Zelenina a saláty

Geniálně jednoduchý recept na úpravu baklažánu – lilku

36 komentářů

lilek baklažán 3 

Středomořské počasí je konečně na českém jihu. Nad hlavou s dokonale modrou oblohou, co ji vkusně kazí jen několik málo bílých obláčků, se o jídle přemýšlí úplně jinak. Hlavně jednoduše, aby nám nekradlo čas. 5 minut příprava, zbytek zvládne horká trouba bez naší asistence. Spolehnout se můžeme i na rozpálený gril. Jak je komu libo. Já běžím se svým baklažánem do kuchyně. Cestou to vezmu přes zahradu a utrhnu nějakou tu voňavou středomořskou bylinku, aby jídlo mělo autentický šmrc. Inspirovala jsem se v jedné skvělé kuchařce, která má středomořský náboj od první až do poslední stránky. Je to od Lenky Světové a Dagmar Derré. Určitě ji máte už doma, ale kdyby náhodou ne, je to skvělé čtivo právě pro letní období. Parádních receptů s minimální námahou tam najdete opravdu moře. A komu se zachtělo trochu moře, může si pořídit i , kterou tyto dámy před nedávnem vydaly ke spokojenosti těch, kteří mají na svém talíři mořskou rybu nejraději, ale ještě potřebovali trochu poradit, aby se v té podmořské říši trochu lépe zorientovali. 

lilek baklažán 1 

Baklažán a’ la Jean  
  • 1 baklažán
  • olivový olej (extra panenský, jak jinak 😉
  • hlavička česneku
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Recept najdete v Olivové (nejen) kuchařce pod názvem Lilek a´la Jean. Já mu říkám Baklažán a´la Jean, protože se mi to lépe rýmuje 🙂 Trochu jsem si ho upravila, ale základní postup receptu je vážně famózní a není třeba na něm nic měnit. Přídávám nějakou tu bylinku a citrónovou štávu. Když mám, tak zároveň s baklažánem griluji i kousek Halloumi, ale výsledný dojem to nikterak neovlivní.
 halloumi sýr na grilování z Kypru 
(Halloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Připravuje se ze směsi kozího, ovčího a kravského s jemným přidáním máty. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, vařit, strouhat nebo jíst rovnou bez úpravy)
lilek baklažán 2
 

  

Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno jimi vyložíme vzniklé zářezy. Bohatě zalijeme olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme péci do rozpálené trouby na 200 °C.
 
lilek baklažán 6
 
Středně velký baklažán byl za 30 minut upečen. Před vlastním pečením jsem ještě přidávám rozmarýn, pár snítek tymiánu, kousek šalvěje a půlku citrónu vcelku. Bylinky nám jídlo navoní a horká citrónová šťáva s olivovým olejem je můj favorit. K tomuto receptu není třeba říkat nic. On mluví sám za sebe a já musím jenom vychválit !! Doporučeno jako předkrm s čerstvým pečivem nebo jako příloha ke grilovanému masu. Většinou si otevře láhev dobrého vína, položím na stůl košík s čerstvým pečivem a když dojím lahodný pečený lilek, uvědomím si, že jsem k němu vlastně ani to pečivo nepotřebovala. Ulomím pár kousků a vytřu zapékací misku, aby v ní nezůstala ani kapička dobrého olivového oleje navoněného citrónovou šťávou a bylinkami. Když použiji hrubě mletou mořskou sůl, krásně to s pečivem mezi zuby křupe a to mě baví 🙂
 
P.S.
Za chutnou recepturu posílám jednu olivovou “extra virgine” pusu Dáše a Jeanovi 😉
 
lilek baklažán 7
 
Ona mě vůbec ta středomořská kuchyně chytla za srdce a hlavně v době, když je venku takhle krásné letní počasí. Je úplně jedno, že to k tomu moři máme docela daleko. Včera jsem se byla projít po písečné pláži na Vlkově a vyzkoušela teplotu vody. Voda venku už je na koupání!
 
