Maso

Smažený králík podle Anuše Kejřové

6 komentářů

kejrova-kralik_smazeny4

Oblíbená úprava králičího masa – smažená králičí stehýnka – připravila jako další ze svých domácích receptur Alena. Zalistovala ve “Zlaté úsporné kuchařce” a podle doporučení Anuše Kejřové podávala i ona s bramborovým salátem. Recept na dává Alena k dobru. Díky Aleně a všem ostatním, že se zapojili (zapojí?) do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou to jen obyčejné recepty, jsou kořeněné vzpomínkami na dobré domácí jídlo z kuchyně našich babiček. Špetka vzpomínkového koření prospěje každému z nás. Dávám slovo Aleně, aby se mohla rozepsat o svých vzpomínkách a pozvat nás na dobrý recept – smažená králičí stehýnka s bramborovým salátem.

kejrova-kralik_smazeny
Smažený králík u nás býval běžně. Jako dítě jsem měla nejraději smaženou přední nohu.Ta se smažila celá, nedala se vykostit.
V sobotu jsem měla zadní běhy.

kejrova-kralik_smazeny1

Ty jsem částečně vykostila, opatrně naklepala, osolila. Vejce jsem osolila, přidala trochu mléka a pořádně rozšlehala. Stehna jsem obalila v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

kejrova-kralik_smazeny2

Anuše hodně používala sádlo a jsem ráda, že se zase vracíme k surovinám našich předků. Řízky jsem vložila do hodně rozehřátého sádla a potom zmírnila teplo a zvolna smažila, aby se maso propeklo a nebylo uvnitř syrové.

– tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto

  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

6 Komentářů

  1. Napadá mě, že smaženého králíka jsem vlastně ještě nezkoušela. Vždy skončí na smetaně, na cibuli, naposledy v červeném víně. Recept vypadá moc dobře, spolu s bramborovým salátem je to něco, co bych si s velkou chutí dala. Díky za chutný recept 😉

  2. Moc dobře vypadá i recept na bramborový salát.Při nejbližší příležitosti určitě vyzkoušíme.Bohužel s vepřovým nebo kuřecím řízkem. Paradoxně je pro mě snažší sehnat zajíce,než toho poctivého domácího ušáka (ti z obchodů mi přijdou nějací nedorostlí).

  3. Smazene rizky z kralika delavala moje plzenska babicka. Velka dobrota 😉

  4. HaF:

    Zrovna jsem měla nedávno pár domácích králíčků v ruce, ale jsou to opravdu štíhlí elegáni, na kterých moc masa není. Pro tu jejich výjimečnou chuť mi to ani nevadí 🙂 V obchodě kupuji, raději než celého králíka, jen stehýnka.

  5. Bali:

    Velké štěstí, mít tyhle opravdické retro babičky, co ještě mají chuť vařit pořádnou domácí stravu 🙂 Moje babi byla taky skvělá, ale bohužel už dlouho na její umění mohu jenom vzpomínat. Tenkrát jsem si ani neuvědomovala výjimečnost její domácí kuchyně.

  6. Gurmánka:
    Když ještě žil tchán a děti byly malé,měli jsme králíky poměrně pravidelně.Dědeček se o ně poctivě staral,to aby vnoučata měla to nejlepší, a že to byly ukázkové kousky – netuční a přitom vypasení tak akurát. Když pak vidím ty v obchodě,tak prostě nemám odvahu. Teď máme u babičky už jen pár slepiček.
    Jednu takovou retro babičku ve věku 85 let ještě vlastním.Peče ty nejlepší buchty a i když ji pravidelně chytá žlučník na máslo a sádlo nedá dopustit.Úplně se mi vybavily mé dětské prázdniny – ráno u babičky voněly čerstvé koláče,babička seděla na lavce s kafíčkam a bavila se tím, jak nám chutná .Až teď, po letech,si člověk uvědomuje co tomu předcházelo – zadělat těsto,kynutí,posbírat čerstvé maliny,upéct.
    No a k obědu ty smažené řízky a salát.

Přidal komentář