Domů » jihočeská kuchyně

Štítek: jihočeská kuchyně

Dezerty a sladké hříchy

Koblihy, aneb borovanské natahovačky

5 komentářů

Jak se pečou KOBLIHY?  Co jsou BOROVANSKÉ NATAHOVAČKY? Sladké kynuté a smažené pečivo se podle staročeské tradice peklo právě dnes, tj. na TUČNÝ ČTVRTEK. JSEM KOBLÍŽEK, z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený… Tak tuhle starou pohádku o dobrém koblížku nejspíš žádný pekař ve vaší ulici nevypráví. Takové koblížky […]

Polévky

Jihočeská kulajda – královna houbových polévek

34 komentářů

Kulajdu můžeme směle považovat za královnu houbových polévek. Na jihu Čech se královského žezla drží už pěkně dlouho a kdo pravou kulajdu ochutnal, ten si ji nejspíš bude hodně dlouho pamatovat. Je voňavá, na jazyku hebce hladí smetana a chuť čerstvých hříbků dotváří tu geniální kompozici prostého, leč dokonalého jídla, původem […]

Dezerty a sladké hříchy

Borůvkovec není jen obyčejný koláč

11 komentářů

Borůvkovec není žádný obyčejný koláč, ale opravdové tmavomodré nebe rozprostřené na jazyku. Aby borůvky nenudily, upečte si borůvkovec podle borovanského receptu. K receptu jsem přišla rovnou na Borůvkobraní v Borovanech a jsem v podezření, že jeho chuť bude mimořádná. Těsto: 300 g hladké mouky 200 g tuku (másla nebo Hery) 130 […]