Domů » italská kuchyně

Štítek: italská kuchyně

Publicistika a zajímavosti

Vzpomínka na Marcellu Hazan

2 komentářů

Marcella Hazan – velká dáma italské kuchyně Marcella Hazan pro mě bude stále tou ženou, která se vetkla hluboko do mé duše a ovlivnila můj životní pohled na život a jeho priority. Díky ní je provoněn vonnými parami štěstí linoucími se z mé kuchyně, kde jsem si vybudovala svůj soukromý […]

Těstoviny

Těstoviny s brokolicí – Pasta con broccoli

55 komentářů

Těstoviny s brokolicí – fantazie po italsku za pár minut. Co je fantastického na obyčejné vařené brokolici? Pro mě je to italské myšlení při vaření, se kterým ji dokáží uchopit a připravit. Umí si to zjednodušit, ale nikdy ne za cenu toho, aby se něco šidilo. Zase jsem našla ten zvláštní punc […]

Maso

Ossobuco v milánském stylu

50 komentářů

Krásné robustní a voňavé jídlo z jednoho hrnce. Dostala jsem chuť na ossobuco (dušenou zadní telecí nožičku – v překladu „kost s dírou“) přesně podle tradičního italského receptu. Bez čerstvých bylinek by to nešlo, proto jsem si něco natrhala na svém okenním parapetu, pro zbytek došla do obchodu. Telecí kolínko […]

Zelenina a saláty

Nadívaná dýně, růžové kuřecí plátky, okouzlení v oranžovém tónu

27 komentářů

Jestli se nám v těchto zimních dnech něčeho nedostává, je to slunce. Co si udělat šik recepturu z dýně? Jen co ji položíte do kuchyně, vnesete tam atmosféru prosluněných dnů. Oranžová barva je absolutně teplým a oslnivým koktejlem namíchaným z odstínů červené a žluté. Na téhle kulaté oranžové záležitosti je pozitivní její trvanlivost. Přežije od podzimu do […]

Rýže

Zapomeňte na špatnou pověst rizota

2 komentářů

zkrácená verze článku vyšla zde:  (nezkrácený text článku je k dispozici zde, viz níže) Zapomeňte na špatnou pověst rizota ze školní jídelny a napravte mu reputaci S risottem si kuchař vytvoří doslova intimní vztah, není totiž radno se od bublající nádoby s rýží vzdalovat na delší dobu než je nezbytných pár minut. […]

Maso

Vepřové maso dušené v mléce

22 komentářů

  Vepřové maso dušené v mléce nebo snad raději pečínka na mléce? Italská kuchyně, to není jen “pasta” 100x jinak, ale i rozmanité masové speciality. Itálie má tvar rybářské holínky, která stojí až po stehno ve Středozemním a Jaderském moři. Ryby, mořské plody nemohou chybět. Ovšem do zimního jídelníčku se […]

Publicistika a zajímavosti

Nejlepší kuchařská kniha

2 komentářů

Darovali jste už někomu svou nejoblíbenější knihu? Rozhodně se to neděje běžně a když už se vám to stane, nikdy na to nezapomenete. “Tyhle knížky jsou má srdeční záležitost a budu moc rád, když si jednu z nich vybereš.” Ta milá slova ostře řízla můj ušní bubínek. “Ne, to rozhodně […]