných sladkovodních ryb najdete v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou
  2. Pokud nemáte doma nedávno vyšlou Sladkovodní kuchařku od Milana Paličky, pořiďte si ji.
  3. Když mrknete na rybářský web MRK.cz, chytnou vaši dušičku na udičku. Množství receptur a rybářského povídání. I když budete sedět doma u pc, připadat si můžete jako na rybách. Doporučuji!
  4. Co si tak skočit k panu Antonínu Šopíkovi do rybárny? Pro čerstvou rybu a pro recept! Jestli nejste z Brna, tak to máte trochu z ruky, ale na netu je pro všechny přespolní připraven chutný rybí receptář.
  5. Mnoho receptur na úpravu sladkovodních ryb najdete na webu Ekucharka.cz
  6. Jestli patříte k těm, co kapra zrovna nemusí, možná vám přijde vhod Mořská kuchařka od Lenky Světové a Dagmar Derré. Doporučuji, je vážně skvělá!
  7. V neposlední řadě se s důvěrou obraťte na stránky Labužník

 Inspirace je všude dost, jdu zapálit pod pánví a položit na ni kus dobré čerstvé české ryby 😉

Přiložené instruktážní video vás provede všemi nutnými úkony, které musí učinit před tím, než si budete moci na čerstvé rybě pochutnat.

Staré moudro praví:

Daruješ-li člověku rybu, nasytíš ho na jeden den. Naučíš-li jej ryby chytat, zbavíš ho hladu na celý život.

Stihli jste letos nějaký ten výlov? Jak často se u vás doma objeví čerstvá sladkovodní ryba? Chytáte ryby na udičku nebo si je nosíte z obchodu? Jaký je váš nejoblíbenější rybí recept? Pokud můžete doporučit nějakou dobrou rybí restauraci, bude nás to zajímat.

rybka pod hladinou

Posílám vám jednu stříbrnou kapří šupinku pro štěstí! Nebo si raději sami na udičku chytnete zlatou rybku co splní všechna přání? 😉

Jestli se nechala polapit vaše dušička na udičku, vydáte se na podzimní procházku kolem rybníka. Venku je sice chladno, ale příroda svým ostrým mrazivým drápkem začíná vytvářem neuvěřitelné umělecké kreace. Poznávat svět rybníků a rybníkářů nemusíte nutně na tom jednom jediném, co nese jméno Svět. Nejkouzelnější jsou ty nejmenší, sevřené pevně v dlani bujného porostu stromů, kde nepotkáte živáčka a budete zdání, že rybniční hráz patří jen vám a vodnímu ptactvu. Ocitnete se v říši ticha, které ruší  snad jen plácnutí rybího ocasu o hladinu. Ryby budou zvědavě vystrkovat hlavu, aby si prohlédli toho, kdo je v tom jejich klidném vodním světě ruší.

Dneska jsem ty hráze prochodila za vás, ale nenechte se o ty pěkné okamžiky připravit. Potom mi dáte za pravdu, že moře je sice moře, ale kouzlo českých rybníků je poutavé a neokoukané. Pořád si říkám, že by bylo moc fajn potkat tam občas nějakou živou duši. Na jihu Čech je víc rybníků než rybářů, tak mohu den co den vyrazit jiným směrem a vždycky k nějakému dojdu a budu ho mít celý pro sebe 😉

 rybník u Karštejna JČ

Spolknout kousek ryby bez toho,

aby vás někdo tahal k rybníku se samozřejmě dá snadno.

rybi konzerva

Postačí k tomu třeba obyčejná rybí konzerva.

Ale není to ono! 😉 … doporučuji rozpálit pánev a udělat si pořádné jihočeské jídlo.

jihoceska cmunda a kapri hranolky

Jihočeská cmunda a křupavé kapří hranolky = rybí poezie

To nejlepší co na rybách je, je … atmosféra u vody 😉

Na závěr přidávám recepturu na rychlou úpravu rybího filetu v parmezánové krustě.

7 Komentářů

  1. Na sladkovodní rybky si moc nepotrpím, ale jsem úplně paf z přenádherných fotografií – potápějící se kachna, mluvící rybka, kráčející ptáček – úžasné momentky. Nemám slov 🙂

  2. Šárko, ty fotky jsou naprosto dokonalé!!!! A když už jsem se navnadila pečením štoly na Vánoce, po téhle reportáži jsem na Svátky doslova natěšená!

  3. Nádherná reportáž. Na výlovu jsem byla loni poprvé, letos to s prckem pro studené počasí a déšť nešlo, ale už se moc těším, až mu příští rok nazuju miniholínky a budeme koukat na rybky a pak si dáme výtečného kapra po mlynářsku. Jen ty kostičky z kapra mě moc nebaví vytahovat 🙂

  4. coco-choc / Pivli / Madla:

    Holky, díky za pochvalu 🙂 Fotit u vody jde samo. V každém detailu u vody je doslova koncentrovaná romantika. Takových fotografií mám pěknou haldu, skoro jsem nevěděla co vhodného vybrat, ale když už jsem ten článek nezvala tak záhadně a končila otázkou, musela jsem dát i odpověď. Atmosféra u vody je opravdu báječná. I když je to něco nehmatatelného, snažila jsem si na to sáhnout objektivem svého foťáku. Snad se to trochu povedlo 🙂 Díky za moc milé kontáře! Š.

  5. To jsou opravdu krásné fotografie a marně tu přemýšlím o místě, kde je to všechno nafoceno. Díky za prozrazení detailů!!! Dost možná jsme sousedé :D))) Petrův zdar!

  6. Rybář Jarda:

    První foto je ze zámeckého parku na Červené Lhotě, další foto rybniční plochy vzniklo v Kardašově Řečici, Záhoří a poblíž Cikaru. V okolí Třeboně vedou všechny cesty kolem rybníků po nějaké hrázi, tak se to dost těžko pamatuje 🙂

    P.S.
    Kam chodíte lovit vy? Já lovím jen do objektivu, tak je mi celkem jedno, jestli ryby zrovna berou nebo nemají svůj den 🙂

  7. Krásné fotky 🙂 . Já také na tom rybaření miluji ty chvíle strávené u vody. To, že si domů odneseme nějakou rybu, je jen bonus 🙂 . Vloni jsme si koupili nové vlasce , protože jsme před tím měli nějaké staré a kolikrát, když manžel tahal rybu z vody, tak vlasec praskl. S novými vlasci se nám to už nestalo 🙂 .

Přidal komentář