Maso

Dokonale pečená římská kotleta

46 komentářů

  

 vepřová kotleta s pestem 

Malá římská improvizace, která by se bez starého římského hrnce nekonala. Kotlety byly víc než dokonalé, protože na tenhle hrnec je vždycky absolutní spoleh. 

Dokonale pečené římské kotlety

pro 4 osoby potřebujeme:

 

  

  • 4 vepřové kotletky s kostí
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 12 menších brambor (nejlépe pevná salátová odrůda A)
  • janovské pesto (směs bazalky, piniových ořechů, česneku, olivového oleje)
  • hrst pistáciových ořechů
  • špetka kmínu
  • olivový olej
  • 2 čerstvé vavřínové lístky (bobkové listy)
  • 1 citrón 
  • 1 celá hlavička česneku (neloupeme, jen podélně přepůlíme)

prosinec leden 09 az 2010 (548) 

(příště vymyslím nějakou růžovou variaci, aby se mohlo blýsknout to druhé Pesto Rosso) 

Římský hrnec namočíme hodinu před přípravou do vody. Syrové brambory omyjeme pod tekoucí vodou a přepůlíme nebo rozčtvrtíme. Dáme na dno hrnce, osolíme, přidáme špetku kmínu a kapku olivového oleje. 

prosinec leden 09 az 2010 (550) 

Kotlety lehce naklepeme, u kosti a na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a vrchní stranu pomázneme pestem. Maso rozprostřeme na vrstvu brambor, na každou kotletku položíme plátek citrónu a lístek vavřínu. 

kotleta s pestem v římském hrnci3 

Od té doby, co mám krásný vavřínový keřík v květináči, zanevřela jsem na sušený bobkový list. Ne každému se doma zelená vavřín, proto sáhněte do skříňky s kořením a vylovte z ní dva usušené bobkové listy a vhoďte je do hrnce. Nasekejte malou hrst vyloupaných jader pistáciových ořechů a posypte jimi maso. Celou česnekovou hlavičku přepulte a vložte ji do hrnce. Přidejte pár kapek olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy a upusťte špetku hrubě mleté mořské soli. 

prosinec leden 09 az 2010 (567) 

Římský hrnec uzavřete poklicí a vložte do studené trouby.

 

římský hrnec 

Teprve nyní ji rozehřejte na 190 °C a pečte cca 2 hodinky. Až poklici sejmete, vyvalí se na vás velmi vznešená vůně masa prosycená božským vavřínem, smyslným citrónem a nevtíravými tóny česneku. Pečený česnek můžete vymáčknout ze slupek rovnou do talíře a použít ho jako skvělou přílohu k masu. Dávno se z něj vytratila jeho štiplavost a výrazná vůně se krásně upozadila. Můžete ho přimíchat k majonéze a podávat jako doplněk k pečenému masu. Ale bez majonézy se docela dobře obejdete, protože v hrnci se upekl kompletní labužnický zážitek. 

 kotlety s pestem pečené v římském hrnci 

Po dobré večeři jsem dostala chuť na něco ještě římštějšího než bylo tohle skvělé jídlo ze stejnojmenného hrnce. Co takhle Prázdniny v Římě? Nejklasičtější film, který odstartoval kariéru herečky Audrey Hepburnové v hlavní roli s charismatickým Gregory Peckem. Porce romantiky oceněná třemi Oscary a sedmi nominacemi šla mému zažívání doslova k duhu. Legendární snímek režiséra Williama Wylera z roku 1953 byl tím nejlepším dezertem a zrovna dnešní večer běžel na ČT 2 🙂 

Prázdniny v Římě 

Gregory Peck a Audrey Hepburn ve filmu Roman Holiday – Římské prázdniny 

Vlastně to nebyla jen taková obyčejná úterní večeře, ale byla to poslední večeře pro mou dceru, která si od zítra bude zase vařit sama. Společný římský večer se nám vydařil skvěle a z janovského pesta nasála trochu vůně svého italského domova. Není pravda, že všechny cesty vedou do Říma 🙂 I v Miláně je krásně. 

