Těstoviny

Těstoviny s brokolicí – Pasta con broccoli

55 komentářů

"pasta con broccoli - těstoviny s brokolicí"

Těstoviny s brokolicí – fantazie po italsku za pár minut.

Co je fantastického na obyčejné vařené brokolici? Pro mě je to italské myšlení při vaření, se kterým ji dokáží uchopit a připravit. Umí si to zjednodušit, ale nikdy ne za cenu toho, aby se něco šidilo. Zase jsem našla ten zvláštní punc noblesy v tak geniálně prosté receptuře. Tohle je pro mě to kouzlo pravé italské kuchyně. I když se jídlo na první pohled netváří božsky a při pohledu na něj se mi nepodlamují kolena, přesto je v něm vždycky něco, co jinde nenajdete. Když ochutnám, mám “nebe v puse” , čímž si vysvětluji, proč je právě italská kuchyně posazená na samém kulinárním vrcholu. Co je výš než nebe?

Těstoviny s čerstvou brokolicí jsou opravdu připraveny během chvilky a jejich chuť je přímo fantastická. Spojení těstovin, brokolice a olivového oleje je tradičním pokrmem Apulie, který se v originálním provedení připravuje s těstovinami ve tvaru ouška – “orecchiette”, ideálně by se mělo jednat o “pasta fresca” – těstoviny čerstvé. Zapovězeno není ani použití jiných krátkých tvarů těstovin, jako např. paccheri, penne, pennette … já použila těstoviny ve tvaru velkých hlemýždích ulit, tzv. “lumaconi” ve verzi “rigati” – s rýhovaným povrchem, což se ukázalo býti efektní a rafinované. Lumaconi je italský výraz pro velké šneky, kteří velikosti připomínají ping-pongové míčky.

"těstoviny italské lumatoni"

Italské těstoviny “lumaconi”

Inspirace na tento recept mi dorazila přímo od někoho, komu je život v Itálii blízký. Tento tradiční recept mi barvitě popsala v e-mailu dcera Petra, pro kterou jsem vlastně začala stránky o vaření psát, neboť u společného stolu máme momentálně příliš málo příležitostí k tomu, abychom u něj poseděly společně. Já prostírám na jihu Čech, ona pobývá na severu Itálie. Sdělujeme si dojmy spojené s vším možným a neopomeneme si dělat chutě barvitým líčením o tom, co  dobrého jsme si udělaly k snědku nebo co plánujeme. Dost často si závidíme. Petrušku vždycky rozesmutním vyprávěním o houbové omáčce v jemné smetaně a o vůni dobrého českého chleba si nechává tajně zdát. Já jí závidím dobrou pizzu ve vyhlášené milánské pizzerii, připomínám si vůni silné kávy v tom nejmrňavějším šálku s titěrným ouškem a v duchu si zase představuji, že na pár chvil zajedu já za ní a bude nám moc fajn. Ze všeho nejčastěji se vzájemně inspirujeme! Tak např. na téma brokolice.

"těstoviny s brokolicí - pasta con broccoli"

e-mail od P. 
  
Tak  těstoviny s brokolicí – pasta con broccoli tě inspirovaly?:-)? Pak věz, že ten pravý originální recept, původem z Apulie/Puglia je: jen těstoviny, brokolice, na oleji opražený česnek spolu se semínky pálivé papriky. Přidání ančovičky je jen variace, a tu rodina Raffaela, která pochází z tradiční rodiny z Puglia, nezná, ale je možné, že na jihu Itálie si to pak někdo usmyslel a tak se zrodily tyto drobné obměny. Ve své podstatě do hrnce plného vody se dá vařit brokolice. Nekrájí se na drobné kousky, stači celou hlava rozpůlit a odkrojit tvrdý koštál. Brokolice se během vaření pak sama rozdělí. A kdyby byla od začátku rozkrájená na malé kousky, tak z toho vznikne vařená břečka. Jak je brokolice dostatečně měkká, přidají se do stejného hrnce spolu s ní vařit těstoviny. Takže např. dalších 8 minut se vaří společně s brokolicí i kvalitní italské těstoviny z grano duro. Já osobně preferuji, a naučila jsem se těstoviny vařit “al dente”, na zub. Nesmí být tedy uvařené až příliš doměkka, musí zůstat pěkně kompaktní, ale ne uvnitř tvrdé. Al dente je většinou doba  minutu před doporučeným varem na pytlíčku, ale záleží, na jakém plameni to vaříš. Někdy 10 minut doporučeného varu nestačí, a jsou dobré až za 11 minut, musíš ochutnávat. No jakmile jsou těstoviny uvařené, tak všechno spolu s brokolicí sliješ klasicky přes těstovinové síto, pak vařené těstoviny s brokolicí vrátíš do původního hrnce.
 
