Dezerty a sladké hříchy

Nejlepší vanilkové rohlíčky na světě

84 komentářů
vanilkové rohlíčky
Bez vanilkových rohlíčků nemají Vánoce tu správnou vůni. Bez dobrého receptu zase nejsou nezapomenutelné vanilkové rohlíčky. Stoprocentně máte ten svůj jediný nejlepší domácí maminčin. Pokud recept nemáte, vyzpovídejte ženskou část své rodiny (možná se v archivu něco najde). V opačném případě zkuste tento můj, léty prověřený. Vylovila jsem ho ze svého archivu, protože na něm už léta nic neměním.
Nabízím recept, který není levný ani dietní. Rohlíčky jsou tvarované ručně a na jazyku se rozplynou. Vanilkové rohlíčky jsou tradičním a nejoblíbenějším vánočním cukrovím každé české rodiny. Ale jak říkám, chcete-li vanilkové rohlíčky ty nejlepší na světě, vezměte si váš rodinný recept. Vsadím se, že se stejně od toho mého moc lišit nebude.
*
Vanilkové rohlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalení
  • vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte
Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem). Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.
Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle mé zásady se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.
 
vanilkové rohlíčky1
Tak ať se vám pečení povede. S největší pravděpodobností už máte napečeno, ale já se držím zásady, o které jsem se zmiňovala už loni. Vánoční pečení bez zbytečného jančení 🙂 Už víte jaké vanilkové rohlíčky jsou ty nejlepší na světě? Přece ty vaše domácí! Je jedno podle jakého receptu se co vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady 🙂
Šťastné a veselé!
Je libo dobré rady, aby vaše cukroví mělo šarm a půvaby? Něco jsem nachystala pro magazín MF Dnes – Ona Dnes  (vyšlo v prosinci 2008, autorka: Šárka Škachová)
www.ona.idnes.cz

84 Komentářů

  1. Tak tyhle rohlíčky jsou parádní 🙂 Teda byly, už jsme je snědli.
    Rohlíčky, stejně jako perníčky, jsem vždycky dělala podle nějakého jiného receptu a nikdy to nebylo ono. Až letos 🙂 Akorát mi došla mouka, takže jsem část musela nahradit celozrnou a i tak byly luxusní!
    Šárko, díky. Receptík je už založený mezi oblíbenými.

  2. schnytlik 🙂

    Nejchutnější cukroví je to, které nezbude 🙂 Experimenty s celozrnnou moukou většinou vyjdou vždycky pozitivně. Taky se do toho ráda pouštím, ale na vanilkové rohlíčky jsem touto cestou ještě nešla. To je chyba! Teď nebudu mít pocit, že se cpu zdravým cukrovím. Jsem ráda, že tě recept nezklamal.

  3. Všechny \”nejlepší vanilkové rohlíčky na světě\” jsem už dávno snědl. Pekla je moje máma a často mi o nich i vyprávěla. Slyším ji, jako by to bylo včera (a přitom je to už šest dní)… \”Zdeňku, nesněz ty rohlíčky všechny!!!\” Hm, jsou prostě okamžiky, na které nejde zapomenout…

  4. Zdeněk Pekař 🙂
    Jsem ráda, že to bylo pochopeno správně! \”Nejlepší vanilkové rohlíčky se pečou jedině doma\” 😉 A protože jsou nejlepší, tak se po nich již dávno zaprášilo!

  5. Zkuste do těst,nádivek,kam patří lískové oříšky anebo i namíchat s vlašskými ořechy, přidat trošku opražených mletých lískových ořechů,dodá to všemu krásnou vůni i chuť,při pražení lískových ořechů se musí opatrně,ať nepřipálíte,spíš na mírném ohni,míchat,po zchládnutí ošoupat šlupku a můžete mlít,zkuste, je to super

  6. Díky Renčo za dobrý nápad. Opražené oříšky mají výraznější a křehčí chuť a vylepší se jim i vůně 😉

  7. Přesně tyhle rohlíčky děláme jsou super,dobře se dělají jsou křehké

  8. Už moje babička, potom maminka, nyní já, ale už i moji synové pečeme vanilkové rohlíčky podle receptu:
    240 g hladké mouky
    210 g másla
    70 g cukru
    100 g mandlí nastrouhat na jemno (stačí i méně, cca 50 g)
    pečeme při 170°C a ještě horké obalujeme v cukru moučka s vanilkovým cukrem.