Mému starému římskému hrnci, který bych za nic na světě nevyměnila, je už pár desítek let, ale pořád je to mezi mými hrnci gentleman 🙂 I když po něm celý rok ani nevzdychnu, vždycky mě zaručeně potěší, když ho dávám do trouby. Je to jeden z nejgeniálnějších kousků nádobí a se svou patinou let předchozích se mi líbí čím dál víc. Maso všeho druhu se v něm báječně peče a jde to bez zbytečné námahy a zdržování. Zkuste třeba tohle jarní nadívané kuřátko. Vlastně ho nemusíte ani nadívat. Pečenému masu ve vlastní štávě není nikdy co vytknout. 

Mé novoroční předsevzetí by mohlo znít, že budu víc používat tradiční kousky nádobí a vycídím všechny měděné hrnce, pánve, kastroly, … Takové předsevzetí bych mohla splnit beze zbytku 🙂 S ničím větším se raději nebudu strašit.  Vám přeji jen samá splněná předsevzetí, pokud si je dáváte. 

karo 

46 Komentářů

  1. Jako vždy- naprosto dokonalé :-). Svými lahodnými fotkami \”nutíš\” vegetariánku k hříšným myšlenkám :-). Už se těším na pokračování Tvé kuchařky… Rýsuje už se nějaký termín?

  2. Opravdu dokonale elegatní kotletka, mňam, hned mám chuť si ji udělat. Jen škoda, že nevlastním římský hrnec 🙁 A hned bych se koukla na něco s Audrey Hepburn, tuhle herečku přímo miluju.

  3. Mmmmmmm, to vypadá báječně!
    Taky nevlastním římský hrnec, ale mám ve své sbírce starou \”jenskou\” mísu a v té jde udělat něco podobného. Přesně tuhle lákavou kombinci jsem do ní sice (zatím) ješte nevrazila, ale zrovna růžovou a podzim. Mohla by se hodit k červenému pestu.
    Kotletky jsem chvilku nechala poležet v olivovém oleji a spoustě růžového pepře. Pak jsem je pohodila do jenské mísy spolu s brambůrky, stroužky česneku a sladkými masitými rajčaty, sloupnutými a nakrájenými na čtvrtky (mimo sezónu je lepší použít sterilovaný, ale to tady nemusím nikomu vykládat, zvlášť ne Vám, paní Šárko:-) Tenkrát jsem to celé pokapala ještě olejem, ale Teď by byla Správná Doba na Vaše červené pesto! Pak sůl a bylinky dle libosti, tenkrát jsem dala oregáno a tymián z balkónu. Tedy závidím Vám ten vavřín, Šárko. Samozřejmě v dobrém .-) Toužím po něm, odkdy jsem viděla vavříny ve Valticích!
    Pekla jsem to hoďku zakryté a pak nechala odkryté ještě zčervenat, protože jenská mísa přece jenom nemá takové vlastnosti, jako římský hrnec.
    Bylo to dobré a pikantní po tom růžovém pepři, mně jeho chuť přijde trochu jako \”do piniova\”. Dělala jsem k tomu hodně pestrý salát s olivami, ty zbožňuju. Pili jsme takové lehčí červené víno, už se nepamatuju jaké. Že by tím, že ho na mně bylo moc? .-) No, ještě že jsem si zapamatovala ten recept!
    A promiňte, jestli jsem tady nasekala hrubky. Teď jsem sice střízlivá, ale nejsem Češka, tak občas píšu jak prase 🙂

  4. coco-choc:

    Tyhle kotletky byly mírně hříšné, protože na můj vkus tam bylo trochu víc tuku, ale když se to upeklo v římském hrnci, všechno se jako mávnutím proutku vytratilo a chutnalo to skvěle 🙂 Pokud jde o knihu, termín jsem si narýsovala, ale poslední dobou se mi všechny termíny hroutí, tak to předem nechci moc zakřiknout a termín nechám nevyřčený. Podle původních plánů by to mělo být \”letos\” … 🙂 Už druhý měsíc mám velké problémy s internetovým připojením, tak jsem lehce otrávená technikou, kterou nelze donutit k poslušnosti.