Mezitím, co se vařily těstoviny s brokolicí, si do pánvičky naliješ dostatek kvalitního olivového oleje. Řekla bych tak jedna desetina pánve bude plná, takže ne málo, ale ani ne moc. Do oleje se dají 2 větší stroužky česneky, oba rozkrojené na dvě půlky, a nechají se krátce pražit na oleji. Nasypeš trochu pálivé papričky. Česnek se nesmí připálit! Takže tak 5-7 minut ho pražíš spolu s trochou pálivé papričky na oleji, který tak dostane výbornou chuť. Jakmile česnek je zlato-hnědý, vypneš oheň a takto připravený olej sliješ do hnrce s těstovinami. Vše promícháš a přihřeješ na plameni. Co se týče těstovin, jak jsem ti říkala na Skypu a posílala ten link, doporučují se orecchiette. Pokud je najdeš v supermarketu, měly by být čerstvé. Jinak můžeš použít jiný druh těstovin, pokud možno čestvých italských, a nejlépe krátké formy. Takže paccheri, penne, pennette… Uvidíš, je to tak jednoduché, minimum ingrediencí, avšak musí být kvalitní, a konečný výsledek je výborný. Zapomněla jsem říct, ale to ty víš, že jak dáš vařit tu vodu, dej do ní sůl. Tak se osolí těstoviny i brokolice. Jak se těstoviny vaří, ochutnáš, zda jsou dostatečně slané, eventuálně sůl se může přidat během jejich varu. Zkus ten recept, zdokumentuj a dej na tvůj web. Uvidíš, jak moc ti bude chutnat a jaký bude ohlas.
 
"těstoviny s brokolicí - pasta con broccoli"
 
Naštěstí všechny suroviny byly doma, pustila jsem se do vaření.
 
e-mail pro P.
Ptáš se, jaký byl ohlas doma? Ohlas doma byl veliký 🙂 V podstatě tradičně stejný. Pes nasál vůni z kuchyně a rychle analyzoval, že vůně vařené brokolice a těstovin není nic, kvůli čemu by tu měl zůstávat o minutu déle a poskytne mi dostatečný a nikým nerušený klid pro mé vegetariánské čarování. Odhadl správně, že dneska maso nebude a proto se této “zelené” slavnosti zúčastňovat dobrovolně nemíní. Ach ta psí intuice. Odporoučel se z kuchyně hodně daleko. Úplně nejdál, jak to šlo. Prošel kolem akvária, které odděluje kuchyň od otevřeného obývacího prostoru. Vyhnul se obloukem i své plné misce s granulemi, které stejně nikdy nepovažoval za inspirativní krmi a loudavě se vydal prostorem. Minul svůj měkký pelíšek (zřejmě proto, že nebyl od kuchyně v bezpečné vzdálenosti) a přesunul se až ke klavíru, kde v tichosti a z bezpečné vzdálenosti sledoval dění na druhé straně téměř osmnáctimetrového prostoru. Pro jistotu vyskočil na kožený gaučík a v sebeobraně zabořil čumák hluboko do polštáře. Ach ta vůně brokolice … V ten moment zavětřil i můj muž …
 
"pasta con broccoli"
 
“Co bude dnes k večeři?”
“Pasta con broccoli!”
“Brrr, brokolice … a musí to být? “
“Musí! Za pár minut bude na stole.”
“Když to musí být … tak to vydržím.”
“Vydrž! Bude to stát za hřích.”
“Nevěřím, že to brokolice dokáže.”
 