  9. lidmila1 – Díky za rodinný recept na vanilkové rohlíčky. Maminčiny recepty naprosto vždy fungují spolehlivě a dokáží potěšit i vzpomínkou na dětství, kdy jsme ještě věřili na Ježíška 🙂 Na Vánoce se opravdu vyplatí zalovit v rodinných recepturách a spolehnout se na osvědčenou domácí klasiku. Ta nikdy nezklame!

  10. Před pár týdny jsme se stěhovali do nového domečku a já mám zatím k dispozici pouze kousek provizorní kuchyně. Nic mne však neodradilo od toho upéct alespoň pár druhů vánočního cukroví. Už jsem vyzkoušela poměrně dost receptů na \”zaručeně\” výborné vanilkové rohlíčky. Vždycky se však těsto hodně drobilo, rohlíčky nešly tvarovat, těsto se trhalo a výsledek ani chuť – nic moc. Letost jsem pekla cukroví jedině podle paní Šárky, vanilkové rohlíčky byly jako z nebe, krásně se dělaly a výborně chutnaly. Pracny se úžasně vyklápěly i bez vymazávání formiček a linecké bylo výborné. Díky paní Šárko za úžasné recepty, které jsou pro mě zárukou úspěchu.
    Hodně zdraví a úžasných receptů v novém roce!

  11. Tak letos jsem pekla vanilkové rohlíčky poprvé,vybrala jsem si tento recept a ouha. Všechno se mi rozsypalo! Co jsem udělala špatně? Poraďte hospodyńky. Jinak pečící kuchařka zdatná,leč rohlíčky jsem nezvládla. Jsou z toho \”rozsypky\” ale chutově výborné !! Alespoň toho u pohádek nesníme tolik,protože jsou to kousky menší 🙂 Musim zkusit další várku,ale jak na to,aby to nebylo zas tak křehké? Míň oříšků asi ne,neb to má vynikající chuť.

  12. Gábinko,

    jediná rada, co mě napadá, když jsou vanilkové rohlíčky křehké až moc, je nechat je na plechu vychladnout a teprve vychladlé je obalovat v cukru. Čím jsou teplejší, tím jsou křehčí. Iva

  13. Dobrý den Šárko zde Vám zasílám vanilkové rohlíčky bez vajec

    400 g hl. mouky
    240 g másla
    160 g mletých oříšků(doporučuji vlašské)
    60 g práškového cukru

    na obalení 200g vanilkového cukru + 2 lžíce práškového cukru

  14. tak jsem vyzkoušela také 🙂 opravdu výborné, hezky se tvarovaly a jsou téměř pryč a to jsou vánoce za 14 dní :-(. Takže jdu zadělat znova těsto!!! Jinak Vám Šárko děkuji za vaše stránky, vyzkoušela jsem od vás toho celkem dost a níkdy jsem nebyla zklamaná, vždy se to povedlo a bylo to mňamózní.

  15. Kateřina:

    Rok se sešel s rokem a já až nyní objevila milý komentář z roku 2009. S velkou omluvou za něj posílám ještě po roce velký dík. Kuchyňku v novém domečku už máte krásně zabydlenou, tak se v ní vaří a peče jedna báseň. Mějte se moc krásně, krásný adventní čas přeje Šárka

  16. Gábina:

    Lepší odpověď, než je ta od Ivy, by ode mě nepřišla 🙂 Snad se to příště povede lépe. Držím palce. Š.