    P.S.
    Těším se na tvé vegetariánské fantazie a nápady! Odlehčit jídelníček je třeba nám všem 🙂

  5. Madla:

    Římský hrnec není zrovna obvyklý kousek nádobí, ale je to takový nestárnoucí elegán, před kterým blednou i naleštěné kastroly a hrnce nového tisíciletí 🙂 Určitě ani tolik nestojí a vařit s ní jde jedna radost. Úžasně pohodový hrnec, do kterého stačí suroviny jenom hodit a zaklopit poklicí. Zázraky se dějí bez našeho přičinění, bez obracení, bez podlévání … je to děsně samostatný kousek nádobí 🙂

  6. Sančenka:

    Pekáč z jenského skla mám též ve velké oblibě. I když se peče pod poklicí, udělá se na mase pěkná kůrka, což je moc fajn. O červené variantě pesta jsem též přemýšlela, ale neměla jsem dost dalších \”červených\” ingrediecí, abych celé jídlo doladilo do jednoho výrazného tónu. Zvolila jsem pesto zelené, ale říkala jsem si, že maso se zeleným odstínem moc lákavě vypadat nebude, tak vše bude záviset na vůni. Vavřín voněl vážně božsky, ve spojením s citrónem a česnekem to bylo neodolatelné aróma 🙂 Teď už jde jen o to, aby mi ten vavřínový keř rostl a urodilo se na něm hodně voňavých lístků, protože mám chuť tohle čerstvé koření položit do každého hrnce, ve kterém se něco vhodného vaří.

    Popsaný recept na kotletky s růžovým pepřem zní lákavě! Chuť si umím živě představit. 100% geniální 🙂

    Díky za komentář a zdravím!
    Šárka 😉

  7. Tak jako tak se na kuchařku moc těším a můžeš si mě zapsat jako prvního objednavatele :-). Přeji Ti mnoho trpělivost při práci s technickými vymoženostmi moderní doby… jak ráda bych psala bakalářku na psacím stroji. Polovinu veškerého času věnovaného práci na BP strávím přemlouváním počítače, aby udělal, co chci… třeba vygeneroval obsah. Proč mě jen ten blbec neslyší?!

  8. coco-choc:

    Díky za důvěru, budu si to pamatovat 🙂 Pokud jde o pc, mám chuť přejít od Microsoftu k Apple. Tam vše jede jako po másle. Psací stroje byly fajn, to je fakt. Chyby nešly tak snadno mazat, naučila jsem se je nedělat. S moderní technologií jsem si pěkně pokazila prstoklad a především zrak 🙂

  9. Dala bych si hned říci. Voní to až sem…Jen ten římský hrnec mi chybí. A kdybych uvažovala o jeho koupi…kam ho dát? Do sbírky letošní Vánoce přibyly 4 ks kokotek, zapékací mísa, velký hrnec o objemu 10l. To už nevím, kam to nacpat. 🙂
    Na novou kuchařku se moooc těším!!! 🙂

  10. Pomocníci, kteří se dokáží v kuchyni sami o sebe postarat, jsou k nezaplacení :-). Mám vyzkoušeno kuře v římském hrnci, troubu musím sice \”osolit\” na 250 (ale podezřívám jí, že je spomalená a peče na méně stupňů, než jí nařídím 🙂 ). Ale můžu si na tři až čtyři hodinky vyběhnou ven (i když si můžu být jistá, že libá vůně nikoho doma k činnosti neprobudí!)
    Ale s místem mám problém stejně jako Pivli, kuchyň by potřebovala přifouknout. A když se dívám na půvabnou Audrey, můj pas by potřeboval \”ufouknout\” :-)!

  11. Pivli: To je problém všeobecně 🙂 Kam ty věci pořád dávat. Když si představím velikost domu, kterým disponuji a množství věcí, které už nemám kam složit, tak na mě jdou mdloby. A kolik pokladů jsem ještě nechala ve Švýcarsku, když jsme se stěhovali … Římský hrnec jsem prostě musela s sebou vzít, protože je to takový solidní kousek nádobí a fakt se mi líbí. Mám období, kdy jsem ho začala zase znovu protěžovat a vyplácí se mi to 🙂

  12. toffo:

    Když má trouba disciplínu, je to k nezaplacení 🙂 Ta moje zatím poslouchá, ale jisté kuchyňské spotřebiče se asi domluvily a přestaly s novým rokem fungovat. Nejprve odešel toustér a dnes se přidala i rychlovarná konvice. Ani s jedním z nich už nemohu počítat 🙂 S novým rokem nově! Kdyby nebylo tolik sněhu, vyrazím někam pro nové, ale v tomhle počasí se mi nikam nechce. Nejraději jsem pěkně doma za pecí 🙂

    Na vosí pas sličné Audrey raději nekoukám :-))) Když mi odešel toustér, uberu kalorickou hodnotu snídani a třeba to trochu pomůže. Možná bych si neměla kupovat nový! V úterý běží s AH film Snídaně u Tiffanyho. Tam to Audrey H. moc sluší 🙂 Krom toho mám ráda i hudbu Manciniho, která v tom filmu zazní.