"těstoviny s brokolicí - pasta con broccoli"
 
Ve finále to dopadlo podle očekávání. Náš pes si pevně stojí za svým a od brokolice se nenechá oblbnout ani za sto let. A můj muž? V tomto jídle ho totiž naprosto překvapila a snad i uvěřil, že dokáže být hříšná. Já na brokolici v kuchyni věřím, ale i tak mě trochu vyvedla z míry, protože v této úpravě byla přímo famózní. Na jejím úspěchu se stejnou měrou podepsaly i ostatní suroviny v té nejlepší kondici. Výsledná syntéza chutí mi rozhodně stála za trochu času, abych si všechno zdokumentovala na blog a nalákala na tuhle recepturu i vás. Náš pes ať si klidně stojí za svým, protože na jeho názoru mně v případě brokolice pramálo záleží. Ani já nesdílím ty jeho libůstky, když venku najde kus podivného žvance bez tvaru, ale hlavně že to celé má výraznou pachovou stopu, kterou ještě před konzumací vetře do svého kožichu. Snad proto, aby mi trochu z toho parfému donesl domů a měla jsem z toho požitek i já. Moje psí holka je moje dobrá kamarádka 🙂 Není sobecká a nikdy se nezapomene rozdělit.
 
APULIE
Představte si na mapě Itálii ve tvaru jezdecké holínky. Za její vysoký podpatek s ostruhou dosaďte kraj jménem Puglia (Apulie). Je nejjižněji položený a patří k nejteplejším a nejexotičtějším regionům celé Itálie. Apulie je označována za srdce Středozemí a uchvátí vás nádhernou přírodou i bohatou historií. Potkává se zde západ s tajemným Orientem, čímž se stává křižovatkou různých kultur, etnik i jazyků, které tu vytvářejí svébytné prostředí, které je pravým vyjádřením středozemí. Krásné moře, nádherné pláže, zářivé slunce, historické monumentální stavby a úrodná krajina plná sladkých třešní, fíků a hroznů, zdobená prastarými olivovými háji voní místním křupavých chlebem a není divu, že jídelníček nese kořeněné stopy Orientu. Staré rybářské vesnice vnesly do zdejší stravy množství zajímavých úprav ryb a mořských živočichů a utvářejí kouzelný ráz krajiny. Vesnice a přístavy středověkého původu střídají v dohledných vzdálenostech romantické kamenné strážní věže, nesoucí jména svých patronů. Rovné střechy domů a úzké uličky měst zářících oslnivou bělostí prozrazují blízkost Orientu. Malá políčka ohraničená kamennými zídkami a terasami vtiskují krajině archaický ráz. Každá z pěti provincií pojmenovaných stejně jako jejich hlavní města – Bari, Brindisi, Foggia, Lecce a Taranto – má svá překvapení. Jedno však mají společné. Je to zcela jiná Itálie než jakou ji známe ze severu.
zdroj: internet Apulie in
  
Apulijská harmonie vůní, země a moře
 
"pasta con broccoli - těstoviny s brokolicí"
 

  Těstoviny s brokolicí – Pasta con broccoli 

(recept ze slunné Itálie, Apulie)

potřebujeme: 1 čerstvou brokolici, 1 sáček italských těstovin (originálně orecchiette ve tvaru ouška), 80 až 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 sušenou feferonku, mořskou sůl

Je velmi jednoduchý a mohli jsme ho vyčíst z předešlých odstavců a nechat se vést fotografiemi. Uvaříme čerstvou brokolici v dostatečně velkém hrnci se slanou vodou. Když voda vře, přidáme k ní i dobré italské těstoviny a vaříme tak dlouho, aby těstoviny byly al dente. Vždycky si říkám, že mé “al dente” může být jiné než vaše “al dente”, proto ochutnávejte a respektujte doporučenou dobu vaření na obalu těstovin. Správné italské “al dente” je prý tak minutu pod doporučovanou dobou přípravy těstovin. Vše slijeme přes sítko a vhodíme do hrnce, ve kterém jsme rozpálily trochu větší množství olivového oleje (toho nejlepšího, který se vám podaří sehnat). Přidáme stroužek či dva česneku a když zezlátnou, odstraníme je. Zároveň s česnekem v oleji ohřejeme trochu podrcené chilli papričky. Přidáme těstoviny s brokolicí a promícháme. Ve finále se brokolice rozpadne na plno menších kousků a krásně se spojí s těstovinami v jeden harmonický celek. Nic v tomto receptu nejde nahradit! Zelenina musí být čerstvá a těstoviny i olej prvotřídní. Bez toho by recept nefungoval tak, jak má.

