Drinky a nápoje

Osvěžující bezová limonáda

52 komentářů
 
bezová limonáda1
  
Kdo by odmítal v horkém počasí džbánek domácí limonády? Receptura je tak jednoduchá, že je škoda to nezkusit. Základem pro tento nápoj je bezový sirup. Ten se v kuchyni neztratí, protože v zimě se pár kapek hodí do čaje, v horkých dnech si z něj připravíme osvěžující bezovou limonádu. Máte chuť vyrobit si domácí bezový sirup? Aby vám byl recept k něčemu dobrý, musíte vyrazit k prvnímu bezovému keři a natrhat si potřebné množství květů.
 
  
bezová limonáda
  
Domácí bezový sirup
  • 25 květů černého bezu
  • 1 l převařené vody
  • 1 kg cukru
  • šťáva z 5 ks citrónů
Květy opláchneme a naskládáme je do velké sklenice, zalijeme převařenou vodou, která ovšem nesmí být horká, protože by květy okamžitě zahnědly a sirup by měl těžkou újmu na kráse. Nádobu utěsníme poklicí nebo vhodným víkem (stačí talířek) a necháme stát do druhého dne na chladném místě.
 
bezová limonáda4
 
Druhý den nálev přecedíme přes plátýnko nebo jemný cedník a vsypeme celou dávku cukru. Cukr mícháme tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Můžeme malinko zahřívat, ale teplota nesmí přesáhnout 45 °C. Když je cukr dokonale rozpuštěn, přidáme vymačkanou šťávu z citrónů a hotový sirup naplníme do čistých lahví, zavíčkujeme a uskladníme v chladném sklípku nebo chladničce.

Teď se můžete osvěžit domácí bezovou limonádou, protože nezbytný sirup už máte doma po ruce 🙂 Limonáda je výborná, na zimu u nás nikdy není bezového sirupu ani kapka.
 
Když už vás černý bez zavedl na rozkvetlou louku, určitě i vás napadlo natrhat si do vázy luční květiny. Takhle krásně rozkvetlé louky jsou k vidění jenom v květnu. Nejde si toho nevšimnout.
 
letní kytka
Další rady a nápady, jak si zakonzervovat černý bez ve své kuchyni a těšit se z jeho léčivé síly po celý rok.

52 Komentářů

  1. Přesně tímhle jsem se zabývala včera. Sbírala jsem květy bezu na sirup a natrhala si přitom navíc i kytku lučního kvítí. Jako bonus byly drobné lesní jahody z jedné prosluněné louky. A jedno klíště, ale to nedostalo šanci se uchytit. 🙂

  2. Helli:

    Já jsem si myslela, že jsme měly stejné nápady 🙂 Bez roste na louce za domem, tak jsem tuhle práci měla hotovu během krátké podvečerní procházky s Jenny. Lesní jahody jsem cestou nikde nepotkala, tak si počkám na měsíční z našeho záhonu. Těm chybí ještě tak asi týden sluníčka a budou k nakousnutí. Ovšem ty drobné lesní jahůdky mají mnohem lepší vůni 🙂

  3. To je on, mého srdce šampión 🙂 Už je týden v lednici a kdo ochutná, obdivuje 🙂 Další dávku koziček – tak se u nás bezu říká 🙂 – suším na čaj. Ách, to je vůně.

  4. pre mňa vizuálne a chuťovo najkrajšia a najromantickejšia limonáda na svete… pripomína mi detstvo – moja babička ju robieva v starom dome po pradedovi každý rok… krása!

  5. zrovna včera jsem dostal čerstvou láhev sirupu od kamarádky, pravda používá recept trošku jiný – nechá cukr rozpustit v té vodě už při převařování. Ale to je nejspíš jedno.