  13. Ále, paní Šárko, jen si ten toustér kupte! Vykašlete se na ten umělý kult vychrtlin! Ženské tělo má být rovnoměrně obalené tukem, to dokázala evoluce. Taky si představte, že milá Audrey by měla na té postavě navěšeno něco jiného, než modely od Givenchyho. Vypadala by jak hastroš 🙂
    Nedávno jsem si šla kupovat nový džíny. Vejdu do krámu a tam měli taková ta zrcadla, co zeštíhlují. Tak Jsem Se Lekla!! Vypadala jsem příšerně! Já totiž mám takovou postavu, co i při normálné váze vypadá tak nějak hubeněji, asi je to kvůli proporcím, nebo co. Takže když si zkouším hadry a vylezu z kabinky, že to číslo mi nesedí, prodavačka mě sjede pohledem a prohlásí: Vy musíte mít osmatřicítku. Tak se zasměju a informuju ji, že jsem právě nedopnula dvaačtyřicítku.
    Mnohem lepší je být spokojená v pěkně polstrované kůži a vychutnat si dobré jídlo i život 🙂 A s těmi Vašimi lahůdkami… byly bychom praštěné, kdybychom se jich vzdaly .-)

  14. Sančenka:
    To je moudré :-))) Kult klučičích postav přifouknutých silikonem je proti záměrům přírody. Je fajn, když si umíme udělat radost i u prostřeného stolu. Když je spokojené tělo, je to vidět i na duši 🙂 Rozhodně si ten toustér pořídím a s novým rokem nebudu měnit nic z těchto pravidel. Díky za milý, vtipný, moudrý komentář :-)))

  15. Sančenka: moje řeč :- )))
    Však Šárka ví, že? 😉

  16. Bali:
    Máme stejnou filozofii = lásku k moudrosti 🙂 Nic si neodříkat, ale myslet při tom na jistou střídmost je cestou k těm nejlepším prožitkům. To věděli lidé už dávno, tak proč to dneska dělat jinak. Navíc když je na světě tolik pokušení … proč neochutnat? :-)))

    Už se těším zase na nějakou další \”společnou\” akci! Viděla bych to na vítání jara 😉

  17. Kotlety jsem \”vyrobila\”, ale na můj vkus to mělo jednu vadu. Při 190° – dvě hodiny, tak to bylo maso poněkud vysušené a tuhé. Podotýkám, že kotlety byly za syrova patřičně silné a jen málo naklepané a vypadaly nádherně. Nejsou dvě hodiny trochu moc? Masu by stačilo podle mne min. o půl hoďky méně.

  18. Sylvie:
    Nechávám před hrnec před přípravou vždy důkladně namočit, tzn. že nasaje hodně vody a ta vysušení zabraňuje. V mém případě k vysušení masa nedošlo, ale možná by se doba zkrátit dala. Příště zkusím čas trochu ubrat, ale protože to byl první pokus o tuto úpravu, napsala jsem ho do receptu tak, jak jsem ho realizovala já. Hodina pečení byla málo. Po zbytek času jsem opustila dům a vyrazila něco zařídit. Troubu jsem měla načasovánu na automatické vypnutí po 100 minutách pečení na režim horkovzduch. Je fajn, když se vede diskuze v tomto duchu, protože poznatky mohou být vážně různé. Zrovna tak každá trouba nemusí být stejně vyhovující. Díky za vyzkoušení receptu 🙂 Od té doby jsem vymyslela další tři zajímavé obměny pro římský hrnec. Nějak mě to vaření v hliněném hrnci zase chytlo 🙂

  19. Dobrý den, konečně si budu vědět rady, co se starým římským hrncem, který jsem ještě nikdy nepoužila, protože jsem netušila, co bych asi tak v něm mohla péct? Po vyzkoušení kotlet s pestem a bramborem jsem se do něj zamilovala. Díky za nápad, bylo to moc moc moc dobré.