  17. Gabík:

    Děkuji za mňamózní pochvalu 🙂 Jsem ráda, že mé recepty fungují ke spokojenosti i u vás 🙂
    Hezký adventní čas, Šárka

  18. Ahoj vsem kucharinkam a kucharum.Ziji mimo republiku uz 14 let a nikdy tady nepecu,az letos me to chytlo a hodlam prekvapit manzela vanilkovymi rohlicky.On je cizinec a tudiz neni zvykly na vanocni cukrovi,ma ale rad obcas neco sladkeho.Kdyz po vanocich jezdime do CR,tak nam vsude nabizeji cukrovi a on to vse sni a pak nadava,ze je tlusty a nezdravy.Stejne ho prekvapim a dam vedet.Diky za recept a ozvu se.Preji krasne Vanoce.Draha.

  19. Draha:

    Mám vyzkoušeno, že vanilkové rohlíčky na cizince fungují 🙂 U nás doma se po nich taky vždycky zapráší a chutnají od severu na jih 🙂 Ať se rohlíčky povedou a hlavně ať hodně chutnají. Láska chodí různými cestičkami, ale žaludkem vede dálnice 🙂 Krásné Vánoce! Šárka

  20. Dekuji za podporu,uvidime jak se povedou.Prece jenom mam velmi dlouhou pauzu,tady jsem 14 let a pred tim v CR kdyz deti prestali mit o cukrovi zajem tak jsem take asi jiz 5 let nepekla nic.To znamena ze, cca 19 let,ale snad se povedou,zadelala jsem dneska rovnou dvojitou davku,kdyz uz tak uz.Uvidime ,pak dam vedet.Take preji Krasne Vanoce.Draha.

  21. Draha:

    To budu s velkym napetim cekat na verdikt 🙂

  22. Verdikt,relativne dobry(chutove),ale vzhledove to nejsou ty buclate rohlicky jako kdysi.Mluvila jsem s moji sestrou a ta mi rekla ze to je tim,ze jsem dala vlasske orechy a dala jich moc.Chutove ale bez chyby.Pristi rok zkusim znovu a liskovymi a nebo mandlemi.Jeste jednou diky a krasne vanoce.D.

  23. úplně jste mě s těmi rohlíčky navnadily ! letos je poprvé zkusím upéct. jsem si jistá , že budou chutnat i tady ve Francii 🙂

  24. Draha:

    Díky za zprávu 🙂 V mém případě se mi vždycky podaří buclaté rohlíčky (viz foto), ale je s tím trochu nimravá práce, kterou nechávám na čas, kdy v TV běží nějaký děsně romantický vánoční film, u kterého pečlivě tvaruji, aby rohlíčky byly jeden jako druhý. Do vanilkových rohlíčků vždycky dáváme lískové. V každém případě si vanilkové rohlíčky za pár vánoc upravíte k obrazu svému a potom to budou ty nejlepší vanilkové rohlíčky na světě. O to jde 🙂 Krásné vánoce. Šárka

  25. martina77:

    To by v tom byl čert, aby nechutnaly 🙂 Pravá vanilka umí dělat pravé divy, tak tam špetičku dejte a určitě svými rohlíčky každého očarujete. Držím k tomu vanilkovému kouzlení palce 😉 Krásné vánoce. Šárka

  26. Ted jsem jich dala 6 na talirek ka kave,pro kazdeho tri.Manzel se ptal,kde jsem koupila tak uzasnou sladkost.Rikam,mu,ze jsem je delala sama.Moc mu chutnaly i kdyz nejsou buclate.My se drzime zasadami zdrave vyzivy a tak jen po malu.Hned by si clovek pridal,ale je to o discipline.Krasne Vanoce vsem Draha.

