Zelenina a saláty

Zelenina plná zdraví a rozkoše – CHŘEST

12 komentářů
chřest
Tato rostlina, považovaná již starými Řeky a Římany za silné afrodiziakum a luxusní pokrm vyvolených, je i dnes delikatesní pochoutkou s mnoha blahodárnými účinky pro naše zdraví. Ideální jarní zelenina, která udělá generální úklid vašeho těla velmi důkladně, neboť má detoxikační schopnost pročistit organismus.
.
Věhlas mu přinesla schopnost probouzet tělesné vášně. František I. a později Ludvík XIV. mu propadli natolik, že jej na svém stole vyžadovali denně, dokonce i v zimě. Zahradník Ludvíka XIV. tedy musel vymyslet způsob, jak oklamat přírodu, aby král dostal tuto lahůdku pro potěšení své milenky, Madame de Maintenon v kteroukoli roční dobu. Králův zahradník přišel na tzv. pěstování “pod teplou vrstvou”, což je proces, samozřejmě ve zmodernizované podobě, používaný dodnes. V 19. století byl pro svou pověst falického symbolu zakázán v penzionátech pro mladé dívky. Církev tvrdila, že chřest vyvolává nečisté představy a dráždí smysly.
chřest1
Hippokrates chřest užíval jako diuretikum. Julius César ho se zalíbením pojídal s rozpuštěným máslem. Stará pověst praví, že voják jménem Charles Depezay, který unikl z okupované Paříže pruskými vojsky v roce 1870, se ukrýval v chřestovém poli. Pozoroval proces pěstování chřestu a o pár let později chřest vysadil v Sologne, kde se od 20. století pěstuje pravidelně. Známe chřest bílý a zelený, též odrůdy s fialovým nádechem na vrcholku pazochu. Zelený chřest má podstatně vyšší obsah vitamínu C. Bílý chřest je jemnější na chuti. Před přípravou chřest loupeme. Bílý chřest vždy, zelený chřest dočišťujeme jen na konci stonku.  
.
100 g chřestu obsahuje pouze 17 kcal. Platí zásada, že chřest neskladujeme dlouho, ale snažíme se ho nejpozději druhý den po sklizni konzumovat. Podle jihoafrického chirurga Christiana Bernarda, který se v roce 1967 proslavil první transplantací srdce na světě, tvrdí, že chřestová kůra je vynikající prostředek na srdce. Zdůrazňuje, že tato zelenina povzbuzuje kardiovaskulární činnost a že “chřest je vynikající močopudný prostředek, který pomáhá srdci odlehčit”. Chřest je přírodní elixír mládí.
.
Nemáte chuť s chřestem omládnout? Chřest se stane přítelem vaší fyzické i psychické kondice. Bylo o něm napsáno již mnoho, tak raději místo psaní dávno známých skutečností prozradím, jak jsem si na něm pochutnala já.
.
Seženete-li čerstvý chřest, hned se na něj vrhněte a s konzumací neotálejte. Nejznámější způsob jeho servírování je vařený chřest s holandskou omáčkou. Notoricky známá receptura, ovšem stále velmi chutná a aktuální v každé gurmánské kuchyni. Pokud chcete chřest trochu jinak, zkuste to třeba takto.
.
Zapečený chřest plný zdraví a gurmánské rozkoše

  • na 2 porce cca 10 ks (pazochů) chřestu – ideálně zeleného
  • tenké listové těsto
  • zapékací miska, kousek alobalu
  • kapka oleje na vymazání
  • 1 rajče nebo několik cherry rajčat
  • přírodní sýr cottage
  • 4 vejce
  • lžíce dijónské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé nasekané bylinky
  • špetka parmazánu
Chřest je zázračně dietní potravina, tak bych se přimlouvala za to, ať při jeho přípravě nehraje sólo chutná slanina a podobné pochoutky s kalorickou povahou 🙂 Snažila jsem se recept zakomponovat do celku, který nás nebude zásobovat množstvím kalorií navíc a zůstane alespoň trochu jarně nadlehčený.
chřest2
Zelený chřest seřízneme u konečků tak, aby na řezu byl viditelně čerstvý. (odřezky z chřestu, pokud jsou ucházející, nikdy nevyhazujte! Budou se hodit na výtečnou chřestovou polévku) Koupíte-li chřest tak čerstvý jako já, nebylo ho třeba na koncích ani moc loupat. Stačilo lehce očistit a 5 minut ho povařit v osolené vodě. Použijte hrnec na vaření chřestu, popřípadě ho svažte, aby se nezlomil.
.
Z alobalu připravíme obdélník, kterým vyložíme zapékací misku. Pomázneme ho lehce olejem nebo máslem. Na alobal vložíme plátek listového těsta a zformujeme do tvaru vaničky. Na dno rozdělíme sýr cottage a několik plátků rajčat. V misce rozšleháme 4 celá vejce se lžící pikantní dijónské hořčice a opepříme čerstvě mletým pepřem.
chřest3
Solíme jen velmi málo, hořčice dá vejcím zajímavou pikantní chuť. Přidáme nasekané bylinky a vlijeme na cottage sýr s rajčaty. Misky vyplníme povařeným chřestem. Chřest můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem a dáme do trouby zapéct na 180 °C cca 15 minut zapéct. Vyndáme až kraje těsta budou do křupava opečeny a vejce s chřestem začnou zlátnout. Se sklenkou bílého vínka a s chutnou chřestovou večeří si omladíme tělo, osvěžíme mysl, a možná zjistíme, že s těmi afrodiziakálními účinky to nejsou jenom plané řeči 🙂 V každém případě chřest na náš talíř patří a určitě nezklame. Jeho sezóna začala a můžeme se s ním těšit až do konce května. Po zbytek roku je k mání chřest konzervovaný, ale upřímně řečeno, mě vzrušuje pouze ten čerstvý. Konzervovaný postrádá na svůdnosti a chutí mě okouzlit nedokáže.
chřest4
Myslím, že by to i u vás doma mohlo projít jako lehká a výtečná večeře, když na velké vaření zrovna není čas, ale nemáte chuť se ošidit o dobrou večeři.  Je to jen jedna z mnoha možností, jak s chřestem v kuchyni zatočit.
chřest5
Chřest od těchto pěstitelů mohu doporučit, jeho chuť byla vážně skvostná.
chřest6
Máte chuť pěstovat svůj vlastní chřest? Není to nemožné! Rada je zde 😉 A nyní už to chce jenom tu pověstnou trpělivost, protože čekání na chřest se vám vyplatí v mnoha ohledech. První jeho výhony sklízíme až třetí rok od výsadby. Kdo si počká, ten se dočká.

