Předkrmy a chuťovky

Galetka s červenou řepou

6 komentářů

galetka, slaná palačinka, pohanková mouka, červená řepa

Galetky z pohankové mouky s náplní z červené řepy, lehce proslazené medem a parfémované bylinkami.

Názvem „Galettes“ označujeme francouzskou palačinku z pohankové mouky. Tyto jednoduché placky byly po staletí základem stravy obyvatel Bretaně. Oblíbené jsou se smaženým vejcem, šunkou, sýrem, zeleninou.

Tento recept vznikl z přetlaku červené řepy v mojí kuchyni a také ze snahy udělat s galetkou něco trochu jiného a nepoškodit při tom její dobrou pověst. Letos při zasévání řepných semínek raději nebudu tak pilná … ale na druhou stranu zpracování vlastní úrody je taková jiná radost. Nutí mě to vymýšlet nové uplatnění pro řepu a mám radost, když se to podaří a xperiment chutná.

 

galetka s červenou řepou (2)

Na čem si pochutnat v únoru?

ROK V KUCHYNI, to jsou moje zastaveníčka s domácími recepty, které se staly součástí stolních kalendářů. Mám z čeho vybírat, neboť je pro své čtenáře pravidelně chystám již od roku 2010 (5 let mám za sebou; další rok 2016 právě tvořím). Recepty tu jsou jednak pro inspiraci, ale též pro tu obyčejnou radost z každého ročního období, které mi dokáže vykouzlit za každého počasí velkou spoustu chutných zážitků a nezapomenutelných okamžiků. Galetka s červenou řepou umí rozsvítit i pošmourný únorový den.

 

GALETKA S ČERVENOU ŘEPOU

pro 4 osoby potřebujeme:

250 g pohankové mouky, 500 ml vody, 1 vejce, ¼ lžičky hrubozrnné mořské soli, 2 lžíce rozpuštěného sádla, sádlo nebo máslo na opékání

Postup přípravy:

Pohankovou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu a metličkou vyšleháme do konzistence hladkého litého těsta. Vodu přidáváme po malých částech, aby se dobře spojila s pohankovou moukou. Těsto necháme odstát, nejlépe do druhého dne. Poté znovu promícháme a přidáme rozpuštěné sádlo. Pánev zahřejeme vytřeme sádlem nebo máslem a vlijeme naběračku těsta. Těsto rozlijeme tak, aby galetky byly co nejtenčí a opékáme je z obou stran. Ke galetkám občas podávám vařenou červenou řepu nastrouhanou na tenké nudličky a přelitou dresinkem z olivového oleje, medu a citrónové šťávy. Zdobím lístky máty.

 

galetka s červenou řepou (3)

Tento recept jsem zpracovala  do stolního kalendáře Domácí kuchyně na rok 2015, leden/únor 5. týden.

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, kterou můžete zakoupit

zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

 

Bude mi ctí a potěšením 😉

 

6 Komentářů

  1. Doma pravidelně vaříme podobný recept, ale místo galetky si připravíme klasickou bramborovou placku. Tato nezdravější forma tohoto jídla chutná stejně skvěle. Vyzkouším připravit místo placky galetku, uvidíme jak zareagují doma 🙂

  2. Bezva nápad, náplň z červené řepy. To si doma uděláme, jen co mi do ruky padne nějaká menší bulva. Hodně jsi mě navnadila, dostala jsem na ní docela velkou chuť!

  3. Janosikova:

    Bramborové placky jsou fajn, ale ta galetka je taková jemnější. Prostě je to zase něco jiného na chuť 🙂 A nemusí se dělat jen s červenou řepou. To byl takový můj momentální nápad. Mějte se hezky a ať galetky chutnají 🙂

  4. toffo:

    Nějak jsem poslední dobou tou červenou řepou posedlá 🙂 Ale zatím mě nikdy nezklamala, tak si tu posedlost budu ještě nějakou chvilku pěstovat a užívat. Měj se hezky 😉

  5. Pepe:

    I v minikuchyňce se dají uvařit velké a nezapomenutelné věci 🙂 O tom není pochyb!

Přidal komentář