Dezerty a sladké hříchy

Pečený pudink, jahody a vafle

5 komentářů

pečený pudink jahody a vafle

Pečený pudink, prokládaný vaflemi a s pořádnou hromadou čerstvých jahod
Tak tenhle moučník vás nadchne. Je absolutně nenáročný na přípravu a v naprosto letním aranžmá. Když ho upečete, necháte ho vychladit. Kdo by v létě stál o horká sousta? V parném počasí tělo touží po jediném. Po něčem lehkém, delikátně dobrém a ledovém. Tento moučník slibuje všechny rozkoše najednou.

Pečený pudink je v mé letní kuchyni opravdovou stálicí. Když jsem se poprvé pustila do pečení sladkých dobrot, koukala jsem si práci zjednodušit a přišla na tento nápad. Do pudinkového krému se dá též ideálně schovat pikantně kyselý rybíz a velmi mu to prospěje. Tentokrát jsem se dostala do situace, kdy jsem v pohnutí mysli nakoupila vafle a pomalu se z nich stávala nesmrtelná zásoba, která překážela. V tomto sladkém dezertu sehrály jednu z hlavních rolí a u nás doma je po vaflovém problému.

pudink vafle jahody1

Do chlebíčkové formy jsem postavila několik plátků vaflí pěkně na výšku a mezi každé dva plátky jsem naházela překrájené čerstvé jahody. Vrhla jsem se na přípravu vanilkového pudinku. Rychlejší by byl vanilkový pudink bez vaření, který se prošlehá se studeným mlékem. Pudinkem se zalije forma plná vaflí a jahod a celý expresní moučník putuje do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme 25 minut (v závislosti na velikosti formy), používám formu ze silikonu, odpadla mi i procedura “vymazání formy”, čímž jsem si to zjednodušila.

pudink vafle jahody2

Pudink musí pečením zatuhnout, což poznáme tlakem prstu. Když pruží a malinko začne zlátnout po krajích, je hotov. Vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Přesuneme ho do chladničky, aby získal osvěžující a ještě chladivější chuť. Až docílíme dostatečně studené podoby, vyklopíme ho na tácek. Nezůstaly náhodou 3 kousky vaflí na ocet? Můžete jimi vypodložit tácek a moučník vyklopit právě na ně.
 

pudink vafle jahody3

Krájíme vroubkovým ostrým nožem šikmé širší kousky. Pocukrujeme a ukrajujeme si studená jahodová sousta. Na jazyku se nám rozprostře vanilkové nebe, … a když je nad hlavou ještě modré nebe bez mráčku, je to ten nejlepší letní moučník, jakým jste se mohli odměnit.

pudink vafle jahody4

Jahodovo vanilkové tóny nechte prolnout s vůní letního kvítí. Na mém stole voněl divoký heřmánek. Každé letní období je ve znamení divokých vůní lučního kvítí. Už někdo kvůli vám vyrazil pro kytici do přírody? Hoďte mu malou nápovědu a takovou květinou ho podarujte vy jako první 😉 To je ovšem lekce pro nenapravitelné romantiky. A tím já jsem (a nemíním s tím problémem vůbec nic dělat), luční kvítí mě naprosto vždy a spolehlivě dostane. Všimla jsem si, že v obilném lánu za domem se modrají chrpy.

pudink vafle jahody5

 Počítáte snad kalorie? Nastražte sladké svody na někoho jiného! Určitě ho dostanete na svou stranu, když se s ním o chutný dezert rozdělíte 😉

5 Komentářů

  1. Geniálně jednoduché a určitě naprosto báječné! Už jsem to dávno chtěla vyzkoušet a dokonce jsem objevila, že tyhle malé vafle mají nejen světlé, ale i se skořicovou příchutí. Myslím, že by se na tento nádherný letní dezert mohly hodit. Jahod mám hromadu :-))) Ty Tvoje fotky, Šárko, jsou prostě k sežrání 🙂
    P.

  2. Papaja 🙂 Skořicové vafle – to zní jako dokonalost. Já mám skořici strašně moc ráda! Kouzlo receptu je v jeho vychlazení, potom je opravdu osvěžující a krásně voní po jahodách. Vafle zvlhnou pudinkem a jde jim to k duhu. Dobré jídlo se většinou dobře fotografuje a těžko mu fotograf ublíží 🙂 I když i tohle umím a zdevastovala jsem svou nepozorností dost mimořádných gastronomických okamžiků, které se již opakovat nebudou. Díky špatnému nastavení jsem přišla o polovinu snímků z orientální tržnice, což mě mrzí. Asi se tam budu muset vypravit znovu :-))) To bych ovšem rozhodně brala jako velké plus!
    Š.

  3. Nojo, no…co dodat…
    Jak píše Papája…fotky jsou k sežrání a moučník in natura určitě taky. Závidím vám oběma ty hromady jahod. :-)))
    No, na naší minitržnici naštěstí mají sladké litoměřické jahůdky. Ale ze zahrádky, vlastnoručně natrhané, to je jiný level.
    🙂

  4. pivli:

    Hromady jahod by podle prognózy u nás být měly, ale … ač nožky nemaje, slimáci běhaje třikrát rychleji než já a pustili se do jahodové úrody dosti úporně. Zahájila jsem proti nim boj a chlouba mého ekologického pěstitelství bude narušena chemickými zbraněmi hromadného ničení. Přišla jsem na to, že kuchyňská sůl slimáka dostatečně zneškodní, tak možná u pytlíků soli zůstanu 🙂

  5. To vypadá opravdu nádherně 🙂 . Já si vafle peču docela často, ale pokaždé je mám jen s marmeládou, tak to příští víkend vyzkouším. Aspoň budeme mít s přítelem trochu jinou snídani 🙂 . K narozeninám jsem si vybrala nový vaflovač a přijde mi, že mi s ním jdou vafle mnohem lépe než s tím, který jsem měla před tím 🙂 .

Přidal komentář