Publicistika a zajímavosti

Všechno nejlepší k MDŽ těm, které vědí, že …

2 komentářů

Všechno nejlepší k MDŽ těm, které vědí, že …

Mezinárodní den žen není tak zprofanovaným svátkem, jak se nám snaží doba namluvit. A ani KARAFIÁT není vůbec obyčejná socialistická květinka.

 

MDŽ – Mezinárodní den žen není původem žádný socialistický svátek, ale jedná se o mezinárodně uznávaný den stanovený k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909. Od roku 1911 je poprvé oslavován v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA. Podstatou svátku bylo usilovat o volební právo žen. Od roku 1975 je klasifikován jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

 

Po dlouhá léta byl tento svátek ověnčen rudými karafiáty.

 

karafiaty retro

 

zdroj obrázku /On-line květinářství /Praha: http://www.kvetinydnes.cz/prodej/Retro-kytice—Karafiaty-na-MDZ-1

Karafiáty někteří kupují už jen pro legraci a vnímají je nostalgicky jako symbol socialismu. Tři vytáhlé stvoly hvozdíku s červenou kudrnatou hlavičkou, vyčouhlá větvička asparágusu a nezbytný lýkový provázek. To bývala obvyklá květinová nádhera doprovázející každičký socialistický svátek. K tomu obložené chlebíčky a krabice s čokoládovými bonbóny.

 

Proti karafiátům – hvozdíkům, ale vůbec nic nemám a vlastně by mi ani nevadilo, kdybych po letech zase nějakou tu symbolickou karafiátovou kytici dostala. Jako květina je to nesmírně vytrvalý držák a ve váze vydrží bez újmy na kráse a v dobré kondici dost dlouho. Krom rudé barvy se hvozdíky pyšní celou barevnou paletou jiných odstínů a tak by dnešní březnový den karafiáty pěkně rozsvítily. Zvláště proto, že je to květina s pěknou českou historií, za kterou stojí úspěchy klatovských zahradníků.

KLATOVSKÉ KARAFIÁTY

 

Když už je den MDŽ, proč si nepřipomenout, jak vnímáme mámu v proměnách času?

 

Ve 4 letech: – Máma ví všechno!

8 let: – Máma ví hodně!

12 let: – Máma neví všechno!

14 let: – Máma neví nic!

16 let: – Máma je nula!

18 let: – Máma je z jiný doby!

25 let: – Máma to možná ví!

35 let: – Než se rozhodneme, zeptáme se mámy!

45 let: – Ptáme se sami sebe, co by si o tom máma myslela!

75 let: – Jak rádi bychom se na tohle … zeptali mámy!

 

P.S.

Co vy a MDŽ? Máte na stole nějakou darovanou květinu? Rehabilitujete karafiáty? Klatovské karafiáty mají pěknou historii a sluší jim česká jména – Labuť (smetanově bílý květ), Růženka (jak jinak, než květ zarůžovělý), Kněžna Libuše (oranžově žlutý), Ema Destinová (atlasově tmavočervený), František Křižík (decentní skořicově žlutý květ), Alois Jirásek (temně červený), atd.

 

Moje vzpomínka na dětství a první vlastnoručně upečenou bábovku:

Ve své době jsem právě k MDŽ upekla mamině svou úplně první bábovku. Měla demonstrovat makovou panenku. Těsto jsem notně obarvila červeným potravinářským barvivem, což bylo účelové a naprosto zásadní. Bábovka sloužila jen jako jeden komponent celého cukrářského veledíla. Ústřední postava – maková panenka – byla vražena do středu bábovky a z upečeného těsta se stala nadýchaná suknice, kterou jsem upatlala domácí šlehačkou. K jídlu to asi moc nebylo, ale pekla jsem s láskou a nadšením 🙂

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, kterou můžete zakoupit

 zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

2 Komentářů

  1. Moje babička vydala letos omezení, že k narozeninách (85) ji smíme dát jeden červený karafiát…a tak jsme jí každý člen rodiny koupil jeden červený karafiát (s asparagusem), byla z toho slušná kytice, která babičce vydržela s menšími ztrátami čtyři týdny. Karafiáty opravdu vydrží a jsou krásné. Podle mě je to jedna z nejhezčích květin, ale můj názor není dostatečně objektivní, protože jsem příliš mladá a nezažila jsem socialistické MDŽ.

  2. Zuza:

    Karafiáty přežily víc než jen změnu režimu 🙂 Babička si vybrala dobře. Skutečně je to krásná květina se zajímavou historií. Mám je ráda 🙂

Přidal komentář