  27. zdravím všechny rohlíčkové pekařky 🙂
    moje rohlíčky se také povedly. tvarově sice určitě nejsou nejdokonalejší, ale o to líp chutnají, a pravá vanilka je prostě kouzlo ! i francouzi si pěkně čvachtají. budu muset upéct další várku. děkuji za skvělý recept !
    všem Vám přeji krásné, voňavé a křupavé vánoce
    Martina

  28. Draha:

    I Vám krásné Vánoce! A pokud možno i s tou disciplínou 🙂

    Právě jsem skončila sladkou práci – plnění košíčků ořechovým krémem a zalévaní výtečnou čokoládou. Disciplína u toho nebyla, teď mám černé svědomí 🙂

  29. Myslim,ze na Stedry den se disciplina nebude konat!!!Ale jinak muzu rict,ze to zvladam.A ty kosicky s orechovym kremem bych si take dala rici.Orechy mam velmi rada a vzdy rikam,ze zdrave ztloutnout neni az takovy prohresek.Zitra budu peci Baklavu,tam neni zadny cukr,ale hodne orechu,medu a taky i masla.
    Jeste jednou diky a krasne Vanoce.D.

  30. Po delsi odmlce se vracim k nasi diskuzi.Ja se nedomnivam,ze nadvaha je k necemu dobra,ale zastavam nazor,ze je dulezite,aby byl clovek sam se sebou stastny at uz hubeny,ci s nadvahou.
    Byla jsem ted mesic v Ceske republice a dovezla jsem si s sebou liskove orisky,ktere u nas nejsou a udelam jeste jednou pro zkousku ty rohlicky.
    Mam to velike stesti,ze mi chutna zelenina, ovoce,lusteniny,cerealie a vsechno to zdrave.Obcas si dam neco maleho sladkeho,ale neprehanim to.
    Dam pak vedet az je znovu vyzkousim.
    Preji vam vsem krasne dny.Draha.

  31. Draha:

    Moc zdravim 🙂 Presne tak! Vsechno v zivote lidskem je o pocitu. Pokud nas neco tesi a jsme se stavem veci spokojeni, proc to menit. Ale nadvaha opravdu k nicemu dobra neni 🙂 Kdyz si clovek dopreje toho dobreho v mensi mire a ne tak casto, bude mu to vzacnejsi a tim padem se umocni i pozitek z konzumace. Tak to ma byt. Kdyz mlsat, tak ne moc pravidelne 🙂

    P.S.
    At se rohlicky povedou!
    Ja mam o vikendu v planu take peceni a dokonce uz velikonocni speciality 🙂 To vsechno jen kvuli tomu, ze potrebuji vyrobit par fotografii a do velikonocnich svatku to nepocka. Na programu je beranek z treneho testa a tradicni jidasky. Mozna dojde i na mazanec. Doma budou mit ze mne legraci 🙂 Krasne kraslice uz mam, tak si k tomu udelam i peknou atmosferu. Sarka

  32. Sarko,take moc zdravim a

    jsem rada,ze jsme se pres rohlicky zkontaktovaly!
    Preji at se vse povede!

    Naprosto souhlasim,ze kdyz mlsat ,tak s mirou a to vic si to vychutname.

    Preji pekne dny.Draha.

  33. Zdravim, jasne ze ty rodinne recepty jsou nejlepsi, predloni jsem upekla podle Tveho receptu 4 druhy vanilkovych rohlicku (mandlove, listkove, vlasske a pekanove) a toto byl muj zaver: chutove prakticky k nepoznani (a to mam jazyk super mlsny).
    Nejlepsi tvar: MANDLOVE
    Nejhorsi tvar: VLASSKE
    Velmi krehka chut: PEKANOVE A VLASSKE
    LISTKOVE byly nekde uprosted. Takze letos je nejak namicham a uvidime, co vytvorim. Pro jistotu mam vsechny 4 druhy zase nakoupene.
    Nejaky komentar? Dekuji.