 
"těstoviny s brokolicí - pasta con broccoli"
 
I když v originále o tom nebyla zmínka, přeci jenom jsem si dopřála na každou porci malou hromádku čerstvě nastrouhaného pecorina , který jídlo příjemně doplnil o slanou pikantní chuť ovčího sýra. Nelitovala jsem ani dobrého vína, protože brokolice v této úpravě si zaslouží důstojné zacházení s patřičným ceremoniálem 🙂 Naplánovala jsem si, že by nebylo marné vyzkoušet podobnou variantu receptu a přidat do olivového oleje ještě kousek ančovičky. V horkém oleji se rozpustí a zanechá za sebou jen malou stopu vůně moře a špetku rafinované slané chuti, kterou mám ráda. Potom jsem si uvědomila, že genialita klasických receptur tkví právě v tom, že si kuchař svou fantazii musí pěkně usměrnit a důvěřovat tradičním receptům v takovém podání, v jakém se v místě původu připravují. V tom je jejich síla! A přílišná fantazie kuchařů se někdy stává jídlu osudnou 🙂 V ten moment jsem zasedla nad talíř Pasta con broccoli a strávila chvilku v příjemném tranzu a zapomněla na celý svět kolem sebe. Tak moc to bylo dobré … a přitom je to pořád jenom obyčejná a mnohdy podceňovaná brokolice.

 

"pasta con broccoli - těstoviny s brokolicí"

 

Italské těstoviny se nemají nikdy ohřívat – bohužel k tomu u nás došlo a ono to prošlo 🙂 Nedělejte to, raději vařte jen odpovídající množství, které se hned sní. Tak si nechte chutnat.

Zajímavé zamyšlení: Vzpomínala jsem, kdy se událo mé první setkání s brokolicí? Říká se o ní, že je rodnou sestrou květáku, který v české kuchyni zdomácněl dávno před tím, než se tu objevila brokolice. Přitom brokolice je zelenina par excellence. Mohla by být klidně matkou květáku. Nebo jeho dcerou? Já si na ni vzpomínám tak někdy od roku cca 1989  … ? Říkalo se o ní, že je to nepovedený, do květu vyběhlý květák, v zahradách se jí nedařilo a dokud nedostala pomocnou ruku v podobě propagace, nebyla na českém stole tak oblíbená.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy “Rande s gurmánkou” nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

55 Komentářů

  1. Hmmm, zase úžasné.. Šárko děkuji, právě jste mě inspirovala k víkendovému rychlému vaření, tohle jsou přesně receptury,které zbožňuju. Jinak díky za Vaše stránky, patří k mým stálicím, kam se dívám, když potřebuji inspirovat nebo poradit, a Vaše kuchařka stejně tak, má u nás v kuchyni své čestné místo 🙂

    • Jana:

      To mě moc těší, Jano. Kuchařka je jenom zlomek toho, co se z mých receptů do knihy koncipované jako \”česká kuchyně\” vešlo, proto jsem ráda, že se setkáváme i na stránkách. Zrovna pod receptem na těstoviny s brokolicí, které mají původ ve slunné Itálii. Ani jednoduché recepty nemusí být bezduché a tento je toho příkladem. I když podle fotografií zrovna oku nelahodí, chuť to napraví a snad i překvapí 🙂 Díky za moc milý komentář.

  2. Těstoviny s brokolicí a ančovičkami má ve své knížce Marcella Hazan – zkoušela jsem a vůbec to nebylo špatné. Tady mě ale moc zaujala hlavně ta technika rozpadnutí brokolice, to musím určitě zkusit! Psa nemáme, tak snad ničí očekávání nezklamu:))

    • yannka:

      Úžasná Marcela nikdy na nic nezapomene 🙂 A já zase nezapomínám na ni a mám její knihu v knihovně. Ráda a často ji beru do ruky pro inspiraci. Tentokrát mi inspirace přišla přímo z Apulie, protože partner mé dcery, asi jako každý Ital, báječně vaří. Použití ančovičky mi nepřijde vůbec špatné, protože se za chvilku vypaří a zůstane po ní jen ta charakteristická vůně moře. A takový parfém mi v přímořských specialitách jednoznačně sedí. Brokolice zafungovala parádně, ani jsem v to nedoufala, že se vytratí do drobných kousků. Estetičtěji by možná vypadaly větší růžičky, ale mně jde o chuť v první řadě a ta byla přímo luxusní 🙂

      Nemít psa je někdy výhoda! Pes jde mým životem od dob, kdy si sama na sebe pamatuji. Asi se budu muset do konce života o své sousto s někým dělit 🙂 Nechť je mi to přičteno jednou k dobru :-))

  3. Tak tohle určitě vyzkouším, lehké, zdravé a přitom atraktivní jídlo. Bohužel těstoviny u nás seženu pouze sušené, ale kvalitní semolinové z Itálie. Bude to muset stačit. Naštěstí můj pan božský (přítel) miluje zeleninu v jakékoliv podobě a maso mít pokaždé nemusí. Psa nemám.

