Předkrmy a chuťovky

Mrkvová pomazánka s tofu

4 komentářů

mrkvová pomazánka s tofu

Mrkvová pomazánka s tofu

Výhodou pomazánek je to, že na ně nemusíme chodit s žádným receptem. Jednoduše vezmeme to, co máme zrovna doma. Nechala jsem se inspirovat mrkví a balíčkem marinovaného tofu.

 

Pro 4 osoby potřebujeme:

5 ks mrkve, sůl, 1-2 cibule, 1-2 stroužky česneku, olivový olej, ½ lžíce třtinového cukru, 1 balení marinovaného tofu, citrón, tymián, lžička hořčice

 

Postup přípravy:

Oloupanou a povařenou mrkev slijeme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi na olivovém oleji zpěníme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme drobně nakrájený česnek, mrkev, 2 plátky citrónu, čerstvý tymián, a zasypeme trochou třtinového cukru. Za stálého mícháme necháme lehce zkaramelizovat. Tofu nastrouháme na struhadle s většími slzičkami a přidáme k mrkvi. Ochutíme solí, lžičkou hořčice a necháme vychladnout. Do mrkvové pomazánky přidáme lžíci přírodního sýru nebo kysané smetany či hustějšího jogurtu. Kdo nepočítá kalorie, může přidat i trochu dobré majonézy. Pomazánku mažeme na krajíčky tmavého chleba a zdobíme snítkou tymiánu.

K mrkvové pomazánce jsem podávala domácí podmáslový chléb – recept bude následovat.

 

Spoustu radosti z domácího vaření Vám přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knihy Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a autorka blogu Šárčina škola vaření

4 Komentářů

  1. Šárko, to je bezvadný nápad. Marinované tofu jsem včera zblajzla jenom tak, ale dám si tu práci a zajdu ještě dnes pro další.

  2. Helli:

    Také i říkám, že když je tofu marinované, je zbytečná snaho chtít ho nějak vylepšit, ale nebylo to vůbec špatné, takže s důvěrou se do toho můžeš pustit 🙂

  3. Děkuju, Šárko, za další skvělý recept. Jsem tichý čtenář a \”opisovatel vašich receptů do tlustého sešitu\”, ale dneska jsem to nevydržela a musela napsat. Děkuju za tenhle parádní blog, chodím si sem odpočinout a nabrat (nejen) kuchařskou inspiraci. Pomazánku zítra udělám a už vím, že to bude zase lahůdka. 😉
    Zdraví Vivi

  4. Mrkvovou pomazánku dělám poměrně často, ale s tofu jsem to ještě nezkoušela. Pěstuji si vlastní mrkev, brzo už ji zaseji do skleníku , abychom měli vlastní mrkev, s tou je pomazánka mnohem lepší, tak pak tento recept vyzkouším.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*