 
lilek baklažán
 
Lilek (Solanum melongena L.) – co jste o lilku možná nevěděli
Ve Španělsku se mu říkalo berengenas “jablka lásky”, ale latiníci mu přiřadili název mala insana “jablko bláznovství”, věřilo se, že způsobuje šílenost. Spolu s rajčaty a brambory patří lilek do čeledi lilkovitých. Známe několik odrůd. Nejběžnější jsou lilky oválné tmavofialové. Italské druhy bývají kulatější, světlejší a žíhané. Japonské jsou bílé a mají fialové šmouhy, ale výjimkou nejsou ani růžové a zelené plody. Uvnitř plodu je bílá měkká dužina se semínky. Čím je plod zralejší, tím jsou semínka tmavší.
 
Lilek má původ pravděpodobně v Ásamu (jihovýchodní Indie a Barma). Kupci jej dovezli na Střední východ a do Středozemí. Ve 12. stol. jej Maurové dovezli do Španělska, odkud se rozšířil do celé Evropy. Do Ameriky se dostal až o čtyři staletí později. Lilky mají vysoký obsah draslíku a říká se o něm, že je mimo jiné dobrý jako protijed po konzumaci jedovatých hub.
 
Při nákupu dbáme na to, aby slupka byla lesklá, hladká. Nejideálněji je zpracováváme ihned, ale neměl by být problém s uskladněním v chladničce, kde by po dobu jednoho týdne měl vydržet bez újmy na kráse. Lilky jsou vhodné k pečení, grilování, smažení, zapékání, restování, dušení či na přípravu skvělých lilkových pomazánek, např. rozmixovaný lilek s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Je to moderní a zdravá surovina. Nejvíce cenných látek se skrývá pod slupkou. Když nemusíme, neloupeme ji. Sám o sobě je lilek nízkokalorický, proto pozor na velké množství oleje. Lilek je jako houba a umí ho nasát opravdu hodně. Protože obsahuje jedovaný solanin, nikdy ho nekonzumujeme syrový.
 
Lilek baklažán - kniha 
 
V knihovně mám jednu zajímavou knihu od Rosemary Moon, která je plná této zajímavé zeleniny a najdou se v ní recepty z celého světa. Dokonce nechybí ani baklažánová zmrzlina 😉
 

lilek baklažán 

 
Protože s lilkem vařím ráda, mám pro vás i další kuchařská inspirace, co lehce voní Řeckem, ale též Francií. Kde se vzal ten starý název baklažán? Pochází z balkánského slova patlžan a můžeme ho z dnešního pohledu brát za poněkud zastaralý. Jenže mě názvy s patinou zašlých časů nepřestávají bavit 🙂
 
Kuchařská inspirace na téma: LILEK V KUCHYNI
 
 
Možná nemáte lilek rádi a nenecháte se tím pádem zlákat ani na baklažán 🙂  
Krásný slunečný víkend a hodně dobrého jídla i pohody 😉
 

 

 
 

36 Komentářů

  1. Baklažán á la Jean je náramná dobrota. Vyčaruje nám atmosféru Středomoří, i když se nacházíme v srdci Evropy. K dnešnímu slunečnému počasí je to rozhodně ten správný nápad.
    Holky Olivky jsou náramně šikovné, léto bez jejich kuchařky si už sotva dovedu představit. Šárko, škoda, že jsi poněkud z ruky, tyhle lilky jsou tak lákavé!

  2. Milá Šárko, díky, vypadá to nádherně – je zajímavé, jak bývají nejlepší ty nejjednodušší věci :-)))

  3. Helli:

    Říkala jsem si, že zahájení letní sezóny v letní kuchyni bych měla pojmout stylově, když je konečně modrá obloha a počasí jako ve Středomoří 🙂 Lilek se k tomu parádně hodil a obě víme, že když něco chutná Jeanovi, nemůže nás to zklamat 🙂 Udělala jsem si velké zásoby olivového oleje, tak už jenom aby se dařilo zelenině – ve skleníku, v zahradě, na pultech zelinářů (jedno kde) – hlavně aby jí bylo dost 🙂

  4. vegereceptynakazdyden:

    Milá Klárko, to je vážně pravda. Čím méně ingrediencí, tím sofistikovanější chuť. Jednou někdo řekl, že nejlepší suroviny pro přípravu jídla jsou ty, které se tam nedostaly 🙂 Kuchařova bujná fantazie dokáže být hrobem gastronomie. Středomořské recepty jsou krásně přímočaré. To je to jejich kouzlo. Kapka oleje a snítka bylinky stačí k tomu, aby se na talíři odehrávala velká show. Ovšem nepostradatelnou ingrediencí je krásné počasí a mořem provoněný vzduch. Jenže když se chce, tyhle recepty fungují i tam, kde moře nevoní 😉 Co nám zbývá ..

    Na jedno malé české moře se jedu za chvilku podívat. Na Orlík 😉 Tam to taky krásně voní – voda a les dělá jedinečnou atmosféru. Krásnou neděli a zdravím \”na kopeček\” 🙂

  5. Šárko, ujišťuju se – tu půlku citronu pečeš v pekáčku po boku lilku? \”Prdelkou\”, nebo řezem nahoru? A pak ho na lilek vymačkáš?
    Díky.

  6. Alice_G:

    Citrón dávám do pekáčku v půlkách vedle lilku a v tomto případě řezem nahoru. Nějak se mi ten citrón nedostal do záběru 🙂 To se omlouvám. Ale jak říkám, být tam nemusí, ale já ho ráda.

  7. S tímto receptem musím jen souhlasit 😉
    Šárko, díky za oživení. Už ho asi také brzy udělám. Ještě letos nebyl.
    Dovolím si přidat odkaz na moji úpravu: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek-la-jean.html

  8. Bali:

    Když vidím tuhle zeleninu, vždy si na dobrý recept vzpomenu 🙂

  9. Baklažán je naša obľúbená zelenina a tento recept je geniálne jednoduchý. Horúci citrón na dochutenie nás priam nadchol! Ale moja najmilšia úprava baklažánu je bulharský ajvar.

  10. Elena F.:

    Ajvar, to je moje láska. Už jenom ta krásná barva ve mně probouzí nadšení. Loni jsem si dovezla vynikající ajvar z dovolené, ale doma udělaný musí být naprosto bezchybný. Letos se do něj určitě pustím. Horký citrón je takové malé nic, ale umí jídlo na talíři pěkně dotvořit. Šťáva z něj je sladší a víc se jí uvolní. Díky za komentář a hlavně za připomenutí ajvaru 🙂

  11. Úžasně jednoduché a móóóc dobré…vidím to na každovíkendové repete…už jsme měli dvakrát na gril party a všem náramně chutnalo, i návštěvám 🙂 Díky!

  12. Já lilky před přípravou posolím a nechám vypotit. Tady se o ničem takovém nepíše – nebude jídlo trpké??

  13. Orinka:

    Říká se, že se lilky mají nechat trochu \”vyplakat\” 🙂 Ale když je trouba rozehřátá na 200 °C, zaručeně se z lilků ta kapka hořské šťávy \”vypotí\”. Zrovna tak to funguje, když lilky položíme na rozpálenou pánev nebo je dáme do grilu.

    Středomořská kuchyně má své fígle a těm se dá věřit. Recept je vyzkoušený ze všech stran a pochválený, nemusíte z toho mít strach.

  14. HanaS:

    Kdo se umí srovnat s chutí lilku (baklažánu), toho ten recept vezme za srdce 🙂 Je jednoduchý a úžasný. Díky za zprávu 😉

  15. Náhodou jsem narazila na božskou lilkovou pochoutku. Lilky milujeme celá rodina. Ale toto, to je pohádka…..! Vyzkoušela jsem nejdřív 1 lileček…, teď je dělám rovnou 4! Česnekem taky nešetřim. V parném létě je to nejlepší večeře. Díky!!!!!!!!!!!! 🙂

  16. Objevila jsem další autorku webu, která dostala stejně geniální nápad na úpravu lilku 🙂

    http://www.mamincinyrecepty.cz/bezmase-pokrmy/cesnekovy-lilek

    Nebo to nejspíš nebude její nápad, ale ať koukám jak koukám, stále nemohu najít odkaz na zdroj, kterým je nepochybně Olivová kuchařka…?
    P.