  4. Pozdravujem vás šárko a prajem krásny a zdravý nový rok. Skúste niekedy k skvelej brokolici pridať kvalitného tuniaka v oleji. Perfektná kombinácia, najmä s orecchiette alebo cestovinami sardi. Brokolica a tuniak v kombinácii s chilli sa vzájomne výborne dopĺňajú.

    • katka hrnček-var:

      Plechovka s dobrým tuňákem má u nás doma takříkajíc nevysychající zásobu, kterou důsledně doplňuji. Miluji studenou tuňákovou omáčku, ale v těstovinách v této úpravě si ho dokážu představit. Ta chuť by mi seděla 🙂 Díky! Ať máme krásný rok plný báječných nápadů, které stihneme zrealizovat. Mám jich letos poměrně dost, ale na dobré těstoviny si vždycky udělám čas.

  5. Ahoj Šárko, víš, co bude k dnešnímu nedělnímu obědu? Lasagne s brokolicí připravenou přesně podle tvého receptu, akorát přidám i ančovičku, v Římě ji strkají do všeho. A mně s brokolicí chutná, neb vyšperkuje její mdlou chuť. Trik s vařením těstovin společně s brokolicí je opravdu k nenahrazení, těstoviny chytnou nazelenalou barvu a brokolicový odér. Jsem překvapená, že psíka brokolice nezaujala – můj kocour Bertík po ní naprosto šílí. Jak po syrové, tak po vařené. Stejně jako po zelených fazolkách nebo karfiólu, asi má můj kocourek potenciál vegetariána 🙂

    • La Cuoca:

      Ahoj Evi, díky za zprávu 🙂 Vařit těstoviny i se zeleninou by se možná mohlo zdát někomu barbarské, ale já to beru za báječný nápad, kdy těstoviny dostanou příležitost intimně se sblížit ještě dřív, než jim to dopřejeme na talíři. Tam potom vytvářejí krásný a harmonický pár 🙂 A čistě prakticky vzato, zamažeme o jeden hrnec méně a to se také počítá 🙂

      Bertík je gentleman a neodmítne nic z toho, co mu jeho milá panička navaří! Ano, tak by to mělo být. Můj pes chodí v létě do sadu na švestky a ze všeho nejvíc ho baví louskat čerstvě spadlé vlašské ořechy do trávy. Tím se vysvětluje, proč každoročně mám na můj vkus malou úrodu 🙂

  6. díky všem za komentáře! nebyl čas zatím odpovědět, ale mlčením je nepřejdu 🙂 večer si k tomu sednu

  7. Hezký den paní Šárko, tak jsem si s velkým zájmem a zaujetím přečetla Váš nový příspěvek, který opět shledávám náramně inspirující. Opět mám jednu technickou poznámku, či spíše dotaz, a to ohledně té podrcené papričky, protože dle fota je v pánvi celá sušená, ne drcená…děkuji.

    • HanaS:

      Hezký den, Hanko!
      Chilli paprička na fotce je jenom návodná. U nás doma to platí tak, že já snesu jídlo pálivější a zbytek osazenstva si svá ústa v případě chilli trochu šetří. Jednu celou papričku dávám do horkého oleje. Poté ji vyjmu a rozdrtím a dávkuji špetku do jídla. Sama sobě si přidám o špetku víc až na talíři. V podstatě by i stačilo papřičku s olejem zahřát a poté se odstranit. Zanechá v oleji příjemnou stopu, která nepálí a moc pěkně voní.

  8. Milá Šárko, děkuji Vám za báječný recept. Já jako zásadní odpůrce brokolice jsem ji ještě týž den po přečtení šla koupit a ňamku uvařila (k velké radosti mého muže – požírače brokolice v jakémkoliv stavu).
    A představte si – při odkrajování košťálu se v kuchyni zhmotnili naši 3 psi a žebrali o něj. Sežrali ho celý… Takže tak.
    Báječné jídlo!