  34. Irena:

    Vlastnoručně upečené vanilkové rohlíčky jsou vždycky senzační. Použité ořechy jim chuť nijak výrazně nezmění, dobré jsou všechny 🙂

  35. Tak jsem prave dokoncila prvni varku 1/2 listkove + 1/2 pekanove (namichano) – tyhle se z nejakeho duvodu zdaji byt opravdu nejlepsi, takhle vyraznou delikatni chut vanilkovych rohlicku jsem jeste nikdy nejedla.

    • Irena:

      Díky za pěkný kompliment. Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let 🙂 Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila 🙂

  36. Nejlepší vanilkové rohlíčky jsou podle Šárky! U nás už se jiné nepečou. Tyhle totiž převálcovaly všechny naše domácí recepty na vanilkové rohlíčky okamžitě. První várku jsme loni snědly na posezení. Letos je budu bránit vlastním tělem, protože na pečení nějak moc času nezbývá. Ještě nemám ani vánoční dárky a jsem z toho docela nervozní. Čas kvapí a už je tady adventní neděle. Tak ji mějte krásnou a příjemnou, přátelé. U nás to voní po cukroví, začínají Vánoce :o)

    • Hanka:

      Tak to se krásně poslouchá! Tady se budu opakovat, ale je to tak.

      Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let 🙂 Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila 🙂

      Díky za pěkný kompliment. Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let 🙂 Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila 🙂
      info@gurmanka.cz
      Gurmánka.cz
      http://www.gurmanka.cz
      1

  37. Pokracuji v experimentu. Koupila jsem mouku TEFF, urcite v Cechach take existuje ve specialnich prodejnach (je to zrnina z Afriky) a Tvuj recept jsem upravila tak, ze davam 1/4 hladke mouky a 3/4 teff mouky, rohlicky jsou tmave hnede a uplne dokonale. Ja jim sladke jen jednou do roka prave v tomto obdobi a moje rohlicky hnede jsou nejdokonalejsi, uz pecu 3 varku, protoze vzdycky jak dopecu, tak snime, je to porad dokola…..diky za uzasny recept.

  38. Jo a samozrejme, ze mam vlastni vanilkovy cukr, ktery jsem vyrobila za pouziti prvotridnich vanilkovych lusku pred 2 tydny. Uz leta nepouzivam pytlikovy chemicky vanilkovy cukr.

  39. Vyzkoušela jsem a už máme napečeno a první dva plechy za tepla snědené:), jsou křehké a vynikající…zkusila jsem špaldovou a žitnou mouku a jsou vynikající, kdo rád mlsá s pocitem, že mlsá zdravě, mohu jen a jen doporučit:) a oříšky u nás vedou vlašské,a ještě chceme zkusit pekanové, ty mají rádi děti:).Krásně svátky.Šárka

  40. Šárka:

    Zdravím svou jmenovkyni 🙂 Až se odleží, budou ještě lepší, … ale ani u nás v plném počtu nevydrží. Se špaldovou moukou jsem je také zkoušela a nemají chybu. Je fajn, že recept funguje univerzálně a tak si můžeme sáhnou po sáčku s moukou přesně podle našeho gusta. Tradiční použití hladké mouky není žádné dogma. Krásné svátky. Šárka 🙂

  41. Dobrý deň, ďakujem krásne za recept- vlastný nemám a preto rok čo rok hľadám na internete \”to pravé orechové\” 🙂 a musím povedať, že podľa Vášho receptu rohlíčky sú úplne že MŇAM! 🙂 Výborné! Recept si ukladám a už žiadne každoročné hľadanie! 😀 Prajem krásne sviatky, Daniela

  42. Daniela:

    Krásnou adventní neděli přeji a mám radost, že rohlíčky splňují všechny představy 🙂 Díky, moc mě to těší! Šárka

  43. Tak tyhle rozhodně nepatří mezi nejlepší. Rozhodně doporučuji zkusit jiné recepty. Alespoň pro ty, kteří mají rádi opravdu dobré cukroví…

    • Katka:

      Rozhodně děkuji za zprávu, ale neskromně si myslím, že tyto rohlíčky již byly tolikrát vyzkoušeny a pochváleny, že něco na nich musí být 🙂 Ale zase platí, že co člověk, to jiná chuť a Vánoce jsou vždy v režii toho, kdo je pro své nejbližší s láskou připravuje. Vanilkové rohlíčky by nikdy chybět neměly – nejlepší recept je vždy ten rodinný.