  17. Lenča:

    Díky za hromadu \”lilkového nadšení\” 🙂 Je to opravdu to pravé letí voňavé vaření, které vzduch provoní parfémem česneku a olivového oleje. Pro všechny milovníky takového vaření je tu Olivová a Mořská kuchařka, je tam báječný kus další inspirace, tak mohu jen doporučit. Já mám štěstí, že od autorek jsem mohla přijmout i pozvání ke stolu a opravdu to za to stojí 😉

    Škoda jen, že léto je v našich končinách tak krátké … Ale i tak si ho užijeme !!!!!!!! 🙂 Létu zdar a takovým letním dobrotám obzvlášť :o)
    Šárka

  18. Papaja:

    Případ \”baklažán a´la Jean\” odhalen 😉 Ještě že na kvality Olivové kuchařky upozorňujeme my! Jeanovo recepty jsou originální a tudíž k nepřehlédnutí. Díky za odkaz a měj se letně a krásně. Š.

  19. Souhlasím s Papajou. Je s podivem, že autorka citovaných stránek uvádí zdroje svých receptů téměř všude, cituje dokonce i reklamní leták Alberta, ale u lilku a la Jean na citaci evidentně zapomněla. Nebo si možná pomyslela, že když pečené lilky posype balkánským sýrem nakrájeným na kostičky a obloží syrovou okurkou s rajčetem, že to bude už nový recept? Sice se tak tluče francouzská kuchyně s balkánskou, ale třeba to někomu vyhovuje. Jen škoda toho pečeného lilku, samotný by vynikl mnohem víc… 🙂

  20. Jednoduché a určitě moc dobré. H.

  21. Hraběnka:

    Opravdu je to tak 🙂 Knihu zajímavých receptur od šikovných holek (Lenky a Dáši) doporučuji. Recepty od Jeana nikdy nemají žádnou chybu :-))) Osobně vyzkoušeno a pochváleno.

  22. Naprostá dobrota!!! Miluju lilek na všechny způsoby, ale tento je opravdu famózní. Kdo nevyzkouší neuvěří!

  23. Michelka:

    A přitom je to tak jednoduché. O to je ten recept lákavější k vyzkoušení 🙂 Díky!

    P.S.
    Jeanovi se ten recept moc povedl! 🙂

  24. K úpravě lilků bych chtěl jen podotknout, jak už tady psala Orinka, že by se měly opravdu nechat před přípravou \”vyplakat\”. Moje babička byla Chorvatka, takže baklažány znám už z dob vlády rudých bratrů, kdy tady spousta lidí ani nevěděla, že podobná zelenina existuje. A v Chorvatsku to je hodně používaná zelenina a vím, že je vždy před jakoukoliv úpravou nasolovala a nechávala odstát, ať už před pečením nebo smažením.

  25. Super recept, jednoduché, lacné chutné… 🙂

  26. Geniální Žán! Dnes dostal hlavní roli u naší večeře, k tomu pečené brambory a tvaroho-majolkovo-pažitkový dip k tomu – a velmi brzy bude v této sestavě opět. Děkuji!!

  27. Musím se držet zuby nehty, protože mi k tabáku a kafi přibyl na seznam hříchů nový fet- tahle úprava lilku, já bych se v tom už..l, miluju to 🙂

  28. Tak už ho dělám po druhé a musím říct vynikající !!!

  29. renkla:

    Baklažán je geniální zelenina, u nás možná trochu nedoceněná, ale tento recept je opravdu fajn 🙂

  30. Dobry den, vypada to nadherne, i ja holduji podobnym dobrotam, ale tohle se mi jaksi nepovedlo 🙁 Jak to delate, ze nemate zpaleny cesnek a bylinky? Ja to mela pri 30 min/200 C cerne a hořké ;( Citron jsem take nemela sladsi, jak ti nekdo psal, ale kysely stejne. Škoda.

Přidal komentář