  20. Tak před chvílí dopečeno, také to byla moje římsko-hrncová premiéra, ač se nám tu válí již dlouho. Zvědavě jsem nakukovla pod poklici, ale překvapilo mě množství vody, které se z hrnce uvolnilo:-( Ochutnávání přenechám jiným, taky nejsmen masožravec jako coco-choc, tak pak se svěřím, zda mi byla vystavěna slavobrána:-)

  21. Dobrý den, tak hlásím, že jsem včera vyzkoušela a bylo to výborné. Po počátečním nadšení z receptu jsem přece jen trochu znejistěla (pro mě poněkud netradiční ingredience) a navíc jsem použila plecko… Ale nemělo to chybu! Opravdu to chtělo ty dvě hodiny – po hoďce a půl bylo maso bez barvy… chutnalo i přítelovi a pozvané matce (která má ke všemu připomínky – ale tentokrát se nekonaly:-) Římský hrnec jsem měla půjčený od ní, ale asi si brzy pořídím vlastní – takové \”vaření\” mi vyhovuje – schovat do trouby a pak už jen servírovat hotové 🙂 Šárko, díky za skvělé recepty!

  22. Hanča: Pro takový hrnec se dá najít daleko víc možností 🙂 Když čas dovolí, něco zase příště vyzkouším a o výsledek se rozdělím zde na stránkách.

  23. Evik: s nadbytečnou vodou problém nemám 🙁 Když se peče maso s bramborem, všechna šťáva se vsákne do brambor. To jsou mé zkušenosti. Ovšem možná není hrnec jako hrnec. To jsem nezkoumala. Díky za zkušenost. Zdravím 🙂

  24. Hanka: Díky za vyzkoušení 🙂 Mám zkušenosti i s jinými kousky masa a vždy se to parádně povedlo. Je fajn, že tenhle hrnec funguje spolehlivě a není s vařením žádná zbytečná námaha. Všechny vůně zůstanou pod pokličkou a rozprostřou se až na talíři, když jídlo servírujeme. Moc ráda peču maso s přílohou, protože štáva z masa se do brambor pěkně schová a nic se neochudíme.
    Díky za pozitivní zprávy z tvé kuchyně! 😉

  25. Dobrý den,úplnou náhodou sem dneska zabrouzdala na Vaše stránky a jako první mě uchvátila Římská kotleta 🙂 a pak po zabrouzdání dál celý tenhle servr o němž sem neměla ani tucha! 🙂 je skvělý!!!! Hnedka objednávám knihu 🙂 moc ráda vařím a hlavně nové recepty :-),ale na co sem se chtěla moc moc zeptat je,kolika litrový musí být římský hrnec,hnedka bych si ho totiž koupila 🙂 Děkuji moooooc za informace, fandím vám 🙂 Bet.

  26. Alžběta:
    Tak to vás tu pěkně vítám 🙂 Díky za první návštěvu a za první komentář. Římskou kotletu mohu doporučit. Ráda zkouším nové recepty, tak věřím, že pár nápadů si zde najdete. Pokud ráda vaříte, zkuste nakouknout i na můj blog s názvem Šárčina škola vaření – http://www.dolcevita.blog.cz – ten funguje již od roku 2006, proto je tam daleko víc receptur než zde.

