Publicistika a zajímavosti

Vzpomínka na Marcellu Hazan

2 komentářů

Marcella Hazan – velká dáma italské kuchyně

Marcella Hazan pro mě bude stále tou ženou, která se vetkla hluboko do mé duše a ovlivnila můj životní pohled na život a jeho priority. Díky ní je provoněn vonnými parami štěstí linoucími se z mé kuchyně, kde jsem si vybudovala svůj soukromý chrám tělesného blaha a duševní pohody. Jsem ráda, že jsem žila ve století Marcelly !!! Dnes by se dožila 91. let. Uvnitř sebe mám pocit, jako by tu byla pořád. Proto si dnešní den nemohu odpustit vzpomínku a rozhodně si uvařím něco molto tipico italiano … la vita è bella! Díky za její životní moudrost vloženou do kuchařských knih, které ač o něco skoupější na obrázky, jsou tím nejbarevnějším spektrem celého jejího života. Mám ráda opravdové životní příběhy a ten její přesně takový byl.

Marcella Hazan by se dnes dožila 91. let. Nejen z tohoto důvodu ji patří moje vzpomínka.

Já totiž stále věřím na sílu ženské energie ve světě gastronomie. Je mnoho úctyhodných dam, které pilíře kuchařského řemesla (nejen regionálních kuchyní) vyztužily svou pílí, láskou a zkušeností. Jejich vrozený mateřský cit jim velel podat pomocnou ruku všem, kteří ji potřebují a chtějí přijmout. Psaly krásné, moudré a poctivé kuchařské knihy. Dnes kuchaři na celém světě přiznávají, že velkou inspirací pro ně byly právě ženy v kuchyni a netají se ani tím, že staré kuchařské knihy psané ženskou rukou považují za “bible poctivého vaření”. S jejich zkušenostmi se na vrcholky kulinárních úspěchů dá šplhat mnohem snadněji, proto není radno na tyhle dámy zapomínat. I když se kolem nich nenadělá tolik humbuku, pořád tu jsou a stále budou s námi. Jakmile otevřu tyhle staré kuchařské knihy, už ani nepočítám kolikrát jsem to udělala, vždycky mám ale pocit, že objevuji něco nového, současného a převratného. Proč tohle kouzlo mnoha novým kuchařským knihám chybí? Něco mi našeptává, že je to prosté. Tenkrát psaly knihy dámy se zkušenostmi. Ty se nedaly jen tak někde vyčíst, ale musely se skutečně prožít. A je to právě prožitek a zkušenost, co v kuchařských knihách dnešních dnů můžeme postrádat. Netajím se tím, že vlastní prožitky a zkušenosti jsou pro mě víc než celá přečtená knihovna. Ovšem život bez velké a přečtené knihovny by také za nic nestál 🙂 Nakonec nejdůležitější ze všeho je dělat věci s láskou. A Marcella Hazan byla velká laskavá žena. Pro mě jedna z nejdůležitějších. Báječná žena se zkušenosti pro život a báječná žena-autorka do mé knihovny.

Dá se vůbec v dnešních kuchařských knihách najít něco nového?

2 Komentářů

  1. Šárko, díky za hezkou vzpomínku! Knížky Marcelly Hazan jsou poutavé i přesto, že se na nich nepodíleli foodstylisté… Vždycky, když se chystám vařit něco klasického z italské kuchyně, automaticky se jdu podívat, jak to dělá Marcella:) – například její ragú je pro mě svaté. Naprosto souhlasím, že ta obrovská zkušenost, která je za tím cítit, je asi tím hlavním skrytým pokladem. Patří k autorkám, které psaly proto, že měly co sdělit… Inspiraci lze určitě nalézt i v některých současných kuchařkách, ale právě díky znalosti textů jako těch od Marcelly je člověk schopen odlišovat zrno od plev.

  2. yannka:

    Je to tak! Vystihla jste to dokonale.
    Marcella Hazan pro mě znamenala autorku kuchařských knih, která knihy plné receptů oživila bohatými zkušenostmi, čímž je dokázala povýšit na \”krásnou literaturu\”. Jsem moc ráda, že duch této ženy bydlí v mé knihovně 🙂

Přidal komentář