  6. Já si vzpomínám, že jsme jako malá pila bezovou limonádu, nechávala se nějak kvasit na sluníčku, přikrytá plátýnkem, byla pak šumivá, takže jsem si připadala děsně důležitě, jako bych pila šampaňské 🙂
    Bezový sirup kupuji od fy YO, je moc dobrý. Na tento sirup bych potřebovala, aby byly bezové květy trošku dál od silnice…

  7. na podobný recept se chystám,ale tam je kyselina citronová, ale raději použiju citrony, jakou má tento sirup trvanlivost?

  8. vEruska:

    Říkám si, proč někdo neprávem černý bez obviňuje z toho, že nesnesitelně smrdí? Já mám tu jeho vůni docela ráda 🙂 A když mi voní ve sklenici i limonáda, je to pochutnání všemi smysly.

  9. viki:

    Tenkrát v každé zahradě rostl bezový keř a babičky moc dobře věděly, proč ho tam mají 🙂 Prvořadě kvůli tomu, aby do domu neuhodil blesk. Potom určitě pro nás vnoučata. Přišlo mi to tak samozřejmé, když babička v kuchyni zpracovávala všechno, na co přišla. Dnes to beru jako velkou událost, když si zapomenuté dobroty chystám sama doma. Lépe se potom na to dětství vzpomíná, když ve sklenici šplouchá limonáda podle babiččina receptu 🙂

  10. Kytka:

    Vidím to tak, že jen tak ve vodě se lépe uvolní z bezu všechny vůně. Když je voda zahoustlá cukrem, o něco hůř se to louhuje.

  11. Terezka:

    Taky si na tu šumivou bezovou vodu vzpomínám 🙂 Sirup je trochu všestrannější, proto jsem se rozhodla právě pro něj. Z něj následně vyrobím několik džbánků dobré limonády. Sirup od fy YO je dokonalý. Vlastně všechny jejich sirupy jsou takové opravdové a vyplatí se určitě alespoň jednu lahev mít doma. Na léto rozhodně.

    U nás bezové květy zrovna moc u silnice nerostou, tak je to fajn. Jsou na krajích lesů, na polních cestičkách a vlastně na každé zahradě se najde alespon jeden keřík.

  12. luckydina:

    Trvanlivost by měla být dlouhá, ale po pravdě řečeno ho vždycky během léta vypijeme. Limonáda s ledem přijde vhod a umí příjemně hasit žízeň. Nikdy mi na zimu nezbude ani kapka sirupu 🙂

  13. Krásné články o bezu, fotky lahodí oku, srdci i duši.
    Přidám také jeden recept na sirup, mám lety ozkoušený: svařím vodu s cukrem, po vychladnutí přidám bezové květy (čím víc, tím lépe), dále šťávu z citronů,případně trochu kyseliny citronové. Někdy přihodím i pár koleček citronu i s kůrou. Bio. Nechám odpočívat přikryté na chladnějším místě 48 hodin, občas promíchám.
    Pak přecedím přes plátýnko a přeleji do vypařených lahví. Ty vyplachuji i kyselinou citronovou a kapkou alkoholu. Víčka od lahví zevnitř vytřu také alkoholem.
    Pro klid duše lze nechat lahve ještě trošku probublat, nechat přejít varem.
    Letos jsem

    nevyráběla, mám od loňska ještě slušnou zásobičku. Ale: celá kuchyň je v zajetí bezových květů, protože suším jak divá. Sušičku se mi nechce vytahovat, počkám až porosotu houby. Až nasuším mátu, lipový květ, šípek, maliník a ještě další krásné věci, přijde čas míchání bylinkových čajů na zimu.
    jen bych se přimlouvala za to, květy zásadně neoplachovat, odplaví se totiž
    to nejlepší -voňavý,chutný,žluťoučký pyl. :-)))

    Limonáda se dá vyrobit i v zimě, jde to i ze sušených květů, takže na Silvestra mohou mít děti i abstinenti \”šampáňo\” z bezinek. Pomalejší varianta se nechává kvasit déle, rychlejší za citlivého podání pivovarských kvasnic je hotová velmi brzy. Ale nesmí se to s kvasnicemi přehnat, aby nepřebily vůni a chuť bezu.