    Bet, díky za pozitivní reakci, zdravím 😉
    Šárka

  27. milá pani šárka,
    ďakujem vám za to, že naše vianoce boli toho roku chutné, najchutnejšie aké mohli byť. a to sme ani nevyvárali, ani nevypekali – len som na vašej stránke našla recept na štólu a medovníčky (neviem ktorej zo súťažiacich) – tie sme piekli s 3ročným synom. boli také skvelé, že syn vopred oznámil, že si dá medovníkového losa ako druhý chod štedrovečere. na božie narodenie som nachystala – tentoraz na dezert – opäť z vašej stránky viedenský linecký koláč. zjedli sme ho do poslednej omrvinky. štefánsky obed pozostával z vášho králika na normandský spôsob – u nás to bol zajac a bez alkoholu, ale aký dobrý!!! dieťa síce zjedlo len omáčku, ale tanier vylízalo odporúčanými zemiakovými plackami. zvyšok zajaca sme si dali na druhý deň s cestovinami. aj tak bol vynikajúci. a nedávno som u vás našla pečenú čokoládu, a hneď som vedela, čo poteší mňa i môjho kozorožieho manžela miesto tradičnej narodeninovej torty.
    pani šárka, nesmierne sa mi páčia vaše stránky (tip na ne som našla kedysi v apetite), recepty sú úžasné, osvedčené, vyskúšané, čeština krásna a vznešená, fotografie fantastické a nápady skvelé. chodievam k vám často (našla som tip v apetite), nezvyknem veľmi písať do fór, ale už mi nedalo nepoďakovať sa vám. aj za to, že som cez vaše stránky našla iné, kam by som sa asi ťažko preklikala…
    neplánujete náhodou distribúciu vašej kuchárky aj na slovensku?

  28. Milá Eleno,
    to je opravdu dokonalá pocta mým stránkám, když mohu číst, že tolik receptur bylo s úspěchem vyzkoušeno. Vážně jsem tím moc potěšena! Pochopitelně připojuji své poděkování a jsem ráda, že jste se odhodlala k napsání svého prvního komentáře. Je moc fajn, když stránky slouží svému účelu a inspirují druhé. Když recepty fungují tak, jak mají, je to největší odměna pro každého autora. Vymýšlet recepty jde kupodivu daleko snadněji, než je popisovat. V časopise Apetit vyšlo několik článků, kde byly mé stránky http://www.gurmanka.cz i http://www.dolcevita.blog.cz zmíněny v souvislosti s vydáním mé knihy Rande s gurmánkou. Je fajn, že vás ta zmínka na mé stránky přivedla. Vítám Vás do říše hříšných chutí, do které každý blog s tématem \”dobrého jídla\” patří. Mnou doporučované odkazy na jiné weby se stejnou tematikou jste nejspíš již sama našla a prozkoumala. Určitě stojí za navštívení, neboť si tam počtete o zajímavých kuchařských nápadech a narazíte na partu stejně naladěných lidí, která se tu schází. Distribuci kuchařky na Slovensko není problém zařídit, pokud budete mít o ni zájem. Odeslala jsem tam již opravdu mnoho výtisků, ráda to udělám i ve vašem případě.

    Mějte se prima a ještě jednou děkuji za fantasticky milý komentář, který jsem od vás dostala.

    S pozdravem

    Šárka

  29. Dobrý večer paní Šárko,
    tak už se aspoň doma (hurááá) opět dostanu na Vaše stránky a hned na mě vykouklo tolik zajímavých a oku lahodících receptů.
    Tak jsem neváhala a v neděli jsem se dala do římských kotlet. Sklidily velký úspěch, manžel si dnes bral i zbytek do práce na snídani. Jelikož jsem při pátrání po zeleném pestu ve špajzu objevila růžové, už přesně vím, jaké bude naše menu další víkend 🙂
    Posílám velké díky, pozdrav a těším se na další lahůdky z Vašeho repertoáru.
    Vaše Hana

  30. Dobry den, Vas recept mne taky uplne uchvatil a musela jsem ho zkusit jeste tentyz den po precteni. A protoze nemam doma ani rimsky hrnec ani misu z jenskeho skla, tak jsem musela trochu improvizovat – vse jsem pekla v klasickem plechu asi 70 min, pistaciove orisky jsem nahradila sekanymi vlasskymi orechy a vyslo to na jednicku. Mockrat dekuji.
    Katka

  31. Katka:

    To mám radost za takovou zprávu 🙂 Každý recept může fungovat návodně a v kuchyni si ho můžeme uzpůsobit podle daných možností. Samozřejmě to neplatí o receptech klasických, tam se odbíhat nikam nemá, protože kuchařova fantazie dokáže někdy dobré recepty úplně popravit 🙂 V tomto případě to byla i z mé strany improvizace a takové vaření je jednoznačně nejzábavnější. Gratuluji, že jste si s tím tak dokonale poradila a těší mě, že z toho vyšlo jídlo na jedničku. Díky za komentář a těším se zase někdy příště 🙂 Šárka