  9. Jo, a sypala jsem drceným parmazánem. Áááááách…. 🙂

  10. po přečtení receptu jsem nebyla dojmu, že výsledek se nějakým kouzlem změní něco v jiného, než těstoviny s brokolicí, ale byla jsem zklamána :/ neříkám, že to bylo nedobré, ale ani nic úžasného – prostě těstoviny s vařenou brokolicí, přičemž paprička a česnek tomu dává alespoň trochu chuť

    opakovat spíše nebudu, možná tak s tím tuňákem, jak dával tip někdo výše

    • Kristy:

      Je to tak 🙂 Pořád to jsou těstoviny s brokolicí, ale chutě těstovin nejsou vždy stejné, dají se odlišit zajímavé nuance a ve spojení s dobrým olivovým olejem a zmíněnou brokolicí to zafungovalo velmi dobře. Osobně jsem byla chutí překvapena a ráda si to zopakuji, ale je mi jasné, že každému se tento recept do chuti trefit nemusel. Pravda je, že tato úprava těstovin patří k základním pilířům tradiční apulijské kuchyně a těstovinám Italové rozumí. To se jim upřít nedá 🙂 Já mám doma skvělou zásobu ručně lisovaného olivového oleje z Ligurie – z místních oliv, a to se potom v chuti jídla odráží i jeho skvělé kvality. Tato tradiční základní receptura se dá klidně i vylepšit a připravit si jídlo šité na míru vlastní chuti. Ale dobré je vždycky začít od prvopočátku a tam někde tento recept stojí. O jednoduché středomořské stravě se říká, že je klíčem k lidské dlouhověkosti. Pasta con broccoli je přesně tím receptem, který tuto myšlenku reprezentuje. To se mi na něm též moc líbí. Mějte se fajn a děkuji za komentář. Šárka

  11. Báječné těstovinové jídlo !!!!!! Snědli jsme celý hrnec na posezení a musím uznat, že v jednoduchosti je krása. Díky za inspiraci.

  12. Radim:

    Jednoduše krásné jídlo s kouzlem jednoduchosti při samotné přípravě. To je to. co se dnes při vaření s oblibou nosí a nidky nevyjde z módy. Díky za zprávu a za vyzkoušení 🙂

  13. Musím moc poděkovat za tento báječný recept! 🙂 Brokolici obvykle v kuchyni nepoužívám, ale v kombinaci s těstovinami mě zaujala natolik, že jsem neodolala a dala se do vaření. Výsledek stál jednoznačně za to! Přítel (který ostatně má rád zeleninu téměř v jakékoliv formě) byl také nadšený a pasta con broccoli se tak zapsala na seznam našich obědových stálic. Přiznávám, že jsem byla výsledkem mile překvapená už proto, že jsem zpočátku moc nevěřila, že se těstoviny brokolicí obalí tak, jak bylo v receptu psáno 🙂 Ještě jednou díky za skvělou inspiraci na ještě lepší jídlo!

  14. Lucia:

    Sama jsem byla příjemně překvapená, protože dle seznamu ingrediencí to vypadalo poněkud fádně. Výsledek byl lepší než mé představy a to mě potěšilo. Rychlé, chutné, zdravé – i v tomto jídle brokolice zabodovala a to jí přičítám ke cti 🙂 Díky moc za pozitivní ohlas a jsem ráda, že recept potěšil i někoho dalšího. Prima víkend! Šárka 😉

  15. Recept určitě co nejdříve vyzkouším. Díky za italskou inspiraci ! Brokolici můžu na jakýkoli způsob, tak mě zajímá, co chuťově vyčaruje tahle kombinace. Jen tu vodu bych určitě nevylívala, ale použila bych ji třeba na polévku.

  16. Boulangerka:

    Kdo má brokolici rád, toho tento recept nemůže zklamat 🙂 80 % úspěchu vyčarují ty správné suroviny, o zbytek se postarají šikovné ruce. Voda se dá určitě ještě využít na báječnou polévku a nic se nemusí vylévat. To souhlasím 🙂

  17. Milá Šárko, jsem Vaší fančou, Vaše recepty zkouším pravidelně. Prosím o radu, kde sehnat ančovičky? Jsou mražené, nebo snad v konzervě?
    Moje rodina má nejraději cibulový koláč a kančí se šípkovou dle Šárky.
    Děkuji za radu Michala

  18. Velmi chutné a rychlé. Děkuji za skvělý recept, brokolici miluju.

  19. Ta geniální jednoduchost italských jídel mě vždy dostane do kolen. Toto jídlo je famózní. Ostatně jako celá italská kuchyně. Ale proč něco tak jednoduchého nenapadne třeba mě? Proč mám pocit, že dokud v jídle není tisíc ingrediencí, že to není ono. I když od té doby, co začal v TV vařit mistr Ridi jsem se hodně zlepšila a s vámi ještě víc. Díky za úžasné stránky.