  14. recepty na bezovou šťávu limonádu, sirupy a jiné užitečné věci zde:
    http://www.konzervace.info/bez.htm

  15. Pivli:

    Díky za tvůj vyzkoušený recept a všechny rady. S oplachováním květů je to dilema 🙂 Broučci se dají vylovit i jinak, ale krátkou spršku bezu dopřávám. Určitě je pravda, že se dost aromat odplaví … možná by stačilo bez jenom důkladně vytřepat, aby ho všechny nečistoty opustily. Bylinky ze své zahrady před kuchyňským použitím neomývám nikdy. Mám jistotu, že jsou pěstovány v čistotě a když zalévám, tak je vlastně sprchuji do krásy 🙂

    Sušička u nás doma není moc protěžovaná, ale hodlám s ní letos taky něco podnikat. Jedla jsem sušené jahody a byla jsem z toho nadšená. To bych si chtěla vyzkoušet a přebytky nasušit do zásoby. Sušené ovoce je nejlepší mlsání. Už se těším 🙂

  16. Pivli, za odkaz na konzervace všeho druhu díky 🙂 Šoupnu ho přímo do článku, ať je pěkně po ruce.

  17. Sarko, diky 🙂 Dvojita davka z domova uz odpociva v chladu, o vikendu na jihu Cech pak pochystam jeste dalsi. Mimochodem, mam zpravy, ze v nasem kraji jeste bezinky nekvetou, takze v nedeli budou akorat pochystane na lov 🙂 Pekny vecer!

  18. Dielma s oplachováním naprosto chápu. Bojovala jsem taky. ale pak jsem si řekla, že trocha masa neškodí, navíc bez sbírám na místech daleko od silnice i civilizace, tak si namlouvám, že je to v pořádku. Do kompotovaných třešní také není radno koukat. Většinou v nich někdo bydlí, pokud nevyplave sám o sobě na hladinu. :-)))
    Druhá chvíle slávy bezu přijde, až dozrají plody. Suším je do čaje a dělám šťávu (letos jen nasuším, loňský rok jsem opravdu řádila a předzásobila sebe i okolí), je to dobrá medicínka.
    Bylinky s láskou pěstované a sprchované do krásy jsou to nejlepší, co může být. :-)))

    Sušené jahody jsem ochutnala kupované, zatím jsem nezkoušela vyrobit. Ale sušená rajčata jsem zkusila a pak ještě sušené maso. Trvá to docela dlouho, ale stojí to za to!

  19. lucianka:

    Jihočeská příroda inspiruje v mnohém 🙂 Já jenom žasnu, co všechno zdejší starousedlíci dokáží přinést do kuchyně a přetvořit to v úžasné dobroty. Jeřabinkové zavařeniny, likéry, kdoule … všechny možné bylinky, houby, atd. … rychle jsem se nechala nakazit. Asi jsem v minulém životě byla babka kořenářka 🙂

  20. Pivli:

    Sušená rajčata za to rozhodně stojí, s tím hodlám opět hodně experimentovat. Sázím na velmi horké léto. Včera bylo tak deštivo, že příroda dostala dokonalou očistu. Dnes bych neoplachovala vůbec nic 🙂

    Třešně, ve kterých někdo bydlí :-))) Do těch se taky nekoukám.