  44. Katka:

    Tyto rohlíčky jsou to nejlepší co jsem kdy jedla. Chystám se na ně již třetím rokem a nemůžu se dočkat, až je zas po roce ochutnám.

    Mohla byste nám sem dát nějaký ten \”lepší recept na opravdu dobré cukroví\” abychom si mohli udělat názor ?

  45. Milá Šárko, mám hodně receptů na rohlíčky, ale ty Vaše jsou bezkonkurenčně nejlepší. Loni jsem je pekla poprvé a jiné už péct nikdy nebudu. Přeji hodně štěstí a krásný adventní čas. Miluše

  46. Dneska jsem pekla Vaše rohlíčky a jsou naprosto fantastické, hnedka jsem si zapsala recept do mé knížky 🙂 dík za tip a pěkné Vánoce přeje Jana

  47. DO VANILKOVYCH ROHLICKU PATRI POUZE VLASSKE ORECHY.ZADNE JINE.

  48. Moc dekuji za tento recept,byly to me treti Vanoce mimo Cr a az ted jsem poprvé pekla cukrovi.(V Cesku kazdym rokem kolem 10 az 15 druhu).Recept si zaradim mezi oblibene.Jeste jednou diky 🙂 Naprosto uzasne,jako od babicky

  49. Dobrý den Gurmánko, chystám se vyzkoušet Váš recept na vanilkové rohlíčky, zakoupila jsem už lískové oříšky, jen nevím, zda je mám oloupat, nebo dát do těsta celé i se slupičkou. Jaký je případně Váš postup na loupání? Loni jsem dělala rohlíčky s mandlemi a nejprve jsem je pomleté opražila na sucho na pánvi. Rohlíčky pak byly chrupavé a vůbec se nerozplývali, tak jak to u rohlíčků vždy čekám. Možná jsem je ale pražila příliš dlouho. Děkuji za odpověď.

  50. Denisa:

    Dobrý den 🙂 Lískové oříšky je dobré neloupat a jemně namlít i s povrchovou slupičkou. Dává oříškům charakteristickou chuť a také pěkné zabarvení. Není třeba pražit, rohlíčky podle tohoto receptu se v puse rozplývají jedna báseň 🙂 Důležité je použít opravdu dobré máslo a nešetřit ani na vanilce. Co jiného může vanilkovým rohlíčkům prospět více než právě voňavá vanilka. Jistě se podaří a budou chutnat. Zdravím a přeji krásný adventní čas 🙂 Šárka

  51. Dobrý den 🙂
    Tak jsem již poněkolikáté zkusila upéct rohlíčky jako od babičky, každý rok hledám recept, který by mi to umožnil, bohužel marně.
    Včera jsem narazila na Váš recept a dosud neskutečné se stalo skutečným… doma jsme nemohli uvěřit 🙂 Jsou naprosto dokonalé a rozplývají se na jazyku hned po vyjmutí z trouby 🙂
    Chci Vám moc poděkovat za tu radost, kterou jsem měla, když přítel a tatínek ochutnávali, a popřát krásné blížící se svátky.
    Pavlína

  52. Rohlíčky peču také už jenom podle Šárčina receptu. Vyzkoušela jsem je z vlašských ořechů, z lískových oříšků i z mletých mandlí. Všechny tři druhy se daří stejně dobře, záleží jen na tom, na co je kdo doma zvyklý. Šárko, díky!

