Zelenina a saláty

Waldorf salát

9 komentářů
 
waldorf salát
 
Protože se blíží jaro, je dobré oprášit nějaký zaručený afrodiziakální pokrm. Tady je jeden, který patří k těm nejslavnějším a určitě na něj všechny suroviny máte doma. Tradiční recepturu jsem si upravila na chutnou karamelizovanou verzi.
 
Sláva tohoto salátu se váže k New Yorku. Poprvé ho připravil roku 1893 Oscar Tschirk, vrchní číšník slavného hotelu Astoria na Manhattanu. Dnes je tento klasický salát podáván téměř ve všech dobrých restaurantech po celém světě. Původně recept obsahoval celerové a jablečné kostky, posekaná jádra vlašských ořechů a bobule tmavého hroznového vína. To vše spojené s jogurtovo majonézovým dresinkem. Celer se před přípravou nakrájí a povaří ve vodě se solí, jablečným octem a cukrem. Po vychladnutí smíchá s ostatními ingrediencemi, osolí, opepří a je připraven k podávání ve skleněném poháru.
 
Pěstování celeru je rozšířeno téměř po celém světě. Znali ho již staří Egypťané, u nás se objevil v 17. století. Celer je kořenová zelenina a pěstuje se ve třech odrůdách – kořenový, řapíkatý nebo listový. Když se vhodně upraví, je to jeden z nejchutnějších darů přírody. Pro jeho afrodiziakální schopnosti býval celer velmi ceněnou zeleninou. Dnes se dělíme na dva tábory – milovníci a odpůrci celeru jsou prý v ideální polovině.
  
Vybrala jsem jeden velmi klasický recept s historií. Nic jsem mu neubrala ani nepřidala, jen jsem tu klasickou cestu vlastní přípravy malinko zmodernizovala, aby celer chutnal příjemně i těm, kteří ho zrovna nemusí. Kdo ho má rád, ten si na své zaručeně přijde a celer ho nezklame.
 
Waldorf salát s karamelizovaným celerem
  • 1 středně velký celer (nebo půlka z velkého)
  • 2 jablka, bezvadná jsou kyselejší
  • vyloupané vlašské ořechy (množství do dlaně)
  • 1 lžíce třtinového cukru (nemáte-li, bílý cukr nic nezkazí)
  • 1 citrón
  • 100 g majonézy
  • 50 g créme fraiche (nebo husté kysané smetany)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • několik listů hlávkového salátu

waldorf salát 1

(osmahnutý a karamelizovaný celer opravdu krásně voní)
.
Celerovou bulvu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na pánvi je opečeme na másle ze všech stran. Jakmile chytají zlatavou barvu vlijeme šťávu z půlky citrónu a přidáme přírodní tmavý cukr. Společně orestujeme až cukr začne mírně karamelizovat, je hotovo. Cca 8-10 minut stačí na to, aby celer příjemně změkl. Z pánve ho přeložíme na talíř a necháme prochladnout. V téže pánvi na zbytku karamelu a citrónové šťávy orestujeme ořechy (necháme jádra klidně celá, nebo nalámeme). Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na kostky a ihned zakepeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Rozšleháme majonézu se smetanou, osolíme a tímto dresinkem zalijeme celer s pokrájenými jablky. Vmícháme ořechová jádra a pár si jich necháme na ozdobu salátu. Salát naaranžujeme na list salátu do skleněného pohárku a můžeme podávat. Tento salát je vhodný podávat chlazený, tak mu ten čas dejte. S kouskem dobrého pečiva je to vynikající předkrm nebo lehká večeře pro malý hlad.
 
Chcete-li, zkuste si připravit Waldorf salát dle klasického receptu podle Auguste Escoffiera. Kdo najde odvahu malinko experimentovat, může to zkusit podle mého nápadu. Tak či tak, afrodiziaka si celer ponechá v každé receptuře.
 
Slavný kuchař Auguste Escoffier doporučuje “Salát Waldorf” připravovat zásadně z jablek odrůdy “Reneta” a kořene celeru, čerstvě loupaných vlašských ořechů a doporučuje ochutit lehkou majonézou. Tímto je potvrzeno, že ve slavných dobách kuchařských, kdy tento salát vznikl, se z řapíkatého celeru nedělal. Důkaz najdete v knize “Moje francouzská kuchyně” od Auguste Escoffiera 🙂
 
Celer není jen přírodní afrodiziakum! Celer je naprosto úžasná zelenina, proto k němu mějte vřelý vztah.