    • Golia:

      V jednoduchosti je specielně italská kuchyně královnou. Sice je potřeba investovat do kvalitních vstupních surovin, ale výsledek rozhodně stojí za to. Zrovna doma přemýšlím, kam letos vyrazím pro novou zásobu olivového oleje. Na jeho chuti celá sláva italského vaření stojí, tak vybírám s velkou pečlivostí a nadšením. Potom stačí jen pár surovin a můžeme tvořit zázraky 🙂
      Díky moc za milý komentář a za podporu brokolice. Však si to zaslouží 🙂 Krásné slunečné dny přeji. Šárka

  20. Zdravím, musím vám napsat reakci mého přítele, který do včerejška brokolici zarytě odmítal. Na můj návrh, že večeři udělám já sama rád přistoupil, ještě ale netušil co chystám…náhodou jsem našla tento váš recept a byl tak krásně popsaný, že jsem si řekla, že to musím zkusit, suroviny byly připraveny, tak jsem se pustila do díla. Vše podle návodu, jen jsem na oleji s česnekem osmažila vepřové maso na kostičky, a poté ho ještě podlila vývarem z brokolice a těstovin a nechala chvíli podusit aby změklo. Přítel už na chodbě hlásil, že to moc krásně voní, ale že nepozná co to je. Pečlivě jsem sledovala výraz až mé dílo uvidí, moc si potrpí na vzhledu jídla…první reakce byla \”To je brokolice!\” ale budiž, zasedli jsme ke stolu…prvních pár soust, stále sleduji výraz, zdá se celkem pozitivní. Druhá reakce, doprovázená vyděšeným pohledem \”Mě to fakt chutná, moc mi to chutná.\” Dojedl mnohem dříve než já, což se běžně nestává a pokládá vidličku se slovy \”Nevěřim tomu jak jsem si pochutnal na brokolici! s těstovinama. Tohle bylo asi nejlepší jídlo za hodně dlouhou dobu, to budeme dělat častějc!\” …můj šok se ještě navršil, při vzpomínce na biftek, který byl minulý víkend a vepřovou panenku víkend před tím. Na tom jídle opravdu něco bude! děkuji!:-)

    • Karolína:

      Také zdravím 🙂 Možná to bude tím, že venku je krásné počasí, jaro se doslova s teplotami utrhlo ze řetězu a tělo si žádá lehkou a zelenou stravu. Řekla bych, že to s tou brokolicí bylo moc dobře načasováno. U jídla totiž hrají všechny okolní vlivy velkou roli. U nás je to s tou brokolicí tak trochu stejné, ale já svého muže už zlomila a on uvěřil, že i brokolice na talíři je krásná a občas po ní zatouží. V této úpravě je velmi jednoduchá a moc dobrá, ale jídla se zeleninou se dají různě přetvářet a vylepšovat podle chuti každého z nás. Jistě se to báječně povedlo a mám radost, že jako prvotní inspirace posloužily mé stránky s tímto receptem. Děkuji za přízeň a hlavně za milý komentář.

      Muže si musíme umět předcházet a kdo využije vaření jako alchymii, tomu se to čarování u sporáku rozhodně vyplatí. Mějte se moc krásně a mám radost, že brokolice se dokázala vetřít do přízně i tam, kde o ní ještě včera nestáli 🙂 Specielní pozdrav i příteli – za odvahu 🙂 Šárka

  21. Ahoj, Šárka. Tvoja kuchyňa je úžasná, aj na toto jedlo som dostala hneď chuť. Podarilo sa vynikajúco. Milujem všetko zelené a zeleninové, i keď to na mojej postave nie a nie vidieť:). V mojich rokoch (som babička) už problém s varením nemám, napriek tomu si skvelou inšpiráciou. Veď nie raz je jedlo ťažšie vymyslieť, ako uvariť. Takže zdravím a teším sa na ďalšie objavy:).

