Štítek „staročeské recepty“

14. ledna 2010 v 21.35, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Staročeská tradice, V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku), Z polévkové mísyPočet komentářů: 17

„Knedlíčková“ podle Anuše Kejřové

Knedlíčková polévka je sázka na jistotu. Dnes si ale nejsem tak jistá, že všechny potěším. Játrové knedlíčky se těší přízni největší, ale aby nám nezevšedněly, připravila jsem knedlíčky rybí. Plavat budou v rybí polévce, to tak už musí být. Odpůrci rybích pokrmů a fanfaróni, co rybu do pusy nestrčí jak je rok dlouhý, nemusí se déle zdržovat […]

Celý příspěvek »

14. ledna 2010 v 21.26, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 15

Jazyk na divoko s Anuší Kejřovou

  Jazyk je chrám naší chuti a proto jsem uvítala recept – Jazyk na smetaně, který patříval k velkým delikatesám a ani dnes na něj labužníci nezanevřeli. Chuť této omáčky se dá přirovnat ke slavným plíčkům na smetaně. Jak sama Alena říká, recept byl v knize Anuše Kejřové popsán jazykem stručným, proto se spolehla na […]

Celý příspěvek »

14. ledna 2010 v 16.28, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněČtyři komentáře

Polévka z pražené krupice podle Anuše Kejřové

Vařit s námi začala i Alena a já vás mohu s radostí odkázat na její web, kde to dobrým domácím jídlem voní již pěknou řádku let. Když jsem si svůj blog zakládala (rok 2006), u Aleny se už pilně vařilo. Pokud stránky náhodou neznáte, přijměte pozvání. Alena připravila již dvě skutečně skvělá domácí jídla – […]

Celý příspěvek »

8. ledna 2010 v 0.32, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku)Počet komentářů: 12

Rajská omáčka podle Anuše Kejřové

Dnes je tu recept na rajskou omáčku jako od babičky. Když ji budete vařit podle litery staré kuchařské knihy, možná právě takovou dokonalou rajskou omáčku vykouzlíte. Vařila  a pro tento okamžik  si otevřela kuchařskou knihu Anuše Kejřové. Výsledkem bude rajská omáčka s kynutým knedlíkem a hovězím masem. Rajskou omáčku máme rádi naprosto všichni. Běžně ji […]

Celý příspěvek »

4. ledna 2010 v 2.59, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Gastrozajímavosti, Něco pro duši, Staročeská tradice, V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku), Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 21

Noblesní recepty z prvorepublikové kuchyně od Anuše Kejřové

  Mistryně kuchařského umění, paní Anuše Kejřová, reformátorka české kuchyně, vnesla do vaření radost. Oproti Magdaleně Dobromile Rettigové používala navíc ještě jednu ingredienci. Snahu o úspornost. Osobně si moc ráda její neobyčejný lidský příběh připomínám a nadšeně vítám nové vydání její Zlaté úsporné kuchařky, za kterou stojí šikovný tým nakladatelství . Kniha je plná skutečně úsporných […]

Celý příspěvek »

3. ledna 2010 v 13.09, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku)Jeden komentář

Hovězí polévka s pažitkovými nočky

Hovězí polévka s pažitkovými nočky voněla na nedělním stole za časů babiček, ale není důvod, proč by nemohla vonět na stole i dnes. Hanka se nechala inspirovat ve Zlaté úsporné kuchařce od Anuše Kejřové a poslala recept a své zkušenosti s přípravou. Tak se nechte inspirovat a nezanevřete na domácí polévky :-) Přestože hovězí polévku […]

Celý příspěvek »

16. prosince 2009 v 0.23, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Lidová tvořivost, Sladké hříchy, Staročeská tradice, VánocePočet komentářů: 31

Artopiperisté & nejpeprnější hádanka roku 2009

Nejsem artopiperistka, ale nezabránilo mi to fušovat jim do řemesla ;-) Taky jsem si pro vás připravila tu nejpeprnější hádanku letošního roku ;-) Možná vás to donutí vytáhnout ty nejostřejší zbraně, co máte doma! Ale vzala bych to pěkně jedno po druhém. Od starodávného tištěného perníku, protože právě on symbolizuje návrat k vánočním tradicím o několik stovek let […]

Celý příspěvek »

Seznam článků

Použité štítky

Tento mrak 200 nejpoužívanějších štítků by vám mohl pomoct najít, co hledáte.

ananas Anuše Kejřová Babiččina zahrada babiččino cukroví Basilej bazalka benátky beránek borůvky Brambory Brusinky brynza bublanina bylinky bábovka cestování chilli Chorvatsko chřest cuketa cukroví cukrárna degustace dezert dezerty dobrá kuchyně Dominikánská republika domácí kuchyně domácí pečení domácí pečivo domácí vaření dort dovolená drinky dušené maso dýně foie gras Francie francouzská kuchyně gastroturistika gril grilování guláš halloween hlíva ústřičná hokkaidó houbaření houby Houby a lesní plody hovězí maso hrušky husí játra hříbky Indie italská kuchyně Itálie jablka jablko jahody jak se peče perník jaro jihočeská kuchyně jižní čechy jídlo kapr keramika kniha kokos kokosové mléko koláč koláče koření kuchařka kuchařská kniha kuře kuřecí maso káva La Veranda listové těsto láska léto maliny mandle Marcella Hazan maso masopust Maďarsko maďarská kuchyně maďarské speciality med medvědí tlapky meruňky mleté maso moučník moučníky moře mořská kuchařka mák nakladatelství motto noky nádivka nápoje olivový olej olivy omeleta omáčka Omáčky, marinády, pikantérie ostré a pikantní jídlo ovoce ořechy oříšky papriky perník perníková chaloupka perníkové recepty a rady perníky perníkáři perníčky pesto pečené kuře pečení pečení ve formě pečivo PF pikantní recepty pizza polévka polévková mísa pracny pudink Přidat nový štítek rajská omáčka rajčata recenze rizoto Rožmberk rybník ryby rybí recepty rýže salát semlbába Silvestr skořice sladkosti sladké pečení slaná bábovka slané pečení slané pečivo slané pohoštění slaný koláč snadné recepty soutěž staročeská kuchyně staročeské recepty staročeské tradice staročeské vánoce staročeské zvyky a tradice staročeský recept sýr titanové nádobí tlačenka Toskánsko tradice tradiční recepty tvaroh tymián těstoviny třešně vaření vegetariánské recepty vejce Velikonoce velikonoční pečivo vepřové hody vepřové maso vánoce vánoční cukroví vánoční pečení vánoční pečivo vášeň víno výlov zabijačka zabíječka zahrada zavařování Zelenina Zlatá úsporná kuchařka česká kuchyně čokoláda římský hrnec šneci špargl špenát švestková povidla švestky švýcarsko šéfkuchař Radek David žemlovka