  32. Dobrý den, proč prosím tento skvělý recept zmizel z Vaší stránky? Má to nějaký hlubší důvod? Prosím o odpověď. Pavel

  33. Pavel:

    Zdá se, že recept byl nějakým záhadným způsobem smazán, ale stalo se tak bez mého vědomí 🙁 To je velmi nemilé a musím se na to podívat ve spolupráci s adminem mé stránky. Děkuji za upozornění. Bohužel záložní verzi nikde nemám, většinou články píši z jedné vody na čisto přímo na web. O to je to horší. Recept se mi též moc líbil a byla k němu i pěkné pointa provázaná s Římem atd.

  34. Pavel:

    Podařilo se v administraci najít poslední vypracovanou verzi, která byla uložena před zveřejněním. Článek je v současné době kompletní a byla jsem nucena změnit heslo webu, aby k těmto problémům v budoucnu nedocházelo. Ještě jednou děkuji za upozornění. Mohla jsem alespoň včas zakročit. Díky 🙂

  35. Opravdu je to dokonalá kotleta, ze které jsme měla radost dvojnásobnou, protože se zase po letech našel důvod vytáhnout římský hrnec. Skoro jsem se mu chtěla omluvit za to, že jsem na něj na tak dlouhou dobu zapomínala. Celý víkend jsem vařila v něm. V sobotu to byly zapékané brambory se zeleninou, dietka bezmasovka, a v neděli jsem to vylepšilakrásnou kotletou podle zdejšího receptu. Jak seto přiklopilo do hrnce, měla jsem v podstatě volné nedělní dopoledne a to mě bavíííííííííííí. Děkuji za nekonečné nápady a těším se na další inspiraci do našeho hrnce.

  36. Barbora:

    Na římský hrnec nedám dopustit. Tohle je pro něj ideální období. Začne být hojnost mladé zeleniny, nových brambor a když se to pěkně všechno poskládá dohromady, vždycky z toho bude do hodinky na stole delikatesa. Bez námahy a v absolutní pohodě se dají zvládat teplé večeře každý den 🙂 Díky za návštěvu a za komentář, který mě potěšil. Ze všeho nejvíc si to bude užívat ten váš římský hrnec, tak ať nikdy nezeje prázdnotou a pořád se v něm něco dobrého chystá 🙂 Zdravím, Šárka

  37. Diky moc za uzasne recepty na tema \”rimsky hrnec\”. Pred par dny jsem ho \”ukradla\” rodicum ze sklepa, kde se na nej jenom prasilo. Zatim jsem vyzkousela jenom hovezi kostky s bylinkami á-la gulas, musim rict, ze maso dopadlo vynikajicne, coz se o dnesnim hovezi moc rict neda. Vzdycky ne a ne zmeknout. ¨
    Mela jsem ale velke stesti, protoze jsem hrnec pouze podrzela pod tekouci vodou, nestacil tudiz ani nahodou nasaknout (az ted to vim, jak je to dulezite), ale hodne jsem maso podlila vyvarem a vinem, tak to to asi zachranilo, a druha chyba, ze jsem ho dala do jiz predehrate trouby. NASTESTI nepraskl, ani jinak neposkodil.
    ALE mam dotaz – muj hrnec je zevnitr (jen spodni cast) glazovany. Je to normalni a chova se pak jinak?
    DIKY moc za odpoved!

    Silva

  38. Sikuka:

    Diky za zpravu, Silvo. Rimsky hrnec je uzitecny pomocnik, ve sklepe ho bylo opravdu skoda 🙂 Pokud jde o muj exemplar, jeho spodni cast je tez uvnitr glazurovana. Vrchni dil je cely bez glazury, tzn. dokonale porezni a po nasaknuti vodou funguje absolutne dokonale. Varit v nem chce trochu cviku, ale urcite se na nej da velmi snadno zvyknout a oblibit si ho. Je to uzitecny spolecnik do kuchyne 🙂 Urcite par dalsich receptu se tu behem leta objevi. To je totiz doba, kdy si na nej vzdy vzpomenu a kdyz uz ho jednou vytahnu z utrob kuchynskych skrinek, jen tak rychle ho neuklidim. Az se dari (nejen v kuchyni)! Sarka

  39. Tak jsem dnes sebrala po půl roce od přestěhování odvahu a zajela plynovou troubu tímto receptem.
    Výsledek geniální! Sklenička dobrého bílého vína zážitek jen umocnila a v dnešním pošmourném dni mi skvělé jídlo aspoň trošku připomnělo slunce 😉 Díky za recept, dnešním dnem se myslím pevně zabydlel mezi oblíbenými jídly.