  21. Jen mne prosím neděs s tím horkým létem! Přiměřeně, přiměřeně! Už ty tropy, které předcházely bouřkám byly hrozné.
    Na venkvě se to lépe snáší, ale ve městě je to utrpení. 🙁

  22. Sarko,
    jasne kdoule. Minuly tyden jsem ji podle kvetu identifikovala na zahrade 🙂 Bude marmelada, budou susene ozdoby na stromecek 🙂 Jupiii

  23. Dobrý den paní Šárko,
    často se na vaše stránky dívám a velmi často podle nich vařím. Mám samozřejmě i vaši kuchařku. Nikdy komentáře nepíšu, ale teď po těch bezinkách musím. Na bezinkové limonádě už si s rodinou pochutnáváme, ale včera jsme vyzkoušeli tu kosmatici. Dělala jsem ji na slano s čerstvou bagetkou, dresingem a zeleninovým salátem. Opravdu to bylo vynikající – vůbec bych to nečekala. Nejlepší na tom všem ale bylo, že nejdříve jsme si mým pětiletým synkem vzali kola a jeli květy bezu obstarat. Po příjezdu domů jsme pak společně bleskově uvařili. Nebojte, květy jsem omyla a aby byly rychleji suché a připravené k obalení – vysušila jsem je v sušičce na salát. Pro mého malého prince bylo velmi výchovné vidět, že i okolo nás v přírodě je něco, co se dá chutně zkonzumovat. Byl tím nadšen !
    Milá Šárko, díky za Vaši práci ! Pokud mám občas \”den blbec \” , Vaše stránky mě z deprese vždy spolehlivě vyvedou. Většinou si Vás ale čtu veselá…

    Moc Vás zdravím a přeju vše dobré ! MíšaF.

  24. pivli:

    Já vím :-))) Až budou horka, budu si přát atmosféru severního pólu, kterou ani při nejlepší vůli nevytvořím. Ale stejně mám to letní počasí nejraději. Bouřku jsem si prožila na plné pecky za volantem. Zrovna jsem jela z Prahy domů a cesta mi trvala o dvě hodiny déle než obvykle. Kdybych byla doma, zapálila bych si svíčku hromničku a tu bouřku pěkně pod střechou přečkala 🙂

  25. Tak tos měla pernou cestu! Hlavně žes dobře dojela. 🙂
    Hromničku doma zapaluji také, Tyluš v náručí nebo za krkem, klepající se hrůzou.
    :-)))
    Pro mne je ideální jaro/podzim, ovšem v posledních letech se ta roční období prolínají a není to ono. :-)))

  26. Lucianko,
    budu se těšit na tvé úspěchy s kdoulemi v kuchyni 🙂 Mám v úmyslu vyrábět nějaké zavařeniny, abych si tu chuť zase po dlouhých letech připomněla. Naposledy jsem je ochutnala v dětství. Ozdoby na stromeček, to je vážně dobrý nápad!

  27. Míšo,
    děkuji za moc milý komentář a vlastně za všechny předešlé návštěvy, po kterých tu žádný komentář nezůstal 🙂 Důležité je, že tu nacházíte pozitivní náboj a chuť podniknout výlet do přírody, vše jen kvůli receptu na kosmatice. Staré tradiční recepty jsou příjemnou změnou v našem jídelníčku a vlastně kolem nás všude něco roste, co naši předkové neváhali konzumovat. Ráda si takové recepty připomínám, tím pádem v kuchyni nevládne nuda a stereotyp 🙂

    Ještě jednou díky, moc zdravím a přeji opravdu pohodové léto. Šárka 😉

  28. pivli:

    Nesmím zapomenout na babí léto! Příroda je sice už poněkud unavenější, ale ještě pořád vesele hýří barvami. Než líně z korun stromů spadá všechno listí, je ještě dost času na to, podniknout pár příjemných výletů, kdy slunce hřeje ale pálit nemá sílu, voní usušené seno a čas plyne pomalu k podzimu.

    Asi mám nejraději právě to krátké období babího léta 🙂 jak jsem na něj mohla zapomenout. Ale vnímat jsem to pořádně začala až v době, kdy jsem začala žít mimo město. Důležité je, aby v těch ročních obdobích zůstal pořádek a všechny šly za sebou tak, jak mají. Což se poslední roky opravdu neděje 🙁

  29. tak jedna várka hotová a letos i poslední, bez u nás už odkvítá, sirup nám moc chutná, já květy bezu před opláchnutím položím na něco žlutýho a většina havěti vyleze

  30. Před deštěm předevčírem jsem stihla natrhat květy na jednu várku, sirup je výborný a mám na něj další zájemce z rodiny, teď už jen aby přestalo pršet a bez mezitím neodkvetl, musím stihnout ještě aspoň dvě várky :-).