  53. Já na Šárčiny recepy také nedám dopustit. Nebýt jí, nemáme tak skvělé vánoce. Šárko děkuju !!!!!!!!!!

  54. Rohlicky se mi na pekaci roztekly, vse na vyhozeni

  55. Dobry den,vy si tedy myslite,ze rohlicky se v troube roztecou diky spatnemu maslu?Koupila jsem Jihoceske,82 procent tuku,hrala jsem si i s teplotou a stejne je mam jak placky.

    • Jana:

      Jestli se bavíme o receptu na vanilkové rohlíčky, který je uveřejněn nad vaším komentářem, tak nemám jinou zkušenost, než tu, že se mi vždy povedou (viz. foto) & další komentáře všech ostatních, kteří mají stejnou zkušenost 🙂 Vaší záhadu nevyřeším, ale každopádně přeji krásné adventní dny ve vůni vánočního pečení a mnoho pohody. Šárka

  56. Muj recept je v podstate stejny,az na to ,ze do meho se dava pul lzicky prasku do peciva.Ted me napada,muze to byt tim,ze jsem dala vic nez pul lzicky?dnes zadelam testo dle vaseho receptu,zitra dam vedet jak se povedlo.Rada pecu dle vasich receptu,miluju vase linecke:-)

  57. Mohu mit jeste jeden dotaz,ale z jineho soudku.Stejny problem mam i s vanockou,dopreju ji delsi kynuti a ona mi v troube pri peceni pak lehne.je ze 4,pak 3 a pak dvou copu.Muze to byt tim kynutim a tim ze je tezka?

  58. Koupila jsem si i jinou mouku,ale sahla jsem po celozrnne,snad to s ni pujde:-)

  59. Dobry den,tak rohlicky se povedli na vybornou.Jsou zvlastni svou chuti tim jak je tam celozrnna mouka,jsou tak krehke,ze se mi rozpadaji v rukach pri obalovani v cukru:-)

  60. Včera jsem upekla rohlíčky. Srovnala jsem maminčin recept s Vaším, jsou téměř totožné. Pekla jsem podle Vašeho receptu a po předání vzorků jsem musela rohlíčky uložit na místo blíže neurčené, protože bych je už nenašla (musím přiznat, že i s mým přispěním). Krásně se dělají a chutnají tak, jak doma zvyklí.
    Mám Vaše recepty moc ráda a pokud nevím jak, vždycky beru do rukou Vaši kuchařku nebo si počtu na těchto stránkách. Díky.

    • Petra:

      Milá Petro, děkuji za pozitivní zprávu. Domnívám se, že křehké vanilkové rohlíčky jsou opravdovou českou domácí specialitou. Samozřejmě jsem mám srovnání jak s Rakouskem, tak Švýcarskem či Německem, ale řekla bych, že nikdy nebyly takové, aby se rozplývaly na jazyku, jako ty naše vánoční. Máte pravdu, že já krabici s vanilkovými rohlíčky také musím ukrývat, protože jednoznačně chutnají úplně všem. Díky za milou zprávu a přeji báječný adventní čas ve vůni vanilky. Šárka 🙂

  61. Podle stejneho receptu pece nase rodina uz desetileti. Jen orisky pred mletim lehce oprazime. Obcas pecu i z mandli.

  62. Tzto vanilkové rohlíčky jako dělá Šárka pečeme už v naší rodině dalo by se říci tři generace a není nad ně prostě nejlepší

  63. Nojo, co takové vanlikové rohlíčky, ale zkoušeli jste si někdo udělat svůj domácí vaječný koňak? To je teprve bomba. My jsme si ho tento rok poprvé vyzkoušeli vyrobit doma sami podle tohoto receptu – https://napovime.cz/navod/jak-na-nejlepsi-domaci-vajecny-konak/ a je to tedy něco, co jsme ještě nikdy nepili. Ono se člověku zdá, že ten kupovaný se chutí lišit nemůže, ale divili byste se 🙂 Tak na zdraví! Krásný svátky:-)

Přidal komentář