    • Rejcka:

      Mám radost, že se nápad osvědčil a kotlety připravené na tento způsob nezklamaly. První recept na zahájení provozu plynové trouby … to si mohou kotletky považovat za velkou čest 🙂 U nás to tenkrát byla taková příjemná pocitovka s příběhem, možná i proto se mi recept tvořil velmi snadno z toho, co bylo doma po ruce. Na výsledku to bylo znát a také nám chutnal 🙂 Díky za milou zprávu a ať se trouba činí a vycházejí z ní jen samé laskominy!

  40. Teda paní autorko receptu, na to, že radíte lidem jak vařit v římském hrnci, byste alespoň neměla psát nesmysly. Anebo psát jednoznačně, aby nebyl možný vícerý výklad. Máme-li rozehřát troubu na 190 a péct 2 hodiny, výsledek je katastrofa. Výpek v háji, maso přesušené, pesto odporné, ořechy přepálené, prostě za stálého míchání nalít prasatům do koryta. Příště pište buďto celkový čas včetně rozehřívání, nebo jen čas po dosažení teploty. A taky chybí informace, zda troubu na horní-dolní, nebo horkovzduch, což je také podstatné pro dobu úpravy. Takže žádné \”římský hrnec nikdy nezklame\”. Je-li mizerný návod, jídlo zmrví stejně, jako jakýkoliv jiný. Shrnuto: velké zklamání + škoda dobrých surovin. Váš návod je z hlediska technologie výroby pouhý amatérismus a paskvil. Lituji, že nemohu napsat nic jiného. S lítostí Tomáš

    • Tomáš:

      Díky za názor. Římský hrnec je v tom nevinně 🙂 Bylo by dobré se zmínit jak o jeho kvalitě (mám opravdu starý silnostěnný starý kousek) a také by neškodilo se více rozepsat o troubě (v mém případě Siemens) a o režimu horkovzduch. Ale opravdu nikdy se mi nestalo, že by jídlo bylo nepoživatelné, tento rcp nevyjímaje. Jinak bych ho sem na stránky ani nedávala. Často jsem z praxe přišla na to, že když dva dělají totéž, nemusí to být ve výsledku totéž. Jak budu mít čas, podívám se na vaše připomínky trochu zblízka při dalším \”římském\” pečení. Římský hrnec používám velmi často, neboť krásně šetří náš čas.

  41. Tento recept jsem zkoušela s pestem podle návodu a bylo to skvělé. Pekla jsem na horkovzduch. Podle Gurmánky vaříme často a s úspěchem. Chtěla jsem se zeptat na nové kalendáře. Je možno jich objednat větší množství a domluvit nějakou množstevní slevu? Děkuji za odpověď. M.hejnova@seznam.cz

  42. Neuvěřitelná náhoda. Právě v televizi běží \”Prázdniny v Římě\” a já o nich čtu z roku 2010. Neuvěřitelná náhoda. Římský hrnec mám už několik let, ale ještě stále je nejen jako nový, ale skutečně nový. V nejbližších dnech ho ozkouším. Hezké svátky všem, kteří to právě čtou.

    • georgie:

      To mám radost, že se Prázdniny v Římě potkaly jak na obrazovce tv, tak na obrazovce pc. Recept z římského hrnce určitě doporučuji vyzkoušet. A nejen ten! Římský hrnec je geniální kousek nádobí, který by neměl doma zahálet. Vaření v něm je jednoduše báječné a nezabere mnoho času. Já jsem si letos užila opravdové \”prázdniny v Římě\” a moc se mi líbí, jak si Římané své jídlo užívají a mají pozitivní vztah ke všemu, co s jídlem souvisí 🙂 Krásný nový rok přeje Šárka

Přidal komentář