  31. luckydina:

    To je nápad s tím \”žlutým!\”

    V tomto studeném počasí to moc neláká k vyražení si do přírody, ale bezový sirup se bude hodit do čaje na zahřátí, tak cesta k bezovému keři se vyplatí 🙂

  32. blanca:

    Taky si říkám, že to počasí nemá disciplínu! Už aby se to zase ze zimy obrátilo do léta. Já zítra vyrážím do Prahy na Food Festival, tak snad nám nebude kapat voda za límec, protože v jedné ruce budu mít něco dobrého a v té druhé fotoaparát … deštník musím nechat doma 🙂

    U nás už bez pomalu ale jistě odkvétá … malou zásobu sirupu jsem stihla, ale na pokračování si budu muset nechat zajít chuť.

  33. Bez na jeste vetsim jihu nez je Sarcina domovina poradne nekvete, takze, Sarko, staci cestou z PFF zajet jizneji za Jindrichuv Hradec a muzete sklizet bezinkove kvety 🙂

  34. lucianka:

    Po včerejšku nechci nic kolem jídla vidět. Dnes jsem si celou akci zopakovala fotograficky, jsem přesycena a náladu mi nezlepší ani rozkvetlá haluz bezu 🙂 Až přestane za okny pršet, zase se to zlepší a potáhne mne to ven. Kolem J. Hradce je krásně 🙂

  35. susena rajcata domaci jsou uplne super, sice opravdu trvaji trochu dlouho ale…
    jahody – to je napad, my je vetsinou mrazime…

  36. Martin:

    Taková mražená jahoda v létě funguje lépe než kostka ledu a když se vznáší ve sklenici, ohromně jí to sluší 🙂 Nejraději bych je mrazila i sušila zároveň.

  37. Každoročně s mými dětmi a dědečkem chodíme \”na bezinky\” a náš děda ho potom dělá. Děti \”bezinku\” přímo milují!!

  38. Karolína:
    Bezinky tak zvláštně voní, že si jich nejde nevšimnout 🙂

  39. Vyrábím bezové lahůdky několik desetiletí – nejdřív pro naše děti, teď pro celou širší rodinu včetně vnoučat. Dospěláci se výrobků nestraní, naopak, vzpomínají na různé historky z dětství, spojené s hledáním a se sběrem rostlin. Vyluhování vůní z květů v cukerném roztoku je účinnější než v čisté vodě – cukerný roztok (hypertonický) přímo \”vysává\” buněčnou šťávu – je ovšem nutno, aby vyluhování probíhalo za chladu (aby aromatické látky netěkaly do ovzduší). Ponoříme-li květy do čisté vody, buňky květů zpočátku (hypotonickou) vodu přijímají a teprve pak se koncentrace vnitřního a vnějšího prostředí postupně vyrovnávají přecházením vůní aj. látek do vody; vodný roztok ale nikdy nebude voňavější než vyloužené květy samy. Tož tak, ať se daří!

  40. Anonymní:

    Díky za cenné rady a informace! Přeji hodně domácího bezového potěšení 🙂 Ať se daří!

