Galetky z pohankové mouky s náplní z červené řepy, lehce proslazené medem a parfémované bylinkami.
Názvem „Galettes“ označujeme francouzskou palačinku z pohankové mouky. Tyto jednoduché placky byly po staletí základem stravy obyvatel Bretaně. Oblíbené jsou se smaženým vejcem, šunkou, sýrem, zeleninou.
Tento recept vznikl z přetlaku červené řepy v mojí kuchyni a také ze snahy udělat s galetkou něco trochu jiného a nepoškodit při tom její dobrou pověst. Letos při zasévání řepných semínek raději nebudu tak pilná … ale na druhou stranu zpracování vlastní úrody je taková jiná radost. Nutí mě to vymýšlet nové uplatnění pro řepu a mám radost, když se to podaří a xperiment chutná.
Na čem si pochutnat v únoru?
ROK V KUCHYNI, to jsou moje zastaveníčka s domácími recepty, které se staly součástí stolních kalendářů. Mám z čeho vybírat, neboť je pro své čtenáře pravidelně chystám již od roku 2010 (5 let mám za sebou; další rok 2016 právě tvořím). Recepty tu jsou jednak pro inspiraci, ale též pro tu obyčejnou radost z každého ročního období, které mi dokáže vykouzlit za každého počasí velkou spoustu chutných zážitků a nezapomenutelných okamžiků. Galetka s červenou řepou umí rozsvítit i pošmourný únorový den.
GALETKA S ČERVENOU ŘEPOU
pro 4 osoby potřebujeme:
250 g pohankové mouky, 500 ml vody, 1 vejce, ¼ lžičky hrubozrnné mořské soli, 2 lžíce rozpuštěného sádla, sádlo nebo máslo na opékání
Postup přípravy:
Pohankovou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu a metličkou vyšleháme do konzistence hladkého litého těsta. Vodu přidáváme po malých částech, aby se dobře spojila s pohankovou moukou. Těsto necháme odstát, nejlépe do druhého dne. Poté znovu promícháme a přidáme rozpuštěné sádlo. Pánev zahřejeme vytřeme sádlem nebo máslem a vlijeme naběračku těsta. Těsto rozlijeme tak, aby galetky byly co nejtenčí a opékáme je z obou stran. Ke galetkám občas podávám vařenou červenou řepu nastrouhanou na tenké nudličky a přelitou dresinkem z olivového oleje, medu a citrónové šťávy. Zdobím lístky máty.
Tento recept jsem zpracovala do stolního kalendáře Domácí kuchyně na rok 2015, leden/únor 5. týden.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, kterou můžete zakoupit
zde: náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení
Bude mi ctí a potěšením 😉
Doma pravidelně vaříme podobný recept, ale místo galetky si připravíme klasickou bramborovou placku. Tato nezdravější forma tohoto jídla chutná stejně skvěle. Vyzkouším připravit místo placky galetku, uvidíme jak zareagují doma 🙂
Bezva nápad, náplň z červené řepy. To si doma uděláme, jen co mi do ruky padne nějaká menší bulva. Hodně jsi mě navnadila, dostala jsem na ní docela velkou chuť!
Janosikova:
Bramborové placky jsou fajn, ale ta galetka je taková jemnější. Prostě je to zase něco jiného na chuť 🙂 A nemusí se dělat jen s červenou řepou. To byl takový můj momentální nápad. Mějte se hezky a ať galetky chutnají 🙂
toffo:
Nějak jsem poslední dobou tou červenou řepou posedlá 🙂 Ale zatím mě nikdy nezklamala, tak si tu posedlost budu ještě nějakou chvilku pěstovat a užívat. Měj se hezky 😉
Mňam, mńam, určitě ve své minikuchyňce zkusím
http://www.stolarsky-eshop.cz/minikuchyne/
Pepe:
I v minikuchyňce se dají uvařit velké a nezapomenutelné věci 🙂 O tom není pochyb!