12 Komentářů

  1. Pro vegetariány jak dělané… Vypadá to naprosto božsky. Myslím, že vím, co budu dneska vařit. Tak hurá na nákup shánět chřest.

  2. coco-choc: Chřest je jedna z nejsvůdnějších jarních zelenin 🙂 Ať se podaří sehnat chřestík v dobré kvalitě!

  3. jenom trpělivost při pěstování nestačí, ještě to chce vyhnat případné škůdce ze zahrady, chřestovničku jsem vyplela a jelikož chřest začíná vystrkovat růžky, tak jsem ho hezky přihrnula zeminou, jenže během několika minut proběhla kontrola, co to tam zase panička zahrabala, ale abych jenom nežalovala, zase to má tu výhodu, že jenom posbírám křehoučké pazoušky chřestu

  4. luckydina: Pěstování chce trochu zahradnického úsilí a nepolevit v odhánění záškodníčků, kteří se snaží tajemství vyhrabat dřív než je čas 🙂 Křehoučké pazoušky chřestu z vlastní zahrady za to stojí!

  5. Hm, mám objednané tři svazky chřestu z bio produkce, tak se na něj moooc těším. Recept je to zajímavý, fotky opravdu vypadají božsky, jak už bylo uvedeno. Jenže já jsem konzerva. Těším se na chřestík přelitý máslem. :-))) A pak zbožˇˇnuju chřestovou polévku – krém. :-)))

  6. Pivli: Není nad klasiku! Já letos už měla chřest na talíři několikrát, ale když jsem si zrovna opatřila nový chřestový hrnec, tak se mi čerstvý chřest nějak vyhýbá. Začnu po něm pátrat intenzivněji a určitě ho doběhnu 🙂 Zítra se stavím u nás v bio prodejně ve Veselí, tam jsem si koupila letošní první svazek. Jak myslíš že skončil? Přelitý vydatně máslem a posypaný osmahnutou strouhankou 🙂 Když je chřestu víc, dojde řada i na experimenty.

  7. Tak s objednaným chřestem to napoprvé nevyšlo, snad příště. Jinak jsem ho nikde v krámě zatím neviděla. 🙁

  8. na tech obrazcich vypada chrest opravdu lakave 🙂

    jen je skoda, ze cerstvy se da sehnat u nas jen velice tezko. to co prodavaji v tesku nestoji povecsinou za nic…

  9. Bílý dnes měli v Kauflandu, ale nic moc. Většinou ho kupujeme v Německu. Už se těším až tam budou na stáncích prodávat německé výpěstky. Zatím jsme měli jen z obchodu (asi španělské), ale pěkné a dobré. Bílý i zelený, ten mám radši. Nebo nejlépe mix.

  10. Holky, musíme doufat, že ještě není všem chřestovým dnům konec! Loni jsem na chřest v dobré kvalitě narazila docela často. Letos jsem párkrát štěstí měla, ale nestačilo mi to ukojit labužnické chřestové choutky a ještě nějaký přídavek by to chtělo.

  11. Tak my naštěstí pro chřestovou sezónu bydlíme v Německu, takže se zde s ním můžeme ohazovat 🙂 jak se říká…zelený, bílý, stačí si jen vybrat. Už mám taky vyzkoušený jeden recept Terezky, který mě v odkazu navodil na tuto lahůdku.
    Chtěla jsem se ale zeptat něco k samotnému receptu.
    Na prvním obrázku cottage sýru a rajčat prosvítá pod sýrem i něco zeleného. Je to salát nebo se mi to jen zdá?
    Děkuji a přeji krásný víkend.

  12. HanaS:

    Ohazovat se chřestem je pěkný výraz 🙂 Tady po čerstvém chřestu musíme opravdu pátrat jako detektivové, ale když se zadaří, mají labužníci radost! Musím říct, že máš Hanko velmi dobrý postřeh. Je tam opravdu pár listů ledového salátu jako podklad (ale běžně je do tohoto receptu nedávám, protože tam nemají žádnou výraznou roli, tím pádem jsem je ani nezmiňovala 🙂 Také přeji krásný víkend.

Přidal komentář