  22. Elis:

    Ahoj Elis, děkuji za milou zprávu a jsem ráda, že obě sdílíme sympatie ke všemu zelenému 🙂 Také si říkám, že často je jednodušší vařit, než neustále vymýšlet co položit na plotnu nebo ukrýt do trouby. Ráda zkouším něco nového a v italském přístupu k vaření jsem se našla 🙂 Není třeba tolik času na přípravu a za předpokladu, že použijeme dobré suroviny, nikdy to špatně nedopadne. Takže také moc zdravím a těším se na další popovídání zase pod nějakým receptem 🙂 Krásný víkend! Šárka

  23. Právě jsem dovařila a pořád jím a jím, už jsem si byla 3x přidat a nemůžu se nabažit :-). Já jsem teda rozpustila i tu ančovičku, příště to zkusím bez ní. Opravdu nejjednodušší oběd, co jsem kdy vařila, a ta chuť!!! Díky za ispiraci 🙂

  24. O Vašem receptu jsem slyšela od své matky. Přiznávám se, že jsem byla skeptická, kombinace brokolice-feferonka-česnek mi připadala šílená, ale pak jsme to s mámou uvařily a musím říct, že je to fakt dobré. Zdá se, že mi přibyl další recept k mým oblíbeným a jednoduchým!! jídlům. Srdečné díky!

  25. Právě jsem hledala nějakou rychlovku z brokolice a těstovin k zítřejšímu obědu do práce. A tento mi hned padl do oka. Takže s chutí do toho a půl je hotovo 🙂
    Jenom je škoda, že to budu muset ohřívat. Ale určitě to bude skvělé i tak.

  26. Zuzana:

    Pokud jde o italskou kuchyni, tam se dá na všechy kombinace chutí jednoduše věřit bez pochybování 🙂 Díky za odvahu se do receptu pustit a také děkuji za milou zprávu. Mějte se krásně, Zuzko 😉 Š.

  27. Lenka:

    Když není jiná možnost, šetrné ohřívání se musí tolerovat. Snad jste si pochutnala i tak. Díky za zprávu 🙂 Šárka

  28. Pochutnala jsem si moc. Byly skvělé 🙂

  29. Tak tohle je naprosto úžasný recept!!! Mám problém dochucovat jídla, jediné těstoviny mi jakštakš jdou, a s česnekem a brokolicí chutnají moc výtečně!

    Jste úžasná kuchařka, jen tak dál, prosím! :)) Moc pěkně napsané.

  30. Lenka:

    Děkuji 🙂 Potěšení je na mé straně!

  31. Martulina:

    Děkuji za milý kompliment 🙂 Jsem moc ráda, že recept zaujal a že se stránky líbí! Díky 😉

  32. Děkuji za skvělý recept. Také jsem nečekala, že to bude až tak chutné, a to proti brokolici obecně nic nemám. Nenašla jsem, co dál s tím česnekem a chilli papričkou (nebo jsem to možná nečetla celé 😀 ), tak jsem je prostě po vyndání z oleje nechala zchladit a přidala je do těstovin najemno nasekané. Papričky teda jen polovinu, druhou půlku jsem nasekala do marinády na kuřecí křidýlka 🙂

  33. Dnes se dostaly těstoviny s brokolicí na stůl i u mě. Autorce i italské inspirátorce třikrát díky! Pecorino na zvýraznění chuti jsem doma neměla, ale původní verze byla výborná i tak. Dobré, zdravé a pohledné jídlo.

    • Helli:

      Tak to mám radost, že chutnalo 🙂 Jednoduché a dobré, to je kouzlo většiny italských receptů. Dlouho jsem si tímto způsobem brokolici nepřipravovala, ale asi zase zkusím zařadit do jídelníčku. Brokolice je všude pořád dost a dobré těstoviny mi doma nechybí. Nakonec i to Pecorino mám v lednici. Nemám jediný důvod, proč se do toho nepustit. Helli, děkuji za poladění mého jídelníčku zdravým směrem 🙂

  34. Brokolici miluji co pamatuji, vařila ji už moje babička někdy v 60. letech. Akorát doma na těstoviny s brokolici dávám ještě kuličky z krůtího masa, protože naši masožravci jinak nedají)). A na vrch parmazán se strouhankou, je to žrádýlko. 😀

  35. Dámy,
    já jsem asi jediná z vás úplně blbá. Nevím, co mám dělat. Vysvětlete mi to (cituji): \”Uvaříme čerstvou brokolici v dostatečně velkém hrnci se slanou vodou. Když voda vře, přidáme k ní i dobré italské těstoviny a vaříme tak dlouho, aby těstoviny byly al dente.\” Nebudu se ptát, jen poprosím autorku, aby se sama zamyslela nad svou prací. Já podle tohoto receptu vařit nebudu, je chaotický a já chci jíst ne experimentovat!!!

Přidal komentář