9 Komentářů

  1. Nádhera, hlavně ten karamelizovaný celer!!! Nevím proč, žila jsem v bludu, že do tohoto salátu patří kuřecí maso. Tahle verze je ovšem velice sympatická a zapadá do předvelikonočního půstu. :-)))
    Osobně to bez masa moc nezvládám, ale jeden den v týdnu pouze na tekutinách je v pohodě a cítím se skvěle.
    Celer máme doma všichni moc rádi, takže salát určitě vytvořím. Když mám celerový deficit, načnu skleničku nakládaného, sleju nálev, přidám na nudličky nakrájené jablíčko a podle chuti pár rozinek nebo vlašských ořechů. A můžu se \”užrat\”.
    Ale do waldorfského salátu ala Gurmánka jdu! :-)))
    Jen teď musím dát pauzu s majonézou, vyráběla jsem domácí hermelínový salát a kuře Surprise a v obou pokrmech nějaká ta majonéza je. Ale už teď se těším, jak bude kuchyní vonět karamelizovaný celer! 😉

  2. Pivli, salátky to je samostatná kategorie, která by se neměla přehlížet 🙂 Já si salát místo oběda dávám moc ráda. Výtečný a slavný salát s kuřecím masem, Caesar salát, jsem si dala naposledy v Černošicích v jedné velmi útulné hospůdce. Musím říct, že se jim povedl. Nápad s karamelizovaným celerem do Waldorfu vznikl tak nějak náhodou, protože můj muž celer taky zrovna nevyhledává. Když jsem ho vylepšila na pánvi, hned to byla jinak a salát tím získal opravdu i na zajímavosti. V mém bezmasém období přichází řada na všechny možné zapomenuté dobroty, které jsem ochutnala nebo nikdy neochutnala, ale chtěla bych to zažít. Viz falešný řízek z pomela :o)

  3. Díky moc za skvělý recept! Vždycky jsem si Waldorf salát představovala jako nějakou složitost a přitom to je jednoduchá dobrota. Dokonce mě inspirovala i Pivlina poznámka o kuřecím mase – velkou sezamovou bulku jsem vystlala hlávkovým salátem, naplnila Waldorfem a navrch dala pár kousků grilovaného kuřecí prsa. Můj masažravý přítel se olizoval ještě druhý den.

  4. Suanka:

    Originál Waldorf salát je opravdu salátová klasika. Na tu se dá vždycky vsadit 🙂 Má verze je lehce inovativní, neboť jsem celer karamelizovala, abych se dostala zase do jiné chuťové dimenze. Celeru to prospělo, tak se k tomuto nápadu z času na čas moc ráda vracím. Ze salátu se dá udělat opravdu důmyslné a vydatné jídlo. Není jenom pro slečinky, hodí se i pro chlapáky 😉 Díky za dobrou zprávu! Šárka

  5. Je to výýýborné!!! Celer v této podobě měl manžel za lahůdku. Opravdu výborné. Jen nepoužívám majonézu, ale zakapávám fíkovým balsamikem 🙂

  6. . . . před chvílí jsem ho udělal, přesně podle recepisu, snad jsem jej jen vylepšil o pár rozinek, té příjemné spojené chuti několika základních ingrediencí to neuškodilo – než jsem se otočil byl pryč, pravda dělal jsem ho jen z půlky bulvy, takže supr a zařazuji ho do svého repertoáru, ahoj Mirek

  7. Valsorim:

    Díky za zprávu z kuchyně 🙂 Nejedná se o recept na Waldorf salát ve své prazákladní verzi, ale upravila jsem si ho dle sebe a rozhodla se pro zvýraznění chuti karamelizováním. Myslím si, že to celeru jen prospělo. Ahoj Šárka 😉

  8. Hezký den, děkuji za tip 🙂

    Půjdu ho zkusit. Dnes vaříme kuře a zapečené brambory tak zkusím k tomu. Jinak ráda dělám tento skvělý salát colleslaw

    https://erecepty.eu/salat-coleslaw-ii/

Přidal komentář