  41. Vynikající a už je vypito!!!!!!!!!!!!!!!!

  42. Dobrý den paní Šárko,
    tak jsme se před chvílí vrátili s plnou taškou bezového květu 🙂 Nepočítali jsme je, takže tak odhadem jsem připravila pět litrů vody… To budou holky v práci koukat, na co kupuji 25 citronů, doufám, že jich máme dost, přinejhorším kyselinu citronovou mám vždy při ruce…
    Přítel vyrábí ještě šumivou limonádu, tak sem zvědavá na výsledek.
    Děkuji za recept a pochlubím se až bude hotovo…
    Večer se chystám ještě na kosmatici, ale zkusím tu na sladko… Tu jsem neměla, babička dělávala tu slanou variantu, mé děti to ještě neznají, tak doufám, že jim bude chutnat, jsou to rypáčci… :-/ 🙂
    Máte opravdu moc pěkné stránky plné inspirace… 🙂
    Přeji hezký den a vůbec všechny další… :-))
    S pozdravem M*

  43. už je sezóna bezu a limonáda je opět u nás v plném proudu,moc nám chutná,děti ty už se ptaly jestli se letos bude dělat zas.Je naloženo!!mňam

  44. Loni v září jsem narazila na tenhle recept a měla děsný vztek, že jsem prošvihla bezovou sezónu. Letos jsem stejnou chybu neudělala a zkušební sirup už bydlí v lednici (a z části i v tvořítkách na led, abych se měla v zimě čím vytahovat před návštěvami :-). Ale zjišťuji, že sirup z litru je trapně málo, tak asi vyrazím ještě na jeden lov. Myslíte, Šárko, že se dá udělat i z méně cukru? Mám raději vodu spíše jen ovoněnou sirupem, ale u bezinky jsem se zamilovala do té výrazné chuti…

  45. Martina:

    Díky za zprávu a připojuji omluvu, že jsem ji přehlédla v čase aktuálnosti. Šárka

  46. slečna Barbora:

    Zdravím 🙂 Vůně bezu je omamná a krášlí mi každé ráno, jakmile otevřu okno do ložnice. Na sirup se také chystám a vůbec bych se nebála použít menší množství cukru. Sice se tím sníží doba trvanlivosti bezového produktu, ale když se bezinková dobrota vypije ještě čerstvá, nikomu to vadit nebude 🙂

  47. Pro slečnu Barboru.Buďte pozdravena.Na Váš dotaz odpovídám takto:Natrhám asi 3/4 kbelíku květů a zaliju vodou(nepřevařenou)občas zamíchám.Nechám 24 hod.louhovat.Potom přecedím přes husté síto do velkého hrnce,doleju vodou asi na 10 litrů a dám vařit.Přidám 4 kg krystalového cukru,20 gramů kys.citronové.Nechám částečně vychladit a přidám přípravek \”Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny\”.Druhý den sleju do PET lahví.Ve sklepě vydrží do nového bezu.Můžete samozřejmě ochutit podle chuti.Čím více květů,tím líp.Dobrou chuť.

  48. Pepina:

    Za všechny milovníky a milovnice vůně černého bezu posílám dík 🙂 Každý vyzkoušený recept přijde vhod. Mějte se krásně a děkuji. Šárka

  49. Dobrý den,tak včera jsem si natrhala bezové květy a nechala jsem je až do dneška opláchnuté,přelila jsem je převařenou vodou a ted budu tedy čekat do zítřka,pak to doladím tím 1kg cukrem a 5 citrony,to jsem teda na to zvedava,a ten nápoj až zavíčkuji,tak se mže hnedka pít, nebo se musí pár dní nechat uležet, děkuji, Simča 🙂 pěkný den přeji 🙂

  50. Simča:

    Záleží na trpělivosti. Nějaký ten den odležení to snese, aby se chuť lépe prokomponovala, ale my také příliš dlouho nečekáme a hned konzumujeme 🙂

  51. Dobrý den,prosím poraďte mi .Několikrát jsem bezinkovou limonádu vyzkoušela ale jen jednou měla správnou chuť a bublinky.Jinak mi ještě v láhvi na sluníčku zkvasila nebo po stočení do lahví zrůžověla a šumivost chybí u všech.Používám svařenou vodu s cukrem a po vychladnutí přidám bez a kolečka citronu.Nechávám na slunci 3 dny.Děkuji za rady.Petra

Přidal komentář